Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Cara Memandikan Kucing Dengan Ubat Syampu.. September 24, 2007

Filed under: Penjagaan Kucing — jareyj @ 1:55 pm

Nak Tahu Cara Memandikan Kucing Dengan Syampu Ubat dengan Betul?

Perkara yang perlu disediakan untuk memandikan kucing adalah seperti :

  • Tuala
  • Air suam
  • Sikat khas untuk Kucing
  • Syampu Ubat
  • Pengering rambut

Sebelum memandikan kucing, pertama sekali kita perlu memeriksa bahagian badan kucing yang sakit sekiranya ada. Contohnya seperti bahagian dagu, ketiak, lipatan paha, tapak kaki, ekor dan pangkal ekor. Biasanya tungau scabies ataupun kulat sering menyerang di bahagian telinga luar serta dalam. Manakala kutu pinjal pula seirng menyerang di bahagian atas kepalakucing dan seluruh bahagian badan kucing.

Setelah memeriksa seluruh badan kucing, basahi seluruh badan kucing dengan air suam, tidak terlalu panas tidak terlalu sejuk. Pastikan air membasahi seluruh badan kucing, ini kerana syampu ubat yang tidak sampai ke bahagian kulit dan bulu kucing akan membuat rawatan kucing tidak berkesan, terutama pada kucing yang mempunyai bulu yang lebat dan panjang.

Sapukan syampu dengan rata setelah air membasihi seluruh badan kucing. Tetapi perlu berhati-hati pada bahagian badan kucing yang mempunyai kesan luka. Kemudian, sisir badan kucing perlahan-lahan sambil urut-urutkan badan kucing. Pastikan syampu tidak terkena pada mata dan hidung kucing. Selepas itu biarkan syampu selama 5 – 10minit melekat dibadan kucing agar segala kutu, kulat dan bakteria mati.

Setelah temoh lebih kurang 10 minit, bilas badan kucing dengan bersih dan jika perlu ulangi lagi dengan syampu dan sikat sambil mengurut badan kucing dengan perlahan-lahan selama 5 hingga 10 minit. Kemudian bilas badan kucing dengan bersih sehingga kesan syampu tersebut hilang dibilas air, ini dapat mengelakkan kucing anda daripada menjilat-jilat badannya selepas di mandikan.

Bagi proses pengeringan badan kucing, pastikan badan kucing kering sampailah ke kulit dan kucing anda betul-betul berada dalam keadaan yang kering. Jika pengeringan tidak sempurna, akan menggalakkan lagi pertumbuhan segala bakteria, kutu dan tungau.

Selepas memandikan dan kucing anda telah kering sepenuhnya, nikmatilah bulu kucing anda yang segar lagi nyaman.

About these ads
 

271 Responses to “Cara Memandikan Kucing Dengan Ubat Syampu..”

  1. arie Says:

    wah.. diam aje kucing tu..
    kucing saya kalau nak mandi susah la kejar2 dia keliling bilik mandi..

  2. jareyj Says:

    haaa…petua nak mandikan kucing supaya tak terkejar2 senang je…kita kena nyanyikan kucing tu dulu…he..he..he..gurau je…

  3. ethel Says:

    Wahhh.. baiknya your kucing. Kalau aku mandikan kucing ku, habis satu badan kena scratch! :(

    Anyway YAY, we used the same shampoo for kucing. (only mine is used for the anjing) :D

  4. jareyj Says:

    ye ke? tak sangka plak syampoo kita sama. itupun i beli kat kL. mula2 tanya kat member kat kL nak cari ubat kutu untuk mama kucing i. so dia syorlan pakai syampoo ni dulu bcoz anak kucing i pun boleh pakai juga…

  5. hanan Says:

    kat mana nk beli ubat tu..

  6. Mitha Says:

    wah……….. kalau kucingku aduh susahnya minta ampun kalau dimandiin kayak harus perang dulu sama dia!!!!!! gimana y cara biar kucing g berontak kalau mau dimandiin??????

  7. cha cha Says:

    klo kta Gw ngapain susah-susah mandi’in kucing harus

  8. jareyj Says:

    Mitha,
    Ya memang kalau kucing dewasa yang semenjak kecil tidak dilatih atau dibiasakan untuk mandi adalah amat susah bila dimandikan pada usia dewasa. Harus dilatih mandi ketika kucing masih kecil, sekurang-kurangnya selepas 3 bulan usia.

    cha cha,
    Kebersihan adalah penting dalam pembesaran kucing yang sihat, salah satu faktor kebersihan dalam menjaga kucing adalah mandi.. He! He! cha cha..awak tak mandi ke?? (jgn mara haa)

  9. ray of sunshine Says:

    Memang payah sedikit kerja ni tapi kucing akan kelihatan lebih sihat selepas dimandikan. panas badan dia pun turun

  10. arifah1993 Says:

    kte ad jmpe sek0r kucing nie…bdn die bminyak..sbb die menyorok dlm minyak enjin kereta jran kte..kte tk0t nk mndkn die…sbb die ganas sgt2..mcm mane ek???tp kte kesiankn die…die asyik mengiau je…

  11. jarey Says:

    arifah, klu i pun memang takut. klu tak habis 1 badan calar2. apa kata masukkan kucing tu dalam cage n barulah kita siramkan badannya. tak kisahlah bg umpan mcm mana pun. asal kucing tu masuk dlm cage. klu tak bersih sgt pun at least minyak2 tu da kurang. so kena rajinlah buat mcm tu…amcm? blh pakai tak idea i?

  12. jarey Says:

    Hanan…sory lambat reply ye….pasal ubat yg u tanya tu, u blh cari kat mana2 petshop….mesti ada..dan bermcm2 jenis dan brand…terpulanglah dgn Hanan nak yg mana satu….yg mahal semestinya yg berkualiti….ala….sygkan kucing katakan…he..he..he….

  13. jarey Says:

    Cha Cha…lu sih lucu bgt…..

  14. Bagi membuang minyak atau grease, anda perlu menggunakan GOOP (Groomer’s Goop).

  15. jareyj Says:

    He..he..he..tima kacih arisham for the info….

  16. kulai_cats Says:

    pandai jugak u mandikan kucing.kucing baru umur 2 bulan.licahnya mak datukkk….balik keje seronok tengok dia terlompat2.hari nie baru perasan tengok kat bulu dia ada banyak telor kutu….nie nak mandikan guna syampu.

  17. jareyj Says:

    he..he..he….bolehlah…klu mandikan dengan air panas…klu dengan air sejuk bising kucing tu kesejukkan….

  18. kulai_cats, bagi kucing yang ada kutu..memandikan dgn syampoo sahaja tidak berkesan. Anda perlu menggunakan racun kutu seperti bio-spot atau frontline…just sembur kucing tersebut dan ulangi setiap 2 hari sehingga seminggu..jangan mandikan kucing tersebut sehingga seminggu.

    jika anda ada banyak kucing, kesemua kucing tersebut perlu disembur termasuk bilik kucing dan carpet.

    hope it may help.

  19. wati Says:

    Saya minat kucing ada 3 ekor,satu tu umur dah 8 tahun jantan,tapi masalahnya badan dia tak gemuk puas saya bagi makan banyak2 tapi kurus jer..kenape agaknya?boleh sape2 kat sini bagi pandangan masalah ni…

  20. Mana Jarey nih…sehari dua nih hilang jer??…

    Erm..ok. kucing kurus kerana beberapa faktor :-

    1. Makanan tidak berkualiti..
    Pastikan makanan yang anda beri mempunyai kadar protien yang tinggi dan tidak mempunyai ‘meat by products’ ..sila lihat pada kandungan makanan. Kalau mampu, berikan ayam atau daging mentah..ia banyak membantu

    2. Tidak cukup vitamins
    Berikan vitamins tambahan seperti felovite (dlm tiub mcm ubat gigi), brewer yeast dan Chi-ginseng membantu

    3. Stress
    Bagi kucing jantan yang tidak di’neuter’ lazimnya akan stress ini mengakibatkan ia kurus. Stress juga boleh berpunca dari banyak faktor seperti tidak suka kucing lain, selalu dibuli dan sebagainya.

    4. Penyakit
    Terdapat penyakit dalaman seperti FIV, FeLV yang menjadikan kucing kurus dan tidak bertenaga.

    5. Memilih makanan
    Terdapat kucing yang ‘fussy’ atau memilih makan…anda perlu mencuba perlbagai jenis makanan kucing untuk mengetahui yang mana ia suka.

    Goodluck!

  21. jareyj Says:

    ya sham, sorry….lambat reply….

    wati, cuba wati bawa kucing tu ke vet, manalah tau ada sakit ke.
    bisanya kucing yang bercacing pun adalah salah satu sbbnya. pasal tu kucing tu mkn byk2 pun tp tak gemuk2. sbb semua zat2 daripada mknan tu semua di serap oleh cacing.

  22. wati Says:

    Hai.. Sham, Chi-ginseng tu boleh beli kat kedai ubat cina ke?kucing pun makan ginseng ya..

  23. oppps…nie bukan ginseng kedai cina daaa…ini ginseng kedai haiwan…kena cari kat kedai haiwan..

  24. mimie Says:

    Sham, do u have any effective cure for “ringworm” fungus especially for kitten?

  25. jareyj Says:

    yaaaa btl tu….

  26. shasha Says:

    hi..jareyj..mcm mn nk mandikan kucing klu x der pengalaman langsung..

  27. shasha Says:

    pls advise

  28. mimie..for ringworm..the best so far use the deworm pills (i use bayer)…

    shasha…i have written how to bath cat somewhere in this blog…try to find it…

  29. aNnE Says:

    1. Adakah kucing Domestic Long Hair tergolong dlm ketagori Persian @ ada nama lain bg kucing jenis ini?

    2. Bagaimana hendak memanjakan kucing yg berusia 2 tahun ke atas & yg sudah melahirkan anak?

    3. Bolehkan saya beri kucing saya (DLH) ikan mentah?

  30. Rudy Says:

    kalau kucing masih bersin2 boleh kasi mandi ka? tu yg risau nie nanti kasi mandi sakit pula dia :)

  31. jareyj Says:

    anne, kucing domestic long hair bukanlah kategori persian…memang btl kucing DLH memiliki bulu yang lebat dan panjang…tetapi tidak sama dengan kucing kategori persian…ini kerana persian mempunya ciri2 yang tepat dan tersendiri…sebagai contoh persian mempunya saiz kepala, bentuk telinga, biji mata yg tersendiri…

    sebaik-baiknya jgn berikan ikan mentah pada kucing kita…selain membahayakan kucing, ia juga tidak baik utk kesihatan kucing. klu nak beri ikan, kena rebuskan kosong sahaja ikan tersebut.

  32. jareyj Says:

    rudy, kucing kamu bersin da bawa ke klinik ke?
    jikakucing masih bersin jangan mandikan kucing tersebut. ini kerana blh memudaratkan kesihatan kucing. adalah lebih baik kamu membawanya terus ke klinik utk rawatan…

  33. Rudy Says:

    ari tu sudah bawa..kadang jak dia bersin2..lagipun sya ada byk ekor kucing d rumah mengkali bejangkit dengan kucing yg lain…

  34. emme Says:

    brand syampoo apa bagus yer? u pakai brand apa tu? i tak familiar sgt la dgn sume ni… my cat persian.. thats what the old owner told me.. sijil lahr dia ada.. but not with me la.. unfortunately..

  35. [...] kucing, ubat kutu Kepada semua pembaca blog yang pernah membaca artikel Jarey yang lepas iaitu Masalah Bulu Kucing Anda Gugur???? pasti semua sudah tahu kan antara punca-punca bulu kucing kesayangan anda [...]

  36. kak muni Says:

    nak tahu,nak tahu….

  37. cikgu Says:

    berapa harga syampo kutu?

