Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Factor-Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan Kucing Julai 26, 2008

Terdapat beberapa faktor yang anda perlu tahu serba sedikit dalam mempengaruhi pertumbuhan kucing anda. Saya pun bukanlah pakar mahupun saintis, tetapi disini saya hanya ingin berkongsi pengetahuan kepada semua pembaca serta peminat kucing di luar sana.

Sebarang pendapat dan komen anda adalah dialu-alukan…

FAKTOR KRITERIA KUCING

  • Jenis Kelamin : Kebiasanya kucing jantan lebih cepat membesar dari kucing betina. Tempoh pertumbuhan kucing jantan adalah lebih lama beberapa minggu dibandingkan kucing betina. Jadi, tidak hairanlah kenapa kucing jantan anda selalunya bersaiz lebih besar dan juga lebih berat dari kucing betina.
  • Gen : Adalah menjadi lumrah dunia seorang bapa dan ibu akan mewariskan gen mereka kepada anak mereka apabila lahir kelak. Begitulah juga dengan bapa dan ibu kucing akan mewariskan sesetengah sifat genetik kepada anak kcuing. Contoh yang paling ketara adalah warna bulu anak kucing tersebut, jika tidak menyerupai si ibu maka dari si bapalah bentuk tubuh dan pertumbuhan anak kucing anda akan dibentuk.
  • Hormon : Selalunya hormon pertumbuhan dalam badan akan bertindakbalas kepada kucing. Sehinga bila sampai di satu tahap peringkat umur 7-9 bulan, kucing anda akan mengiau ataupun meraung mencari pasangan untuk mengawan. Terdapat sebilangan tuan punya kucing mengambil keputusan untuk menjalankan kembiri atau sterill pada kucing mereka ketika umur kucing tersebut masih muda, walau bagaimanapun, ini tidak akan mengganggu pertumbuhan kucing anda. Tetapi seboleh-bolehnya, membiarkan kucing anda untuk mengalami proses mengawan untuk pertama kali sebagai pendedahan buat kucing anda digalakkan, kemudian selepas ia melahirkan anak barulah anda menjalankan kembiri keatasnya.
    walaubagaimanapun ia hanya untuk kucing pedigree sahaja
    Untuk kucing domestik ia tidak digalakkan.
  • Ras : Semakin besar spesis kucing itu maka tempoh pembesaran yang diperlukan juga adalah panjang. Contoh yang paling ketara adalah kucing dari spesis Maine Coon yang mempunyai bentuk serta saiz badan yang lebih besar dari spesis kucing yang lain.

FAKTOR KUALITI MAKANAN

  • Ketika anak kucing lahir saluran pencernaan sudah mula berkembang sedikit demi sedikit. Contohnya anak kucing yang baru lahir akan mencernakan susu dari induknya sehinggalah anak kucing tidak dapat mencernakan laktosa atau gula susu lagi.
  • Protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan meneral yang seimbang adalah faktor penting untuk perkembangan anak kucing dengan sempurna.

FAKTOR LAIN

  • Kebersihan : Persekitaran yang tidak bersih dan kotor akan mengganggu kesihatan kucing anda, terutama sekali kepada anak kucing yang baru lahir yang mudah terdedah kepada virus. Seharusnya anda perlu menyediakan sebuah ‘cage’ ataupun kandang/sangkar yang selesa mengikut saiz bilangan kucing anda, sekiranya tidak berkemampuan, tidak menjadi masalah kerana anda bolehlah mendapatkan sebarang kotak-kotak kosong yang bersih terdapat banyak di kedai-kedai berhampiran. Tempatkan anak kucing anda di tempat yang bersih, kering dan teduh, tukar kotak tersebut dari masa kesemasa sekiranya sudah koyak ataupun rosak.
  • Stress : Pertumbuhan kucing memerlukan tempat yang aman dan tenang dan bersih. Tempoh tidur bagi anak kucing yang sudah berumur lebih 2 bulan akan berkurangan, walau bagaimanapun kualiti tidur anak kucing anda harus dijaga dengan teliti untuk mendapatkan tidur yang cukup sekurang-kurangnya lebih 3 jam.

Mengikut penyelidikan, pertumbuhan kucing juga sebenarnya sangat bergantung kepada berapa lama tempoh anak kucing anda nyenyak tidur. Tidur adalah salah satu proses pertumbuhan kucing untuk menjadikannya sihat, oleh itu adalah sebaik-baiknya anda tidak mengganggu kucing anda yang sedang tidur, (atau bersedialah untuk dicakar oleh kerana kucing tersebut terkejut.. He! He! :) just kidding.

Jimmy Simmon bersama kucingnya dari baka Maine Coon.. gambar ihsan dari Feline Malaysia

About these ads
 

294 Responses to “Factor-Faktor Yang Mempengaruhi Pertumbuhan Kucing”

  1. arisham Says:

    Ras (Baka/Breed)…baka kucing Forest Cat seperti Maine Coon, Norwegian Forest Cat dan Siberian selalu di panggil ‘slow matured breed’ dimana ia hanya menunjukkan keseluruhan kematangan hanya pada umur 3 tahun. Baka atau gen Forest Cats juga merupakan keluarga kucing terbesar.

    Maine Coon merupakan baka kucing terbesar didunia.

    Felis Wonder Lee Simon Maine Coon and his owner, Jimmy Lee

  2. mimie Says:

    Oh my… besarnya kucing si jimmy tu, anak anjing pun kalah aarrr…

  3. jareyj Says:

    besarkan kucing si jimmy. beratnya pun mau tau gak…

    sham, ok tak gambar ni?

