Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Kenali Kucing Anda Julai 16, 2008

Taadaaaa… this my Wulan.

Nama : Wulan
Baka : Domestic Long Hair
Umur : 1 tahun 6 bulan
Berat : 4.3kg
Jantina : Betina
Makanan : Royal Canin
Kegemaran : Tidur atas katil
Tabiat : Selalu ingin melepaskan diri untuk keluar rumah berjalan-jalan

Anda mempunyai kucing kesayangan?? Perkenalkan kucing anda disini..

About these ads
 

169 Responses to “Kenali Kucing Anda”

  1. http://www.felinemalaysia.com/Mig_Resize.jpg

    Nama : GP Arena Mighty Heart Coon (Mig)
    Baka : Maine Coon
    Umur : 1 tahun 11 bulan
    Berat : 6.5kg
    Jantina : Jantan (neutered)
    Makanan : Royal Canin Maine Coon / Royal Canin Skin & Hair & raw meat
    Kegemaran : Lepak kat Balkoni
    Tabiat : Suka pijak perut owner kalau owner terlelap kat depan TV

  2. http://www.felinemalaysia.com/Tamya_small.jpg

    Nama : PR Matreshka Tamara Chernavka (Tamya)
    Baka : Siberian
    Umur : 1 tahun 5 bulan
    Berat : 5.5kg
    Jantina : Betina (spayed)
    Makanan : Royal Canin Maine Coon / Royal Canin Skin & Hair & raw chicken
    Kegemaran : Lepak kat Toilet
    Tabiat : Suka tidur atas katil owner

  3. 2.

    http://www.felinemalaysia.com/3A.jpg

    Nama : PR MySkogkatt Elliot (Elliot)
    Baka : Norwegian Forest Cat
    Umur : 3 tahun
    Berat : 5.5kg
    Jantina : Jantan (neutered)
    Makanan : Royal Canin Maine Coon / Royal Canin Skin & Hair & raw meat
    Kegemaran : Makan telur mentah
    Tabiat : Gigit Plastik, Buang pasir litter box

    Leave a Reply

  4. mimie Berkata:

    Cutenyerr kucing2 tu…

  5. jareyj Berkata:

    wah comelnya kucing sham.kucing kegeraman ku..hemsem2 plak tu. klu tak silap… mig ikut dtg ke kk kan sham? boleh i dukung2, peluk2,cium2, picit2? he..he..he..he..

  6. huarghh…kalau mcm tu…i nak jadi Mig la! ;)

    yes..kalau semua ikut schedule..Mig akan datang ke KK…Mig akan bertanding dalam kategori Premiership…erm..very tough competition…wish him and me luck…

  7. mimie Berkata:

    Alamakk!! i akan termiss nak peluk2, dukung2, cium2, picit2 Mig nanti… jarey wakilkan mie jer la ek.. hehe

    Wish u and Mig a very best of luck mr.sham.
    p/s.. jarey, wulan tak ikut competition ke?

  8. jareyj Berkata:

    sham, klu nak jd mcm mig kena tumbuhkan ekor dulu…he..he..he…

    mie..aku akan wakilkan kau untuk peluk2, dukung2, cium2, picit2 mig nanti….
    pasal wulan tu rasanya keadaan masih blm mengizinkan lg lah…dgn keadaannya sekrg yg tidak mcm dulu lg…
    tp klu ikut pun dlm kategori bkn pidegree lah kan sham?

  9. takper mie…tunggulah if u lucky next year…hehehe..

    wulan…yes…kategori HHP…but who cares about pedigree or not yang penting, we love our cats!. Wulan color is nice…very reddish..eye color so bright…I believe she is super manja..in HHP manja is all that counts apart from cleaness…hope one day she will be star in HHP…

  10. jareyj Berkata:

    sham…tq ye….happy n semangat lah i …syg i c wulan tu…memang manja…manja dia lebih2..

  11. ratu belqis Berkata:

    Nama : PUTIH
    Baka : Campuran anggora-lokal
    Umur : 9 bulan
    Berat : 3,5kg
    Jantina : Jantan
    Makanan : nasi putih + ikan bandeng ,susu
    Kegemaran : tidur,lari2 di taman
    Tabiat : tidur selalu di atas kasur,

  12. jareyj Berkata:

    ratu balqis…terima kasih yaa..sbb kamu da masuk blog gue…tp bisa ngak liat gambar kucingnya?

  13. Dakjaat Berkata:

    gambar? tengok kat blog Dakjaat. Hee~ ツ

    Nama: Mio Atashinchi .. haha! tipo jerk .. “Mio” jer..

    Baka: Err.. Kutip kat tangga kecemasan. So tatao ape bakanya.
    (maybe baka Chewbacca *star wars*) ekekeq! ;p

    Umur: Macam tak cukup setahun jer Mio.. ツ

    Berat: 3 KG jer agak2 laa.. ツ

    Jantina: Kucing Jantan.

    Makanan: Ikan Tuna + Nasi

    Kegemaran: Kacao org tengok tv. Tengok tv channel HBO, mio suka filem aksi (seriusly tak tipoo!). Lari sana sini.. Tangkap cicak. Mio suke tengok pemandangan (pelik betul)

    Tabiat: suka sembunyi bawah katil Dakjaat & menyusahkan dakjaat utk memanggilnya kluar dari situ. Hahaha! Jaat juga Mio neh~ ;p Tak reti2 lagi nak mengiau~ pelik la sangat..

    sorry ler.. kucing dakjaat hanya kucing kutip .. tak mampu nak beli kucing yang berbaka terkenal .. ehehhehe!
    semalam kucing saya basah kena sirim housemate.. mmg mengamuk giler dengan dorang .. jadi .. dakjaat nak protes! wah! sian mio basah2 malam tadi .. huu ….. sampai hati dorang .. harap tuhan sahaja yang membalas perbuatan mereka … amin~

  14. Dakjaat Berkata:

    alamak … tersalah taip .. siram .. not sirim .. ada plak kucing kena cop sirim .. wakakkaa! ;p

  15. mimie Berkata:

    Sham, ada yang kata kalau bagi makan kucing2 ni ayam rebus, boleh bantu kembangkan bulu & cepat besar. Betul ke tu? Tak apa2 ke? cam saya bagi makan royal canin jer…

  16. mimie Berkata:

    Opss.. and one more thing, selalunyer apa sebab kucing2 ni kena cirit-birit ek? sebulan lepas kucing i sakit, bawa p klinik, dr kata kena cirit birit, kesian i tengok kucing i kena jarum, tambah air… isskk tak sanggup sangat… tak lama pastu, dah baik dah, tak lama 2 minggu pastu, sakit lagi… tapi tak la seteruk mula2 tu, tapi alhamdulillah, dah sihat dah sekrang, dah lompat2 dah..

    kekadang i terfikir, rumah semua ok, makan ok gak, i bagi royal canin, i tak bagi minum susu, i bagi air masak jer coz cam i keja, takde orang kat rumah nak jaga kucing2 tu (kita serupa kan jarey… hehehe)… tapi bila dah tengok kucing tu sihat, gembira sangat hati ni…

  17. ikan rebus atau ikan goreng kurang baik untuk kucing..pertama, ikan mempunyai banyak tulang, ia boleh merbahayakan kucing, kedua minyak pada ikan goreng tidak baik untuk bulu..ia boleh membuatkan bulu kucing gugur.

    Kalau kucing anda selalu mengalami cirit-birit…perhatikan, samada kucing anda suka menyelongkar bakul sampah dan sebagainya..ia juga boleh berpunca dari allergy..kucing anda mungkin tidak serasi dengan makanan tertentu seperti ikan rebus?.

    O.K…jika kucing anda mengalami cirit-birit…berikan dada ayam (chicken breast) rebus…kalau boleh rebus bersama pumpkin (sedikit sahaja)…dan beri ia makan..jika ia berterusan selama 48 jam…sila ke Vet.

  18. oh ya…rebus kosong…jangan letak bawang atau sup bunjut!!. :P

    paling baik untuk tumbesaran dan bulu kucing ialah ayam rebus dan daging mentah..kerana ia mempunyai protein yang tinggi untuk bulu…

    Manakala bagi kibbles…saya memilih RC Hair & Skin + Innova Evo…kerana Innova Evo mempunyai tahap protein yang tinggi…namun begitu, tak semua kucing boleh makan innova evo..some akan mengalami cirit-birit…

  19. mimie Berkata:

    Wahh! thanks sham for the info.
    Lega rasanyerrr… Muuaahh!! love u sham.
    Alamak!! habislah kalau lokung nampak ni..
    Hehehehehe…

    pstttt… jarey, nanti free kita p cari malaseb dgn Innova Evo aaa…

  20. jareyj Berkata:

    haa..haa.haa..haaaa…sup bunjut??? itu bkn untuk kucing mkn. itu untuk tuannya yang makan…tp sham, mcm c wulan dulu bulu dia panjang dan lebat tp sekrg byk gugur. blh ke bulunya tumbuh seperti sedia kala? da tak cantik lah sekrg…

    mimie…jaga…aku bgtau lokung kau nanti… bah…bah…bah…
    tp apa2 pun nanti kita cari malaseb. tp klu innova mcm not sure lah ada ka tdk d kk.

  21. mimie Berkata:

    Dont worry, lokung ok ja tu jarey.. hehehe..

    Hmm, bila kucing sakit, atau berubah skit, kesian sangat tengok. Selagi boleh dijaga, kena lah kita jaga betul2, dorang ni pun cam manusia juga kan…

    Di kk ni memang susah skit nak dapatkan benda2 yg sham rekomen kan tu, petshop di sini pun boleh dikira..