  38. nurul82 Says:

    hi jarey & friends..

    actually i baru first time baca your blog and i betul2 teruja sgt2 dgn pengetahuan dan pandangan yg u all bincangkan dan ibarat seperti sudah jodoh akhirnya inilah blog yg i cari2 selama ini ..i got a big problem ttg my cat persian umur dia dlm 8 bulan lebih her name Lala .I bela kucing pun coz anak2 i suka sgt2 and terlalu sygkan kucing2 walaupun kucing tepi jln.My hubby sebelum nie mmg org yg jenis takut kucing tapi dsebabkan dah sentiasa bermain bersama lala dia jadi org yg lebih bertanggungjwb dlm menjaga kebersihan sehingga i pun kdg2 lmbt mandikan lala kena marah hehe.Sejak sebulan dua nie kucing i mengalami keguguran bulu yg agak keterlaluan bukan sehelai tapi segumpal2.Dah byk Vet i pg i nie dah mcm doktor kat umah jaga org sakit pagi bg lala makan ubat tgh hari balik keja bagi makan ubt balik keja pun bg mkn ubat nasiblah si lala nie jenis ok telan jer.Tapi x baik jugak.Before this i bwk dia pegi satu vet and dr sana cdgkan i ambik satu jenis suntikkan yg kena ambik 3 kali bagi mengurangkan masalah keguguran bulu tu .Cian i tgk lala lepas kena injek dia cam demam jer sampai tido pun nak i dakap dia tidokan cam baby .I nak mintak sapa2 yg leh bantu i dlm hal nie boleh .Atas nasihat doc.i x bg lala mkn whiskes or yg basah i bg Iams yg telor+ayam any suggestion x ??tolong i bolehh….Thanks

  39. mohd asneh Says:

    jaga dia baik2, u try bagi dia nutricoat, n tukar syampoo dia pakai yg mengandungi sulfur, masaleb pun ok…mungkin kucing u ada kutu…try pakai frontline…kutu atau hama menyebabkan gatal then dia mengaru menyebabkan bulu dia berkumpal n gugur, kadang pengudaraan pun boleh menyebabkan bulu gugur, juga pemakanan, elakkan beri kucing makanan supermarket, terlalu banyak kandungan garam boleh menyebabkan batu karang kepada kucing jantan terutamanya. boleh juga belikan dia vitamin brewer n yeast dan bagi makan minyak ikan, salmon oil…apa pun all then best

  40. nurul82 Says:

    thanks mohd asneh tapi i mmg gunakan shampoo yg dibeli di vet kebanyakkan produk i mmg beli di Vet di JB .Dr vet mmg ada bg i pil vitamin warna merah .I guna whiskes pun masa tu x lama adalah dlm sebln dua jer coz dia x suke sgt .Pernah sekali i send dia kat Pet World ingtkan just saje jer nak tgk pergaulan dia mcm mana coz i tgk dia nie suka bermain tapi bila ada cat yg cuba dekat dia lari sembunyi takut.Ttg kutu before this mmg ada tapi 2 minggu sekali i send to pet world tuk groom satu badan maklumlah org bekerja time2 free jer leh groom kucing :).Nak kata dia garu gatal2 jrg i tgk cuma dia kerap jilat bdn2 x leh ada kotor sikit ..maklumlah pembersih agaknya :) .Mcm Kat jb nie susah sikit Veterinar yg groom kucing x byk tapi doggy byk .Any suggestion yg i leh buat tak .Tiap2 minggu i bwk cat i pg main kat tmn dgn anak i ,tiap2 ptg balik keja i akan duduk sama2 dia kat luar main bola kecik dgn dia .Tapi dia lebih suka meniarap sambil lunjur kaki belkang .I ngan ank i betul2 syg sgt2 kat dia ibarat dialah tmpt berbual bila sunyi and bila i duk sebelah dia dia akan duk atas kaki i smbil cium2 syg .Hopefully u all yg berpengelaman bantu ..thanks alot…

  41. mohd asneh Says:

    nurul,
    ok la tu…u bagi dia iams kitten then sikat dia tiap hari, kalau boleh…kadang tabiat menjilat ni sudah menjadi kebiasaan sejak kecik…kadang tabiat menjilat ni akan menimbulkan masalah yang lain…jadi hairball sbb terlalu banyak telan bulu, bulu berkumpal dil perut mengganggu penghadaman. carikan dia ubt HAIRBALL control, untuk bagi dia muntakan keluar bulu tu, biasa saya guna jenama TROY sbb kucing saya suka, bagi dia makan iams hairball control pun ok, lagi satu kalau dia makan rumput biarkan saja sbb lepas makan rumput tu dia akan muntahkan bulu berkumpal dlm perutnya tu, cuma kena pastikan rumput tu tidak beracun la

  42. kardinaz Says:

    hi assalamualaikum, saya ni memang minat dgn si comel ( kucing ) kalau dalam bahasa melayu sarawak pusak n dalam bhs ibunda saya NGAU.

    masa ni saya bela kucing kampung sebab senang nak jaga. bukan malas masa tak mengizinkan nak jaga sepenuh masa. saya hairan anak kucing saya dah tak nak duduk atas riba saya. dulu masa kecik2 suka duduk atas riba saya setiap kali saya duduk. kira dah sombong dgn saya. peluk pun dah tak nak. umur dia sekarang dah 5 bulan.

    bila panggil pun dah tak nak dgr buat derk jer…. time makan je baru nak dtg….. selebihnya dia main sorg2…..

    bingung lah ……

  43. nurul82 Says:

    hai mohd asneh..betullah my cat mmg mcm yg u ckp bila lepas mkn ptg2 i akan bwk dia main kat rumput dan dia akan makan tapi x nmpak pulak dia muntah ..My friend bg tau kdg2 kalau cat suka mkn rumput dia rasa sakit perut betul ke?ubt hairball tu nak guna mcm mana ? ada x cara2 mcm mana nak korek telinga cat coz my cat ni penggeli x boleh usik kalau bab2 dlm telinga ngan kat perut dia geli.tapi x pernahlah kena gigit coz dr dekat vet bg tau my cat ni dia jenis x pandai gigit tapi bunyi marah jer..

  44. mohd asneh Says:

    nurul
    beli iams hairball control la ;….senang utk u, utk bersihkan telinga u kena bubuh cecair utk lembutkan tar tu dahulu baru kita bersihkan dgn cotton buds, lebih mudah buat selepas kita mandika, cecair tu boleh dapat di petshop…byk produk yg ada termasuk yg berubat…terpulang kepada kita saja nak pakai yang mana satu…cuma pastikan yg water base la….

  45. acm Says:

    Salam sejahtera pada kekawan semua,saya orang baru,saya nak mintak pertolongan dari sesiapa yang sudi menolong,saya ada tiga ekor kucing umur lbih kurang sebulan,di beri oleh kawan saya masaalahnya macam mana sya nak beri kucing tu minum susu

  46. mohd asneh Says:

    kalau dia sudah pandai makan ok tu tak perlu disusukan cuma carikan makanan yang ada khasiat susu ibu, byk di pasaran, kalau nak susukan juga beli di petshop susu khas utk binatang yang terbaik jenama MILKADOG…ada puting susu khas utk kucing juga di mana2 petshop…susu manusia akan menyebabkan kitten tersebut cirit birit….

  47. acm Says:

    Tq mohd asneh,semlm sya pergi kat pet shop ada la puting susu tu,sya rasa puting tu keras,memang mcm tu kot,blh beri jenama susu yang ada khasiat susu ibu,nasib baik sya tak beri susu tpung yang kita dok minum,sya cuba bagi anak kucing tu mknan kucing yg berbntuk biskut(for anak kucing)habis,lapar kot

  48. mohd asneh Says:

    ok la tu mg sah dah pandai makan sendiri, utk permulaan u belikan dia frieskies kitten, ada campuran khasiat susu ibu tu, tapi campurkan dgn makanan yang premium la mcm iams atau RC atau Science Diet atau inova. untuk jangka panjang tidak baik bagi makan kucing makanan supermarket mcm frieskies n wiskas, banyak kandungan garam, bahaya untuk kucing jantan, boleh buat batu karang, lagipun kandungan garam tinggi menyebabkan bulu gugur juga

  49. mohd asneh Says:

    oh ya lupa nak bagitau, beri makan kitten sebaik2nya rendam makanan tersebut terlebih dahulu supaya lembut n mudah dia kunyah n telan, kauntiti air tu boleh dikurangkan secara berperingkat bila mencapai 3 bulan biasanya tidak perlu lagi di rendam

  50. acm Says:

    tq atas info yang mohd asneh beri tu,semua tu boleh trdpt d pet shop kan

  51. nurul82 Says:

    thanks alot mohd asneh for your info.So far i mmg bg IAMs yg hairball punya and dia suke sgt kalau bila waktu makan jer dia nmpak i buka penutup balang makan lidah dah jilat2 mulut :) kalau mkn sampai licin.Apa beza yg water base or not and yg mana satu lebih baik? Mcm mana nak titiskan dlm telinga nanti telinga dia x masuk air ke :) ..Lagi satu i nak tumpang tanya hidung cat i kdg2 agak kering and ada tumbuh bintik2 hitam.Itu kutu ke? I biasa lepas mandi i akan sapu idung dia dgn losyn baby johnson/minyak baby johnson :) dia suke he2 .tapak2 kaki dia yg merah lembut2 tu pun i sapu gak..

  52. mohd asneh Says:

    kebyk water base tu, fungsinya utk lembutkan tar telinga tu jadi mudah utk dibersihkan kucing tidak rasa sakit…jgn la bubuh byk sgt, tak apa2 juga air tu masuk telinga, biasa ada muncung khas utk memudahkan kita titiskan, ikt saja arahan di botol tu, normal la hidung tu….biasa hidung sentiasa lembab tu…kutu tidak akan stay d hidung hehehehe mcm baby pula kucing u ni…alll the best

  53. nurul82 Says:

    thanks alot nampaknya jarey dah x larat nak reply mail2.Blog ni dah mcm kita2 punya blog pulak hehehe :) jgn marah ye jarey just joke..Apa2 pun u all mmg best and sporting byk perkara baik yg i boleh kongsi dlm blog ni thanks alot jarey kerana :memperjuangkan nasib kucing2 …And ucapan tq very2 much to mohd asneh diatas segala bantuan dan teknikal support dr u ..Hopefully my LALA akan ceria dan montel mcm dulu nanti boleh challenge kucing Jarey hehe jgn marah ye jarey just gurau.Mana tau boleh dpt title Queen of Cat this year :)..Thanks alot for all of u..

  54. jareyj Says:

    rudy, emme, kak muni, cikgu, acm… Thanks all for the visit!! selamat datang ke JareyCatLovers :)

    nurul82,
    Hi nurul! heh! heh! memang I tengah tdk larat ni sekarang.. anyway sorry all sebab lama tdk muncul, thanks byk2 atas sokongan nurul dan teruskan datang kesini ye walaupun Jarey jarang masuk blog sendiri tetapi jangan risau.. JareyCatLovers ada beberapa pakar2 kucing yang amat berpengalaman untuk berkongsi pendapat mereka.

    mohd asneh,
    Tengkiu la.. wah! ada gelaran suda rupanya.. doktor asneh! anyway terima kasih banyak2 atas perkongsiaan maklumat yg berguna kepada semua readers.. jasa mu dikenang.. cewaahh!

    ps : nurul82! why not u hantar gambar LALA dlm galeri ‘Cat of the Week’.. semua orang disini nak tengok LALA.. u know my email kan. :)

  55. nurul82 Says:

    thanks jarey sempat jugak balas ye x pe we all faham ur job ttg picture Lala tu i will send when i’m free but not now lah coz i tgh bz sikit and Lala pun dah 2 week x sempat mandi hehe :) nanti dah make-up bedak lawa2 i send ye :) thanks alot kpd semua terutama DR Mohd Asneh(cewah dpt pangkat ) :) diatas nasihat dan panduan yg sgt berguna utk semua ..

  56. deeba Says:

    hye.. deeba baru start bela kucing. jumpa dia depan rumah, kesian kat dia so deeba bela lah. tapi deeba ada masalah lah. deeba risau betul, dia selalu cirit birit. x tau lah apa masalah nya…

  57. mohd asneh Says:

    nurul,
    cuab mandikan lala ko atleast 1 kali seminggu, mungkin akan kurangkan bulu gugur dia, sikat selalu dan mandikan dgn syampoo berubat bagi yg mengandungi sulfur,
    deeba,
    cuba u bagi dia makan ubt cacing, bawa pegi jumpa vet, vaksinkan dan diorg akan bagi ubt cacing, kadang cacing boleh sbb kan cirit birit juga, kadang virus juga, kdg perut sensitif pun buli jadi, jadi plg baik jumpa doktor sblm menjadi lbh teruk, atau mungkin juga cirit birit sbb u bagi dia makanan baru, pertukaran diet kucing pun kadang boleh menyebabkan kucing cirit, dapatkan cara menukar makanan kucing di blog jarey ni atau pun boleh juga di rujuk di pek makanan yang u beli…all the best

  58. nurul82 Says:

    hi deeba first mungkin kucing tu dlm perut dia ada cacing maklumlah kucing dtg2 takut tersalah makan better bwk pg vet bg mkn ubt cacing atau beli jer kat vet dlm rm 15-20 jer bg dia mkn sehari dua ok lah tu and bila dah ok bab mkn kena jaga2 sikit tkt ada yg dia x serasi ok..