  4. hahaha…simon mmg la…ada lagi sekor besar..GP DW Felis Wonder Toby Solomon…

  5. kimi Says:

    salam sham..mau tanya nie..besanya kos penghantaran kucing thru cargo frm KL to tawau how much is it aa?hurm…

  6. jareyj Says:

    kimi, klu nak chk harga cargo blh call no ni:-
    mas cargo export 088-515570/279
    mas cargo import 088-515266/264

  7. mimie Says:

    wah! semangat betul kimi ni nak ‘import’ kucing dr KL…

  8. jareyj Says:

    wahhh..jgn lupa tunjukkan kucing baru dgn kita org yeee…

  9. kimi Says:

    jareyj..thanks a lot for the info…bkn pa..kebetulan later this nov kimi and parents g KL cuz my aunty will gt married there..so ada peluang la survey2 kucing nie..hehehehe,ingat mau beli kucing d pet world sana tu d mutiara dmansara which is d largest pet shop in malaysia,terletak di opposite royale bintang hotel…sana semuanya complete…u can buy like an exotic animals,parrots,dogs,cats,fish u name it..semua sana ada including eksesori kucing,mcm outfitnya,semualah..rambang mata ooo pi sana..hehehe..dulu gi sana kimi just beli shampoo tucen,aksesori,and vitamin ja..cuz at dat time budget nda mencukupi ;P …lgpun di KL sana senang leh cari persian cat yang berkualiti,at d same time murah,dan sihat,byk persian cat cattery dsana yang sememangnya terkenal dgn kualitynya,for example like sayangku persian cat cattery,imadi pet,padipaddy etc la.. ;P i oso want to go to the SPCA selangor la..manatau muleh adopt tucen ka..hihihihi…erm insyaAllah if mie dpt beli kucing sana..mie g tgk sama kamurang aa….(hehehehe terpaksalah cash advance dulu sama daddy sa ni mau beli tucing..hekhekhek,hope he will approve my loan wakakaka..)

  10. Kimi..whats ur budget..and breed apa you cari, maybe i boleh recommend…Nov kalau takder apa-apa FSM akan mengadakan show paling besar di Asia. MyCATS’08.

    Lagi satu, please check quarantine kos and durations, unless u ship ke Labuan (Wilayah Persekutuan) maybe takder quarantine.

  11. mimie Says:

    Sham, bila MyCATS’08 tu? kat mana ek? kalau kat KL, nak gak i pegi, leh book tiket awal2..

  12. jareyj Says:

    Kimie, klu nak beli kucing yg berkualiti kat KL, baik tanya encik sham kita. sbb dia lebih arif tentang hal begini…lg pun encik sham kita ada list2 cattery yg di percayai berkualiti….n dia blh bg diskaun murah2..he..he..ha…gurau je kimie…actully harga tu tergantung dgn yg tuan punya kucinglah…sbb kan kualiti kucing bkn sama seperti kualiti pet, kualiti show n kualiti top.top..top model..ishhh…(itu american next top model)…aaahh…tak payahlah panjang lebar, pendek kata lebih baik tanya en sham kita tentang hal kucing2 yg u nak beli. atau klu u tak sabar nak tengok, blh pegi laman web terus…sbb kat http://www.felinemalaysia.com semua adaaaaa…address website cattery pun ada….blh tengok kucing2 dorang kat sana. oooo ya yg pasal quarantin tu satu hal lg…menyampah btl…bykk songehlah…tp klu takk mau quaranti blh melalui Labuan dulu…he..he..he…

    amboiiii sham,, siap ajar ke Labuan lg aaaa…. ni mesi da biasa nikan…pernah p LBU? haaaa….sham, yg (MyCATS’08) ialah Malaysia International Cat Show ke? he..he..he..kat mana? tempat yg dulu ke? kat Matrade Exhibition & Convention Centre?

    mimie, jom!!! klu ngam masa kita p sama2 nak?

  13. mimie Says:

    jom jarey… lagipun ogos ni i termissssss dahh, so i dont wanna miss again…

  14. jareyj Says:

    oraittttt…

  15. kimi Says:

    Kimi sebenarnya nakkan sangat kucing persian cat flat face high nose(berbulu panjang) gt cert nie..really like this type of cat..they are so cute :p so mie nak tanya kat sham nie..macam mana nak tentukan kualiti kucing jenis tersebut?..erm im going to buy this type of cat around this october-november…where can i find this good quality type of cat in malaysia..my budget is around RM2000.00-RM3000.00,so boleh sham bagi cadangan kat mie?erm which cattery yang d best la for its quality,and i want to ask you how much is it cost for the cargo?sending the cat to KK or tawau?kuarantin?what is that?whats wrong with that?erm..mie xpernah beli cat frm peninsular..so i really didnt know bout this cargo thing and its cost ; P…pernah dengar imadi cat cattery?anizac cattery?erm..cattery2 tu terletak kat KL…mie pernah jugak gi website dia..and i found that the cats are so cute ; P..so really2 need ur help here…so sham dah tau budget mie sekitar RM2000-3000..and mie nak tau gak bout the cargo ek….thanks sham..wslm.

  16. kimi Says:

    wah..bahaya kamurang nie jareyj sama c mimie nie…pi KL mau tgk tu cat show sak???bha nilah yang dnamakan pencinta tucen ni..hahahahaha..aku pun mau gi juak cuz kebetulan aku d KL tu…hehehe… ;P (persian die hard fan) wakakaka….

  17. mimie Says:

    ok kimi, jom kita pegi ramai2, but its all depends on date, time & venue, harap2 masa tu kita free la ek jarey..

  18. mimie Says:

    hmm, i think its a good idea gak kalau sham boleh recommend breed apa yang kita nak mengikut budget atau mungkin apa2 saja yang sham rasa lebih baik. I rasa i pun nak gak lah…

  19. jareyj Says:

    kimi, budget rm2000-rm3000 tu kira oklah tu…da blh dpt yg good qualiti. tp apa2 pun kita tunggu comment encik sham kita….emmmm…mane die ni tak timbul2…..hello….hellooo en sham….hello….tuttt…tut…tuttt….he..he.he,….

    mimie…set aaa….ngam jak masa, kita pegi k…kita shoping brg2 kucing kat sana…yahoooo….

  20. mimie Says:

    ok jarey, set!

