Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Kucing Yang Malang Jun 24, 2008

Filed under: Bicara Kucing — jareyj @ 10:54 am
Tags: , ,

Pernahkah anda terserempak dengan kucing yang dalam keadaan menyedihkan??

Pengalaman ni ketika trip saya dan hubby ke KL yang lalu.. ketika sedang menunggu train komuter untuk ke pusat bandar, saya terdengar suara kucing mengiau memanggil-manggil sayu, lalu terserempak dengan seekor kucing yang hanya mempunyai 3 pasang kaki sedang mengiau minta diberi makan. Sungguh kasihan melihat kucing tersebut. Bayangkan kucing terbiar itu hidup mencari makan hari-hari dengan hanya 3 pasang kaki. Bila di perhatikan kucing itu, seolah-olah ia memang lahir dalam keadaan cacat. Memang menyedihkan. Apabila train da tiba, dengan kelam kabut saya mencapai muffin yang terdapat dalam bag platik saya. Sempat juga hubby saya mengambil gambar kucing itu. Bila tengok dari tingkap train rasa sedih dan kesian sangat bila tengok kucing tu makan dengan lahapnya. Rasa nak menangis pun ada. Tapi sekurang-kurangnya saya puas hati bila dapat beri kucing tu makan. Tapi bila tersedar rupa-rupanya muffin yang saya berikan kepada kucing itu tadi adalah muffin kepunyaan hubby saya.

Peringatan!! Ingatlah semua readers, kasihanilah kucing yang cacat anggota, janganlah mereka dihalau ataupun dicederakan kerana mereka juga makhluk tuhan yang tidak berdaya.

Sedikit tips ketika terserempak dengan kucing cacat anggota di tepi jalan :

1 – Jika anda mampu, bawaklah kucing tersebut kerumah buat beberapa hari dan berilah makan secukupnya.

2 – Lepaskan kucing tersebut ke tempat yang berhampiran dengan kedai-kedai makan yang berdekatan, dengan itu anda tidak risau untuk ia mencari makanan.

3 – Berilah makan/minum sekiranya anda berada berhampiran dengan kedai menjual makanan.

Adakah anda mempunyai lebih lagi tips?? kongsi tips-tips dan pengalaman anda bersama..

About these ads
 

30 Responses to “Kucing Yang Malang”

  1. farhan Berkata:

    hmmm saya pun banyak jumpa kucing terbiar mcm ni, so sempat la jugak ambil bawa balik.. dulu ada 1 ekor, pastu tambah sampai 3 ekor. tapi sekor dah mati, maybe cacing kot.. nk tambah lagi xmampu dah kot.. huhu!

  2. Dakjaat Berkata:

    Huhu .. skg ni ada seekor kucing yang masih lagi ‘budak2′ gitu i bawak balik ke rumah .. comel sangat2.. cuma skg tengah keliru .. kalau lepaskan balik, nnti tak menentu plak idup kucing tu .. gf i plak rasa nak bela .. i pun nak bela .. tapi both of us khuatir housemate tak suka.. hurmm ….

    kebanyakkan orang tidak akan mempedulikan nasib kucing2 jalanan, lebih ramai yang menghalau binatang comel itu apabila si comel menghampiri mereka. Banyak kali dah terjumpa, gf i plak kalau tengok kucing kat tepi jalan mesti dia menjerit ketakutan. dia takut kucing tu kena langgar .. huhuhu .. .

    nak tolong kucing2 terbiar ni pun takde idea ..

  3. jareyj Berkata:

    farhan n dakjaat u all memang baik…tuhan je yg membalas budi korang..tdk semua org yg ada perasaan kesian melihat kucing terbiar…mungkin ada tp masa dan keadaan yg tdk mengizinkan…mcm dakjaat. klu ikutkan hati, insyallah klu tuhan bg rezeki tu lebih2 dan masa tu i mampu, i akan buat 1 tempat tinggal yg selesa utk kucing2 yg terbiar….siap dgn mknan dan minuman lg. amin…

  4. NN Berkata:

    Cara yang patut di buat kalau betul2 kasihan dgn kucing terbiar adalah..bawa la sikit makanan kering kucing tu jalan2..simpan dalam bekas kecik masuk la dalam handbag/kereta..heheeh..asal ja jumpa kucing terbiar..kasi la makan..ini cara cousin saya yg darjah 4 sayang kucing2..aku yg suda tua pun nda terpikir benda ni..