  59. nurul82 Says:

    hi mohd asneh hari tue coz bz banget maklumlah ank exam sampai telupa 2 minggu hehe tapi minggu ke-3 i dah mandikan dia and i dah beli shampoo yg u bg tau tu tapi bau dia x wangi sgtlah lps i keringkan lala i pakaikan dia bedak hehehe wangi sikit bila nak cium2 :) Lala nie pulak dia x sukalah kalau i sikat bulu dia guna sikat kucing dia suka kalau i gunakan sikat rambut manusia khas i beli tuk dia jer hehe..Apa2 pun mmg good idea nad thanks alot i tgk bulu dia pun dah kurang gugur and mcm dah kembang balik mcm dulu seronok sgt2 nak bg dia mkn sampai gemuk balik pastu leh share with u all Lala picture …Tq.

  60. deeba Says:

    thanks 4 your advice… smlm habis tilam, cadar, selimut n bantal deeba kena taik dia… deeba rasa kucing ni macam kucing orang bela sebab kucing ni mcm kucing parsi… deeba langsung x ada pengalaman bela kucing ni… hope you all boleh bantu deeba… thanks again…

  61. yana Says:

    hai..i first time bela kucing..tak tau shampoo yang sesuai nak beli..and kucing yana nie suka garu2 kat bulu dia..but check dngn doc vet dia tak der kutu..pelik laaa

  62. mohd asneh Says:

    yana,
    u pegi saja mana2 petshop pilih saja syampoo khas utk kucing boleh pakai semua tu, tapi baik yang ada conditioner la…semua terpulang dgn u…tabiat mengaru ni kadang sdh menjadi tabiat kucing, utk mgurangkannya sikit bulu dia sekerap yg mungkin…kalau setakat mgaru sikit2 tanpa myebabkan kecederaan ok tu tiada masalah…hehehe

  63. mida Says:

    salam.. nak tny skit..
    mcm mn kita nak jaga kulit kucing yg di jangkiti kudis…
    kucing sye ni mudah sngt di jangkiti penyakit… ada tak ubat yg berkesan utk mengelakkan kucing sye ni kena penyakit kudis??
    pastu,, apa syampoo yg sesuai utk kucing yg berkulit sensitif mcm kucing sye ni?? lagi satu.. bulu kucing sye ni kerap sngt gugur.. ada tak ubat yg ble melebatkan bulu kucing??

  64. ikha Says:

    sy ni bwu ag jge kucing..smnjak de kucing ni sy slalu mndikn dy..kdang2 shri skali @ 2ari skali..dlu sy gne sbun bese je,,skunk sy da bli sympu khas utk dy..sy bce kt sympu tu gne kn skurang2 nye 2x smgu…walhal sy slalu mndi kn dy..so bley ke gne sympu tu tiap kali mndi @ mmg dgnekn 2x smngu???help me…

  65. eela Says:

    susah laa nk jaga kucing

  66. jareyj Says:

    ikha,
    Sepatutnya ikut arahan penggunaan shampoo yg betul.. tapi sebenarnya senang je ikha, perhatikan kucing you ni duduk dalam cage ke atau di dalam rumah ataupun diluar rumah, kalu kucing biasa duduk dalam cage mungkin kekerapan mandi guna sympoo tu maybe jgn terlalu kerap (1-2 x seminggu), kalu kucing you yg jenis duk dlm rumah maybe (2-3 x seminggu) sebab tidak tau dia duduk bawah almari, kena habuk, lepak dalam tandas ke dan klu kucing u jenis yg pandai kuar rumah tu dah kira aktif la, so mandikan dia sekerap (3-4 x seminggu). Perhatikan kekotoran di bahagian tapak kaki dan tangan kucing tu, dan bahagian bawah badan bulu kucing, terutama yg jenis kucing parsi lebat2 bulu.

    mida,
    Cuba gunakan ubat sapu yg ni : http://jareycatlovers.wordpress.com/2009/04/10/merawat-jangkitan-fungus-pada-kucing/
    Bulu kucing gugur mungkin bukan saja disebabkan oleh ubat shampoo yg digunakan, pemakanan yg tidak sesuai jugak buleh menyumbang kepada bulu kucing gugur.

    eela,
    Cuba you jaga sekor kucing yg comel la dulu, mana tau eela berkebolehan!

  67. sarah Says:

    salam…nak tanya sikit…nampak mcm u ni berpengalaman ttg kucing…. i baru je beli kucing parsian tapi masalahnya baby kucing baru 2 month… blum vaksin… pastu ade masalah kutu yg agak seriuz…. ade jumpa pada yg pakar utk beli ubat kutu. ingatnya masalah tu akan berkurangan rupanya still kutu tu masih ade kerana bulu die lebat sangat. telur kutu pun melambak2…. yg saya beli tu ubat kutu spray type… macamn yea? boleh x u tolong bg petua kat i…. sayang sgt kat die sbb die comel n manja…..takut masalah ni bertambat teruk…. plz reply thanks…. :)

  68. mohd asneh Says:

    sarah,
    gunakan spray ni

    http://jareycatlovers.wordpress.com/2009/02/02/bagaimana-menghindarkan-kutu-dan-hama-kucing/

    plg berkesan ni untuk kitten…ikut arahanya dan dapatkan ubt ni di petshop…alll the best

  69. sarah Says:

    salam,

    yea i guna spray yg sama tapi kutu masih ade…. mcmn yea… xde ke ubat yg berbentuk shampoo ke?? ermmm anyway thank so much 4 your help. i really apprct…. thanks again.

  70. mohd asneh Says:

    Sarah,
    saya rasa yang u nampak tu bukan kutu…tetapi telor kutu…ubt ini tdk berkesan kepada telur kutu…jadi selang 2 minggu u spray lagi sehingga tiada kelihatan lagi telur kutu…biasa dlm 2 minggu telor kutu tu akan menetas…jadi teruskan la usaha murni anda di bulan yg mulia ini hehehehh…alll the best

  71. sarah Says:

    salam,

    thanks for your advice… thank a lot to en. mond asneh…. i do my best for my beloved cat… :)

  72. sarah Says:

    salam,

    if u all x keberatan, boleh x share dengan i berapa agaknya cost utk vaksin kucing…dan paling baik hantar kucing i kat klinik mana? hehehe :) sbb i xde experience…

  73. zairi Says:

    Hi…
    Saya ade sekor anak kucing parsi betina.
    Saya lihat pada bahagian telinga, badan dan ekor terdapat mcm kuping luka jer…
    adakah itu jangkitan fungus atau lain2..
    anak kucing sy berusia 1 bln lebih..
    saya bagi kucing saya mkn royal canin for kitten tp direndam sblm diberi kpd kucing sy..
    kucing yg berumur 1 bln mmg kena kita suapkan mkn ker..
    sy tgk berat badan kucing sy menurun…
    tolong sy mengatasi mslh ini

  74. mohd asneh Says:

    sarah,
    vaksin biasa antara rm25-rm35…biasa vaksin perlu 2 atau 3 kali….mana vet pun ok tapi biasanya kerajaan punya klinik lg murah la…

    zairi,
    luka telinga mcm tu biasa sbb telinga kitten tu kotor atau pun ada ear mite, bersihkan telinga kucing tu…kitten bahaya kalau berat dia menurun…cuba berikan dia ubt cacing, kucing umur 1 bulan biasanya baru mulai belajar makan jgn risau kalau dia tdsk makan dgn syarat ibu dia tetap menyusukan..jgn pisahkan dgn ibu dia selagi u tdk pasti dia pandai makan sdri dan betul2 sihat…

  75. sarah Says:

    oooo…. ok thanks yea en.mohd asneh :)

  76. xida Says:

    hai semua,,

    saya ada 2 ekor kucing sejak akhir2 ni saya tengok dier kurang selera makan kenapa ek..ada x makanan yang boleh wat dier selera makan..

  77. mohd asneh Says:

    biasa masalah hairball pun boleh mengurangkan selera makan kucing…terganggu peghadamannya kerana bulu berkumpul dlm perut…cari makanan yang mengandungi “HAIBALL CONTROL” atau beli gel jenama TROY khusus utk mengeluarkan kumpalan bulu tersebut…kucing akan muntahkan. atau kucing tu bosan dgn makanan yang sama setiap hari…sesekali kasi puasa dia…biarkan bekas makanan dia licin dan dia mgiau2 kelaparan baru u bagi makanan….puasa byk kelebihannya heheheh selamat berpuasa

  78. sarah Says:

    salam, sarah lg…. nak tanya banyak soalan pada org yg lebih ariff…hehe.. kenapa kucing i dengar kucing i mcm berdengkur yea….tapi tidur xde pulak bunyi :) bila die bernafaz die mcm asthma jeh?? pelik pulak i… adakah ianya normal baru semua kucing?

  79. bongsu Says:

    asneh, kalo kucing bulunya bergumpal cane nkwat? nak guna sikat mmg payah..sakit agaknya. atau ade shampoo yg boleh leraikan blk bulu yg bergumpal tu? atau potong je bulu tu…hehehe

  80. mohd asneh Says:

    sarah,
    jgn risau mg normal tu….

    bongsu,
    ada sikat khas utk meleraikan gumpalan bulu di mana2 pet shop. kalau potong jadi botak pula nanti, untuk mgelakan gumpalan bulu berlaku..mandikan kucing plg kurang 2 minggu sekali dan sikat bulu dia tiap hari…mandikan dia dgn syampoo yang mengandungi Conditioner…all the best

  81. zairi Says:

    tq en asneh…
    saya sudah bawak balik kucing saya ke kg baru2 ini.
    Di dapati kucing saya semakin kritikal penyakit nya.
    Terdapat seumpama fungus berada di bahagian ekor, seluruh badan mahupun kaki beserta tapak kaki kucing saya.
    Kesian saya tengok keadaan kucing saya tu…
    bulu dah jatuh berguguran…yang terbaru pada bahagian hidung juga terkena jangkitan fungus tersebut.
    Sudah tidak cute lagi kucing saya…
    Saya dah bawak kucing saya ke pet shop dan mereka mencadangkan krim untuk melawan jangkitan tersebut akan tetapi bertambah teruk.
    Bantulah saya dengan mengatasi masalah ini

  82. mohd asneh Says:

    zairi,
    mg payah mau mengatasi fungus ni..try gunakan syampoo binatang yang mengandungi SULFUR…mandikan 2-3 kali seminggu dgn syampoo sulfur tu. lagi satu timbang kucing u tu…kalau berat dia sdh melebihi 1 kg, u beli ubat nama dia ketanozol (ubat panau manusia) kandungan biasa 200mg…u belah ubt tu kepada 8(lapan). beri makan kucing u tu satu ketul setiap hari selama 30 hari then berhenti tengok perkembangannya. tapi igt kucing dibawah satu kilo tdk boleh makan ubt ni. cara boleh juga satu ketul tu u hancurkan dgn air then gunakan pancagari pump ke mulut . byk2 bersabar sebab saya perna buat keerja memerangi fungus ni memang payah hehehhe alll the best

  83. bongsu Says:

    tq doktor asneh. Best betul la ade doktor kat sini. heheee…asneh, leh tak bagi nama shampoo yg bagus tuk dibeli. Kucing sy masih ada bulu bergumpal kat bwh perutnya. bhgn lain semua da cantik blk.

  84. mohd asneh Says:

    berpuluh jenama syampoo binatang…terpulang kepada duit saja…semuanya bagus…lagi mahal lagi bagus, cuma kena faham keperluan saja…kulit bermasalah perlu yg ada sulfur, bulu kusut perlu ada conditioner…ada juga syampoo khas utk menanggalkan kekotoran …pegi saja mana2 petshop pilih mana yg berkenan dan bersesuaian dengan kemampuan…

  85. bongsu Says:

    baiklah…tq asneh!