  21. Sorry all..I was busy preparing my cat for magazine.

    Ok. Mie,

    First of all there is no such things as Persian flat face or not flat. All Persian MUST HAVE Flat face. ;)

    O.k..both catteries Anizac & Imakatz is FiFe type cattery. I’m more to CFA Cattery. Should you want to visit CFA Cattery try :-
    http://www.catizzadipersians.com – I think their website is down. However, you can call Dr. Moony at 019 6637654. They one of the best in Asia/America Latin.

    http://www.justkatzz.com/

    Versace Cattery – no website contact Mr. Wilson 013 3653670
    CherryPie Cattery – no website contact Madam Wai 016 2822893

    for exotics :-

    http://www.proventuscattery.com

    Just mention that you get their address/contact thru me. They will assist you.

    With budget of RM 3000, you can get a show quality cat already.

    Ok. All cats from semenanjung to Sabah/Sarawak must thru quarantine. Quarantine is where your cat will be placed at DVS quarantine room for 30 days. You need to pay charges of RM20-RM30 daily.
    This is to make sure that your cat really healthy before it get into Sabah/Sarawak.

    I can’t help on cargo. Please contact MAS Cargo directly.

    Show Nov, MyCATS’08 belum confirm. Tunggu announcement dari FSM ;). Sekarang, dah boleh simpan duit belon besi hehehe…

    Hope it may help.

  22. Kasawari Says:

    Adoi.. besarnya kucing itu.. anak saya ingat itu harimau kot.. he he..

    wah semua kucing2 di sini sangat cute dan besar..

    kami baru belajar tentang pelihara kucing.. so kalau ada galah.. tolong jolokkan buah cempedak yang di luar pagar.. :p

  23. mimie Says:

    Thanks Sham.

    Kalau dah confirm date for MyCATS’08, inform je k.

  24. kimi Says:

    hihihihih…thx for the info sham…wah..yaka?cuz sometimes gt kucing yang xflat face ni..hurmm..must be that one tue yang xORI ek?hihihihihi…bha thx again ya..erm mahalnya cargo ni ya..hurmm..mau seribu jugak abis duit pasal cargo ni..hurmm…adess… ;P

  25. jareyj Says:

    kimi, kucing punya pasal apa pun sanggup.he..he..he..

  26. tulah…i hope there will be more pedigree breeder in sabah & sarawak…it would be great.

    sure, no problem..once date dah confirm…i akan bagitau jarey supaya advertise in her blog…

    sorry lah lately i sibuk sikit…banyak benda need to be settle..fenin ;)

  27. menth Says:

    ini ada email yang kamu mintak..salomon_501@yahoo.com…harap kamu dapat membantu saya mencari female maine coon purebred…ok tq..

  28. menth…

    for maine coon you can visit :

    http://www.feliswonder.com

    http://www.ice-coon.com

    http://www.fancycoon.com

    di Sabah, Ben Hsu his contact number 0168368085

  29. menth Says:

    ice-coon.com saya dah cuba antar email x balas call x angkat..hemmmm feliswonder pun sama aja….mungkin x nak jual…..susah nak cari baka niekan……

  30. erm..i believed they all sibuk…maklumlah nak show tak lama lagi…just be patient.. I sendiri pun tersangat sibuk sekarang nie..

    anyway, bila hantar email tu…firstly, kenalkan diri u then serba-sedikit if u know about cats..jangan terus tanya harga…

  31. menth Says:

    ok la..nanti saya akan cuba lainn….saya ingin pergi ke show nanti yek….

  32. jareyj Says:

    sabar ye menth…nanti kita jumpa di catshow tu k…he..he..he…

  33. begobez Says:

    i nak sgt bela kucing …susah tak nak ajar kucing berak kat tandas? i paling x suka kalau kucing yg i bela buat kek coklet dalam rumah..hehehe…give me advise..

    cheers
    bego

  34. jareyj Says:

    Ok secara naluri biasanya anak kucing akan mengikuti emaknya, bagaimana cara2 membuang najis. Tp jika kita membeli kucing dari seseorg breeder, biasanya kucing2 mereka sudah di latih utk membuang najis. oleh itu kita hanya perlu menyediakan tempat tempatnya sahaja. Tetapi mcm u ckp nak ajar buang kat tandas tu boleh gak, tp u kena rajin latih kucing tu. mungkin mengambil masa sbb kucing perlu di latih selalu.

  35. laks Says:

    akum…saya nak tya bilakah usia female boleh mengawan?ada tak khidmat membiak baka kalau saya nk kucing tue pragnen.sori byk tya sebab bru first time pelihara kucing

  36. laks…female lazimnya start on-heat bila usia mereka mencecah 8 bulan keatas…Namun begitu, khidmat membiak-baka (atau exchange male/female) tidak patut diamalkan…ini kerana anda tidak sepatutnya membiak-baka kucing yang tidak diketahui taraf kesihatan, temperament dan lain-lain…

    Saya tidak menggalakkan beginner untuk terus membiak-baka walaupun pedigri, ini kerana untuk membiak-baka anda perlu mempunyai pengetahuan yang luas tentang kucing..khasnya bagaimana menjaga kucing dan kucing yang mengandung..ini termasuklah kos dan kemahiran jika kucing tersebut menghadapi masalah ketika melahirkan anak kucing…

    bermulalah dari bawah dengan mengambil pengalaman dan ilmu kucing dan setelah anda mahir..belajarlah show kucing kemudian barulah anda membiak-baka pedigri. Saya sendiri masih tidak memulakan program breeding kerana saya rasa masih ada kekurangan dalam pengetahuan saya mengenai kucing…

  37. laks Says:

    thanks sham di ats maklumat yg diberikan…

  38. Arni Says:

    Hi Jarey!

