Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Suntikan Vaksin Anak Kucing Januari 9, 2008

Filed under: Kesihatan Kucing — jareyj @ 9:46 pm

Suntikan Vaksin pada kucing adalah penting terutama kucing yang berumur 8 – 9 minggu. Ini dapat mencegah anak kucing anda dari pelbagai jangkitan kuman yang selalu menyerang anak kucing di usia yang begitu muda.

dscn0540.jpg

Dapatkan suntikan vaksin untuk kucing anda di pusat-pusat kesihatan haiwan yang bertauliah sahaja, untuk mengelakkan sebarang kesulitan kelak.

dscn0541.jpg

setelah mendaftar kucing anda haruslah ditimbang beratnya terlebih dahulu..

dscn0549.jpg

Di Sabah Medical Centre, Dr. Rashid adalah salah seorang doktor yang bertugas pada hari itu diantara 3/4 orang doktor kesemuanya.

dscn0555.jpg

Setelah pemeriksaan umum dijalankan oleh doktor, kucing anda akan diberikan ubat cacing.

dscn0558.jpg

Suntikan vaksin pada kucing biasanya tidak memakan masa begitu lama. Kos yang perlu anda laburkan untuk sekali suntikan vaksin adalah lebih kurang RM20-RM30, bergantung kepada gred pusat kesihatan haiwan tersebut. Apalah sangat dengan harga RM20-RM30 untuk anak kucing anda yang sihat berlari-lari bermain bersama anda jika dibandingkan dengan anak kucing yang merana kesakitan lalu mati pada usia 4-5 bulan seterusnya.

About these ads
 

9 Responses to “Suntikan Vaksin Anak Kucing”

  1. Janet Berkata:

    Kalau kucing kena virus than mati, apakah virus tersebut menjangkiti manusia?

  2. jareyj Berkata:

    i dont think so lah janet…tp rasanya terpulang gak virus tu mcm mana…mcm kes kucing i tu. sampai sekrg kucing2 baru i sihat dan aktif…tp doktor ada bgtau yg kita kena bersihkan tempat dan kawasan tu dgn clorok…

  3. menth Berkata:

    jerey kucing saya nie x tahu kenapa ar…dia macam bernafas x cukup aja….mulut terbukak air liur berlendir…badan jadi lemah…..tlong bagi info k…

  4. jareyj Berkata:

    ment, baik kau bawa kucing kau jumpa doctor cepat…takut ada apa2 plak nanti….setakat ni i tak pernah mengalami masalah mcm ni….kenapa tu aaaa….

  5. El Farisyi Berkata:

    thaks atas infonya.
    salam kenal.

  6. Asri Yati Berkata:

    Apa nama obat Vaksin untuk anak kucing????

  7. bob.da.great Berkata:

    kemarin (selasa, 31st jan 2012) aku bawa ‘mr. locco’ yg br 3 months ++ pegi SAMC (sabah animal medical center)…..coz dia muntah kuning n ada cacing…dtr bg injection deworm n vaksin…otw plg rmh dia mcm pening2 n diam2 jak….dtr pesan continue bg dia minum glukos coz dia xmo makan….so sampai rmh lbh kurang 3.30pm, aku bg dia minum glukos…dia nampak x bemaya….baring n diam2 jak….pastu aku tidur la jap coz penat,than bgn 4.35pm….trus aku p tingu mr. locco….1st aku perhatikan stomach dia xda turun naik (bernafas).so aku angkat mo bg dia bediri tp x dpt…mata dia still terbuka…br aku taw mr.locco sdh xda….warggggggghhh….aku xtaw pa mo buat….jam 6pm aku semadikan mr.locco d belakang rmh…. mr. locco ialah pure persian breed….now aku mc x pasti apa prob sampai mr. locco blh mati…

  8. alien Berkata:

    saya baru jumpa sekor anak kucing di pasar ikan….badan dia kurus, mata bertaik n muka ada kurap kot. kitten ni warna oren sebenarnya…tp warna dia nampak mcm comot jer tp berseri….ada sebarang idea tak utk selesaikan masalah anak kucing saya nie

  9. milin Berkata:

    hi nak tanya kalau kucing indada sijil lahir buli jg bawa pg Sabah Animal Medical centre ka untuk suntikan? Thanks


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 52 other followers