  86. Zairi Says:

    Salam….Tq asneh fyi…
    baru2 nie sy bwk my baby pegi vet…so doc tu suggest syampu malaseb n losyen utk mrawat penyakitnya tu…alhamdulillah dia da recover balik n nampak cute…suka nye sy….
    tp baru2 nie jgk my baby tu nampak susah nk membuang (adakah sebab dia menjilat losyen pd bulunya)…
    kcian sy tgk….pastu sy nengok kucing sy tu mcm kena sawan n kejang 1 badan….adakah itu normal ataupun tanda2 ….hope to get perincian mengenai nya…skrang my baby berada di vet bg tujuan pemantauan.
    bantulah sy

  87. mohd asneh Says:

    zairi,
    malaseb ngam la tu, dia dgn vet ok la tu…byk2 bersabar…harap tiada masala besar la…apa brand makanan u bagi dia kdg ada pengaruh juga tu

  88. Zairi Says:

    sy ada bagi makan rc for kitten untuk my baby…
    br je call vet td…my baby dah start mkn skt…after ofis hour pegi amik…

  89. mohd asneh Says:

    ok la tu,…monitor perkembangannya…cukup la mandikan pakai masaleb tu ja…mandikan dia 3 kali seminggu

  90. Zairi Says:

    semalam sy dah pegi amik my baby…
    terkejut jgk sy vet tu info my baby pandai mkn sendiri…rsnya mcm x percaya aje…dan lihat sendiri punya kelakar saya tengok my baby mkn…vet tu ade bagi krim untuk memudahkan my baby membuang….ksian gak nengok dia…
    dari sy amik smlm until pagi nie my baby blm membuang lg….regarding produk (prescription diet brand hill’s) nampak btl2 berselera my baby tuh(can food)..produk tu bagus x utk kesihatan kucing…

  91. Ayu Says:

    salam semua…
    ayu baru baca blog ni td..
    best betul..
    byk yang bole dibincang..
    xtually ayu ade sekor persian.jantan.umur dah 9bulan dah..named MICHO.
    lately ni ayu tgk kat bulu dia ade bende halus-halus warna coklat.buat pengetahuan semua Micho ni warna putih.so bole nampak jelas bende tu..then bulu dia pun panjang lebih kurang sejengkal..pening gak tgk..
    ape tu ye..?
    harap dapat la sesapa tolong ayu…

  92. mohd asneh Says:

    ayu,
    kutu tu…u pegi mana2 petshop beli FRONTLINE…samada spray atau pun spot on…berkesan utk menangani kutu…utk jgkamasa sehingga 6 minggu…

  93. eina aziz Says:

    Hai semua…
    sya baru jumpa n baca blog ni. Seronok giler, blh dapat mcm2 info ttg cat. Saya ada bela 2 kucing. Kucing biasa je. Saya kutip kucing tu kt tmpt keje. Tp skrg dh tggl sekor, sekor lg hilang. Semggu sya nanggis coz x jumpa2. Bln Feb ari tu my cat t’lepas kuar umah. Dia kena lggar motor. Ya Allah, dagu dia terjatuh, ke bawah. Sya bwa dia g klinik. Doc kata kena wat surgery, tp mahal dia kata. Sya sggp je. Ye la x sggp tgk my cat m’derita. Ha.. kau kena RM1000 lebih. tp x kisah la duit blh cari. Skrg my cat yg sya namakan SAYANG dh sihat walafiat. Sya bg dia makan C/D Multicare product Prescription diet atas nasihat doktor. Mahal mmg la… tp nk elak dia kena batu karang. Coz dia penah kena kencing b’darah. Skrg dh ok.

  94. mohd asneh Says:

    bgs la…yg penting puas hati….alll the best

  95. zairi Says:

    Salam

    En Mohd Asneh

    nak tanya sikit.
    kucing saya sekarang nampak mcm berak berdarah…
    kenapa ek…
    ade ubat x bg mengatasi masalh ini.

    tq

  96. mohd asneh Says:

    byk sebab berak berdarah,….kalau teruk u bawa jumpa doktor…kalu tdk teruk dan dia tiada masalah nak buang najis u try bagi dia makan ubt cacing….kdg cacing pun boleh buat berak berdarah…

  97. Az Says:

    My cat baru berumur sebulan. boleh dimandikan ke belum?

  98. mohd asneh Says:

    kalau kotor sgt boleh dah tu tapi kena pakai air suam…n keringkan dgn hairdryr tapi kalu tak kotor cukupkan umur dia 2 bulan la dulu

  99. julia Says:

    hu..hu..sedihnye sekor kembar tu dah takde(3 ari lepas)….ape sebab die mati?saye dah bawak g vet,doktor say ada kena virus,tapi tak leh cucuk coz lom cukup umur,so die kasi ubat warna putih (lupelak tanye ubat ape)ngan rehydration salts.dah bagi ubat 5cc ptg tu,tengah mlm saye cek badan kitten pompun tu keras ,terus suruh habby cek hubby cakap dah takde,dah ajal die dia kate(die mati dgn najis warna hijau pekat&kekuningan)..betul ke kucing pompuan kekuatan nak hidup tu tak sekuat kucing lelaki?kenape kitten tu sebelum mati/waktu kena sakit tu badan die berbau busuk?saye dah bersihkan badannye,siap bagi wagian kucing tu.saye ke yg penyebab kitten tu mati?sebab saye dah ikut arahan doc,bagi ubat tu..sekarang tinggal sekor kitten laki n yg bujang….

  100. eina aziz Says:

    Cian u Julia. Sya faham perasaan awak. Nak wat camner kan, dah ajal dia. awak dh berusaha pun untuk selamatkan dia. tp nak wat camne, Tuhan nak ambik nyawa dia jugak. Bebyk bersabar, ye.

  101. julia Says:

    tanks you eina,coz beri semagat,la ni saye dah ok,kadang2 teringat jugak,apa sebab die mati.kena lambat gi vet ke atau die sejuk coz selalu bersihkan badan die berbau sangat.tq

  102. mohd asneh Says:

    julia,
    sabar ja la….dia cirit beret tu la busuk ja tu….byk sebab tu…virus, kdg cacing pun boleh jadi camtu…kitten umur sebulan u try bagi ubt cacing…saya perna mgalami perkara tu…vet ckp virus…byk mati la…kemudian kucing lain beranak…umur sebulan dia keluar cecair tu saya bagi ubt cacing…ok pula…jadi mgkn juga kitten berak cair tu…pasal kecacingan…apa pun alll the best. sebelum u bg kucing betina u mgawan bagi dia makan ubt cacing…sbb cacing ibu boleh menjangkiti anak dr dlm kandungan lagi….

  103. julia Says:

    tapi en.mohd asneh,kitten saye tu buangan org,saye pungut tepi jln,die ada kembar jantan.yg jantan sihat kadang2 cirit.yg dah arwah tu yg kena virus.kalo kena cacing ,ubat ape ye?tak ade kucing betina lagi la…yg arwah tu je yg betina.

  104. mohd asneh Says:

    julia,
    u beli ubt cacing dgn vet…bagitau dia berapa berat kitten u…vet tau tu apa yg baik utk kitten…alll the best

  105. mohd asneh Says:

    julia,
    bagi kucing u ubt cacing plg kurang 2 bulan sekali….

  106. julia Says:

    tak cirit pun bagi jugak ke?mcm mana kucing dewasa?tq

  107. mohd asneh Says:

    julia,
    plg baik bagi juga la…terutama kalau kucing outdoor…

  108. julia Says:

    hai..seronok nye hubby ada pungut kitten betina kat tengah jln ptg tadi,kitten ni sebagai penganti yg tak ada hari tu..cepat tul ada penganti kan…he..nak tanya en.mohd asneh,kalo kite lepas mandul kan kucing jantan tu mcm mana nak jaga die dgn baik?saye pernah tengok,kucing lepas potong tu,tak lama kemudian mati..lagi satu blh ke kucing jantan saye yg umur setahun lebih nak tu…dgn kitten dlm 2bulan yg baru d pungut..mcm mana nak elakkan?

  109. mohd asneh Says:

    julia
    kalau kucving jantan tidak susah sgt nak jaga lepas kembiri…jgn jangkitan aja ada ubt spray utk luka…asingkan la kucing tu…nanti cedera kitten tu….

  110. julia Says:

    kalo kos kembiri d sabah berape?nape kat cbu ni RM200,krn ubat tu ka mahal?

  111. mohd asneh Says:

    biasa kalau jantan di klinik swsta RM50, kalau klinik gov rm30….betina ada mahal sikit…di sabah la tak tau pula md swk

  112. ruixiquan_87 Says:

    hai sumer!sy baru jer baca blog ni n sy syok coz dpt byk mklmt ttg cat jd sy nk join skaki leh?sy nk tya sapa2 la yg tahu jwb. sy nk tya,klu kucing betina nk bg mkn whiskas @ friskies boleh x?coz cuma nk tau jer.sy baru je beli sekor kucing jntn. jd sy cma nk tahu lebih ttg kucing betina.plz blh tlg x guys????

  113. mohd asneh Says:

    makanan supermarket seperti frieskies, wiskas dan smartheart byk menyebabkan kucing dapat penyakit batu karang…kebanyakan vet yang cakap begitu kerana makanan jenis ni byk kandungan garam…kucing jantan dan kucing yang kurang minum air biasa terkena penyakit ni…simptom utamanya iyala kucing akan mgalami masalah sukar kencing….penyakit ni boleh menyebabkan kematian jika lambat dirawat

  114. ruixiquan_87 Says:

    ok thanks.then sy nk tau lg pasal pemakanan dia. kucing sy tu nama dia ted yg sy baru beli. sy tgk dia ni suka bermain dan merayau2. tp sy nk bg dia mknn asing mengikut waktu boleh x?contohnya skg dia mkn iams +RC and sy nk bg dia mkn mknn jenis lain pula pada waktu mlm.mcm mn boleh x sy buat mcm tu?
    coz sy fikir selera dia pun mcm manusia jg cepat jemu dgn sejenis jer jd sy nk bg dia tambahan pada waktu mlm.sy nk cari mknn yg untuk penjagaan bulu dan kulit ted.mcm mn en.asneh ok tak cadangan sy???

  115. mohd asneh Says:

    ok tu…jantan kan mg begitu tu mau cari pasangannya…pasal makanan tu kena buat unsur maju mcm teknik jarey utarakan d blog ni…tidak boleh terus2 tukar nanti dia akan mgalami cirit birit…yg terbaik…ayam rebus kosong…dia akan suka tu…

  116. ruixiquan_87 Says:

    sekarang sy dh mula tukar pelan2 mknn si ted kpd royal canin.memang mahal jg RC tp tgk dia makin lincah bermain n klu bwa masuk rumah si ted mula suka guling2 di lantai simen yg sejuk.sy ada beli brewer nk bg dia mkn.tp sy bg sebiji sehari.betul kah dos yg sy bg tu. en.asneh selalu bg kucing sebesar ted mkn brewer yeast tu mcm mn? n sy nk belajar nk panggil ted supaya dia mau datang pada sy tapi skg sy dh berkali2 panggil si ted tp dia mcm xmau dengar je so sy nk tahu cara yg betul.coz sy selalu lepas dia di laman rumah n sy jg selalu usap bulu dia mcm biasa.tp dia klu sy panggil ka atau my hubby panggil ka c ted xmau datang lah mcm mn nk buat?en.asneh blh x tlg sy?

  117. mohd asneh Says:

    hehehe, keep trying…brewer yeast tu bagi ja kat dia…dia biasa makan begitu saja ja tu… dia mgkn biasa sama dia tu la dia dtg…samada dia faham saya panggil atau dia mg manja dgn saya itu saya tdk tau…tapi u try cara ni…dia plg suka makan brewer yeast tu…u try tiap kali u bagi dia makan brewer tu u panggil nama dia siapa tau nanti diakan biasa…asal nama tu di panggil brewer akan diberi dia akan dtg tu hehhe try aja la

  118. julia Says:

    ruixiquan..kalo nak bagi kucing tu rapat kat kite/dengar cakap kiter,kena selalu bergurau dgn die & berinteraksi dgn die semua,makanye kucing2 tu akan dengar kate,itu yg hubby cakap,coz arwah mak dia dulu bela kucing banyak gak,cara tu yg arwah buat sampai siap jadi bidan kucing.betul kan dgn cara tu,en.asneh?(mandai2 lak..he..)