  5. jareyj Berkata:

    alah comelnyaaaa cousin u tu….baik hati plak tu….kecik2 da pandai. perihatin pula tu…

  6. mohd asneh Berkata:

    ada teknik terbaru….kalu nampak kucing terbiar di kk bagi dia makan masukan dlm bekas then letakan di SAMC ramai pencinta kucing yang datang ke klinik tu…saya perna nampak satu bekas dawai berisi anak-kucing ramai org ambik kucing-kucing tu…selamat la hidup diorg

  7. syayuzie Berkata:

    jarey,
    saya baru je berjinak2 nak pelihara kucing ni secara berpendidikan. sebelum ni pernah pelihara tapi ikut dan je lah, dia nak makan apa, mandi pun tak pernah..hehe
    hajatnya kali ni nak jaga betul2 lah. lagipun my baby pun suka sgt dgn kucing ni. blog u banyak membantu…tk.

  8. jareyj Berkata:

    hi syayuzie…terima kasih sbb sudi lawat blog ni…harap blog ni dapat membantu kamu mengenai menjagaan kucing….tp kena rajin baca comment n forum kat blog ni….lebih-lebih lagi ada org penting yg akan selalu membantu kita iaitu encik arisham kita(CFA AMBASADOR).

  9. Nana Berkata:

    Kurangnye pusat perlindungan haiwan terbiar, sbb kerajaan sbuk membina tempat2 maksiat!

  10. Norfaezah Berkata:

    Kalau u all nk tahu, i ni mmg gemarkan kucing..sampai kena cakar oleh kucing Maine Coon jantan pun i still layan dia dgn baik..wlupun i injured teruk kat pengelangan tgn & tpks pergi injection antibiotik.. kt nk salahkn kucing pun tak dpt, sebab mrk tak tahu apa2 pun..haiwan…lainlah manusia..
    kalau i jumpa kucing terbiar, mesti i menangis..huhuhu..sedih lah…

  11. zaini Berkata:

    kalau gitu ape kata kite jadikan rumah nana jadi pusat perlindungan haiwan terbiar nak hehehe sebab kerajaan dah buat tempat maksiat kan hehehehe

  12. zaini Berkata:

    sorry la nana bukan saya nak meyokong kerajaan ke ape saya pun tak suke personally pub ke bar ke or tempat maksiat..cuma here is not the perfect place ok.. fyi banyak dah sekarang nie building di buat oleh pihak swasta so kerajaan dah stop building up bilding unless untuk skolah ke ape kan.. so kalau nak banyakan pusat perlindungan haiwan, swasta la kena buat sendiri atas inisiatif sendiri…

  13. fika Berkata:

    saya jumpa kucing je.. sepak je..

  14. teruk Berkata:

    one day u yang kena sepak fika!

  15. zaini Berkata:

    fika, kite singkap riwayat rasulullah s.a.w. masa tu rasulullah nak solat tetapi ade seekor kucing tidur atas serban baginda. kalau kite la sayang tak sayang kite kejutkan kucing tu kan tapi baginda tau ape dia buat? baginda potong atau koyakan serban baginda supaya tak menggangu kucing tidur dan dapat guna serba tersebut … pikir-pikirkan laa

  16. yanti Berkata:

    sampai hati u fika…i sedeh tau baca tulisan u… kalau u dah kawen, u ada anak, u bayangkan kalau anak u tu orang sepak serupa macam u sepak that cat, apa u rasa. u ni ada otak ke tak. dia pun mahkluk Allah jugak…. u tahu la apa balasan yang akan u terima akhirat nanti. kalau u nak tahu kucing yang u sepak tu berdoa tau agar u akan terima balasan dari Allah SWT.. fikir2kan la…

  17. nabila@bella Berkata:

    sweet and nak nangis baca artikel u…i suka kucing,sometime i baca artikel ada orng yg seksa kucing,pukul kucing sebab mgiau mtk mkn..i rasa sakit aty sgt..cuba bygkan kte jd kucing dan orang tendang and seksa kte..papepon pada pencinta kucing mcm i teruskan usaha kte utk melindugi haiwan lemah itu.cayok2x

  18. nabila@bella Berkata:

    fika u just a suck bitch..yang tak ada otak and perasan,i hope one day u will get fucking thing like what u do to cat..