    Well sham, apa kata u bawa jer malaseb, innova dgn ape2 jer la yang takde kat kk ni masa catshow nanti… hehe, kalau u sponsor lagi bagus… hahaha… kan jarey…

    Jangan marah ek sham…

  22. Jarey…boleh..tumbuh seperti sediakala..cuma kucing yang matured akan mengambil masa agak lama…u need to keep on supplying her protein..kalau boleh bagi salmon oil atau evening primrose (for cats)…

    mimie…kalau u all nak, I boleh ask Jimmy to bring..atau I tak tau kat kedai Ben ada ker tak… ;)

  23. Kasawari Berkata:

    adoi.. comelnya kucing..
    dan adoi.. belum lagi amik gambar Shiero..
    nanti eh..

  24. jareyj Berkata:

    Comel??? emmm..kurang sikit da comelnya tu…tunjukkanlah gambar si shiero…ramai nak tengok ni…

  25. mimie Berkata:

    Mr sham, i love too..
    Let me ask jarey to deal with u.
    TQ.

  26. mimie Berkata:

    Opss.. thanks jarey.. hehe

  27. jareyj Berkata:

    No hal lah mimie…

  28. mimie Berkata:

    Leebiuuuu jarey.. hehe

  29. jareyj Berkata:

    wahhh…manja juga..mcm kucing plak..

  30. mimie Berkata:

    haha.. tu la kena tempias kucing2, begini la jadi dia.

  31. jareyj Berkata:

    ha..ha..ha.. asal jgn tumbuh misai n ekor sudahlah….itu da kes bahaya tu.

  32. Kasawari Berkata:

    Hai Jarey,

    ini saya tunjukkan Shiero, dipetik dari blog Ammar dan Aiman (my kids)..

    http://ammaraiman.blogspot.com/2008/07/shiero-kucing-kesayangan-kami.html

    Nama : Shiero
    Baka : Domestic Long Hair (Local Persian?)
    Umur : 3.5 bulan
    Berat : ??
    Jantina : Betina
    Makanan : Science Plan (Tuna)
    Kegemaran : Tidur dan suka bermain bola
    Tabiat : Selalu kejar kaki orang dan benda yang bergerak serta melompat2 dan menggesel2

    http://ammaraiman.blogspot.com/2008/07/shiero-vs-ferrari-f1.html

    p/s; ini pengalaman kami membela kucing.. adoi… sangat manja..

  33. rezan tambi Berkata:

    PUSAT PENGURUSAN & PENJAGAAN KUCING IKHLAS
    (Persatuan Peminat Kucing Kuala Lumpur Dan Selangor)
    P.O.Box 10481,
    50714 Kuala Lumpur.
    Tel : 03-62505424 Fax : 03-62507424
    Website : http://www.catsfanssociety.com
    Email : catsfanssociety@yahoo.com
    H/P : 017-3030908

  34. jareyj Berkata:

    Hi encik rezan, terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya… emmm…sudah semestinya encik rezan adalah seorang pencinta kucing seperti rakan2 yang lainkan. best sgtttt2… sbb dapat berkongsi utk mempertengahkan topik haiwan kesygan ini kepada orang ramai. lebih2 lg encik arisham kita sebagai fsm ambassador turut serta dan dapat membantu kita semua.. sekrg ni tinggal nak cari doktor haiwan je….betul tak sham…he..he..he…

  35. aaahhh..mana nak cari doktor haiwan nih…erm…

  36. Noraini Hassan Berkata:

    emmm….Mcamana nak join this catsclub?…Saya ada sekor grey persian namanya Atthashenchi Ching Ching & sekor mix persian ginger white namanya Atthasheiro Ming Ming…

  37. jareyj Berkata:

    noraini, u blh join http://www.felinemalaysia.com….selain menjadi ahli. byk lg keistimewaan yg kita dapat…dan yg paling penting kita boleh belajar byk mengenai kucing serta penjagaannya sekali….

  38. faruq Berkata:

    harga rate maine coon bp ye..kat mana blh beli ye…

  39. mohd asneh Berkata:

    faruq,
    mau tau harganya cek di website ni….http://www.fancycoon.com/maine_coon.htm

  40. adhwa hakim Berkata:

    hay2..bestnyer tgk kucing u’ll…teringin nk ada sorg..
    hehe…ada x sape2 yg sudi bg kat i satu..plizz……..

  41. adhwa hakim Berkata:

    sape2 yg sudi bg kat i satu..plizz contact me at 017-2608206..
    plizz yer..plizz..plizz..plizzz..

  42. syuaib Berkata:

    mcm mane nak masuk kan gmbar ek jerey? i teringin nak tunjuk kucing i chiqy. kucin i bred mainecoon.baru 2 bulan, plzzz ajar heh

  43. syuaib Berkata:

    mane jerey lame x dgr cerita

  44. mimie Berkata:

    Hi syuaib,

    Nak masukkan gambar kat mana tu syuaib? Mesti cute ‘chiqy’ kamu tu, mesti ramai yang nak tengok gak.

  45. jareyj Berkata:

    hi syuaib…u send je send je gambar kucing u tu ke jarey80@gmail.com….nanti i akan postkan..tp ramai yg menunggu ni…kucing c kasawaripun blm lg d post2kan…mesti dia marah tu…

  46. Saya mmg bercadang untuk mengadakan bengkel kucing di Sabah..dimana anda boleh mempelajari tentang pelbagai informasi tentang kucing seperti:-

    1. Baka kucing (pedigree dan bukan pedigree)
    2. Penjagaan kucing (makan, vitamins, penyakit dsb)
    3. Aktif dalam show kucing (CFA, kelab dan show mechanism (ringkas)
    4. Q & A

    doa2kan saya mempunyai masa….maybe next year…

  47. mimie Berkata:

    Bagus cadangan tu sham, i rasa ramai Sabahan yang tunggu bengkel camtu. Tak sabar rasanya, insya-Allah.

  48. syuaib Berkata:

    thanks jerey,nanti i send kat u k.tunggu n lihat k. :p

  49. jareyj Berkata:

    okay syuaib…

  50. syuaib Berkata:

    hye jarey n arisham, i skang tgh carik mainecoon male, semua nya dah di book, hggakan i tanye ngan syafi (pusaka rimba) die kata yang blum lahir pn owg dah book. macam mane nak carik :( help me kk

  51. syuaib Berkata:

    hi jarey n arisham, i nak tanya mcm dekat pertandingan kucing, adakah kucing yang berbaka original jek yang bleh masuk pertandingan? kucing yang DLH bleh ke masuk?

    lagi satu,dalam pertandingan kucing,para juri nilai kucing dari segi ape ek? bleh tlg terangkan?

  52. jareyj Berkata:

    syuaib…u da tanya dgn jimmy ke? sbb jimmy punye maine coon macho2…he..he..he….

    pasal DLH blh ke tak ikut cat show tu takda masalah… tp under kategori Household. Kucing yang berusia 4 bulan keatas. bagi kucing 8 bulan keatas ia MESTILAH di neuter/spay.
    biasanya Household tidak mempunyai gelaran. Mereka hanya bertanding bagi mendapat 10 tempat teratas bagi mendapat rosettes.
    itu je…tp i da try…memang best n fun….

  53. syuaib Berkata:

    hy jarey lame x dgr u nye kabar :p jarey i masih x brape fhm lah, bleh explain lebih mendalam?

    what means of neuter/spay? n what means of rosettes? ;p terangkan heh

    mcm mane nak tanye jimmy? mcm mane nak chat ngan die?

  54. O.k pertandingan kucing (CFA)

    Ramai yang menggangap bahawa hanya kucing pedigree (baka) sahaja boleh menyertai pertandingan kucing..sebenarnya ia adalah salah. Terdapat 3 kategori untuk kucing pedigree dan 1 kategori untuk kucing domestik (Domestic LongHair (DLH) atau Domestic ShortHair (DSH)).

    PEDIGREE
    ——-

    1. Championship
    Untuk kucing pedigree entire (tidak di neuter/spay) berumur 8 bulan keatas.

    Kucing akan bermula dengan title OPEN. Ia harus mengutip 4 Winner Ribbons (berbelang merah/putih/biru) bagi mendapat title Champion (CH)…seterusnya ia harus mengumpul 75 mata bagi mendapat gelaran Grand Champion (GC).

    2. Premiership

    Untuk kucing pedigree yang di neuter/spay berumur 8 bulan keatas.

    Kucing akan bermula dengan title OPEN. Ia harus mengutip 4 Winner Ribbons (berbelang merah/putih/biru) bagi mendapat title Premier (PR) …seterusnya ia harus mengumpul 25 mata bagi mendapat gelaran Grand Premier (GP).

    3. Kitten

    Untuk kucing pedigree yang berumur 8 bulan kebawah samada entire atau neuter/spay.

    Tiada anugerah (title) untuk kategori kitten.

    * kucing pedigree diadilli mengikut standard yang telah digariskan untuk setiap baka. Selain dari itu markah tambahan akan diberikan kepada kucing yang manja, bersih dan di groom dengan sempurna.

    DOMESTIK
    ———-

    1. HouseHold Pet (HHP)
    Untuk kucing domestik samada berbulu panjang atau berbulu pendek. Kucing yang berumur 8 bulan keatas MESTILAH di neuter/spay.

    Tiada anugerah (title) untuk kucing HHP

    * kategori HHP diadili melalui manja kucing, bersih dan playful.