  119. julia Says:

    lagi satu lupe lak..he..kitten yg baru tinggal ngan kiter 2 ari dah rapat tul dgn saye,kalo tidur pandai cari kiter lam bilik(pastikan kitten tu dah buang air besar/kecik dulu).dgn cara yg sama saye didik die.saye baru setahun bela kucing,ape yg saye belajar/baca dgn kasih sayang je dpt bela&didik die,sama jew dgn bela anak sendiri.coz die ada perasaan,kalo kite bergurau dgn die itu mcm hiburan bagi die,(sama mcm rasa die bergurau dgn kucing lain)mcm kite tengok tv.itu yg buat kucing happy tinggal ngan kiter.apa yg pasti kalo kite sayang betul murah rezeki,sama mcm anak org gak.(pjg ceramah lak..he..he)

  120. Ayu Says:

    hye semua..
    tadi baca blog ni ade sebut pasal brewer yeast..
    xtually ape tu..?maaf la ayu baru lg bela kucing..
    bole x sesape bgtau ape brewer yeast tu dan ape kegunaannye..
    kalau bole bgtau la sekali kat mane nak beli..
    thanx

  121. mohd asneh Says:

    brewer yeast tu…sejenis vitamin kucing biasa ada jual tu di petshop2…sbb brewer yeast ni boleh bagi dkt kucing dan anjing…

  122. Ayu Says:

    owhh..yeker..?
    ape kesannye lepas kite bg kucing tu makn..?

  123. bongsu Says:

    Asneh, tau tak jenama shampoo yg jarey guna kat gmbr atas tu? Shampoo kutu ke tu? Kalo ada ape2 info psl shampoo tu bgtau ye..thanks.

  124. mohd asneh Says:

    bungsu,
    yup mg syampoo kutu tu…byk jenama syampoo kutu ni…pilih saja semuanya baik yang penting duit ja mau tau hehehe…

  125. kalau saya mandikan kucing saya habis tangan saya di kacar.

  126. jiah Says:

    Syer ade anak kucing 2 ekor, lain ibu sama bpk, n umur mreka jurangnya lbeh kurang beberapa minggu, problem nyer bla mak dia 2 ekor hilang bcoz tlepas dr kete granpa syer. Mcm ne syer nak susukan mreka? Bcoz mreka x nak minum pun… Plz sgt2. N slh sekor 2 dah pandai mkn (mknn lembut je, yg mknn jeli dlm peket tu), sekor pulak maseh kecik btol… Camne ni?

  127. mohd asneh Says:

    jiah,
    u cari puting susu dan susu di petshop..cari jenama milkadog atau animac…atau apa2 saja susu khas utk binatang…jgn bagi susu biasa nanti kitten tu ceret birit…..ikut arahan di tin tu….alll the best

  128. TOKNEK Says:

    Kucing toknek pun tak nak minum susu…actually ada kucing yg suka susu…tak boleh nampak / bau susu, dia jilat sampai habis…ada lak baby cat yg sepatutnya minum susu tak langsung minat susu iruan…agaknya dia teringat susu ibunya..

  129. shariffah Says:

    spray kutu jenama troy selamat tak untuk anak kucing. my kittens tu suka menjilat

  130. zach Says:

    hai.. i have A problem with my 2 cats,,they all persian..the big thing is, my cat pooping at my mom’s kitchen..she get angry when my cats do that..please gimme a hand 4 control this thing..

  131. mohd asneh Says:

    sharifah,
    gunakan spray kutu jenama FRONTLINE…selamat untuk kitten…frontline kita boleh spray kat kitten umur 3 hari… all the best..

    Zach,
    kurungkan kucing u…bagi dia bekas pasir supaya dia biasa berdisiplin heheheh

  132. ieja Says:

    both my kittens susah nak mandi … klau hb mandikan sure kena tutup pintu bilik air .. mcm paksaan je … end up kami jarang mandikan … any tips?

  133. miyo Says:

    saya ade anak kucing(kucing jalanan) yg dtnggalkan ibunye(mati kowtt)..so, sy da pon bli botol n susu yg sesuai utk kucing ni d pet shop..mata die still lom buka..so, sy nak tau mcm mne cara pmakanan(shari bape kali, brape banyak) n bila mate die boleh buka..sy rse kitten ni bru brumur seminggu..

  134. sy sebenarnya x suka kucing tp semlm ader sekor kucing dtg umah pastu kesian plak tgk nyer……dan anak pun da syg jer…mlshnyer skang sy x pnh bela kucing…..kucing tu kecik sgt…..pastu perutnya buncit kenapa /

  135. tolong la bantu apa nk buat bila kucing tu kurus dan perutnya membuncit….sy cdg nk bwk gi klinik tp ape nk ckp ngan dok tor……tolong la x pnh bela kucing ni…..

  136. mohd asneh Says:

    suhailah,
    bawa dia jumpa doktor…minta vaksin dan bagi ubat cacing…mandikan dia dulu sebb selepas d suntik tidak boleh mandikan kucing…alll the best..takpa perut buncit janji dia kuat makan….

  137. julia Says:

    salam..betul kate en.asneh,perut buncit,kalo tak ada masalah kesihatan.itu tanda nye kitten tu kuat mkn,same lak cam kitten saya ni dah besar dah dan bertambah gemuk,sampai saiz nye sama umur 4 bulan,sedangkan baru jew masuk 3 bulan.
    ni nak tanye lagi…cam mana tau kucing tu demam?apa suhu dia?boleh pakai alat pengesan suhu badan manusia tak(digital)?ubat tu?
    lagi satu ape krim yg sesuai utk kucing yg kena asid air liur biawak?boleh tak bulu dia tumbuh balik? tq..

  138. mohd asneh Says:

    julia,
    suhu badan kucing kalau demam mcm manusia juga atas 37 C, mau cek di dubur dia…ada termometer utk di dubur, bulu kucing yg gugur akan tumbuh sendiri tu dont worry…bubuh minyak kelapa pun ok juga tu…cepat bulu tu tumbuh

  139. fairuz Says:

    assaamualaikum,saya nak tanya,macam mana nak buat kalau kucing penat?

  140. fairuz Says:

    assalammualaikum…kucing sy ada masaalah serius.umur dlm 3-4 bulan.hujung bln 12/2009 lalu dia mula penat..ingat penat biasa kucing.tapi tiba2 sejak seminggu ni,makin teruk…. .penat/lelah/astma/sesak nafasnya..ternganga&tercungap2 mulutnya bunyi,gerak nafas di badan amat lemahx larat nak nyawa krn itu mcm nyawa ikan.dia jadi letih lesu,lemah utk jalan/ main/makan/minum,x mau baring tidur skrang,jlan perlahan kejap2saja.walaupun mlm,hanya duduk bercangkuk lesu krn penat/lelah/astma/sesak nafasnya.tpi dia jdi x selesa asyik alih kiri alih kanan.jadi murung,mata juga mcm dah x bermaya. selalu dia nakal, ceria,rapat dgn saya.sudah bawa periksa,tapi doktor langsung x bagi ubat penat/lelah/astma/sesak nafas.,padahal tujuan bawa periksa sebab itu..hanya bagi ubat demam..sy amat kecewa.maaf,tlong sy prlukan bantuan segera.bgmana,dimana,ubt apa,brpa hrga ,bolehkah diguna untuk semua umur kucing,dan sbgainya .lagipun sy x mampu beli klu ubat jenis mahal.tlong ajar&britahu sya.caa moden//tradisional,,sy amat terdesak skrang,nak tggal atau tidur pun was-was.byk lgi yg ing ditanya tapi..sy amat tedesak bantuan ini dulu.hrp jarey&asneh sgr membantu,dan maaf, klu bleh sy dpatkan no tel,utuk sms waktu terdesak2 mcm ni utk tanya,lbh cepat

  141. mohd asneh Says:

    fairuz,
    rasanya kucing u kena flu…flu bahaya kalau vaksin tidak complete. apa yg u buli buat pastikan dia makan walaupun sedikit…0138703107

  142. fairuz Says:

    salam…. sy saya makin risau mendengarnya.apa yg boleh di buat untuk atasi masaalah kucing sy ini.contoh …jenis dan cara sedia makanan/minuman yg bgmana,rawatan yg boleh sy lakukan sndiri utk kucing saya itu utk kurang dan hlangkan penat/lelah/astma/sesak nafasnya ini,ubat&petua, tlong ajar dan britahu sy.kesian sgt pd kucing sy,jadi sy tlah bawa lagi kucing sy ,untuk diperiksa ,tapi mudahnya jawapan mereka,bahawa ubat untuk kucing sakit penat/lelah/astma/sesak nafas x disediakan…dan x bagi beri apa2 ubat utk kucing sy slagi x hilang sakit penat/lelah/astma/sesak nafasnya..lepastu sruh kurung ditempat sunyi dan gelap pula..bukannya mreka nak cuba cari jalan…pdhal mcmmn nak kurang dan hilang sakit,x dak ubat apa pun yg bkaitan dgn sakit nya diberikan..kesian kucing sy.sy amt sensitif,mcmtu ke cara merawat…klu kat dunia ni ada plihan lain lg utuk mrwat kucing/dll haiwan,mmg sy xkan pergi ke situ…byak yg ing ditanya,ini dulu buat skrang…maaf sy terdesak sgt,hrp dpt bantu sgra…hrp jarey&dok asneh x kisah…

  143. mohd asneh Says:

    fairuz,
    saya bukan doktor,… mg tiada ubt utk kucing lelah tu kalau di vet, apa yg u boleh buat pastikan kucing u makan..suapkan kalau perlu…biala dalam keadaan begitu badan kucing tu yang perlu lawan sendiri penyakit tu…itula penting untuk kita memberikan vaksin kepada kucing2 kita seawal 2 bulan usianya…untuk membina inum sistem menentang penyakit2 yang tidak ada ubatnya ni…biasa kucing yang update vaksin dan lengkap dapat melawan penyakit ini secara semula jadi…satu lagi cara u boleh try lepaskan kucing u, biasa binatang tau mencari ubatnya sendiri…kalau dia makan rumput ka biarkan saja…mcm kucing saya sesekali saya lepaskan dia di kwasan berumput…dia akan makan rumput then lepas tu muntahkan hairball…kawalan semulajadi untuk hairball. dulu ada kwn i kucing dia cirit birit sejak kecil…smpi dkt 1 tahun usianya, saya cadangkan dia lepaskan kucing tu…skrg ok pula tiada masalah cirit lagi…apa pun all the best jaga kucing u tu baik2…pastikan dia makan saja layan selera dia

  144. lena Says:

    hi sye owg br..1st time bela anak kucing ni..sye nak tanye ni..penting sgt..smlm sy br jumpe anak kucing yg kesejukan..x sure la dlm bp bulan..tapi kecik la..pastu bwk le de blk umh..mule2 de ok..pastu mlm dah wat perangai berak ats sofa..tidakkk!pastu saya mandikan..kucing tu terus terberak..kenape ye?n nak tau kenape perut de buncit semacam..takut la..mcm nak pecah pulak..tapi de berak memang busuk gile bau nye..boleh ke bersihkan bulu kucing yg kotor?
    t.q sis…

  145. mohd asneh Says:

    bercacing la tu…u bawa dia jumpa doktor…minta vaksin dan bagi dia makan ubt cacing…insyallah ok tu…utk mgelakan dia berak tak tentu sediakan dia pasir dan kurungkan dia…all the best

  146. lina Says:

    he he….hi..rasanyer kucing mmg suka ayam rebus.kucing i nama shakimmi sbb hidungnya kemek klu i rebus ayam…confirm dia sanggup tunggu kat tepi kabinet dapur sampai ayam tu masak n dia boleh makan….best sgt dpt share dgn org yg phm betapa istimewanya makhluk bernama kucing ni kan

  147. mr.Mohd Fazil Says:

    kalau nak mandikan kucing..selain penggunaan syampo,water heater,hair dryer,..yang paling penting semasa nak mandikan kucing..jangan sesekali dimulakan dengan kepala..cuba perlahan-lahan dengan kaki sampai lah kepala bahagian yang paling last skali..kalau betul caranya..kucing anda pun akan selesa..contoh kucing saya, kucing dari kosovo,bosnia..memang Dr.Vetarinar tak kan berani sentuh sebab kuat mencakar dan menggigit..tapi kalau kena pada gaya penjagaan,ok la..

  148. zaini Says:

    nie kire ikut style manusia gak la jgn start your shower with head … tekejut semua organ heheheh

  149. akif Says:

    sy de 1 sokln,kucing betina datang period x?? cz, mlm td kucing sy umo 5 bln berdarah. sian sy tgk, pucat muka dia.