    Firstly, nak kasik salam dulu..Hi all bloggers! I’m from KL and ade male DLH kitten 3 mnths old (Tommy is his name)…I bought this cat from petshop and keadaan dia seems OK at that time. This is my 1st time having a cat and I mmg tade experience dgn kucing.
    Biler I dah bawak balik I perasan kulit die byk mcm scalp like dandruff gitu..so I bawak gi vet, doc kasik antibiotik n biler i kasik ubat tu lagi byk bulu die gugur n skrg mcm dh botak sket2. My 2nd visit to vet yg lain pulak, rupenye die ade byk kutu n kat telinga sekali.
    Cut the story short, dah deworm n 1st vaccin semua tu. Now mcm dah healthy since Tommy pun dah nampak happy byk dah skrg, mane I pegi die mesti ikut. =)
    My concern is dah sebulan lebih I jaga die which umur die dah 3 bulan lebih (masa I ambik umur die sebulan lebih) but saiz die sgt kecik..berat skrg baru 350grm je..
    I tanye doc die kate die OK je maybe makan masa sket utk die besar..skrg ni i bagi die RC utk persian kitten n sometimes Science Plan wet food (chicken) and multivitamin 2 times daily. Cuba kasi milk for cat, die tak suka.
    Tommy I ni bantut ke ek? You all rase nape ye mcm tak besar2 je kitten I ni…

  39. faruq Says:

    nak tanya kat mana blh saya dapatkan kucing jenis maine coon ni… n harganya sekitar berapa yea….

  40. jareyj Says:

    arni, sabarlah…mungkin kucing tu membersar tp u tak perasan…takkan kucing tu tak besar2. sbb u da bg mknan yg bgus2. tp tak tau plak comment encik arisham kita…..

  41. jareyj Says:

    faruq, u tinggal kat mana? klu kat KL, arisham da letakkan add utk breeber2 tu kat blog ni…klu kat area KK, maine coon yg berquality yg i tau ialah mr benshu je.

  42. well..ia berbalik kepada soal genetik..lazimnya jika kucing tersebut tidak mempunyai genetik yang begitu sihat serta mengalami masalah kesihatan ketika ia kecil..lazimnya tumbesarannya akan terganggu atau kucing tersebut tidak akan begitu sihat. Ini kerana zat untuk menghasilkan tumbesaran telah banyak dihabiskan untuk membina semula tisu2 yang rosak.

    my advice :-

    keep on berikan ia makanan berkhasiat dan vitamins..wet food sehari dua kali (pagi & malam), chicken breast rebus seminggu sekali dan berikan ia brewer yeast. Saya tidak pasti di KK ada tak Chi-ginseng untuk kucing, jika ada berikan ia bagi membina semua tumbesarannya. Namun begitu, proses pemulihan bagi kucing yang telah meningkat dewasa mungkin lambat. bersabarlah…

  43. Arni Says:

    hi jarey & arisham,

    thanks for the advice..ade la besar sket..lambat la sket kot…i risau die tak ok jer, but lately ni die playfull then i think it should be ok..i’ll try to find the Chi-ginseng & brew yeast ( yg i tak pernah terjumpe lagik) and start feeding boiled chicken breast once a week..

    Thanks you very much for sharing the info ya guys!

    en arisham,
    kat kl ni kat maner vet yg terbaik utk kucing ye? i tinggal kt cheras kebanyakannye utk anjing jer & vet tu pun tak brape friendly sgt la, tade kasik suggestion pun..lebih kurang jer sumernye..jauh ke shah alam pun xpe if bagus…

  44. the best vet is dr. hasnul (heshmael’s clinics) in Sunway Damansara. tel :03-61562478. EMail heshmael@tm.net.my

    Most of breeder in KL is using his service.

  45. Arni Says:

    En Arisham,
    Thank u for the info..i dah kasik die mkn chicken..perubahan yg paling ketara, my kitten tersgt2 happy, sgt2 playful. thanks for the tips!
    i ade satu lagik soalan..bagus tak if kite shave bulu kucing tu? psl nak ganti dgn bulu baru..

  46. menth Says:

    jerey kucing saya nie x tahu kenapa ar…dia macam bernafas x cukup aja….mulut terbukak air liur berlendir…badan jadi lemah…..tlong bagi info k…

  47. Norah Says:

    Menth,
    Kucing u ni bulu panjang kah? kalau bulu panjang, mungkin dia kepanasan. Macam anjing kepanasan kan begitu juga. Ada satu lagi kemungkinan, iaitu mungkin ada ketumbuhan di dalam mulut dia yang menyebabkan dia sentiasa buka mulut dan berliur-liur, dan mempengaruhi selera makan dia sehingga kucing u menjadi lemah. mungkin lah.. sebab i have a female cat whose facing the same problem juga, tapi treatment dia is laser treatment, which costs around rm60 only, tapi saya belum buat sebab takut terlampau sakit sampai kucing saya nda mau makan. ntahlaa.. takut nih.. tapi kesian juga tinguk kucing saya tu…

  48. Norah Says:

    Ada kucing bulu panjang (DHL) for sale. bukan saya punya, makcik saya punya. Dia sudah fed-up jaga kucing, jadi dia mau jual..

    Ada kucing jantan dewasa, ada kucing betina, ada anak kucing.. semua up for sale.. ada sepa-sepa berminat?

  49. Tompinai Says:

    Norah
    berapa dia jual ….. jangan lah kasih mahal …. hidung dia kemek ka … macam mana mau tinguk … numbur pon ndak di bagi … ekekeke

  50. Norah Says:

    hidung biasa jak. harga bulih runding bah.. kalau hidung kemek, saya ada. tapi memang nda murah lah.. hahahahaha.. tapi saya nda mau jual. sebab satu ekor jak lahir hari tu.. tunggu lah ramai ramai dulu, baru saya pikir mau jual kah nda. tapi setakat ni, kucing-kucing makcik saya seja yang ada.. nantilah saya bagi numbur tepon ah.. mau test market duluk..

  51. syuaib Says:

    hi jery n arisham
    saya ni kurang arif pasal kucing,saya baru beli kucing jenis maine coon,soalan saya:
    1) mcm mane nak thu kucing tu kualiti ke tak?
    2)ape maksud padegree?
    3) kucing i ni kuat tido,kekadang i risau coz bile time die mkn, die tdo
    kucing i ktten umur 2 bulan, female

  52. syuaib..