    Semua kategori, 10 tempat teratas akan mendapat rosettes dan hadiah iringan (jika ada – seperti makanan kucing dsb). Ada juga didalam sesuatu pertandingan, kucing best in show akan dipilih dan menerima rosettes atau piala istimewa.

    Semua kucing akan dicheck untuk penyakit seperti earmites, fleas, lices dan kebersihan oleh vet sebelum boleh dibawa masuk ke dewan pertandingan.

  55. neuter ialah proses membuang kerandut buah kucing jantan bagi mengelakkan ia menghasilkan sperma. Adakalanya kerandut buah (buah zakar) tidak dibuang tetapi diikat.

    Ia tidaklah menyakitkan, malahan kucing jantan boleh kembali sihat dalam masa seminggu.

    Spay ialah proses membuang rahim bagi kucing betina bagi mengelakkannya bunting. Kucing betina akan mengambil masa dalam 3-4 minggu untuk kembali aktif.

    Neuter/Spay adalah DIHARUSKAN dalam agama Islam. Ia tidaklah menjadi suatu kesalahan. Malahan kucing yang dineuter/spay akan menjadi lebih sihat dan manja. malahan ia tidak lagi menandakan kawasannya dengan spray atau buang air kecil/besar merata-rata dan ia tidak lagi bergaduh kerana berebut kawasan.

    Ingatlah..kucing mampu melahirkan 5-7 ekor anak sekali bunting…dan dalam setahun ia mampun bunting sehingga 4 kali..jadi mampukah anda menjaga anak-anak kucing (7X4=24 ekor setahun) tersebut?

  56. syuaib Berkata:

    thanks arisham banyak dah u explain kat i, skang ni makin bertambah lah minat i kat kucing,

    skang br i th yang kucing i bukan padigree, :’( DHL jek

    tapi tak pe,i pn ngah kumpul duit nak beli maune coon
    mgkin satu hari nanti i bleh jadi breeder mcm u :p

  57. syuaib Berkata:

    eh i salah tulis bukan DHL, tapi DLH hahahahahaha
    kelakar byi nya hehehehehe

  58. syuaib…for you info. i’m not a breeder…i just CFA Ambassador..mmg la i ada pedigree cats..tapi bukan untuk breeding..malah sehingga sekarang i rasa i masih belum layak untuk breeding cats…

  59. O.K….bagaimana untuk menjadi pembiak baka?

    1. Tujuan
    Terlebih dahulu, tanya diri anda, apakah tujuan anda menjadi pembiak-baka??. Jika jawapan anda ialah KEUNTUNGAN, lupakanlah kerana menjadi pembiak-baka anda tidak akan mendapat keuntungan yang besar. Ini kerana sejumlah besar keuntungan anda perlu dilaburkan balik untuk mendapat kucing bermutu dan juga cat show. Anda harus menyertai cat show bagi membuktikan bahawa kucing anda adalah berkualiti, jika tidak tiada pasaran untuk kucing anda.

    Anda juga memerlukan sejumlah wang modal kerana harga sepasang kucing boleh mencecah RM10,000 dan ia mungkin lebih sekiranya anda perlu mengimport pasangannya. Wang bagi pemakanan dan vitamins bulanan juga diperlukan selain dari wang kecemasan sekiranya kucing anda menghadapi masalah.

    2. Anda harus memahami selok-belok penjagaan kucing
    Anda harus tahu penjangaan kucing, bagaimana menghadapi kucing stress, penyakit-penyakit biasa seperti ear mites, fleas, diarrhea. Anda harus tahu bilakah atau jadual vaccination. Tempat/Bilik yang sesuai untuk kucing, ini adalah kerana anda memerlukan bilik khas untuk kucing betina dan kucing jantan (diasingkan sehinggalah jika mengawan) dan bilik ibu kucing menyusu dan menjaga anak-anak kucing. Anda juga harus tahu vitamins dan makanan yang baik untuk kucing dan anak kucing, ini kerana bagi menghasilkan baka berkualiti, salah satu faktor penyumbang ialah pemakanan dan vitamins yang baik.

  60. 3. Baka kucing
    Anda harus tahu yang kucing tidak sepatutnya dipasangkan bersama saudaranya, oleh itu, lazimnya pembiak-baka akan menjual hanya seekor kucing kepada anda dan anda haruslah mencari pasangannya dari ‘line’ yang berbeza. Ini bagi mempastikan mutu atau quality kucing yang dibiakkan seharusnya lebih baik dari parentsnya. Anda berkemungkinan terpaksa mengimport line lain dari luar negara. Anda juga harus tahu teori genetik seperti pencatuman warna parents bagi menghasilkan warna untuk anak kucing. Anda MESTILAH menghafal standard CFA untuk kucing berkenaan, ini kerana tujuan utama menjadi pembiak-baka adalah menghasilkan kucing yang mempunyai standard CFA sekurang-kurangnya 90%.

  61. 4. Register cattery anda dengan CFA .

    Di sebabkan perkara diatas, saya mengesyorkan anda mempelajari selok-belok tentang kucing dengan show kucing neuter/spayed dahulu..ini bagi memberikan anda pengalaman yang diperlukan untuk menjadi pembiak-baka yang baik dan beretika.

    goodluck!

  62. syuaib Berkata:

    waaaah thanks arisham, berat jugak ek? i memang x terpikir mcm tu, tq coz about ur explanation,

    now i no bukan mudah ek nak jadi breeder. so mcm u arisham, kucing u x mengawan ke? so u x de ke penambahan kucing u?

    kucing u bape ekor ek?

  63. syuaib Berkata:

    jarey where r u? blog u ni best tau ada arisham banyak sangat die ajar i, banyak info plak tu thanks a lot

  64. kucing i 5 ekor jer…tu pun dah fenin kepala…jaga kucing show bukan mcm kucing biasa..

    u kena always maintain their good weight, bulu and temperament…kalau tidak, jangan bawa ke show la..sure hancuss… ;)

  65. jareyj Berkata:

    syuaib…amacam? nak jd breeder ke? insyaallah kluda ilmu da cukup, modal da cukup, bolehlah jd breeder da…masa tu u da jd arisham yg kedua….he..he..he..bukan senang tau….byk nak fikir dari segi semua sudut…

  66. syuaib Berkata:

    jarey x mau lah jadi breeder, i ni baru jek nak kenal kucing so memang betul kata arisham, arisham yang dah expert giler pn x sggp jadi breeder ni kan pula i x patut2 :P

  67. jareyj Berkata:

    he..he..he..manalah taukan suatu hari nanti ada rezeki…n masa tu ilmu u pun da cukup da….

  68. syuaib Berkata:

    insyALLAH, koleksi cat jarey x de ke? nak nengok. jarey ada berapa jenis kucing padegree?

  69. jareyj Berkata:

    he..he..he..setakat ni i blm ada kucing pedegree lg…tp kucing yg i idamkan ialah…kucing jenis forest cat…maine coon. selain tu i minat juga dgn exotic short hair n american short hair. insyaallah nanti i nak juga ada 1 yg pedegree…

  70. syuaib Berkata:

    owh ye ke, habis kucing yang kat umah jarey tu mcm mane?

  71. syuaib Berkata:

    arisham, kucing i ‘chiqy’ tu skang ni die mkn aiems, so bebaru ni i ada beli royal canin nye for kitten,tapi die x mau mkn, so skang ni, i takut nak paksa coz tkt die cirit birit,

    so i nak wat cmne ek?

    actually,aiems ni for what? bleh explain kan?

  72. nash Berkata:

    Hi, saya baru kat sini… seronok tgk website ni, byk sgt info… say ade sikit masalah la, hari khamis 18hb dec 08 hari tu sy bawak kitten sy yg berusia 1month ++ ke vet utk vaccin, selepas vaccin & deworm kucing sy jd lemah & xlalu makan, pastu dia muntah & bile buang air besar jd cair, baru smalam dia ade selera makan… b4 ni bg dia mkn sciene plan kitten wet & dry campur skali….. agak2 nape ek dia jd camtu?, ingat nk bawak ke vet sehari dua, tp nk tgk dlu cne perkembangan dia….

  73. erm..lazimnya jikalau kucing anda muntah…selepas vaksin..itu bermakna kucing anda demam…atau alah pada vaksin..bawa ia ke vet segera!!!.

    bagi yang nak membawa kucing untuk vaksin..pastikan perkara-perkara berikut :-

    1. kucing anda mestilah sihat dan tidak demam semasa ingin vaksin
    2. Jangan mandikan kucing anda untuk tempoh 5-7 hari selepas vaksin
    3. Jikalau ada tanda2 muntah, hilang selera makan, tidak aktif, cirit-birit, gemar berkurung dibilik air selepas vaksin…bawa kucing anda bertemu vet segera!. Ia boleh membawa maut!

  74. yanty Berkata:

    askum & hai …. jarey & en.arisham….

    sy org baru kt blog ni…sy pun minat kucing…. baru2 nie sy ada adopt 2 ekor kitten umur sebulan setengah… betina… rasanya mix persian (DHL) kot… sbb bulu die panjang jgk la… tapi masih kecik kan.. xla kembang sgt lagi…

    sy nak tanya… lagi 3 hari i nak bawa g vet… nak vaksin & deworm…. kan kena pastikan kitten tu x demam & sihat sebelum pegi vaksin….

    so… nak tanya… macamana nak tau kucing tu demam atau tidak.. sebab anak2 kucing sy nie aktif je setiap hari… lompat sana lompat sini….

    takut gak nanti sy bawa pegi vaksin nanti …balik nanti klu tibe2 diorg x sihat… i risau plak nak bawa…. elok2 aktif.. nanti jadi lain plak…

    macamana nak jaga ank kucing yg baru kena vaksin sekali???

    anak2 kucing sy suke mkn wet food…tuna…. klu bagi makanan kucing yg keras tu utk kitten jgk…diorg xnak makan… leh ke sy bagi mkn wet food je utk anak2 kucing sy??