  150. memang susah giler nak mandikan kucing aku terutamanya chantek. menjerit2 macam kena belasah…hapala dia..buat malu jerk jiran2 aku dengar..kang dierorg ingat aku dera kucing plak padahal aku nih penyayang tau…hehe….

    well, chantek ni kucing angkat terbaru aku n satu2nya betina, n satu2nya kucing yg bulu dia panjang..x tahu apa yg buat aku ambik dia memandangkan aku kurang gemar nk bela kucing yg bulu terlebih nih(pasai susah nak dijaga) or nak bela kucing betina (takot beranak merata2 lak)…maybe pasal dia cute n pandai amik atie aku. aku jumpa dia kat kedai makan tgh merayau2 mintak makan..siannnn dia…..x tahula dlm ramai2 org kat kedai makan tuh dia datang kat aku plak siap naik atas paha aku…tuh yg buat aku jatuh cinta tu…she pick me!!..

    ada 2 ekor lg kucing yg aku angkat bawak balik..Kasih pon sejarah hidop dia sama cam Chantek. aku makan kat kedai makan tu jugak n dia dtg kat aku jugak so aku pon bawak la dia balik… Amel lak aku jumpa masa aku tgh beli burger…aku nampak dia nak makan plastik sampah (kebulur sgt kot)…2 ekor nipon ada masalah jugak kengkadang… maybe dierorg tak biasa mandi…

    2 ekor kucing yg aku bela dr kecik Sayang n Atey xde masalah sgt bila nak mandi…siap main2 air lg…tp br2 nih atey patah kaki…siaaannnnnnnyeeeeee dia…….dah la dia yg paling hensem..paling pandai…paling bijak dan mendengar kata..sedeynyeee aku……..

  151. B Says:

    Hola saya juga baru pertama kali menjaga kitten, saya sangat enjoiii dan bersemangat menjaga kitten bila bace comments serta cara penjagaannya. Saya pada mulanya saya sperti sesetengah orang xgemar mjaganya sebab tak suka kalau di cakar, dan paling pantang kalo kucing kotor.. tp setelah menjumpai kucing biasa kembar yg yg diberi nama BLACKLIST & BMMY yg masih kecil dan chomel yang di tinggalkan oleh ibunya di hadapan rumah, tiba2 hati ini teringin nak menjaga.. disebabkan ianya masih kecil, dan teringin melihat sehingga dewasa saya menjaganya.. letakkan didalm cage. Di sini saya ingin bertanyakan soalan:

    soalan saya, bagaimana ingin mengetahui umur seseekor kitten? jika dilihat ke2 2kitten saya sudah boleh berjalan n belari-lari anak la.

    2) disebabkan ibu kepada kucing tiada, saya telah mbeli susu kucing bersama botol, tp saya ingin bertanya, 2 ekor kucing saye, bila diberi susu kucing didlm botol mahupun bekas, kedua-duanya tak nak minum.. mungkin die masih kecil, oleh itu saya meletakkan susu kucing dan di gaulkan dengan makanan kucing yang lembut.. kedua-duanya berselera makan.. adakah cara saya betul atau tidak??

    3) Berapa kali sehari saya perlu memberikan ke 2 2nya makan dalam sehari?? jika sebelum ini dalam sehari saya beri 3 kali makan, dan proses pemakanan yg sama seperti soalan 2, dan setiapkali apabila sudah di beri makan, ke 2 2 pasti akan kecing dan berak.. di tempat yg telah disediakan(pasir). melihat perut ke 2 2nya besar sikit demi sedikit, risau, adakah disebabkan dari makanan yg beri atau ada cacing seperti yg dinyatakan pada comment yg dibaca. Adakah ianya cara yg betul?

    4) Cara mandikan pula, memandangkn saya tidak suka memegang kitten yg kotor, sebelum di peluk dan dibelai, saya akan bersihkan ke 2 2nya 1X sehari atau 1X 2 hari, disebabkan kekotoran seharian dalam sangkar sebelum keluarnya dalam cage. Adakah betul atau tidak cara saya, dan cara memandikanya??

    5)dibahagian hidung ke 2 2 agak kering apa yg perlu di lakukan, atau apakah tandanya ya?

    diharap kawan2 di sini dapat membantu dalam persoalan yg diajukan.. TQ

  152. iZ Says:

    gud infoooo,)tQ sO muChhhhhhhh……

  153. mohd asneh Says:

    B,
    betula la cara u tu…utk kecacingan tu bagus u bawa kucing u g vet…bila cukup umur biasa kucing divaksinkan dan di berikan ubt cacing sekali… apa pun all the best

  154. ranti Says:

    ada kucing persia tapi galak gmn cara mandiinnya bu…!!!

  155. mohd asneh Says:

    ranti,
    semasa memandikan letak kucing tersebut diatas tempat yg tinggi, misalnya di mangkuk tandas dia akan diam tu bila kita basahkan….harap ranti faham la bahasa saya ni heheheheh

  156. roys Says:

    ooo……snang gak mndikan kucing…
    klo mndikan kucing sye …. pyah giler!!!!!

  157. fara Says:

    whoaa, hebat lah jarey :D fara mndikan kucing mcm jarey buat, tpi fara keringkan dia dlm sangkar, I mean die keringkan badan die sendiri. bole tak mcmtu? :O

  158. sal Says:

    salam..nak tanye ni..anak kucing umur berape bulan sesuai untk d’mandikan..sebab anak kucing sye br 1 bln lebih..boleh ke mandikan?hee..t.q!

  159. mohd asneh Says:

    sal,
    kucing umur bwh 2 bulan biasanya di bersihkan oleh ibunya..tidak perlua di mandikan…kalau terlalu kotor mandikan dgn air suam dan keringkan dgn hair dryer

  160. asilah Says:

    klau mndi kn kucing dya x dmam ka??????

  161. asilah Says:

    mcm mna pulak nk tau y kucing kita demam?????

  162. mohd asneh Says:

    kucng pun pandai naik suhu badanya…kalau panas demam la tu

  163. zairi Says:

    Salam

    En Asneh, saya nk minta nasihat berkenaan kucing saya
    Di dapati kucing sy semakin kurus..makan pun kadang2 je..ngape begitu..ada tak makanan @ ubat bagi menjadikan kucing saya kembali gemuk…sebab kalu tengok tu kucing nie jenis kucing yang besar

  164. mohd asneh Says:

    zairi,
    u try dua perkara…
    1.bagi dia ubat cacing…mgkn dia kecacingan
    2.bagi dia makan hairball kontrol, mungkin ada masalah bulu berkumpal dalam saluran penghadamannya.

    kalau dia jantan mgkn juga dia mau mengawan….masalah hormon….

  165. asilah Says:

    Salam
    Asneh,mcm mana plak nk tahu yang kucing kita termakan racun??

  166. mohd asneh Says:

    asilah,
    saya pun tidak tau…tiada pengalaman saya kucing saya makan racun…kalau kucing u ada termakna bawa jumpa doktor la….tapi jarang la kucing dgn sengaja makan racun…deria bau kucing kuat kecuali la dipaksa makan

  167. asilah Says:

    Dulu kucing saya ada termakan tikus yang telah di racun,saya telah melihat perubahan pada kucing saya.Contohnya,tidak lalu makan,selalu menyembunyikan diri dan badannya semakin hari semakin kurus.disebabkan saya terlambat membawa kucing saya berjumpa doktor,kucing saya telah mati………. : (

  168. aqilah intan Says:

    huyoo….kucing yang comel dan sopan…hahaha..diam je kucing nyer…

  169. azza Says:

    salam 1 malaysia
    saya suka kucing tp saya x boleh bela sbb anak saya alah dgn bulu kucing.Jiran saya ada bela kucing tapi kucing dia suka membuang di depan rumah saya.Tempat anak saya bermain.Bau busuk sampai dalam rumah.Macamana nak elak kucing tu membuang kat tempat tu lagi?????? tolong la …… Nak tegur jiran tu nanti masam muka lak….. tapi dah x tahan

  170. mohd asneh Says:

    azza,
    biasa akan buang najis tmpt yg sama setiap kali…apa yg u boleh cuba…bersihkan tmpt tersebut sehingga tiada lagi bau najisnya…siram tmpt tu dgn clorox …atau minyak diesel…apa pun selamat mencuba

  171. fardza Says:

    sy percaya jika kita slalu mandikan kucing kita tu, dia sure duk diam je time mandi. my mom ada sekor kucing nama Kuning, dia ni setiap jumaat my mom bg mandi. so, kalo my mom lmbat mandikan dia, sure akan nmpak dia duduk dpn bilik air tunggu my mom. hehehe… bila dh mandi, nmpak dia hepi sgt…

  172. muslim Says:

    saya baru nak bela kucing.jumpa kucing kelaparan di pejabat.rasa kesian trus rasa nak bela.tapi xtahu la pasal kucing.korang ada info pasai kucing,kasi saya sikit…….

  173. ameyra Says:

    Hello , saya ni takut kucing tapi baru2 ni saya dapat hadiah persian cat. tp saya mmg tak reti nak bela dia, nak dekat pun saya takut. Saya beli cage, pasir n bekas. kucing ni toilet train so okayla tp yg probnyer, saya macam dera dia. Seminggu saya kurungkan dia dlm cage tuh. Sekarang dia 7bulan n masih kitten. Time dapat kucing tuh, makanan dia pun ada skali. dia mkn Royal Canin, Origin n test of the wild. Nak tanye berapa kali sehari sepatutnye mkn? Saya bg dia mkn setiap masa, bler habis je saya letak mknn lagi. tak pe ke ? Cage tuh sy letak dlm blk, elok ke tuk kesihatan saya? Kucing tuh mmg tak kuar pun. sbb satu umah saya takut kucing. hehe

  174. Hei!!ap riuh rendah ni??hei,bising t0l la!!heih…

  175. mama nani Says:

    Aisyah…kami kat blog ni hanya berkongsi minat yang sama dan pengetahuan..salah ke?

  176. fadzildaud Says:

    salam’ saya ada masaalah ngan kucing saya.salepas 1bulan dia beranak selera makan nya kurang n badan nya dah kurus,susu khas untuk membuka selera makan nya dia tak mahu minum,dan boleh tak saya beri anak nya minum susu khas untuk anak kucing? kerana saya kesian pada ibu nya yang dah amat kurus……tq

  177. mohd asneh Says:

    fadzil,
    memamg normal ibu kucing yg menyusukan anaknya akan kurus, boleh juga u bagi kucing2 u tu susu khas utk kucing …yg terbaik brand MILKADOG..jgn bagi susu manusia cirit birit kucing u nanti

  178. aiman Says:

    salam 1 malaysia… nak tanya ckit.. skrang ni kucing saya x dak selera mkn N selalu muntah balik makanan dia…

  179. finaz Says:

    kucing itu tak lari ke ? die tak takut air ?

  180. Sparrow Says:

    sapa ada nak jual anak kucing yeee????

  181. olivia Says:

    pandai le awak mandi kucing u.klu kucing i dia kan cakar sy

  182. olivia Says:

    u best n kucing u x takut air ke n dia x lari ke n diax cakar u ke

  183. zack Says:

    aii sume i ada kucing tau..
    ari 2 bulu die tetibe jew gugur sume..
    nape ek..
    lg 1 cm ne nk elok kn telinga die yg kurap hah..

  184. vika Says:

    aku kalau mandiin kucing dia suka kedinginan kenapa ya????terus dia ga mau diem,meok..meok berisik deh kalo di mandi in….kenapa ya?????kasih tau donggg mungkin ada yg salah????

  185. raudah Says:

    nak minta pertolongan sikit….cmna nk merwat kucing yg sakit perut…kucing saya setiap saat dan masa dia cirit….dia cm x perasan jer yg dia cirit….
    kat tmpt saya x der klinik haiwan….cm2 cara sy wat…sy bg ubat cacing..sy bg vitamin…still cm 2 gak…sakit perut dia makin mnjadi….

  186. mohd asneh Says:

    raudah,
    u try bagi kucing u ubt cirit manusia,,LIMONTIL atau Dimontil…biasa warna hijau kecik tu…bagi tablet tu 4..satu bahagian utk berat sekilo…kalau kucing u lbh 2 kg bagi dia separuh…sekali makan dlm sehari selamat mencuba…

  187. mnasir Says:

    vika: Try in lu mandikan dengan air suam aje deh..