    1) kucing pedigree mestilah mempunyai sijil pengiktirafan dari badan dunia seperti CFA, FIFe, TICA dan sebagainya (bukan sijil dr kedai). Jadi tanpa sijil tersebut anda tidak boleh membuktikan kucing anda adalah Maine Coon, Persians atau sebagainya..kucing tanpa cert ini hanya di panggil DLH (Domestic LongHair)..Apabila anda mengatakan anda membeli kucing baka Maine Coon daripada mana anda mengetahui ia baka tersebut?

    dengan sijil tersebut kucing anda mempunyai no. siri yang membolehkan rekodnya direkodkan dalam database dunia..termasuk gelaran (jika menang pertandingan), keturunan, pemilik dan sebagainya.

    2. Kucing pedigree terbahagi kepada 3 atau 4 kategori :-
    a) Pet Quality
    Pet Quality adalah kucing pedigree namun ia tidak mencapai standard yang digariskan..contohnya mata tidak cukup besar, muka tidak cukup lebar dsb (setiap baka mempunyai standard yg berbeza).

    b) Show Quality
    Show Quality adalah kucing pedigree yang mencapai standard yang diperlukan untuk mempunyai peluang menang ketika bertanding.

    c) Top Show Quality
    Top Show Quality ialah kucing pedigree yang mencapai sekurang-kurangnya 80-90% standard bagi bakanya. Lazimnya kucing ini mampu mencapai tahap Grand atau lebih tinggi.

    d) Breeder Quality
    Breeder Quality lazimnya mempunyai beberapa standard asas namun ia tidaklah ketara. Ia digunakan untuk dibiakkan dengan mengawannya dengan kucing baka yang sama dan standard yang tertentu bagi mendapatkan baki yang mempunyai kualiti (standard) yang lebih baik.

    Untuk mengenali kucing-kucing yang mencapai standard-standard diatas, anda perlu banyak membaca, melawat pertandingan kucing dan menyertai pertandingan kucing. Saya sendiri mengambil masa lebih 2 tahun untuk mengetahui sesuatu standard kucing secara asas..lazimnya pembiak-baka (breeder) bagi baka tersebut akan lebih arif. Di Malaysia, pakar Maine Coon ialah En. Jimmy Lee & Ken..

    kucing memang menghabiskan masa mereka dengan tidur sekurang-kurangnya 18 jam sehari. lazimnya kucing aktif apabila waktu manusia tidak aktif. Namun kucing mudah bangun dari tidur. kucing juga mengalami mimpi seperti manusia..ia mungkin bermimpi mengejar tikus, dikejar kucing lain dsb…

  53. Arni…

    Kucing yang berumur lebih dari setahun mempunyai kadar kecepatan pertumbuhan bulu tumbuh yang berkurangan…lazimnya kucing yang matang akan mengambil masa antara 3-6 bulan untuk tumbuh seperti sediakala..namun ia bergantung kepada vitamins, cuaca dan kesihatan bulu kucing tersebut.

    Kucing yang muda (bawah dari setahun) akan mempunyai kadar pertumbuhan bulu yang lebih cepat..lazimnya antara 3-4 bulan.

    Adalah lebih baik anda sentiasa menyikat bulu kucing sehari sekurang-kurangnya sekali bagi mempastikan tiada bulu kucing yang kusut. Jika terdapat bulu yang kusut, anda boleh memotongnya dengan gunting tetapi haris berhati2.

    Jika anda mengambil keputusan untuk membuang bulu kucing anda..pastikan aircond tidak terlalu sejuk kerana ia boleh menyebabkan kucing anda mengalami demam dan selesema.

  54. Menth…terdapat banyak faktor kenapa air liur kucing keluar meleleh..

    1. Mcm jarey katakan..ia mungkin mempunyai ulser didalam mulut (lazimya disebabkan makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi). begitu juga dengan masalah dalaman seperti kanser, jantung dsb.

    2. kepanasan..kucing yang berbulu panjang tidak sesuai untuk rumah yang panas (seperti atap zink) ..bayangkan kita memakai coat musim sejuk dan berdiri ditengah panas!

    3. Stress
    Kucing juga mempunyai stress..ada manusia yang stress sehingga tidurnya berdengkur, mulut berair begitu juga dengan kucing..anda perlu memastikan apakah masalahnya ..ia boleh jadi kehadiran kucing lain..takut dan sebagainya
    Ia boleh terjadi

  55. Faruq…u boleh lawati laman web http://www.feliswonder.com http://www.ice-coon.com untuk baka Maine Coon.

    Harga maine coon antara RM1500-RM3500 bergantung kepada quality…dan jika ia entire cats (nuntuk breeding), ia lebih mahal lagi..antara RM5k-8k

  56. jareyj Says:

    syuaib, tak sabar ni nak tengok kucing u ni….

  57. jareyj Says:

    thanks sham…u je lah harapan negara…

  58. mimie Says:

    Yeah! hidup jarey & sham hehehe..

    psttt… our turn will be next jarey, u know what i mean?? hahaha… tak sabar… tak sabar..

  59. syuaib Says:

    mcm mane ek i nak explore my kiten nye pic kat u jarey?

  60. syuaib Says:

    o ye, i lupe lah tanye,jarey n arisham,lepas mandikan kucing,boleh ke i keringkan bulu die pakai hair dryer? ada setengah kata x elok coz bulu kucing akan rosak,so lebih baik i tanya pada u all yang arif tentang kucing :p

  61. keringkan bulu kucing? masukkan dalam washing machine…opps tu keringkan baju daa..

    o.k. selepas kucing anda dimandikan (teknik mandikan kucing telah saya post dlm blog jarey nih) keringkan ia menggunakan towel atau ada tuala khas dijual dikedai (mmg bagus untuk menyerap air).

    pastikan kucing anda telah biasa dengan proses pengeringan , jika tidak anda mungkin terpaksa menggunakan cage kecil bagi mengelakkan ia melompat. Blow perlahan-lahan menggunakan blower (sejuk) atau jika tidak ada, anda boleh menggunakan kipas..blow sehingga kering..pastikan bahagian bawah dan celah kangkang kucing kering..

    setelah kering, gunakan blower (panas) atau jika tidak ada, anda boleh menggunakan hair dryer (pastikan jarak blower dengan kucing dlm 1 kaki – elakkan bahagian muka)..blow sehingga bulu kucing benar-benar kering..kemudian anda boleh mengeluarkan kucing anda dari cage dan sikat ia mengikut arah bulu.

    bagi kucing anda treat dan lepaskan ia bermain…

  62. uiks mimie…happy nampak? ada apa-apa ker (jarey mmg dah ada apa-apa laa) heheh…shhhhh!