  75. yanty Berkata:

    ohya… lagi satu…. nak tanya jgk….

    lepas kena vaksin & deworm tu nanti…. normalnye apa akan jadi kt anak kucing tu… maksud sy… klu kucing tu sihat.. lepas kena vaksin tu..adakah kucen tu akan lemah atau tidak selepas tu? n macamana nak jaga selepas vaksin tu… nak buat persediaan la kan… supaya i xla panik sgt nanti,,,
    sebab i biasa jaga kucing kg je klu kt kg tu…. so..x penah lagi nak g klinik2 nie…

    tapi kali ni kucing ni i nak jaga betul2….

    pls tlg bagi info sikit jarey & arisham…..

  76. mohd asneh Berkata:

    yanty,
    pastikan kitten u tu sihat sebelum bawa vaksin…madikan dia…sbb selepas vaksin tidak digalakan kucing dimandikan nanti demam…kalau ada pilihan bagus minta vaksin jenama MERIAL…label warna hijau…pastikan juga kitten tu lbh usianya 2 bulan…mg ada kucing yg akan deman selepas vaksin tapi bukan masalah besar tu…nanti baik juga tu,
    Pasal makanan tu biasa wetfood mg kurang khasiatnya compare dengan makanan kering…nanti jadi masala tu utk biasakan makanan kering…mungkin kitten u tidak dapat makan makanan kering tu sbb keras…rendam makanan kering tu sebelum bagi dgn kitten dan gaul sedikit dengan wetfood tu…ok…harap dapat membantu…jgn risau la kalu kitten u tidak sihat doktor tidak jarum tu….

  77. Lazimnya vet akan check dulu keadaan kucing samada demam atau tidak dengan meletakkan termometer didalam bontot kucing…ini kerana apabila kucing divaksin, sistem defense badan kucing akan drop sebelum vaksin bertindak..jadi pemerhatian teliti diperlukan.

    yanty, berapa umur anak kucing?, lazimnya kita mulakan dengan memberi kitten wet food kemudian selang-seli dengan kitten kibbles…

  78. yanty Berkata:

    tq asneh… tq en.arisham….

    hmmm… kitten sy umur sebulan setengah… nak masuk 2 bulan da…

    ye la… actually… biasa jaga kucing kampung… x penah2 lagi nak jaga kucen DLH nie kan… nie yg nak jaga tol2… xpenah ada pengalaman bawa kucen ke Vet ,…. jadi nak tau laa ,…sebab takut gak..sebab ramai yg cakap jgn biasakan kucing pegi inject semua tu… nanti silap2 kucing leh mati… jadi takut la kan… baca komen2 org lain yg bawa kucing pegi vet …elok2 sihat.. pas tu x lama mati plak kucing tu pas bawa g vet… tu yg takut tu….

    skg ni sy jadikan blog ni sebagai panduan pasal kucing….

    kitten sy makan wet food… klu kibbles tu diorg x suke….kejap je kunyah2… pastu dah xnak makan…kdg2 die cium2 je amik bau… tu yg pening tu… asik nak makan wet food je…

  79. yanty…kibbles perlu terutama kalau u bekerja…kalau kucing u tak makan kibbles..apa yang u perlu buat ialah:

    1. puasakan kucing u start dari jam 11 malam
    2. biarkan diorang berlapar
    3. bagi kibbles pada 7pm

    kucing takkan fat till death…diorang sure akan makan juga kalau dah lapar..

    however, jangan buat pada kitten dan ibu yang menyusu…

  80. nanmsaad Berkata:

    Salam Sdr. Arisham

    Terima kasih. Sudah terlalu banyak pengetahuan peribadi yang sdr. kongsikan bersama kami di blog ini. Tidak sia-sia blog ini dibangunkan.

    Sdr. Arisham, saya tertarik dengan soal yang melibatkan stres yang dialami oleh kucing. Sebelum ini saya hanya mempunyai 3 orang kucing tetapi sejak kebelakangan ini koleksi kucing kesayangan saya bertambah ke 7 ekor. 2 ekor daripada kucing sebelum ini saya dimilik oleh saya kelihatan berubah bukan sahaja dari segi tindakannya malah tubuh badan dan cara tidur. Kucing saya suka menyendiri. Diam. Tidak lagi memperdulikan dirinya sendiri (contoh kucing yang membersihkan diri sendiri seperti menjilat-jilat tubuh badan sendiri), mengambil makanan dalam kuantiti yang sedikit mengakibatkan badannya semakin kurus. Sebelum ini saya kira kucing saya ini mungkin bercacing. Kebetulan diapun belum menerima sebarang vaksin, saya pun membawanya berjumpa vet baru-baru ini untuk divaksin dan diberi ubat cacing. Tetapi selepas dua minggu, dia tetap seperti dulu. Saya menganggapnya dia mungkin dalam kemurungan stress akibat daripada kelompok kucing yang banyak. Mungkin dia sudah merasakan dirinya tersisih dan tidak diperdulikan lagi.

    Soalan saya: Bagaimanakah cara yang patut dan wajar saya lakukan untuk mengatasi masalah ini?
    Bagaimanakah cara yang terbaik untuk mengatasi masalah kucing yang stress?
    Apakah reaksi yang jelas menunjukkan kucing dalam keadaan stress?

    Terima kasih.

  81. Thanxs…pemilik blog ini adalah jarey…credit should be given to her ;)

    O.k..masalah stress..terdapat banyak tanda menunjukkan kucing stress, antaranya :-

    1. Kurang makan
    2. menyendiri
    3. berubah sikap (seperti dari jinak ke garang)
    4. Suka bersembunyi
    5. Tidak ceria
    6. Cepat penat, bulu gugur
    dsb..

    o.k…terlebih dahulu, anda mesti mempastikan kucing anda tidak sakit atau demam (bawa ke vet). jikalau tiada tanda-tanda sakit, maka ini menunjukkan kucing anda stress.

    Terlebih dahulu anda perlu mempastikan kenapa kucing anda stress..lazimnya jika ada pertambahan kucing..kucing anda mungkin tidak serasi dengan beberapa kcuing baru. Saya syorkan anda gilir2 melepaskan kucing anda..contohnya jika team kucing lama dilepaskan..team kucing baru dikurung. gilir-gilirkan.

    Kedua, banyakkan melayan dan bermain dengan kucing yang mengalami stress. Berikan lebih perhatian kepada mereka. belikan mereka permainan seperti fish on rod…atau anda buatkan sendiri..lazimnya kucing suka bermain kejar mengejar..buatkan secara berkumpulan supaya mereka serasi dengan satu sama lain.

    Sesekali belikan treat untuk kucing anda..kucing saya menggemari sushi salmon…

    hope it might help…

  82. nanmsaad Berkata:

    Sdr. Arisham,
    Terima kasih atas pandangan yang diberikan. Saya pun merasakannya begitu. Ada kebenarannya.

  83. Shidi Berkata:

    assalamualaikum n hye.. saye ni pun minat kucing jgk… n sy baru nak dpt seekor kucing ni.. ^^ persian cat dr kawan.
    anak.. dan dah ‘putus susu’.. sy nak tahu, penjagaan anak kucing ni.. ye la.. bukan biase jage kucing yg elok2 ni.. so…
    This are my questions.. :-
    1) anak kucing perlu bagi mandi? brape kali?
    2) tempoh untuk bawak anak kucing tu check veteran.
    3) vaksin?
    4) pasir litter dye tu nak kne tuka brape kali? ade yg kate.. everyday, ade yg kate 3 hari skali.. ade yg kate sminggu shari??!
    5)kalau pergi keje, mcm mane dgn kucing tu…. =’( nak tinggal?
    camne dye nak mkn? x stress ke sunyi je?? T_T

    **Tolong spam pendapat byk2 okay..
    may god bless u’ll ^^

  84. erm…berapa umur anak kucing you?
    Lazimnya anak kucing sepatutnya dipisahkan apabila ia berumur antara 5-6 bulan. Dengan umur sebegini, ia sudah pandai makan sendiri.

    1. Mandi
    Anak kucing sama juga dengan kucing dewasa..ia perlu dimandikan sekurang-kurangnya sekali 2 minggu. gunakan air suam.

    2. bawa anak kucing anda ke vet sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.

    3. pada umur 6 bulan set vaksin pertama (4 kali sepatutnya telah selesai)..kemudian kucing hanya perlu divaksinkan setahun sekali.
    rujuk http://www.animalhospitals-usa.com/cats/cat_vaccination.html

    4. scoop poo everyday..dan tukarkan keseluruhan pasir seminggu sekali atau apabila ia telah kotor. ingat kucing tidak suka pasir yang terlalu kotor.

    6. seperti yang saya katakan..pada umur 5-6 bulan ia lazimnya telah boleh makan sendiri. jadi anda hanya perlu letakkan kibbles dan bekalan air bersih ditempat yang ia mudah jumpa atau biliknya. sediakan mainan seperti bola dan sebagainya agar ia boleh bermain. keselamatan seperti tutup semua jendela dan bilik dapur juga perlu.

