Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Nak Tahu Jangka Hayat Kucing??? Oktober 23, 2007

Filed under: Bicara Kucing — jareyj @ 8:00 am

Umur kucing

Pernahkah kamu tertanya-tanya berapa lamakah jangka hayat seekor kucing? Kebanyakkan kucing hidup selama 11 hingga 12 tahun. Tetapi kucing yang hidup dan di pelihara dalam rumah, biasanya boleh menjangkau sehingga 16 tahun dan 20 tahun.

Manakala kucing yang terbiar kebanyakkanya terdapat di tepi-tepi jalan hanya boleh menjangkau selama 4 hingga 8 tahun sahaja. Apa yang menyedihkan lagi kucing yang terbiar ini mati akibat dari tidak mendapat penjagaan yang sempurna dan kurangnya mendapat nutrisi yang sepatutnya.

Bayangkan sahaja berjuta-juta anak kucing yang lahir dari induk yang terbiar. Bagaimanakah nasib anak-anak kucing itu. Walhal sepatutnya umur yang begitu kecil sepatutnya mendapat penjagaan yang sempurna tetapi banyak pula yang mati akibat dari tidak mampu mencari makanan sendiri ataupun dilanggar kenderaan.

Tetapi apakah hal dengan kucing yang dipelihara tetapi di biarkan berkeliaran di luar rumah? Biasanya kucing seperti ini jangka hayat mereka lebih lama jika di bandingkan dengan kucing liar. Ini kerana walaupun kucing ini berkeliaran tetapi makan minum masih terjaga. Cuma kucing seperti ini mempunyai risiko mati akibat dari jangkitan kuman daripada kucing-kucing liar yang lain.

Perbandingan Umur Manusia dan Kucing.

jangkahayatkucing.jpg

Pelik jangka hayat kucing lebih cepat berbanding dengan manusia. Tahukah kamu kucing yang beumur 1 tahun sama dengan 6 tahun umur manusia. Jadi bererti jika umur kucing 10 tahun sama dengan 60 tahun umur manusia.

Tidak kisahlah berapa beza umur dan jangka hayatnya. Apa yang penting kita sudah memberikan rawatan dan perlindugan yang terbaik kepada si comel kita.

About these ads
 

56 Responses to “Nak Tahu Jangka Hayat Kucing???”

  1. shelly Says:

    ha..ha..ha..ha..oooo gitu ka tuk…….baru sia tau…

  2. azrolboyz Says:

    terima kasih atas maklumat yang diberikan

  3. jareyj Says:

    emmm..no hal semua info pun utk semua peminat kucing mcm i….

  4. tulip_maroon Says:

    HI SEMUA…tulip pon minat kucing,salam perkenalan

  5. jareyj Says:

    salam perkenalan juga….ada kucing ke? kucing ape jenis tu?

  6. jareyj Says:

    oo yeke? kesiannye…saya pun baru kematian kucing kesygan di sebabkan virus yg selalu menyerang anak kucing…virus tu btl2 tak dpt elak..

  7. tulip_maroon Says:

    kucing siam dan juga kucing kampung,smalam baru jek pas tanam kucing siam saya,kesian dia mengandung tiba2 jumpa dah mati dkt halaman rumah…terkejut jgk sbb seblom nih sihat,mungkin dia kena patuk ular kot..ntahla…dgn baby2 skali mati dlm perut….

  8. ZIE Says:

    waaaa..tgh sedeh kucing ku ‘HItam’ mati tghari tadik, dah 2 hari die tak balik, pastuh balik tadik, dalam keadaan lemah, sempat jugak adik aku mandikan die, ingatkan die ok, mase bagi mandi, die lemah jeee, x macm salu, bising2, pastu tetibe die masok kandang die and terus …. hurm waaaa. ….. sian die,,,,, tggal la kucingku kunin keseorangan~

  9. jareyj Says:

    alah…ciannya….pity u zie….sabar je lah k….dia tau u syg dia tu….teringat plak dgn kucing i…hu…hu…huuu….