  63. syuaib Says:

    thanks a lot arisham,firstly i memg terperanjat coz igt u suruh i masukan “chiqy” i dalam washer machine :p huhuhu nasib baik x ikut hehehehe pape pun thanks k arisham, show yang terdekat bile ye jarey n arisham?

  64. syuaib Says:

    jarey n arisham,bile ek u all slalu buka this blog? bagi lah satu msa.supaya i leh chat ngan uall lebih kerap, actually i memang bangga ngan u all coz kasih sayang n keperihatinan uall kat kucing :p all the best kkk

  65. syuaib Says:

    hi jarey n arisham, i nak tanya, kucing i,i hari2 basuh punggung die untuk bersihkan najis die yang melekat kat body n bulu die, so i nAk tanye,elok ke hari2 kucing i ni dibasuhkan dengan air?

    lagi satu, kucing ni bleh dimandikan brape kali ek seminggu? tlg bg masa yang sesuai.

    opps lupe plak.ape tu evo? n mcm kucing saya baru 2 bulan bleh ke kasi ayam rebus?

  66. kalau najis selalu melekat pada bulu kucing..itu bermakna kucing you sakit perut..sila check..tiada masalah kalau nak basuh hari-hari…

    lazimnya kucing dimandikan seminggu sekali atau sekurang-kurangnya 2 minggu sekali. Bulu kucing umpama rambut manusia, makin bersih..makin sihat..mandikan kucing anda pada siang hari bagi mengelakkan kesejukkan…

    Inova Evo tu sejenis makanan kucing..ia mengandungi proten paling tinggi diantara makanan-makanan kucing lain..protein amat diperlukan bagi membina bulu yang sihat.

    Mulakan memberi ayam pada kitten yang telah mula makan solid food (lazimnya 4 minggu) keatas..potong kecil2 agar ia tidak tercekik..dan harus ingat jika anda memberikan daging atau ayam..anda perlu kerap memberi deworm pil (sebulan sekali)..

  67. syuaib Says:

    thanks arisham, i masih kurang faham lagi tentang penerangan makan ayam rebus, i ni baru jek nak ada kucing so banyak i kene tanya u, hope u bleh tlg i k,

    ape maksud u solid food? x paham lah

    deworm pil 2 ubat cacing ke? thats means i kene bawak kucing i g klinik lah ye every month?

    lagi satu, kucing i ni x nak minum susu,i risau lah, banyak member i ckap kucing msti kene minum susu,haritu i paksa die minum n then i nengok die cirit birit,so i terus x brani nak kasi lagi.macam mane ek? i risaulah

  68. syuaib Says:

    inova evo 2 nak carik kat ne ek? bleh ke kitten i mkn tu? mahal x?

  69. syuaib..

    bila umur kucing 4 minggu keatas, ia akan mula makan makanan keras (kibbles/solid food) atau makanan dalam tin (wet food)..ketika ini, you sudah boleh memberinya makan ayam rebus yang dicincang halus (tanpa tulang).

    deworm pil, you boleh beli sendiri di kedai dan memberinya. Jika u tidak mahir, you boleh bawa ke vet tetapi kosnya nnt akan tinggi kos consultancy+kos pil deworm..so lebih baik u buat sendiri.

    kucing yang berumur 6 bulan keatas tidak lagi sesuai minum susu..ini akan mengakibatkan ia cirit-birit. Walaupun dari kecil kita diajar didalam buku-buku, bahawa kucing minum susu…hakikatnya ia tidak benar. Kucing dewasa tidak lagi mempunyai enzim didalam badannya yang boleh meneutralkan susu..oleh itu ia akan mengalami cirit-birit. Berikan kucing anda minum air suam atau mineral water sudah memadai.

  70. menth Says:

    thanks abng arisham kerna bagi info k…tapi sudah terlambat..kucing tue sudah mati ..x sempat nak bawak g checking…..skrang saya cuba sekali lagi……..nasib breeder dapat tlng….mungkin banyak lagi sya perlu tahu tetang cat nie…bulan 12 nie ada show kan…..mungkin saya join kot….hahahhaa….jumpa nanti k….blajar tetang cat lbih bnyak……belajar jagn x belajar…hahahaa

  71. syuaib Says:

    owh ic,thank u arisham,
    tapi tentang deworm pil tu i hope u bleh terangkan lebih mendalam lagi coz i masih x paham,

    dewormpil tu nak beli kat klinik ke? n bleh tak u terangkan tentangpemberian deworm ni lebih terperinci.

    BILA ADA SHOW YANG TERDEKAT YE? PLZZ ARISHAM BAGI TAHU BILA!

    BULAN 12? kat mane ye? teringin nak join. this is my first experience. so memang teringin nak jmpa arisham n jarey coz banyak nak blaja tentang kucing ngan uall

  72. syuaib Says:

    arisham n jarey this 16 ada show kat spore, u all x masuk ke?

  73. mimie Says:

    Hi menth,

    sorry to hear about ur cat. wah!! menth pegi ka show di kl tu nanti??? saya pun nak pegi gak. Memang banyak show dalam bulan 12 nanti, FFSS Festive Catnival Cat Show di Spore – 7thDec, dan Cat Friends of Asia-II Show di The Summit Subang Jaya on 14th Dec. Jumpa di sana ya menth.

    Jarey, jom pegi!

  74. jareyj Says:

    wah korang ni semangat semua nak pegi cat show yeee….wahhhh happy ni…insyaallah klutiada apa2 halangan…i akan pegi juga….