  85. Shidi Berkata:

    anak kucing ni lahir december 2008… dah nak masuk 3 bulan dah.. cara pemakann die camne?? ;DD
    sorry byk tanye.. tlg ea… xD
    dua bulan kan dah putus susu…

  86. Shidi Berkata:

    blh ke bagi dye susu??
    tapi my mother dulu mmg dye salu jage kucing2 yg tade mak nih..
    kucing nih PERSIAN 32..
    blh ke buatkn susu… my mom yg buatkn..
    dye da bese buatkan susu… blh??

  87. Shidi Berkata:

    ha…. lagi satu… kitten PERSIAN 32.. umur 2buln nk masuk 3 bulan…

    nak bagi wetfood ke… nak bagi mknn kering…??
    aaa…. tolong……
    sy dah beli wetfood…

  88. kitten PERSIAN 32? itu bukan baka kucing, itu jenama makanan kucing! Royal Canin Persian 32 (32 merujuk kepada kandungan protien).

    kucing berumur lebih 2 bulan sudah boleh makan makanan keras (kibbles spt Royal Canin Baby Cat, Royal Canin Kitten atau lain-lain kitten food.

    wetfood memang sepatutnya diberi, namun adalah lebih baik anda sentiasa menyediakan kibbles bagi anak kucing tersebut makan, ini kerana wetfood lazimnya kita tidak biarkan 24 jam kerana mudah rosak.

  89. Berikan anak kucing air suam (water filter digalakkan) atau susu yg memang khas untuk anak kucing (spt. milkadog) bila kucing sudah lebih 8 bulan, ia tidak lagi boleh minum susu, susu akan menyebabkan kucing dewasa mengalami diarrhea.

  90. Shidi Berkata:

    ha’a… mmg la jenama makanan..
    nak bagi senang tawu..
    huhu xDD
    ooo…. thx ;DD
    klu just bagi wetffod until besa blh??

  91. Shidi Berkata:

    baka DLH..

  92. makanan perlu disediakan sentiasa..jadi bagaimana anda hendak menyediakan sentiasa wetfood?. jikalau anda hanya beri kucing makan pagi dan malam..kucing anda tidak akan mendapat makanan secukupnya.

  93. aRe_uDear Berkata:

    so bgi umor yg baru 1bulan lebih kene sediakan sentiasa ke makanan die.. kalo i bgi 3 kali sehari ok x??
    i x sure kitty i nie dLH@pure laa.. adeii

  94. Mas Berkata:

    Salam,

    Sya nk bertanya mcm mana caranya utk sya nk hilangkan rasa takut dan nak bermanja2 dgn kucing. Terus terang sya katakan yg sya mmg x minat pada kucing. Dari dulu mmg takut. tambahan pula family sya x pernah bela kucing. husband minat yg amat2 pd kucing ni. Baru 2 hari husband dapat sekor ank kucing (umur dlm 2 bln) + ibunya skali (dlm 1 thn). mmg huru-hara rumah tu sbb sya mmg penakut. Yang si ibu dh pandai guna litter box. Yang si anak blom pandai guna tp pandai buang dlm toilet. Sya sdg biasakan diri dgn bau najis diaorg.

    Yang menyebabkan sya gundah gulana ni ialah husband sya kena outstation lama (dlm berbulan-bulan). Mula2 time berbincang nak bela kucing, saya rasa ok sbb husband ada bersama. Tapi tiba2 pulak dia kena pegi outstation. So sya lah yg kena handle kucing2 tu padahal kucing2 tu baru je sya n husband dpt 2 hari. sya mmg zero knowledge pasal kucing. sya mmg stress sgt2.

    Nak minta tolong bagi tips mengatasi masalah takutkan kucing ni. Sya tgk kucing2 ni manja. Sya balik dari kerja je terus sambut sya. Gesel2 kat kaki. Saya mmg geli yg amat2 sgt. Saya rasa x selesa duduk di rumah sendiri sbb ada ‘penghuni’ baru. Tolong lah saya sbb saya mmg ikhlas nak kongsi minat dgn hubby saya ni dan sya pasti sbnrnya bela kucing amat menyeronokkan cuma sya yg belum rasa keseronokan tu.

  95. Mas Berkata:

    Perasaan paling takut saya ialah takut kucing tu gigit n mencakar. wlpn hubby dh yakinkan sya yg kucing x kan gigit kalau x bersebab, tp sya masih risau. Perasaan ke-2 ialah perasaan geli geleman bila dia gesel2 dkt saya especially kaki. tp yg pelik kucing2 ni lebih suka mengekor saya berbanding hubby. lagilah gamat rumah tu dgn suara sya. Perasaan ke-3 rasa x selesa sbb kucing tu asyik mengekor sya je. Sblm ni sya duduk sorang2 kalau hubby x ada. Cuma ditemani oleh sekor ikan kaloi + 2 ekor tortoise. Skarang tambah 2 ekor lg ‘penghuni’ baru. So sya skarang byk buka website2 pasal kucing utk dpt kan lebih byk info. Harap kwn2 sudi membantu sya mengatasi masalah ni. TQ

  96. zaini Berkata:

    kena buat analysis tuu sikologi betul laaa… rasanyer kena senaraikan kenapa tak suka kucing??? lepas tu cari ler kesesuaian sendiri nak timbulkan rasa suka tu cam ner … kalau dalam islam tu abu hurairah perawi hadith tu memang suka ngan kucing, rasulullah juga menghormati kucing.. so dalam islam takde masalah nak bela kucing tuu malah kalau kite berjasa pada kucing sekalipun maka kucing ini akan menolong kita masa kelak…. tak pun u ambik satu pendekatan jer laa… gembirakan suami u so jaga la kucing tu dengan baik … jaga makan, kebersihan, agak2 dah cukup usia tu bawa g jumpe vet nak inject vacinated ke dewormed ke ape yg patut ….

    rasanyer kebanyakan yg tak suke kucing sebab bau najis, bulu, kucing ganaz cakar itu ini…ade juge yg tak suka kucing sebab geli ngan bulu kucing n kemanjaan kucing tuu … but actually kalau kucing la leh buat teman mas abuat keje umah ajak le kucing tu becakap ke ape ke mesti best

    tapi!!! jangan l aharap perubahan tu cam petik suis lampu jer sekali petik terus menyala lampu… kena slow2 la

    try maybe berjaya.. kuatkan semangat n berusaha la baru leh berjaya … selamat mencuba … kang dah syok ngan kucing heheh sanggup belanja besar utk kucing … pecaya laa

  97. Mas Berkata:

    Thanks zaini 4 ur advice. I really appreciate it. sya skrg tgh biasakan diri dgn kehadiran kucing2 tu. rasa x selesa dan takut msh menebal dlm diri sya. hari2 sya cuma bagi makan n bersihkan litter box diarog. Tu je sya bt tanpa ada loving touch pada diaorg. kesian sya tgk sbb diaorg nak bermanja2. tp semalam sya dh berani belai2 anak kucing tu sbb sya tgk dia x aktif. asyik tido jer. sya takut dia sakit.

    oh ye nk tanya, sya x arif pasal nk bg mkn kucing ni. ptt nya brapa kali kena bg diaorg mkn? sya bagi pagi b4 pegi keje. ptg balik keje sya bg lagi, pas2 b4 sya tido sya letak sket lg takut diaorg lapar. ok ker mcm tu?

    lg satu nk tanya, kucing lps buang air besar, diaorg jilat2 bersihkan x tapak kaki diaorg. bkn apa sya rasa x selesa lah aftr diaorg membuang n then trus pijak2 lantai, sofa etc… sya rasa rumah sya penuh dgn germ. sya bertanya bkn sbb geli tp sbb sya ni jenis pembersih. so kalau dh ada info, blh lah sya bt apa yg ptt. dh tentu sya nk selesa ddk di rumah sendiri. thanks pd yg sudi membantu.

  98. ramlan Berkata:

    Hi semua,
    saya baru nak membeli seekor kucing parsi,
    saya dah beli sangkar dia semalam,
    kucing yang saya nak beli tuh 3 bulan dan jantan,

    saya dah baca blog nie dan ia amat membantu, TQ..
    tetapi saya mushkyil pasal beberapa issue:

    1)pasal litter kucing tuh, macam mana saya nak pastikan meow tu akan buang litter dia dlm litter box dia,
    perluker saya menyangkar meow tuh supaya meow tu tau yang meow tu kena litter dlm litter box dia dan bukan merata2 dlm rumah…
    2)rumah saya rumah teres…..kucing tak perlu disangkarkan… tapi dia tak lari ker? atau kena sangkar meow utk beberapa hari… saya confuse…

    harap membantu….