  10. Yap Says:

    Jarey..nak tanyer laa…kalau kucing kiter lahir sama time (maybe 2-3 days earlier) dgn my niece then how to know actually baby kucing nie ek~!? Sekarang my niece umur dia baru 2 bulan then ‘budak kecik’ nie lak umur dia baper~!? ; )

  11. ieda Says:

    ni yang i pelik sikit nie…. hari tu, i tengok kat tv pasal jangkan hayat kucing… dia bg tau… umur kucing berbeza dengan umur manusia sebanyak 14 tahun. bermakna 1 tahun kucing 14 tahun manusia…. adussss………..mana satu nak percaya nie…

  12. kamal Says:

    saya rasa perbandingan umur kucing yang encik buat tu salah,
    kalu umur kucing 1 tahun, kita enam tahun bermakna bila kucing tu umur 6 tahun , kita baharu berumur 16 tahun…. Wallah hua’lam

  13. kamal Says:

    eh kalu umur kkucing 10 tahun kita baharu 16 tahun…. ha bru betul

  14. mamat pulus Says:

    kucing aku ada 3 ekor..2 betina 1 jantan!tp yg jantan 2 asik penat je sbb ada 2 bini…keh keh..

  15. mamat pulus Says:

    kucing aku yg betina umo 1 taun,yg lg sekor 6 bulan,yg jantan plak umo 6 bulan gak.tp dah beso cam kucing aku yg umo 1 taun..gmok plak 2..

  16. zerra Says:

    nak kucing

  17. zerra Says:

    i tengah cari kucing yang cute mahal la
    i study lg mana nk da duit beli kucing x da sapa nak kc sekor ke

  18. rokiah Says:

    Kenapa kucing aku tak mengandong-ngandong ? Tension, dah lama tak ada anak kucing. Suma dah besar-besar……

  19. insyaallah,kucing saya akan hidup lagi kerana kucing lebih tua dari saya.Saya sayangkan kucing saya kerana ia memberi inspirasi dan semangat kepada saya untuk belajar.

  20. syed syukrie Says:

    rokiah! kucing awak dah monopause 2.. kucing sy skang nie sudah tingkatan empat! (16thn). doktok ckp dia sihat lagi! sbb gigi dia masih elok!

  21. ohhh…camtu ea rupenye…tp tak kira la berapa umur kucing2 aku tu…makin lama makin mengada2..tergedik2 sana…tergedik2 sini…klau nampak aku lima2 ekor nak dibelai..dah bagi kaki tgn aku pon masih tak cukup2. asyik nak melekat dgn aku jerk…tensen tol…nk marah kucing…sabar je laa….tula sapa soh aku manjakan mereka2 sgt…

  22. ryena Says:

    o..br thu bpe umur miuw sye sblm dia dying..bela dia da 6 thn 7 bln.tp sdih sgt sbb dia je kucg sye ade n x dpt jmpe sblm dia mati n dpt thu kmatian dia slpas smgu.jiran yg bgthu sbb dia mati kat umah jiran n tlg tanamkan.sdih sgt :'(
    asyik igt kt dia je ni…ht ni gse nk nak nangis je,byk kngan ngn miuw..so spe2 yg de kucg tu jg le bk2.cek kchatn dia.kucg ni slunye thu kmatian dia n akan mati jauh dari tuan dia, cm miuw sye.. :'(

  23. katty Says:

    bro gua ader kehilangan 1 kucing nm diey sya x cmpt bg lg coz diey mti wktu nk gi school sbnnrnya cm niey sya ader jmpa ngan kucing betina time tu prt diey bsr sngt sya ingt ader org bela dier so sya bg mkn jela…. pas2 dua hr slps 2 diey dtng lg ngan perut kurus…..! sya cm t`kjt ar ingt kn tuan diey x bg mkn sya pwon bg ar mkn lama lama diey dtng prut diey sitll kurus sya tmbh lg blngn mknm diey tp diey kurus gak…. pas tu time 2 sya tngh mkn ayh sya pnggl diey kte dtg jab sya pwon dtg ar pas2 sya nmpk 5 ekor ank kcng dkt tp pgr rmh jrn….. pas2 kcng yg sll dtg umah sya 2 pngll ank kcng 2 rupa2nya 2 ank diey sya x ksha so sya bg mkn jela pas2 2minggu leps 2 ankank kcng 2 slalu dtg umah sya mkn pd satu ari ank kcng dtng time pg wktu sya nk gi school sya ader pnggg ank dier seekor lps 2 bapak sya bwk keluar krt nk antr sya gi school bpk sya tr gelk ank diey sekr sya ngs x henti2 bpk sya antr sya gi school sya smpai school sya dh x leh wat pape dah kaku biler ingt pasal dier smpai skrng still ingt kat diey……????????? ilove her so much

  24. ain Says:

    kucing kite ade 3 eko,,,seko da besa,,,2 eko lg anak kcing ag,,,kat kpale dorang ade bulu mmbntuk hrf ‘M’,,,mmg mlgkapi sifat dorang ler tuh,,,malas,,mgade ngade and so on,,,keh keh

  25. anna Says:

    Bole bg detail tk mcmne nk kira umo kucing kt sebenarny.. sy ada 5 ekor kucing tp tk pnh tau pon umor mereka berapa :)

  26. anime Says:

    Kucing DLH (persian mix siamese) aku br mati kena virus infection.. soo sad umur br 3 thn tp klu ikut perbandingan kat atas tu dah 18thn (6 times)..