  188. syuhada Says:

    hai…… sya ad ad sekor kucing yg kurus gler,perot buncit mcm nk mletop,kuat makn n mmilih…. sya da bwak dy jmpa vet,dy ksik ubat ccing jnama troy… tp x elok2 gak…. buncit memanjang je perut dy…… taik dy elok je…..x crit birit pun…. ap msalh dy sbenarny…… pliz……..

  189. sebenar nya kucing awak tu berpenyakit ……….sombong!

  190. hmmm……kalau kucing aku kenapa ye tibe2 bulu kucing aku luruh…kenape dan cam mane nak suruh bulu die tumbuh semua?

  191. izatyn Says:

    em,bole x kalau mandikan kucing guna shampu biasa?satu botol shampu kucing tu brpa?

  192. izatyn Says:

    anak kucing sye tu bulu dia asyik gugur aje sampai dah nampak kulit dia.Risau gak tengok bulu dia mcm tu.Kenapa mcm tu?sye bgi die makan ikan rebus aje tetiap hari.

  193. izatyn Says:

    ade sekor ank kucing sye tu asyik tidur aje.Tengok anak kucing lain bukan main lincah lg.Umur dia dlm 5 atau 6 bulan kot.

  194. fadzildaud Says:

    salam….apakabar semua…..kalau kucing saya leh berkata2 tentu dia akan say helo…sebab kekawan semua banyak membantu dia semasa sakit….ari ni saya nak minta tolong cikit tentang ibu kucing saya yang baru beranak…2minggu….masaalah nya dia ashik mengasingkan diri dan suka duduk diam di bawah pokok..tak mahu campur anak nya & dah tu tak berselera makan pula saya juga dah beri dia vitamin nampaknya dia maseh tak ceria…kenapa ya?

  195. fianni Says:

    salam.. kucing saya pun dulu macam tu jugak.. lepas beranak.. dia tak nak makan n minum.. n asyik menyendiri je.. then saya pun terus hantar ke klinik n dr ckp suhu badan dia 42 degree! dr bg medication n tambah air dlm badan kucing sy.. Alhamdulillah kucing saya selamat dan kembali sihat :)

  196. mel Says:

    hai saya pun suka kucing juga, di rumah sya ada 10 ekor kucing. tapi kan saya hairan ni sebab kucibg saya dari nenek datuk moyang dorang ada satu penyakit yang menyerang bila kucil still keci,iaitu berhingus dan bersin2 tapi bila dewasa sembuh pula. tapi ada kucing saya yang kecil tu mati pasal tidak tahan dengan penyakit dia. kenapa tu ah? takut sya oh

  197. Jie Says:

    Hi, sy member br dsini. x sangka byk info2 yg berguna yg boleh sy praktik tuk kucing sy. btw, sy ada seekor kucing jantan, umur dlm 2 thn lbh tp semenjak dua menjak ni dia suka berak diatas surat khabar yg sy alas didlm cage. sy ada sediakan litter box. tp masih x mahu buang air didlm litter box. dah b’mcm2 jenis pasir sy gunakan. dr yg mahal terus yg murah malahan bekas tu sy selalu basuh n rendam ngan air panas tapi tetap sama. kucing sy lebih suka mggunakan kertas lapik tsebut. anyway sy ada 3 ekor kucing lg. tapi memandangkan yg seekor ni suka buat bisnes merata2 so sy asingkan dia.. harap ada sape2 yg sudi tolong sy selesaikan masalah ni.. sy dah tau nak wat camne lg.. tolong…guys… :(

  198. nor azira hanis Says:

    hi semua!!!
    saya ada sekor kucing sbelum ni.nma kucing saya pinky…and she died..die memang kucing ksyngan saya..die x suka bergaul dngan kucing lain..die suke main nyorok2..bagi saya die yng pling special..die pembersih..dan x pernh menyusahkn saya ngan keluarga..bila saya mkn nasi ke ikan ke apa2 je..die x pernh kcau..die mkn shaja mknan die..die boleh dipanggil agak berlgak la..sbb air kotor skit or msok habuk skit pon die dah x minum..die comel sngat..sbelum die mati..mak saya ada beli sekor lagi kucing kt pet shop..nma kucing baru tu pitong and pitong tu jantan..kitorang ingat bila pitong dah bsar..boleh la die mengawan ngan pinky..tpi sbulan die bersma ngan pinky..pinky mati..pinky mati kat kmpong..masa kt kampong tu waktu raya..raya ketiga kitorang balik kmpong langkawi..kitowang balik kmpong bwak die..kitowang tinggal die kt kmpong perlis..agknya waktu kitowang kt kmpong perlis tu die sakit kot..sbb die asyik duduk dlm blik je..kt kampong perlis saya tu bnyak kucing..so, die x suke kucing lain..pastu tiga hari lpas tu kitowang balik dari kmpong lngkawi..mlm kat perlis tu die tidor ngan saya..pagi esoknya die sakit..kitowang ltak die dlm sangkar..dan waktu die mati tu saya ada disisi die..saya pegang tngan die..saya tengok ketika die sedng bertarung nyawa…smua ahli kerluarga saya menangis..terutama saya..sbb die yng pling dkat ngan saya..tpi saya redha…
    pitong ni pulak..bnyak sungguh penyakit..bila kitorang check die kat klinik..doctor kata die ada penyakit asma,kutu bertelur dlm telinga,die x than sejuk kalau sjuk hidung die berair..die pon special mcm pinky..die lebih manja dari pinky..tpi die ni pengotor skit..die lagi comel dari pinky..dan perwatakn pitong ni nkal dan lucu..die klau main ngan saya mesti die ada langgar something..hahaha
    and nasihat saya jagalah kucing kesyngan anda dngan baik..
    bagi mknan yng spatutnya biarkan mhal asalkan berzat..tengok dulu mknan yng anda beli untuk kucing anda..sbb ada yng bnyak garam itu akan membuatkan pinggang kucing anda rosak..mnjakan kucing anda mcm kluarga anda sendiri..sentiasa brada di smping die..jngan sesekali tinggalkan die..terutama kucing persian and kucing yng anda bela dari kecik..kucing persian sngat mnja ngan tuannya..and x suka ditinggalkan..anda kna tau apa yng kucing anda smua suka..and apa yng kucing anda x suka, kelebihan kucing anda and kelemahan kucing anda..bagi air yang bersih..sbaik-baiknya air mineral or air msak..slalu bagi die vitamins..and slalu belai die or sikat bulu die..sbb kucing suka orang belai die or sikat bulu die..and lagi satu anda kna selalu sikat bulu die..jngan bagi kucing anda jilat bulu die banyak2 sbb dari nsihat doctor, kucing yng selalu jilat bulunya akan slalu skit..sbb bulu berkumpul dlam perut..selalu bagi makn ubat cacing…dlam 6 bulan 1 kali..and slalu bwak die ke klinik..smua itu dari pengalaman saya bela kucing..sudah lebih dari 10 kucing saya bela..
    HARAP ANDA AKAN BERJAYA BELA KUCING KESAYANGAN ANDA. ^_^

  199. norazirahanis Says:

    ameyra= awak kna selalu belai kucing awak..awak jngan selalu kurung die dlm sangkar..die akan stress..sbb die tu kucing persian..kucing persian tu sngat manja dan x suka dipinggirkan..awak kna bagi die makn ikut masa sbb takut die kena penyakit diabetes..and kalau pasal ltak sngkar dllm bilik tu ikut suka hatila..tpi yng mesti awak ingat klau bulu die tu jenis yng gugur.. agak bhaya untuk kesihtn kita..boleh mengakibatkan asma..se elok nya letak kt luar rumah..tapi kna la lpas kan dlam sehari tu..jangan la asyik kurung die..nnti die stress..klau rasa xleh nk bela bagi kat owang je…jngan seksa die sngat k.. :) smoga dpat menghilngkan rasa tkut dengan kucing… ^_^

  200. norazirahanis Says:

    jie=dlam litter box awak tu..awak ada letak pasir x?

  201. Jie Says:

    hi norazira.. sy letak pasir dlm litter box tu.. mcm2 jenis.. yg kristal ke pasir ke..tp perangai die ttp sama… nape ek??? risau sy tgok die cam tu?? dulu x cam tu… plz.. help me…

  202. nor azira hanis Says:

    jie= kucing saya pon mcam tu mula2..tpi lpas tu saya x ltak kerts..saya letak litter box, mkanan and air shje.

  203. Jie Says:

    azira, thx.. nnt sy try wat cam awk.. mana tau ok pastu.. :)

  204. nor azira hanis Says:

    ok :) you’re welcome

  205. nor azira hanis Says:

    oppss silap..kalau bagi mkn bnyak2 bukan penyakit diabetes..penyakit obesity sbernanya

  206. mimi aidil Says:

    kalau kite mandikan kucing dgan syampoo baby bleh ke?

  207. dayah Says:

    tolong kasi aq ptua nk ubat kucing yang demam sbb dmndikan…hhehe
    kucing aq lpaz mndi trus demam…cian dye

  208. nor azira hanis Says:

    mimi=klau ngan syampoo baby leh..tpi jngan syampoo owang besar…

  209. nor azira hanis Says:

    dayah=petuanye..jngan selalu mandikan kucing ..mandikan seminggu sehari..and klau boleh mndikan kucing anda ngan air suam…

  210. nor azira hanis Says:

    eh silap..seminggu sekali

  211. sanisah Says:

    kucing saya suka mandi…saya mandikan kucing2 saya mcm mandikan baby…

  212. nono Says:

    sy ni bela kucing kampung2 jaa.nama sofy..tp syg sgt..dah tua kucing sy tu..gigi depan habeh dh patah..dh nama pun kucing kg jadi dia memang dibiarkan keluar msuk rmh la…mmg kdg2 belemoih jgk..tp sy mandikan sofy bergantung pd kerajinan sy..hehe…tu sbbnya payah sgt nk mandikan si sofy tu..tiap kali mandi mmg tak sah la kalau takdak cakaran kucing kat lengan2 sy ni…memandangkan sofy ni suka sgt struggling bila mandi,bila dh selesai sy akan lap2 badan dia dan bhgn kepala terutamanya sbb takut dia sesema..pastu sy letakkan dia ditengah panas matahri utk keringkan dgn cepat…dia pun mcm enjoy jaa sbb sejuk kut..hehe..dan sy akan mandikan dgn air suam dan pastikan pada hr yg panas..sy takla jaga dia dgn details sgt sbb dia ni kucing kampung2 jaa..apa pun sofy adalah ahli keluarga yg sgt sy syg…

  213. zhal Says:

    jareyj u guna shampoo apa ekk??

  214. ahmee Says:

    nk tanye,klau kucing 2 sakit mata n selseme tp doktor kt klinik 2 ksi ubat mnu je..boleh baik ke?

  215. fanz mimie Says:

    salam,saya ada bela seekor anak kucing parsi,baru je beli minggu nie..nama dia mimie,umur baru 3bulan..siapa yang tahu,boleh ke mimie nie divaksin???

  216. ija Says:

    hai saya Ija dari Sungkai, Perak. Saya baru je bela kucing bulu panjang iras2 burmese. Namanya Dello. So saya ni memang tiada pengalaman nak tanya apakah berat yang paling sesuai untuk anak kucing berumur 3 bulan lebih, sebab saya suka kalau Dello tu gemuk sedikit, macam mana nak gemukkan dia

  217. Zack Says:

    Hi, saya baru je nak bela kucing, nak tau la, nak mandikan dia dalam brape kali seminggu ye? adakah hari2, kan x pasai2 demam lak dia…., heheheheee..
    tolong tunjuk ajar….

  218. ija Says:

    saya nak tanya apakah kebaikan secara keseluruhan guna only natural pet brewer yeast & garlic tu dan bagaimanakah cara gubakannya

  219. Izah Says:

    Bagaimana nk rawat kucing yg sakit? smalam bru dia sakit . .
    bhagian perut di puting susu dia klihatan bngkak . . . apa nama pnyakit itu?
    pnyakit dalaman @ luaran ?