  19. Elizza Elitta Berkata:

    to fika… sorry to say la ye..i think u should be born as animal..not as human yg Tuhan bagi akal fikiran…i rasa u ada masalah mental kot..so one good advice from me..u should go to doctor..wat medical check up notably for ur brain..manalah tau kot2 ada wayar yg dh tercabot or skru2 yg dah longgar…
    for me setiap kejadian Tuhan ada hak dia tersendiri…dan kita sendiri sebagai makhluk Tuhan tak berhak menafikan hak makhluk lain…

    aku memang tak bleh terima org yg suka pedajalkan kucing..cerita yg aku nak cerita nih lagi sedih dan kejam…..nah skali tu mak aku cerita dia nampak ada seko ( aku panggil seko sebab aku rasa dia binatang..bukan manusia)simbah air panas yg baru mendidih kat sekor kucing yg tgh melepak kat kedai makan dia…kucing tu lari ntah pegi mana terus hilang…bila mak aku nampak camtu mak aku sound la mamat tu…nak tahu apa dia cakap..”ala kak..air panas tu dah sejuk bila kena kucing tu” BODOH!!BODOH!!!BODOH!!!…
    ntah hapa lah dosa kucing tu..stakat lepak kat situ..esoknya mak aku tgk kucing tuh dah mati dgn kesan melecur teruk kat badan.mak aku amik n tanam. aku rasa betul2 sedih,geram n ntah hapa2 lg la prasaan x best bila dgr cite mak aku tuh…aku harap Tuhan bagi balasan setimpal atas kekejaman dia..

    bg aku,kalau kucing tu wat salah pon cotohnya curi makanan kita ke apa ke dont blame the cat coz one thing we should know..dia animal..mana ada akal fikiran nak fikir sebab dia cuma ada nafsu je..dah kalau dia lapo dia carik la makan utk isi perut dia..dia mana tahu mencuri tuh satu dosa…Tuhan xde bagi balasan dosa pon kat kucing tu kalau dia curik makan kita..kita lak yg akan dapat dosa kalau kita pukul dia…lagipon salah kita. kalau xnak bagi makanan kena curi ngan kucing simpan la betol2…stakat curik makan yg tak seberapa tuh..wei common laa…ingat balasan Tuhan sket…

  20. pyang Berkata:

    hi all,thanks coz kongsi cerita2 mcm ni,lepas baca komen2 anda saya mula sedar dan menyesal kerana marah dan menghalau kucing yg curi2 masuk rumah dan curi makan makanan my cat.kucing jiran sebenarnya,tapi marah sekejap je coz kucing tu gak la yg jd sahabat baik kucing sy 2,cuma tak suka dia curi makanan my cat tu la,makan bukan sikit lak 2.ape2 pon sy dah sedar dan xkan kasar ngan that cat.thanks all.

  21. amanda prasastia Berkata:

    trnyata yang menderita bkan hanya manusia tapi juga pada hewan hewan.tapi bnyk juga kucing yg mati gara-gra manusia padahal kucing tuh gk pnya salah apa-apa dia nyuri makanan juga untuk anak-anaknya (tapi jgn sering nyuri makanan di rumah tar abis)pokoknya aku bkl baik ma kucing.
    :3

  22. adit Berkata:

    sy dr indonesia
    s juga pecinta kucing dn sedih melihat kucing2 di jala
    sy tak sempat hendak bawa kucing ke tempat tinggal sy
    tp sy hanya berusaha memberikan kucing kelaparan itu makan.
    sy harap semakin banyak orng yg mau peduli

  23. fiera Berkata:

    saya sgt sayang kucing..saya sedih tgk kucing yg takde tuan..so saya akan letakkan makanan kucing dalam kereta..packet yng kecik2 tu..if saya jumpe kucing kat tepi jalan saya akan bg mkn..hehe…:) kat rumah saya sekarang ader 5 ekor kucing

  24. liyana Berkata:

    saya berasa sedih apabila membaca updates yg di tulis oleh kamu..melihat kucing itu..saya rasa sungguh sedih..saya xblh tgk kucing seperti tu..kerana saya adalah pencinta kucing..