  75. jareyj Says:

    menth, its ok….arisham kan ada…u tanya je apa yg u nak tau pasal kucing…sbb i pun masih blajar dgn dia lg…

  76. jareyj Says:

    syuaib, sorry mungkin selalu lambat reply….klu nak tanya kita org bila selalu buka blog ni memang tak tentu. sbb kita org kerja tak tentu masa…klu blh hari2 i nak kena chk blog…tp kdg2 masa tak mengizinkan….paling2 i sempat buka n baca comment2 korang…nak reply tak sempat…jd mcm hari, ada masa baru nak reply semua satu2…
    sorry ye syuaib….sorry juga dgn member2 yg lain…

  77. syuaib Says:

    x pe its ok ;p, yang penting jarey kene buka n baca comen k ;p

    walaupun u all sibuk time kasih coz dapat jawab gak soalan2 yang i tuju kan kat u all. thanks a lot

    jarey pegi ke show kat KL n spore? rasa tarikh tu jatuh hari ahad kan? alamak i kerjalah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    x pe,klu jarey n arisham n mimie also datang, uall cnfrmkan kat i and i akan amek cuti kkk

    cnfrm kan kat i tau,i ingin sgt nak jmp u all. janji tau cnfrmkan kat i :P

  78. deworm pil boleh di beli di kedai-kedai haiwan atau vet. Ikut sukatan yang diberi..

    i guna brand drontal (BAYER). For instructions :-

    http://www.alltipsandtricks.com/how-to-give-your-cat-a-pill-in-7-steps/

    syuaib..u nak jumpa i ker…nak jumpa jarey & mimie?? heheheh…

  79. kucing yang mengalami cirit-birit berterusan selama 48jam boleh menyebabkan kematian..

    jika kucing anda mengalami cirit-birit

    1. Puasakan ia sepanjang hari (jangan beri kibbles atau makanan lain)
    2. Berikan hanya air suam
    3. Rebus dada ayam berserta sedikit labu (sedikit sahaja)..hancurkan daging ayam dan labu hingga sebati..beri kucing anda makan. Berikan ia makan daging ayam+labu ini setiap 3 jam.

    Jika ciri birit berterusan hingga ke hari kedua..bawa ke Vet kucing anda mungkin kena food-poisoning.

  80. syuaib Says:

    thanks arisham, i nak jumpa u all lah, termasuk lah u arisham coz i memang banyak nak tanya pasal kucing dengan u :P

    thanks ye coz ajar i tentand deworm pil tu
    happy lah i pas ni kucing i memang cantik
    thanks arisham dengan tips yang u bg

  81. mimie Says:

    Wah!! sham dah ada peminat!!! hehehe…
    Ye la syuaib, memang pegi punyerrr.. jumpa awak kat sana jer nanti ek… so ambik la cuti.. pegi, jangan tak pegi…

  82. syuaib Says:

    hhehe i memang banngga ngan u all coz u all jga kucing u all betul2

    mimie pegi x? nak nengok kucing mimie leh?

  83. ini info latest pasal show kat kuching..

    Show Date: 20&21 Dec 2008
    Venue: Kuching Civic Centre

    Fee:
    Int entries: RM150.00
    HHP entries: RM70.00

    Email kuchingshow@gmail.com.

    Err..mimie…peminat lelaki laaa…peminat pompuan takder ker?? ahahahah…aduhh (lariiiii)…

  84. mimie Says:

    Insya-Allah, pegi syuaib, tapi tak la gi Spore, cuma gi show kat KL tu jer nanti on 14th Dec. Kalau ada peluang lagi, nak pegi gak show kat Kuching nanti. Syuaib pegi la gak, leh jumpa kat sana nanti.

    Kalau free, syuaib boleh masuk kat blog saya, click saja kat cool friends belah kanan blog jarey ni (mimievv). Kat sana ada gambar2 kucing saya.

    Takpe sham, tak kira lah, asal peminat tu leh gak la.. hehe

  85. syuaib Says:

    ok mimi nanti kita jmpa kat show kat kl k

  86. syuaib Says:

    mimie lawa nya kucing u,specially Jasper :P
    dah lame u bela kucing? brape ekor ek u ade?

  87. Tompinai Says:

    Hii … all….

    sia terlimpas sudah masa mau injection sia punya kusing gapil … ok juga ka tu aahhh … coz sia outstation bah skng /….. ada sibuk sikit ba,… macam mana tu aaaa ..

  88. jareyj Says:

    klu nak tau i memang sgt2 nak pegi cat show tu. tp setakat ni masih blm dapat keputusan lagi. insyaallah…i dpt la pegi cat show tu nanti. mestibestkan dapat jumpa u all…blh ambik gambar….kan mimie….

  89. syuaib Says:

    ok klu jarey g cnfrmkan heh. nanti bleh plan jmpa :P

  90. syuaib Says:

    jarey, i nak tanya pendapat u, insyALLAH i dalam masa terdekat ni i ada pln nak beli mainecoon male dari Fancycoon, so i nak tanye jenis quality mcm mane yang elok utk i yang baru permulaan ni?
    help me kk

  91. jareyj Says:

    ok bah…no hal….

  92. jareyj Says:

    klu nak tau pasal benda gini ni..arisham je yg teror nak bgtau…tp selalunye dorang akan nasihatkan kepada sesiapa yg nak baru bermula/berjinak2 dlm alam kucing, biasanya mereka menyarankan yg “Quality Pet”.
    sham…klu ada yg kurang , nanti u tolong akan xplainkan. kerana u yg lebih arifff….

  93. syuaib Says:

    jarey, n arisham i nak tanya pendapat u, insyALLAH i dalam masa terdekat ni i ada pln nak beli mainecoon male dari Fancycoon, so i nak tanye jenis quality mcm mane yang elok utk i yang baru permulaan ni?
    help me kk

  94. mimie Says:

    Yupp jarey… berabis la kita begambar nanti aaa.. hehe

    Hi tompinai! mana ko menghilang ni?? Boleh ba tu, lambat skit pun nda apa, yang penting ko mesti bawa gi vaksin juga kusing gapil ko tu k.