  99. mohd asneh Berkata:

    ramlan,
    kucing binatang pembersih…dia tdk akan buang najis d tempat yang tidak sepatutnya….letak ja litterbox tu dia mg akan buang najis di sana…kemudian lain kali diakan cari tempat yg sama utk berurusan heheheh…belikan kucing u kandang yg bersesuaian…biar la besar sikit…biasakan dia dgn keadaan berehat dalam kandang tu…bila u ada dirumah u lepaskan dia…bila u pg kerja atau klr u kandangkan…utk permulaan bagus kandangkan sampai dia biasa dgn keadaan rumah dan family u, kucing parsi yg berbulu panjang adalah lebih baik dijaga sebagai indoor cat…maknanya tidak dibiarkan berkeliaran…takut dapat jangkitan nanti….apa pun all the best

  100. ramlan Berkata:

    terima kasih asneh. amat membantu saya…
    tak sabar nak dapat kucing nie…hehehe

  101. mohd asneh Berkata:

    ramlan,
    sebelum beli kucing pilih betul2…samada u mau yg pedigree atau pun DLH, kalau u d semenanjung banyak pilihan, yg penting sihat la…n u puas hati. kalau di sabah kurang sikit pilihan tapi semua bergantung dgn budjet juga la…alll the best

  102. ramlan Berkata:

    hi asneh….macam mana saya nak tau kucing tue pedigree atau DLH…. saya belum jumpa lagi kucing nie… tgk gambar jer…

    ni link dia…

    [IMG]http://i119.photobucket.com/albums/o138/ramlan1/miaw_coklat800.jpg[/IMG]

    [IMG]http://i119.photobucket.com/albums/o138/ramlan1/meawcoklat2.jpg[/IMG]

    sorry kalau byk sgt tanya….tq

  103. ramlan Berkata:

    hi asneh,
    Kucing nie beli kat orang….i tak rasa ada cetificate….
    i baca kat net tadi….so i rasa ini DLH…
    i mesti reseach dulu lain kali dari tanya kat sini…sorry

  104. mohd asneh Berkata:

    OK tu cantik tapi terpulang dgn u la…yg penting puashati…n rasa berbaloi, cek kesihatan dia juga….

  105. mohd asneh Berkata:

    Ramlan,

    http://jareycatlovers.wordpress.com/2008/01/20/persian-ke-kucing-aku/
    baca artikel ni….byk membantu

  106. Malaysia Cats fancier Association
    (Persatuan Peminat Kucing Malaysia)
    No.27, Jalan BB. 31/BB,
    Kota Kemuning,
    40460 Shah Alam,
    Selangor Darul Ehsan
    Website : http://www.mcfa.com.my
    Tel : 013-388 1218

    Lets join Malaysia Cats Fancier Association (MCFA).
    Hi Jarey, welcome to our MCFA and lets together with us!

  107. Siti Nurashikin Berkata:

    Hai jarey,arisham,asneh dan semua penggemar kucing….
    Nk tau la jarey,xde ke 1 slot khas untuk pengurusan dan penjagaan najis kucing???
    Saya nk tanye sikit tentang penjagaan najis kucing indoor nie(parsian).Sekarang ini,saya mmg menggunakan pasir khas yg saya beli dengan harga RM 13.00 (8 Litter).kucing saya mmg akan membuang najis die di pasir tersebut.tapi saya xmenggunakan Litter Box.cume dulang sebagai pengalas pasir nya sahaja.mungkin saya akan membeli Liiter Box nnti. Masalahnya,boleh x saya menggunakan pasir biasa yang terdapat di luar rumah sbg menggantikan pasir khas atau saya mencampurkan pasir khas dengan pasir biasa????sy tau kucing mmg akan mencari bau pasir yg biasa die gunakan untuk membuang najis die….mgkin untuk save cost saya gak pkai pasir biasa.penat gak nk beli slalu pasir khas tue….
    saya harap ada sesiapa yg dapat membantu saya yg baru je nk belajar membela & menjaga kucing parsian yg seekor nie….
    Kucing kampung saya semua pandai ‘membuang’ diluar rumah……
    Thanks a lot……

  108. mohd asneh Berkata:

    siti,
    pasir khas tu ada antibakteria…tu la dia mahal sikit…boleh juga u pakai pasir laut…tapi pasir semulajadi kurang daya resapannya dan berbau…indoor cat dalam rumah saja kan saya confirm rumah u akan berbau najis dan kencing kucing hehehe..tentang campuran tu terpulang la dgn daya kreativiti u…tak salah mencuba kan….all the best

  109. Siti Nurashikin Berkata:

    thank u asneh for ur information……

    sy nk tanye soalan lg…ttg makanan kucing,sy tau mmg bgus bg kucing parsi makanan yg baik seperti RC,AIM dan lain2.cume nk ke petshop tue jauh sikit dari kawasan sy.so bleh awak suggest x jenis makanan yg biasa seperti whiskas,frieskies atau smart heart sementara sy cari makanan yg berkhasiat utk parsian sy….???

    lg 1,klau kucing bersin,die sakit ye? so ade suggestion x kene bg ubat @ makanan ape2 utk kucing tersebut????

  110. mohd asneh Berkata:

    norasyikin,
    jangan bagi kucing u makanan supermarket yg u nayatakan tu…kandungan garamnya tinggi biasa akan mengakibatkan batu karang kepada kucing. plg mudah u bagi saja kucing makan ayam rebus kosong, lebih berkhasiat…

    kucing bersin tanda2 flu tu bgs u bawa jumpa doktor…

  111. Siti Nurashikin Berkata:

    Tq asneh untuk semua information tue….cume kami 1 pjbt berpendapat terlalu mahal untuk beli RC,AIM n etc….mmg saya akui sgt bagus beri makanan berkhasiat tersebut atau beri ayam rebus kosong….insyaAllah,saya akan praktikkan apa yang asneh suggest makanan utk parsian saya….

  112. Siti Nurashikin Berkata:

    Sorry asneh,1 question again….
    Saya nk tau,klu najis parsian saya ade ulat kecil berwarna putih seperti cacing,apa maknanya????
    Risau saya klu die sdg sakit ape2……
    Tq……

  113. mohd asneh Berkata:

    bercacing la tu…bagi kucing u makan ubt cacing khas utk binatang atleast 2 bulan sekali kalau makan makanan khas saja dan indoor, kalu makan makanan lain mcm ikan dan nasi serta kucing outdoor atleast sebulan sekali bagi makan ubt cacing…

  114. wan Berkata:

    asyikin, rasanya bagus awak ajar kucing awak berak dan kencing di toilet bowl.. kalau pandai nanti xperlu lagi nak beli pasir khas tu..

  115. mohd asneh Berkata:

    wan,
    boleh ajar ka hehehhe? kalau boleh ajar satu ilmu baru tu…dulu saya perna ajar kucing saya berak n kencing d dlm tandas tapi bukan d bowl tu. kalau kitten yg 1st masuk d rumah kita bagi dia tinggal d toilet tu 2-3 hari..biar dia buang najis n kencing d sana selepas tu dia akan pandai berak d tempat yg sama tu tapi dgn syarat toilet tu mesti sentiasa berbuka la…kalau seekor ok la tapi kalau byk payah juga tu hehehhe apa pun alll the best

  116. anggun Berkata:

    salam all,

    boleh x share pendapat u all ttg masalah kucing i. kucing i ni selali berdengkur, x tahu kenapa…. takut juga i kadang2 bunyinya makin kuat…ehehehe… adakah die mengahadapi apa2 masalah kesihatan skrg?? lagi 1… i biasa mandikan kucing i 3 kali seminggu menggunakan troy shampoo and conditioner. boleh ke?? kucing i DHL 2bulan setengah. umur skarang ni dah start boleh vaksin kan??

    thanks :)

  117. anggun Berkata:

    pastu nak tanya umur macam kucing i dah boleh ke bagi gel utk buang hair ball?

  118. wan Berkata:

    asneh, bole tgk kat http://www.youtube.com/watch?v=p943wK0tSWQ
    kucing saya masih dalam tempoh pembelajaran nk guna toilet bowl ni…
    baru ajar 4 hari n still belum pandai lg.

  119. mohd asneh Berkata:

    wan,
    itu saya perna tgk juga tapi masalahnya nak ajar mcmana…teknik mgajar tu yg penting, mudah mudahan ko berjaya dan kongsi ilmu tu disini hehehehhe.

    anggun,
    2 bulan umur sepatutnya pegi vaksin…ada vet sarankan time umur 6 minggu tapi bergantung dengan keadaan kitten tu juga la…rasanya umur 2 bulan setengah belum ada hailball la…nanti bila berlaku keguguran bulu dgn byk baru la u bagi makan hairball control biasa masa umur dia lingkungan 8bulan sehingga setahun…apa pun alll the best

  120. wan Berkata:

    saya mengajar ikut cara dalam video tu la..
    tapi masih dalam tempoh mengajar…
    ini mungkin mengambil masa beberapa minggu..
    nanti saya akan kongsinkan di sini..

  121. mohd asneh Berkata:

    hehehhe,
    mudaha mudahan berjaya….