  27. Cat lover Says:

    Uit bkan ke ikut fakta lau 1thun umur kuching bsamaan 15thun umur kte,better u cek blik fact 2

  28. anaylli illyana Says:

    i ada kucing, bela since i darjah 5..n now i da 20 taon! means 10 taon i da bela kucing i nie..hope die bley idop lg lame.. ;)

  29. saiful Says:

    kucng sya yg berbulu oren bru je mti….sdih sya tau…sya msih ingat masa dia blik tuu dia ok je….pas tu dia trus muntah lalu mati….

  30. saiful Says:

    jarey boleh bagitau ape penyakit kcing sya tu???

  31. boo-boo Says:

    kucing ssaya baru semalam ekor dia kena langgar……. :'(

  32. boo-boo Says:

    kucing saya mati sebab beli kereta nak masuk dia pergi depan kereta.sebab selalu nya orang ambil pastu usap-usap. tapi ni pukul 2:30 malam. takder orang ambil.ayah saya baru balik ambil seseorang. pastu kena langgar ekor :(

  33. boo-boo Says:

    maksud saya bukan mati, tapi cedera

  34. amir Says:

    saya nak cari kucing la…..ada tak sesapa yg nk jual kucing…persian ke,dlhair ke,siam ke….kucing saya baru je mati….saya nk kitten la….bajet saya dlm rm300 ada tak sesapa yg nk jual kucing dia….klau yg duduk di kulim,kedah lagi bagus….

  35. kucing ni manje n cuit..cye lpas blik keje terubt la ltih ni ckit law men2 ngan kucing ni..cye bnyk plihara kucing2 yg terbiar n ad jgk yg bli cndiri…at the same time cye tkt jgk plihara kcing terbiar bkos tkt kumn dy ad d mrata2 rmh..ad cdangan len x clain kurung dy lam sangkar??

  36. JanganKalot Says:

    woooo. begitu…

  37. saifulz Says:

    kucing saya baru mati semlm..namanya boboi..mati pd usia 20 thn..

  38. Asmah Husain Says:

    hai…sye pon minat gak kucing.kat rumah ada 2 ekor…teringin nk bela bnyk2 tp duk perumahan fhm2 aje la..bela bnyk2 t jiran2 komplen…

  39. Atiect Says:

    Ada sape2 yg nk kucing..contact sy tau..nk buang x smpai hati..sy nk orang yg btul2 minat kucing.kucing sy brumur staun lebih..warna brown.ada kalimah ‘ALLAH’ di badan nye..

  40. zaini Says:

    Atiect kat mana lokasi sekarang

  41. NUR HAZELENA BINTI YUSAF Says:

    SALAM DARI SAYA

  42. NUR HAZELENA BINTI YUSAF Says:

    CHOT KUCING SAYA TELAH PERGI TINGGALKAN KAMI SEKELUARGA PADA17.2.2012,JATUH DARI TINGKAT 14.SAYA TANAM JASADNYA DIPERKUBURAN BATU MUDA,GOMBAK,SELANGOR.DAN PADA 17.4.2012 CHICK KUCING BETINA SAYA SELAMAT LAHIRKAN ANAKNYA 5EKOR….SUNGGUH COMEL NAMA MEREKA CHIKI,MIKI,KIKO,JUNIOR,PONEY….CHOMEL ADALLAH BAPA KEPADA ANAK2 KUCING INI…SEKARANG USIA SIKENIT2 INI 2BULAN.