  25. Hally Berkata:

    si fika ni…if i were around you, i surely be kicking u back instantly.. trust me.. i’ll do that! Sepatah kata ellizza u shld be born seperti binatang not human. Mangkuk!

  26. longtail Berkata:

    im a cat lover….baru jumpe anak kucing yang usianyer xsmpi pn 2 weeks.nth cm ner ley tersesat lak dyer kt ofis…maknyer pn xnmpak…:(…da x pepasal bos suwoh letak dyer kat lorong blakang ofis…huhuhu…kesian+sedih…asyk meraung jer tht littel baby…xthu nk wat cm ner..ingat nk bawa blik…but if bwk blik is it she still hv a chance to servive???…huk.huk

  27. Amelia Zainuddin Berkata:

    kdg2 geram tgk org sepak kucing. Selalunya kat kedai makan. Jahat! Dorg x nampak ke kucing tu makhluk yg Allah cipta yg paling comel, manja… Ape salahnye sedikit rezeki yg ada dikongsi dengan kucing…

  28. Amelia Zainuddin Berkata:

    My little cat, cattie pn pernah melecur. not sure minyak panas or air panas by my neighbour’s kid… Kalau x kerana yg buat tu budak2, dah lama i bg penampar. Kesian cattie melecur teruk. dia x mampu nk bgtau betapa sakitnya dia. Just letak kaki depan dia atas riba i n renung i dengan sayu… till now, i x boleh maafkan jiran tu ngan anak2 nya. sepatut nya dia larang anak2 dia buatmacam tu… i hope 1 day, dia rasa plak macam mana sakitnya kena minyak panas…

  29. malea alias Berkata:

    Saya pernah terjumpa kucing mengandung didalam kotak yang dipenuhi semut api . Kucing tersebut cedera di bahagian kedua kaki belakang . Dan luka pada kemaluan menyebab dia susah utk kencing dan berak . Saya dan rakan2 membawa dia pulang ke rumah .Disbbkan saya student xmampu utk menanggung kos rawatan kucing tersebut . Syg membuat kutipan derma melalui saudara mara , rakan2 di fb dan twitter .kucing tersebut dibawa ke klinik dan doctor kata dia akan lumpuh dah tak mampu untuk melahirkan bayinya . Dia telah dibedah dan anaknya telah mati setelah melakukan pembedahan kerana pramatang . Kini kucing tersebut lumpuh dan masih diklinik utk mendapatkan rawatan susulan . Dia masih lemah . Tapi semangatnya sangat kuat .

  30. Sam hakimie Berkata:

    Saya juga adalah penggemar kucing.adalah menjadi kewajipan saya untuk memberi kucing2 terbiar makan..saya sedih dan tak tenang hati selagi saya tengok kucing2 terbiar kelaparan…walaupun gaji saya kecil,hampir suku gaji saya adalah membeli makanan kucing…saya tinggal di kawasan cheras,,,dekat sini banyak kucing berkeliaran yang lapar,,saya rasa bersalah jika saya tidak memberi kucing2 itu makan,,,saya lihat ramai orang benci dan beranggapan kucing kotor dan membawa penyakit,,,sy pernah bagi makan kucing biar yang kotor n berkurap,,tapi Alhamdulillah sehingga sekarang saya tidak ada penyakit kulit ataupun asma…saya berasa hairan kenapa manusia membenci kucing sedangkan haiwan itu adalah kesayangan Rasulullah..Allah S.W.T memberi ganjaran jika kita berbuat baik kepada binatang2 terutama kucing..setiap kali saya terserempak Ada orang yang bermurah hati memberi kucing makan saya doakan orang itu murah rezeki dan panjang umur..


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 52 other followers