  220. setakat ini je buat ape :) :) :)> <3

  221. justin113 Says:

    macam matu rupa nya hehehe baru ku tahu hehe…… ;P

  222. mohd ibrahim bin mohd ridzuan Says:

    semekom……leh tanye sikit tak….

    anak kucing saye dah 3hari tak makan pastu tak minum pastu tak aktif…..

    kenape yee…saye risau aaaaa….

    takut 2 dia mati…..

    leh awak bagi tau saye tak….kenape anak kucing saye jadi camtu aaaa……

    kalo leh kasi tau care nak ubat dia……….

    tolong post kat saye secepat mungkin

  223. yatt Says:

    slm, hai, info yang sgt berguna
    sy pun baru berjinak2 dengan bela kucing dgn serius
    just curious, kalau belum betul2 kering dan kucing sy jilat bulunya, adakah berbahaya pada kesihatannya?
    sbb sy takut syampu tu beracun.
    thanks

  224. mimi Says:

    hye…nak tumpang tnya…camna nk gemukkan kucing…taktau la nk bg makanan yg jenis mana…banyak sgt pilihan…kucing sy asik nk main ja…susah nk bersihkan telinga dan hidung dia…ad x cara nak mengatasi…maklumlah baru pertama kali bela kucing persian…dulu bela kucing kampung ja xpenah buat pape pon…kucing ni kena jaga elok2 kn…tp sy xpdai sgt…

  225. Adawiyyah Ammar Says:

    wah..nampak senang..kalau ank kucing yang baru1bulan setengah..boleh ke bagi mandi…kawan sya bgi mandi ank kucing dia..nampak mcm ank kucing tu kesejukan…mcm mana pulak ya..

  226. aenn Says:

    hai~ sye na tau brape harga shampoo utk hilangkan kutu? pling murah n mahal?

  227. yatt Says:

    sy penah beli dlu dlm RM29…brand KINOS tp mmg elok la….dua or tiga kali mandi sume kutu siap ngan telur2 dia da hilang…huhu

  228. ilani Says:

    Salam,
    Waktu bilakah yg sesuai memandikan ibu kucing lepas beranak..sbb xtahan dgn badannye yang kotor…huhuhu

  229. efa Says:

    ade x asal trg kt cni ?

  230. efa Says:

    kucing sy senyap je 2 3 ari nie.. mkn pon, xbyk.. risau sy.. ;(

  231. nor asyiqin Says:

    kucing saye ade 3 ekor tetapi 2 ekor je yang kene sunat yang peliknye sekor je yg sakit namedie kecik yang lagi 2 ekor 2 ialah lemon apprikot tetapi lemon x jadi ape pon sebab apeye??????????

  232. norfidayu Says:

    saya nak tanya tentang penjagaan kucing yang tidak normal. kucing saya dia mempunyai masalah kaki belakang yang tidak kuat. tiap kali berjalan, bermain mesti dia akan terjatuh. bila dia berak, kami kena pegang dia sebab kalau tidak, dia akan terjatuh & badan dia akan terkena najis. boleh tolong bantu saya? tolong bagi saya tip yang berguna. lagi satu, bagaimana saya hendak mendidik dia untuk belajar berak sendiri tanpa perlu bantuan dari kami. kucing saya ne, suka bermain di bengkel mini sebelah rumah kami. kadang2 badan dia kotor sangat & hitam. bagaimana cara yang sesuai untuk memandikan kucing saya ini & syampu apa yang sesuai?

  233. jijoe Says:

    nk tanye apa nama ubat utk bg kucing calm fr long distance journey if bwk naik kete? tq

  234. vie_sweet Says:

    hello…;i hve a question…hopefuly some1 can help me…how many times per week should a cat tke a bath..?

  235. intan Says:

    salm i ada 4 ekor ank kucing yg berumur 2bulan sush nk mandi la mcm mna ye caranye???cmner nak bgi bulu lebat dan nak tau bila dorg sakit???

  236. Nurul Afifah Says:

    Nak tanya ni. Mcm mana eh nak hair dryer kucing? Sebab kucing saya memang susah duduk diam. Lagi lagi, bila dgr hair dryer tuu dia takut. Mcm mana nak bagi dia duduk diam?

  237. azizuldaud Says:

    salam..
    saya nak tnye la..almaklumla bru je nk berjinak2 gn bela kucing nie…kucing saya umur 2 bulan tpi die tersangatlah kuat makan smpai perut die buncit sgt2..risau saya…agak2 ade ape2 effect ke gn msalh buncit die 2????
    1 more ape mkanan yg sesuai utk mendapatkan bulu kcing pnjg @ lebat???

  238. azizuldaud Says:

    1 lagi soalan lupa laknk tanya….

    umur kcing saya baru 2 bulan so layak kah die memakan ubat cacing untuk kurangkan perutnya yg buncit 2….tk ske la tgok..HELP ME PLS!!!!!

  239. EiRa RedZuan Says:

    Hai…..
    Suke baca blog ni coz bnyk info psal kucng bole kngsi..Molly( nama kucing sy;-))… Dr xsuke kucng,skunk syg sgt2…,.. Nk tnye kuku dia kite leh potg ke?

  240. EiRa RedZuan Says:

    Nurul afifah….
    Sama la ngn kucng saya…, smpi kna mntk tlg hubby pegang dia,sy hairdryer kucng;-);-);-)…tp kecian tgok.., xsmpi hati…

  241. ana Says:

    kucing x suka air sejuk ka???

  242. Elissa Aziz Says:

    Terimakasih. Info yang sangat berguna.

  243. zubaidah Says:

    berapa umur kucing blh mula di mandikan

  244. zubaidah Says:

    kalau ank kucing ada tahi mata macam nak bagi takdak

  245. Dira Says:

    kalau guna shampoo bukan untuk kucing boleh?

  246. mohd asneh Says:

    zubaidah…u cari ubat titis mata dan telinga manusia Curlicosi Gentadexa kalau tdk silap namanya…titiskan d mata kucing u…kiten umur 2 bulan buli mandi dah…saya biasa mandikan kitten sebelum 1st vaksin…pada hari saya vaksinkan

  247. iqa Says:

    salam, nak tanya syampoo ap yg sesuai tok mandikan kucing agar bulu die x gugur n bersih dan lembut??
    kucing sy bulu dye gugur walaupun sy gne syampoo medicated kas tok kucing..cm ner too eak..

  248. eiman mustaqeam Says:

    kucing saya mandi senang saja mula-mula letak kucing dalam sangkar lepastu siram saja habis

  249. zaraida che muda Says:

    umur kucing sya nk msk 3 thn. nama dia bobo. Jantan. dia sgt cerdik. terlalu cerdik. kami skluarga sgt2 sya padanya. mslh kucing sya cuma satu je…bulu gugur. dh mcm2 sya ikthiar dn bawa ke vet…tp bulunye tetap sama gugur…dia hanya makan mknan kucing…skrg sya beri dia mkn smartheart atau vitacare. sblm nie sya bg dia royal canin atau propad. tp dia dh x nk sentuh mknan tu..mungkin dia jemu kot. sbb tu saya tukar kepada smartheart dan vitacare. science plan dia langsung xnak mkn. sy di sarankan oleh vet supaya jgn bagi makan friskies atas whiskas sbb kandungan mknan ni x elok utk kesihatan kucing kita. dia juga suka mkn sayur terutama sayur kangkung, bayam atau kailan. dulu dia suka salad. tp skrg langsung xnk makan salad. mungkin dh jemu.
    dia x pandai makan ikan atau nasi sbb xpernah diajar beri makanan tu..dia xpernah usik jika lauk pauk trnganga di atas meja.
    kucing sya xhidup dlm kelompok binatang tp trkurung dlm umh 24 jam. kakinye xpernah jejak tanah sbb sya xbiarkan dia keluar umah. kami manjakan dia. kami layan dia sebagai sebahagian dari hidup kami. kami ajar dia mcm kami ajar seorg bayi. dia x faham bahasa kucing. kami berinteraksi dengan dia sepertimana kami berinteraksi dengan manusia. dia sgt faham ape yg kita ckp.
    Peliknye kucing saya ini…walaupun dibelai dan dimanja sepanjang masa…dia terlalu garang…dia x suka di pegang atau di usik. hanya sya saja yg boleh belai dia. tu pun klu xkene angin dia…dia ngap jugak…ke mana saja kami pegi…kami akan bawak dia brsama….kami xpernah biarkan dia bermalam sendirian. berak kencingnya pun dia pandai aturkan. klu tmpt berak kencingnya x di bersihkan dia akan dtg pada sya dan menangis…lepas tu pegi ke tmpt buangan berak kencing dia…tu tandanya dia suruh saya bersihkan dulu buangan yg sediada baru dia blh buat projek baru. klu tengok kletahnya kadang2 cukup kelakar. mmg menghiburkan kami skluarga. klu dia kata nak mkn ngan org tu…org tulh kena bagi makan. klu org lain yg bg dia mkn dia wat bodoh je….haram dia x usik pun makanan dia….dua akan ikut org tu…smpai bg dia mkn…dlm umh sya ada 4 org iaitu suami sya dan 2 org ank saya. cuma kami yg tau perangainya.

  250. Wawa She Ra Says:

    nk tnye la,kucing itee tu sume bende diew mkn,tp die klau berak mesti darah…nape ye

  251. mamanini Says:

    kucing saya nim suka gigit …. saya takt nk mandikan

  252. faiz zafran Says:

    susah ye nak mandi kan kucing ni

  253. name kucing saya messi Says:

    saya nak tanye juga ada 2 soalan;
    *ada tak teknik mentidurkan anak kucing?
    *kalau nak mandikan kucing guna shmpoo laen tapi khas untuk kucing leh tak?

  254. nurul atikah Says:

    Keluarga saya membela 13ekor kucing dirumah..dan kami jarang memandikan kucing berikutan dengan kesibukkan kerja masing2 kecuali hari minggu.. Soalnya bagaimana hendak membiasakan kucing dengan air?!

  255. Dd Says:

    boleh tak gune syampu badan manusia???

  256. assalammuaikum and hye there.saya baru tau ada blog ni and baru juga la dlm menceburi bidang penjagaan haiwan ni.so hope u guys can share your opinion and knowledge with me k..
    ok by the way regarding showering the cat, one of my friend said by showering the cat the antibody level in cat body will drop.that is why cats scared with water..is that true??i stop showering my cats after hearing it.so what should i do?kalau x mandikan kucing takut ade kutu kan..tp bila mandikan..kucing ni jadi agresif sehingga cakar badan semua..so what can i do?please help me…and one more thing..my cat name die cummey baru 1 and half years.and she got preagnant..and what should i do?did she know how to preagnant and how to feed the baby since i’m still studying..tkut xde masa nk jaga si cummey and anak2 die nanti..

  257. ain_min hoo Says:

    tapi kalau guna shampo manusia x pe ke.ke memang kena guna shampo kucing,sebab susah nak cari

  258. syed yusry Says:

    Nak tanya….bila kita. Bg ubat deworm kucing leh mandikan x…sbb selepas vaksin xleh mandi 10 hari…klu lpas deworm bleh bg mandi?

  259. Howdy just wanted to give you a quick heads up.

    The text in your article seem to be running off the screen in Ie.
    I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to
    let you know. The style and design look great though!
    Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

  260. Hey! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take
    a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting
    this to my followers! Great blog and great
    design and style.

  261. ambien Says:

    I like the helpful information you supply for your articles.
    I will bookmark your blog and check once more right here
    frequently. I am somewhat certain I’ll be informed many new stuff right here! Good luck for the following!

  262. Nona Nano Says:

    Shocked -____- look a like mine :3 asli serupa

  263. […] Cara memandikan kucing dengan ubat syampu | jarey cat lovers […]

  264. […] Cara memandikan kucing dengan ubat syampu | jarey cat lovers […]

  265. Wakaka... Says:

    Kucing saya juga baik macam kucing awak…x pyah dh nk brprg dgn dia…:)

  266. Erabme Says:

    Saya mandikan kucing2 saya setiap seminggu sekali. Minggu pertama dengan shampoo kutu & 3 minggu dengan shampoo biasa (untuk kucing). Bagaimanapun kucing jantan saya mempunyai masalah pengguguran bulu (mungkin sebab cuaca panas).

  267. Erabme Says:

    Opssss… Lupa… Mungkin juga cara saya salah kot. Lepas shampoo saya terus bilas badan mereka. Bagaimanapun, saya hanya lap mereka dengan tuala tanpa mengeringkan guna dryer. Ini kerana mereka akan meronta & larikan diri. Mereka lebih suka berjemur di cahaya matahari (cahaya yang masuk ke dalam rumah).

  268. Asha Says:

    Kalau guna shampu dettol boleh ke ? Sbb kat Kelantan susah jgk nk jumpa vet . Lagipun first time jaga anak kucing .. Lalat asyik hinggap .. Kesian juga

  269. yana Says:

    Mandikan dengan penuh kaseh sayang.wah best ye dah mandi emmmm wanginya


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 53 other followers