  43. mmm Says:

    salam,
    betulla klu umur kucing 10 thn, kita 60 thn,
    1 thn = 6 thn
    10 thn x 6 thn = 60 thn :)

  44. roslan Says:

    biasanya kucing bunting berapa bulan

  45. muhammad syafiq Says:

    kucing hutan pula…brape jangka hayatnye…

  46. massura Says:

    saya ada seekor anak kucing..umur mungkin 6 bln kot…sy jmpa dia kat depan rumah …bulu dia cantik dan panjang tapi masa tu dia cedera mungkin kena langgar kot…ekor dia putus sekerat…sekarang kucing tu dah sihat sikit,…sy nak cari sesiapa yang sanggup nak bela kucing ni (namanya miaw2)….saya berada di alor setar kedah…kalau nak email saya…sy kesian nak letak kat pasar…nak bela sy x mampu sekrg sbb sy ada sedikit masalah kesihatan…kalu boleh sy nak orang yang sayangkan kucing..terima kasih…

  47. Sandha Danielle Says:

    kucing umur 1 tahun dah boleh mengawan. xkn lah baru 6 tahun (kiraan umur manusia) dah boleh mengawan?

  48. Sandha Danielle Says:

    fakta prbandingan kucing dan manusia yg sebenar adalah 1 tahun kucing brsamaan 14 tahun manusia. maaf jika comment sy buat admin amik hati.

  49. hem…ada x info lebih tentang kucing yang sedang mengandung tetapi di buang???please….

  50. ANGELYNA NAMAYA Says:

    OW..MCM TUE YE..

  51. selena gomez Says:

    kucing jantan sya pn bru mati..sedih sgt..dh 8thn saya bela dia..gigi pn dh xde..uwa..sedihn ya masa tanam dia..menangis2 saya..

  52. junjun Says:

    salam perkenalan sy tkda pengalaman bela ank kucing..ni baru nk bjinak2 pelihara.namanya nur entah tk tau brape umurnye…sy bagi dia susu khas utk bby.cat…nur minum 10cc aje..sy bagi nur selang 3 atau 4 jam..mestikah nur d bawa ke vet utk vasine kecancingan..dan bila kah nur blh mkn dry or wet food..

  53. Nadia Rahmat Says:

    emmm…….dulu sye ada kucing nme nye Nimo..cute sngat..dahla gemok bulu tebal colour grey..mse tu sye jmpe dye kat umah nnek kt kL..umur dye lbih kurang 2buln..mse jmpe tu abah sye trus amek n bgi kat sye sbb abah tau sye ni ske sngt2 kt kucing!!! bulu dye sye..bulu dye tebal sngt2 n gemok..kucing sye dye aktif n sye kejar kami..klau bnda yg brgerak and nmpk kaki msti dye akan kejar sbb nak main hehehe..mk sye smpi jerit2 la sbb nk lari.. tpi dye hdup x lama..dlm sthun lbih je dah mati..smasa dye hdup tu kami suka bgi dye minum susu dutch lady hoho..makan pun mkanan kucing..dye x pndai mkn mknan mentah..sbb tula dye gemok and klau lari punggung dye gegar2!! sye keje kt kL and kucing abh and mk sye yg jga..haha abhla yg hari2 bgi bgi mkn ang mnum susu dutch lady kat dye..sampaikn dye dah trlalu gemok n mals abah catu x nak bgi dye susu bnyk2..shari skali je..kucing tu adlah pnyeri kmi skluarga..hilang bosn kmi klau ada dye..tbe2 pd thun 2012, mse tu buln puasa dan dua hri trakhir rmdhan tu..sye kat kL kje..abah ada col sye and abah bgi thu kucing ksyngan sye dah mati..sye xcye and abh hntar gmbar mse nk tnam tu..sye sdih sngt x tw nk ckp pe..abah pun x tw npe dye tbe2 mati..tpi sminggu sblum mati tu sye ada balik and main2 ngn dye..kucing sye tu lain dri biasa and trlalu sngt aktf dan ske main2..seolah2 nk lpaskn rindu kat sye..yla sye jrang balik and x mse nk main2 ngn dye mcm slalu..kami mmg skluarga mmg rndukn kucing sye tu..em sjak hri tu klau sye balik kg je smpai skrg sye masih trbyang2 kelibat dye..brlari..kejar sana sini..melompat..mengada2..manja sngt2..kalau dye tidur geram sngt, rasa nk picit2..dah la gemok kuat tdur plak tu..skrg sye dh xde kucing tp kakak sy plak yg bela skrang ni..hehehe..pape pun syangilah haiwan trutama kucing..sbb kucing haiwan yg brsih and mnja N kucing kan haiwan ksyangan Rasullullah..;-)

  54. si kontot Says:

    Semua ni kuasa Allah !


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 53 other followers