  122. anggun Berkata:

    thanks…. bg pendapat tapi rasanya ada sedikit lagi soalan yg x terjawab merisaukan saya ttg kucing kesayangan saya :(

  123. anggun Berkata:

    salam… pastu nak tanya lagi ni… xpe ke?? sorry lah banyak sgt soalan… ermmm adakah apa2 nama tertentu bagi vaksin tu? pastu mana kita nak tahu samada doc guna vaksin yg baik utk kucing kita. bagi setiap peringkat umur adakah doc menggunakan vaksin yg sama atau berlainan mengikut umur dan jenis kucing?
    thanks yea en.asneh :)

  124. mohd asneh Berkata:

    anggun,
    banyak brand vaksin…bagi pendapat dan pengalaman saya kebanyakan vaksin tukandungannya sama sahaja…dan pendapat peribadi saya yang terbaik brand MERIAL. sbbnya kucing tidak demam selepas vaksin…tapi demam selepas vaksin ada la normal..vaksin semuanya sama tiada mgikut kategori umur atau breed

  125. anggun Berkata:

    salam,

    biasa berapa hari kucing akan demam selepas vaksin?

    dan nak tanya FELINE RHINOTRACHEITIS-CALICI-PANLEUKOPENIA-CHLAMYDIA PSITTACI VACCINE ni adakah sesuai utk kucing i sbb lepas vaksin kucing i demam dan x nak mkn :( i terpaksa paksa kucing i minum susu je…. royal canin die x nak pun makan…. pastu asyik tidur je…membuatkan i risau…

  126. anggun Berkata:

    tolong lah saya…. saya sedih kerana melihat kucing saya ni :( huhuhuhu

  127. mohd asneh Berkata:

    anggun,
    jgn risau la mg akan demam tu pastikan dia makan ja birapun sikit bagi dia ayam rebus kosong…all the best kalau demam dia kuat u bawa jumpa vet yang jarum dia tu balik…mudahan mudahan segalanya ok

  128. Siti Nurashikin Berkata:

    Salam buat semua terutama asneh yg rajin membalas pertanyaan saya…dan kpd wan,thanks for the advice….saya xtau cara nk ajar dia buang air di toilet…nk biarkan 2-3 ari seperti kata asneh,mcm kesian plak…pastu buka pintu dh tentu2 kucing klua balik dr toilet….cuma yg sy nmpk,parsian saya suka minum air dalam baldi di tandas….air yg sy sediakn disebelah makanan die,die xpandang langsung….selalu sy kena penuhkan baldi tersebut….klu buang air di tandas,nk juga blaja cara nya klu btol2 menjadi……

    Saya sekrg menggunakan syampu+conditioner yang khas untuk mandian kucing saya….sblm menggunakan syampu tersebut, bulu kucing saya byk gugur….bila saya mula menggunakan syampu tersebut, bulu kucing saya semakin kurang gugur….mmg berkesan syampu tersebut…..

    So,all the best……

  129. mohd asneh Berkata:

    siti,
    keguguran bulu bukan pasal syampoo saja kdg berkaitan pemakanan juga, suhu, persekitaran dll, cuba ikut teknik dlm YOUtube ni…mcm boleh dipraktikan sbb kucing u seekor ja kan…selamat mencuba….http://www.youtube.com/watch?v=p943wK0tSWQ

  130. Siti Nurashikin Berkata:

    Asneh,
    btol ckp awk…byk faktor bulu gugur,tp skrg dh semakin berkurangan bulu parsian sy yg gugur.buat pengetahuan asneh,saya ada lbih 10 ekor kucing kampung yg biasa yg sy letak di luar rumah…penjagaan kucing2 kampung agak senang berbanding parsian.jd sy tidak berapa risau ttg kucing kampung.

    Saya nk bertanya ttg penjagaan parsian betina saya yg mungkin akan beranak pada bila2 masa…..ramai org kate, kebanyakan anak parsian susah utk hidup…byk yg mati dari hidup…jadi,klu boleh tlg beri saya sedikit tips cara penjagaan parsian yg akan beranak….dr mula die merasa sakit utk beranak hingga utk menyusukan anak2 nya….di mana tempat yg sesuai utk die beranak dan apa yg perlu saya buat selepas parsian saya beranak…..

    saya harap,asneh atau sesiapa yg tahu ttg cara penjagaan kucing parsian beranak,boleh bg tau sy tips penjagaan nya…

    Thanks a lot…..

  131. mohd asneh Berkata:

    sebenarnya kucing semuanya sama saja ..apa pun breednya…kdg yang menyebabkan kematian anak kucing apabila berlaku fading kitten syndrom
    Overview:
    Kittens, especially very young kittens in the first two weeks of life are very vulnerable. Kittens can fade & die extremely quickly, so it is always important for the carer to keep a close eye on the kittens & how they are thriving.

    What are the causes of fading kitten syndrome?
    There are many possible causes of fading syndrome which can be infectious or non-infectious. Some of which include;

    Non infectious:

    Congenital defect. Cleft palate, flat chest, umbilical hernia and other abnormalities.
    Environmental temperature too hot or too cold (hyperthermia/hypothermia). Especially in the first week because newborn kittens are unable to regulate body temperature by panting or shivering.
    Maternal neglect. This could be due to the mother being nervous, inexperienced or sick.
    Prematurity & or low birth weight. If just one kitten is undersized, then placental insufficiency is the likely cause, if the entire litter are undersized, a poorly nourished queen is a likely consideration. [1]
    Traumatic/difficult birth.
    Environmental toxins.
    Dehydration (vomiting, dehydration or lack of milk can all lead to dehydration)
    Neonatal isoerythrolysis (blood type incompatibility).
    Large litters with not enough nipples for the number of kittens.
    Inability of a smaller kitten to compete with other kittens
    Inadequate nutrition to the queen during pregnancy or after birth.

    Infectious:

    Viral infections
    Bacterial infections
    Parasitic infections

    Often there is no apparent cause for fading kitten syndrome.

    What should I look out for?
    As newborns, if kittens aren’t eating, they are sleeping. Your suspicions there is something wrong should be raised if you see any of the following;

    Newborn kitten sleeping away from mother & siblings.
    Newborn kitten crying excessively.
    Newborn kitten not nursing.
    Weakness & weight loss.
    Vomiting.
    Diarrhea.

    It is advisable to keep a good track of each kitten & weigh them every day to ensure they are gaining weight. They should put on around 7 – 10 grams per day (there may be a large weight gain one day, and a small one another, but be aware of overall weight gain). Below is a rough timeline for normal kitten development.

    0 – 3 days: The umbilical cord is still attached.
    0 – 10 days: The eyes are closed.
    2 weeks: The teeth start coming in.
    2 weeks: The kitten begins to stand, the eyes and ears open.
    4 weeks: The kitten begins playing and exploring her environment.

    How is fading kitten syndrome treated?
    Your veterinarian will perform a physical examination of the kitten(s) & obtain a medical history from you. Questions asked may include maternal nutrition during & after pregnancy, the delivery, how she is mothering the kittens, possible exposures to chemicals, toxins & infections. He will also be interested in the blood type of the queen, if that is known.

    If a cause is found, then treatment is aimed at addressing the underlying condition. This may include;

    Antibiotics to treat bacterial infections.
    Treatment of parasites.
    Fluids to treat dehydration.
    Bottle or tube feeding.

    Even with aggressive treatment, often kittens are too weak to pull through. It is incredibly important to seek veterinary attention the moment you see a kitten acting out of sorts. If several kittens die it may be worth having a necropsy performed to see if a cause can be determined, especially if you plan to mate the mother again.

  132. mohd asneh Berkata:

    siti,
    untuk beranak asingkan dia dari kucing2 lain…sediakan bekas daripada kotak yang bersesuaian…umur 3 hari spray ibu dan anak2 kucing u tu dgn FRONTLINE…untuk membasmi kutu…spray ni akan membasmi kutu selama 5 minggu..bila umur kitten tu sebulan bagi dia makan ubt cacing….cukup umur 2 bulan vaksinkan dia….kemudian dapatkan tunjuk ajar VET….all the best…

  133. Siti Nurashikin Berkata:

    Thanks asneh….
    Saya akan beli FRONTLINE tersebut….cuma perlu ke di spray setiap hari hingga 5 minggu????
    Tanda2 kucing akan beranak apabila dia mula rasa gelisah dan tak duduk diam kan????start tanda2 tu saya dh kena sediakan kotak yang besesuaian mungkin….

    Klu ade ape2 petua,bleh la ajar saya lg k….

  134. mohd asneh Berkata:

    siti,

    sekali spry yg complete biasanya akan betahan selama 5 minggu bukanya spray setiap hari…hehehhe ada juga arahan dekat frontline tu kan…utk ibu yg mgandung tu u boleh bubuh FRONTLINE SPOT ON….bekas tempat beranak tu u bubuh la alas…apa pun all the best

  135. Fiena Berkata:

    apa berat ideal bagi kucing ea?

  136. Siti Nurashikin Berkata:

    Salam….
    Hai asneh dan penggemar kucing semua….
    Dah lame sy xkirim msg kat sni…Buat pengetahuan semua,kucing parsi sy dah pun beranak 2 minggu yang lepas dan 3 ekor semuanya….comel2 belaka….cuma sy belom sempat utk beli FRONTLINE SPOT ON seperti yang disarankan asneh…tapi asneh,ibu kucing dah keluar seperti kurap di belakang telinga dia…. hingga menyebabkan bulu disekeliling kurap tersebut telah tanggal…
    adakah dgn menyembur FRONTLINE dapat menghilangkan kurap dan sekaligus menumbuhkan semula bulu??? jika betol,secepatnya saya akan beli…..
    itu sahaja buat kali ini….
    terima kasih buat semua…..

  137. mohd asneh Berkata:

    nora
    titiskan Frontline Spot on setitis di tiap lubang telinga dia…saya suspek kucing u ada ear mite tu la dia mgaru telinganya…frontline tu boleh mgatasi masalah ear mite…jgn lupa spray anak2 kucing tu dgn frontline spray juga…alll the best

  138. arman Berkata:

    salam semua,
    Mau minta bantuan sikit dengan kamurang, microchip tu apa ek? sebab aku ada isi borang online dalam portal davesta ( jabatan perkhidmatan haiwan dan ternakan negeri sabah) untuk apply permit import nak bawa kucing dari penang ke sabah.
    masalah de aku teda nombor microchip, pasal kucing aku tu baka biasa ja….lagi pun aku memang x tau apa2 pun mengenai nombor microchip. ada sapa2 bleh bagi penerangan tak?

  139. mohd asneh Berkata:

    amran,
    bawa kucing tu ke mana2 vet…minta dia pasangkan mikrochip…harga biasa diantara rm45-55. mikrochip ni macam pengenalan diri juga bah…cuma perlu di suntik dlm badan kucing. semua kucing yang mau naik kapal perlu ada mikrochip

  140. Siti Nurashikin Berkata:

    Asneh….
    thank u asneh….i will buy FRONTLINE SPOT as soon as possible….
    Bleh tau x,berapa harga bagi FRONTLINE tersebut?
    Terima kasih asneh…..

