Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Suntikan Vaksin Anak Kucing Januari 9, 2008

Filed under: Kesihatan Kucing — jareyj @ 9:46 pm

Suntikan Vaksin pada kucing adalah penting terutama kucing yang berumur 8 – 9 minggu. Ini dapat mencegah anak kucing anda dari pelbagai jangkitan kuman yang selalu menyerang anak kucing di usia yang begitu muda.

dscn0540.jpg

Dapatkan suntikan vaksin untuk kucing anda di pusat-pusat kesihatan haiwan yang bertauliah sahaja, untuk mengelakkan sebarang kesulitan kelak.

dscn0541.jpg

setelah mendaftar kucing anda haruslah ditimbang beratnya terlebih dahulu..

dscn0549.jpg

Di Sabah Medical Centre, Dr. Rashid adalah salah seorang doktor yang bertugas pada hari itu diantara 3/4 orang doktor kesemuanya.

dscn0555.jpg

Setelah pemeriksaan umum dijalankan oleh doktor, kucing anda akan diberikan ubat cacing.

dscn0558.jpg

Suntikan vaksin pada kucing biasanya tidak memakan masa begitu lama. Kos yang perlu anda laburkan untuk sekali suntikan vaksin adalah lebih kurang RM20-RM30, bergantung kepada gred pusat kesihatan haiwan tersebut. Apalah sangat dengan harga RM20-RM30 untuk anak kucing anda yang sihat berlari-lari bermain bersama anda jika dibandingkan dengan anak kucing yang merana kesakitan lalu mati pada usia 4-5 bulan seterusnya.

About these ads
 

10 Responses to “Suntikan Vaksin Anak Kucing”

  1. Janet Says:

    Kalau kucing kena virus than mati, apakah virus tersebut menjangkiti manusia?

  2. jareyj Says:

    i dont think so lah janet…tp rasanya terpulang gak virus tu mcm mana…mcm kes kucing i tu. sampai sekrg kucing2 baru i sihat dan aktif…tp doktor ada bgtau yg kita kena bersihkan tempat dan kawasan tu dgn clorok…

  3. menth Says:

    jerey kucing saya nie x tahu kenapa ar…dia macam bernafas x cukup aja….mulut terbukak air liur berlendir…badan jadi lemah…..tlong bagi info k…

  4. jareyj Says:

    ment, baik kau bawa kucing kau jumpa doctor cepat…takut ada apa2 plak nanti….setakat ni i tak pernah mengalami masalah mcm ni….kenapa tu aaaa….

  5. El Farisyi Says:

    thaks atas infonya.
    salam kenal.

  6. Asri Yati Says:

    Apa nama obat Vaksin untuk anak kucing????

  7. bob.da.great Says:

    kemarin (selasa, 31st jan 2012) aku bawa ‘mr. locco’ yg br 3 months ++ pegi SAMC (sabah animal medical center)…..coz dia muntah kuning n ada cacing…dtr bg injection deworm n vaksin…otw plg rmh dia mcm pening2 n diam2 jak….dtr pesan continue bg dia minum glukos coz dia xmo makan….so sampai rmh lbh kurang 3.30pm, aku bg dia minum glukos…dia nampak x bemaya….baring n diam2 jak….pastu aku tidur la jap coz penat,than bgn 4.35pm….trus aku p tingu mr. locco….1st aku perhatikan stomach dia xda turun naik (bernafas).so aku angkat mo bg dia bediri tp x dpt…mata dia still terbuka…br aku taw mr.locco sdh xda….warggggggghhh….aku xtaw pa mo buat….jam 6pm aku semadikan mr.locco d belakang rmh…. mr. locco ialah pure persian breed….now aku mc x pasti apa prob sampai mr. locco blh mati…

  8. alien Says:

    saya baru jumpa sekor anak kucing di pasar ikan….badan dia kurus, mata bertaik n muka ada kurap kot. kitten ni warna oren sebenarnya…tp warna dia nampak mcm comot jer tp berseri….ada sebarang idea tak utk selesaikan masalah anak kucing saya nie

  9. milin Says:

    hi nak tanya kalau kucing indada sijil lahir buli jg bawa pg Sabah Animal Medical centre ka untuk suntikan? Thanks


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 53 other followers