  141. mohd asneh Berkata:

    kalau di sabah, satu pek (3 pipet) dlm rm60…tak tau la tmpt lain sbb biasa la di sabah semua harga barang mahal dari tmpt lain d malaysia ni…alll the best

  142. arman Berkata:

    asneh,
    ooohhh..baru fahamm…thank u yah, mati2 ingat komponen dalam komputer plak hehehe,
    tiada kesan sampingan ka juga tu sama kucing utk jangka masa dekat dan panjang. nanti mau cuba tanya2 juga nie, kalau vet kerajaan ada ka juga disediakan perkhidmatan utk mikrochip nie selain dari swasta?

  143. mohd asneh Berkata:

    arman,
    sepengetahuan saya mg jrg vet gov sediakan perkhidmatan microchip ni…hanya klinik haiwan swasta yg buat…di sabah rasanya SAMC saja yg buat.

  144. dya Berkata:

    Name: amisha
    Email: so7_edaya@yahoo.com
    Telephone number: 017-6528054

    Category: Pets, For sale

    Subject: Kitten norweigen forest

    Post code:40450

    Text:
    saya ada norweigen forest kitten male telah dewormed n vaksin 2x..d.o.b
    24/8/09 sngat besa,bulu lbat mnja n playful,toilet train..
    sya akan bagi sume brg2 dia:
    1)SIKAT
    2)COVERED TOILET YANG COMEL
    3)CARRIER CAGE yg multipurpose
    4)CAGE BESAR
    5)TMPAT MAKAN YANG MEMANG MULTIFUNCTION
    6)PASIR wangi
    7)UBAT MATE
    8)SYMPOO ANTIBACTERIA
    9)2 CHOcKER N TALI TK BWK DIA JLAN2
    10)makanan r.c n aims
    11)bed n pillow
    12)sumer mainan dia

    harga rm 1200nego
    BLH NEGO COL AMISHA 017-6528054
    SAPE CPT DIA DAPAT!!!!

    Price: RM 1200nego

  145. Siti Nurashikin Berkata:

    Salam….
    Buat semua penggemar kucing,selamat tahun baru ye….
    Dah lame sy xmengikuti perkembangan jarey cats lover nie….ade kerja yg perlu diselesaikan….
    Saya nk tanye la pada asneh atau sape2 yg yg bleh bantu sy….
    Kucing parsi sy dah melahirkan 3 ekor anak yg cute 2 bulan yang lepas…skrg mereka terlalu nakal hingga susah nk dikawal…
    Cuma skrg ini,sy ade masalah dgn ibu kucing nie….skrg adalah waktu mengawan dia….tp sy xberani nk lepaskan keluar sbb tkut die hilang….die asik menghadap pintu untuk mengawan….sy kasihan dgn die….sy kurung je die dan hanya dengar bunyi die nk mengawan….klu boleh sy nk die mengawan dgn kucing parsi juga agar baka die terpelihara tp xtau sape yg ade membela kucing jantan parsi……
    Nak sunat kan die blom berkemampuan dr segi kewangan….
    Ada apa2 kesan x pada ibu kucing jika sy biarkan die begini sahaja kerana dh 2 minggu die nk mengawan xhenti2……
    Saya takut die akan sakit nnti……
    Bantu la saya….please……

  146. mohd asneh Berkata:

    nora,
    ok tu takda masalah juga cuma kena tahan la telinga…u dekat mana juga tinggal, cuma kdg bila kucing on heat ni tak lalu makan ja la….tanyakan la kwn2 yg ada kucing jantan…

  147. Siti Nurashikin Berkata:

    Thanks asneh for the reply…..
    Bgus la klau tak de ape2 masalah jika saya biarkan die sendiri untuk musim mengawan die skang nie…….
    Saya tinggal di Pontian,Johor…….
    Tgh cri2 juga nie jika ade mana2 kucing jantan parsian seperti dia……

  148. yousoff85 Berkata:

    hii..nk tnye ckit..ape makanan kucing hutan ek???

  149. Mak Su Berkata:

    Hello.. Mana ada klinik untuk kucing di sandakan? Saya mau kembiri kucing saya. TQ..

  150. umie Berkata:

    hi,
    sy nak tanya nape kucing betina yg sy bela ni kebelakangan ni kerap cirit birit dan muntah2?bulu pun makin gugur.sy tak tau kucing yg sy bela ni jenis ape,sbb ambik dr bapak sdara.
    boleh sesiapa bantu,sbb sy dh bwk kucing ni pegi cucuk vitamin B-complex n anti kurap.taktau ape sakitnya lg

  151. mohd asneh Berkata:

    mak su,
    bawa ja kucing tu pegi pejbt jbtn haiwan sandakan atau call dulu tanya dimana…nak kembiri bukan buli terus2 banyak persediaan perlu di buat.

    umie,
    saya agak kucing u ada masalah hairball…iaitu ada kumpalan bulu di saluran penghadamannya..ada ubat di petshop boleh keluarkan bulu tu melalui muntah…secara semulajadi biarkan kucing u berlepas di taman dan biarkan dia makan rumput…rumput tu akan buat dia muntah dan bulu yg terkumpul tu akan keluar…

  152. MUMMY Berkata:

    HAI..mummy baru kat sni…mummy ada kitten yg tgh cirit birit then ada cacing…kesian kat die…dh bg ubat cirit n cacing dh..tp tak tau nk bg mam ape kat die…kata org bg ayam rebus lau kucing cirit..tol ke???

  153. mohd asneh Berkata:

    mummy,
    ok la tu bagi dia makan dada ayam rebus kosong…

  154. warstown Berkata:

    i dgr cite kucing nie klo 1tahun umo kite 3tahun umo dia.. tol ke?

  155. mama nani Berkata:

    ni masalah kucing buang air..kucing saya kejap berak kat pasir (kalau dikurung dlm sangkar)..kalau lepas kat dlm rumah…mesti jaga2.dah 2 kali dia berak kat atas sofa…mcm mana nak latih dia berak di tempat yg di sediakan..

  156. linawong Berkata:

    hai lina c ni,jarey bagaimana menjaga kucing baka jenis parsian?.

  157. jannah Berkata:

    Hi,

    Kucing saya nama gege, baka Parsi . Jantina perempuan. Masalah gege dia selalu demam. Siap berhingus lagi. Bagi makan ubat demam klinik bagi pun tetap berhingus. Dia demam berhingus bila dia pregnant saja. Adakah sesuai saya kembirikan saja di gege lepas dia beranak nanti? Ke menjejaskan kesihatan?

  158. kak jun Berkata:

    minat ank kucing parsi DLH,ada sapa2 nk jual pd kak jun. wangsa maju

  159. nvidia Berkata:

    nak tanya sikit..
    sy ada anak kucing yg kehilangan anak.
    umur x sampai 1 bulan.
    cammana nak bg susu?
    sy guna nurse botol tp thumb(nama kucing) x berapa nak minum le.
    x kan nak paksa…..
    sapa2 yg blh tlg bg tip……….

  160. nvidia Berkata:

    nak tanya sikit..
    sy ada anak kucing yg kehilangan ibu.
    umur x sampai 1 bulan.
    cammana nak bg susu?
    sy guna nurse botol tp thumb(nama kucing) x berapa nak minum le.
    x kan nak paksa…..
    sapa2 yg blh tlg bg tip……….

  161. Nama : chelsea jojo viberboll kencing lestea
    Bakat : bisa acting
    Umur : 1 tahun
    Berat : 5 kg
    Jantina : jantan
    Makanan : Royal Canin
    Kegemaran : Tidur, man, makan
    Tabiat : Selalu ingin melepaskan diri untuk keluar rumah berjalan-jalan

  162. Pat Berkata:

    Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing on your rss feed and I hope you write again soon!

  163. Sandha Danielle Berkata:

    sy baru dihadiahkn papa boy pure persian flat face brnama Diego brumur 7 bln. tgoklah blog sy ada pic dia..sgt comel n mengancam.

  164. MADIATUL Berkata:

    kamu punya kucing tu comel SANGAT

  165. I have been browsing online more than 3 hours today,
    but I by no means discovered any interesting article like yours.
    It’s beautiful worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the internet will be much more helpful than ever before.

  166. marketing Berkata:

    Marketing Is Done To Attract More Than Half Of The World
    PopulationMarketing is a technique to introduce a secondary colour to
    update the look and feel of your blog. Whether you are looking to appeal
    to different target groups. A real business takes an amount of learning and knowledge to keep up with their competitors.

    They can tell you Paul is not exaggerating about the money, the products are reasonably organized, and are given prominent placing wherever they’re shown.

  167. fluid internet Berkata:

    Microsoft Word or Works is a good thing their business does not have a good and well-known reputation.

    This type of public display of connection serve as important characteristic signals
    that help people steer the social world of networking. It takes time and rewards for graphic design are sometimes not seen for months.
    People think that succeeding in graphic design requires
    one to invest a lot of blogs and learnt a lot about SEO.
    Among the many social network pages you can use and implement.

  168. You are alone on an elevator and it comes to a screeching
    halt between floors. Lots of people benefit from volunteer work
    especially helping others less privileged than themselves.
    If you feel a thing like doom before you see a particular scene or are unable
    to perform this could be a reason for the start of a panic attack.


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 52 other followers