  95. Tompinai Says:

    ekekeke …. ko rindu juga sama sia plak ni mimie … ada bah .. tapi ni lah … kebelakangan ni ada bz sikit … kusing sia skng mkn evo … tukang juga pun bleh tahan juga … mcm sia mau bw p karaoke plak ….ekekekeke

  96. Tompinai Says:

    tukang jual itu evo bah …

  97. Tompinai Says:

    nah c mohd. asneh pun diam2 juga .. tu lah ko mohd. asneh sia cakap bagi sia satu tu kusing ko … nah skng bz tul ko jaga kusing ko .. sampai ndak ko tinguk2 c jarey sini .. ekekekeke

  98. mohd asneh Says:

    ndak mau la bg ko tompinai….ko vaksin pun buli miss….ada juga ni tgk2 ja…sibuk bersukan bah kami….ko jaga dulu kusing gapil ko tu baik2 baru tambah…sibuk bah ko kan…tumpukan kasih sayang ko dgn yg satu dulu heheheh

  99. mimie Says:

    hahaha! gatal juga ko ni aaa tompinai..
    tukang jual pun ko mau urat…
    cute ba kusing gapil ko tu, ko jaga bagus2 aaa

  100. mohd asneh Says:

    tompinai,
    byk sdh nasihat kami bg ko ni bila mau belanja kami minum2 ka….jgn yg mahal2 la…kalu ndak pun kita kumpul2 la sambil makan inova evo heheheheheheh…mcm gathering la

  101. mohd asneh Says:

    tompinai,
    kalu ko berani buli juga ko ajak tu tukang jual evo sama2 hehehehe mau juga kami tgk cute masam kucing gapil ko ka hehehehhe

  102. syuaib…u bagitau Farish (owner Fancycoon)..kata u kawan Arisham…i’m sure he will give you some priority ;)

    O.k…so, nak beli quality yang mana untuk starting?..Kalau u berminat nak show cats…well, better beli Show Quality…at least you puas hati (ofcourse kena add RM1k-1.5k)..however, kalau duit menjadi masalah..well, start with pet quality…tapi kena tgk juga, kalau u rasa u hanya mampu tambah sekor sahaja kucing..well..simpan duit and go for Show Quality.

    (err..yg lain tu I tak faham..hahahah…nnt I jumpa Jarey atau Mimie…diaorang boleh ajar bahasa Sabah bah…)

  103. syuaib Says:

    arisham u kata just 1k or 1.5k dah leh dapat yang show quality? betul ke? u rekemen kan lah arisham, maybe this weekend i pegi umah farish for looking mainecoon. nengok2 jek dulu :p

    u rekemen kanlah arisham plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  104. syuaib Says:

    arisham, kucing i ‘chiqy’ tu skang ni die mkn aiems, so bebaru ni i ada beli royal canin nye for kitten,tapi die x mau mkn, so skang ni, i takut nak paksa coz tkt die cirit birit,

    so i nak wat cmne ek?

    actually,aiems ni for what? bleh explain kan?

  105. syuaib…i tak kata 1k-1.5k dah boleh dapat Show Quality. I kata add 1k-1.5k .

    IAMS juga makanan kucing..but its fall 2nd class category. Royal Canin, Innova Evo, Science Plan is Premium (1st Class) category.

    Untuk menukar makanan kucing. You tidak bleh terus tukar 100%, kucing you akan diarrhea..U kena ikut steps :-

    First day 1/4 (1bhg makanan baru, 4 bhg makanan lama)
    2nd Day 2/4
    3rd Day 3/4
    4th Day FULL makanan baru

    Seperti manusia, ada kita yang tidak boleh makan udang, daging atau sebagainya. Begitu juga dengan kucing..ada kucing yang tidak sesuai makanan tertentu..so u kena check.

  106. Tompinai Says:

    mohd asneh …. mimie …

    cute bah tu amoi …. ekkekeke …bleh bah nanti sia atur plan2 …. tu hari tu amoi mau bagi kusing free bah .. ada org hantar … dia mau bagi sama sia … kesian juga sia … kalu bukan pasal dia tu sia pikir lagi 3..4 kali … bila conform sia mau sudah … tu satu kawan dia (sama2 keja) ckp tu owner ndak jadi kasi sama org … dia mau ambil balik …. kusing besa2 ja ba ….

    bleh bah … ndak ada hal bah kalu setakat belanja2 tu …. jgn ja minta hari2 …kekekeke … ada kusing ndak ada makan nanti … ekkekeke …. mungkin bulan depan sia mau sari kusing betina lagi … bikin bibit … ekekeke ….

  107. Tompinai Says:

    ni lah kusing kalu masih kici …. habis semua barang dia cakar … termasuk lah lapik kusyen …. polistrin …. mau putung kuku dia kesian juga …. nanti tikus ketawa plak kalu dia mau cakar …. bukan kesakitan … tapi geli plak … ekekekke …..

  108. Tompinai Says:

    mohd asneh …. mimie korang kasi tau sia mana ada jual kusing betina ni … yg cute ja yg sia mau … jgn mahal2 la … nanti gantung ccm kereta .. ekekeke …..

  109. mimie Says:

    Ba tompinai, bagus ko kasi no. contact ko sama kami, at least kalau ada apa2 info, boleh juga kasitau nanti.

    Memang tu, saya pun dulu mula-mula takut mau kasi putung kuku kucing, kesian ba, sampai bawa p klinik minta tulung dorang yang putung.. hehe… tapi lama2 ok sudah.

  110. mohd asneh Says:

    tompinai,
    jgn kelam kabut cari kucing tambahan tumpukan dulu kusing gapil ko tu…n simpan duit heheheh bila2 ada kusing yg ok kami pas sama ko yg ok2 la tp kalu suka jgn cerita pasal harga la geng…tgk kalu rasa berbaloi tutup mata langgar ja hehehehhe

  111. jareyj Says:

    syuaib, kan ada kat post i “bagaimana menukar mknan kucing”…cuba u cari klik http://jareycatlovers.wordpress.com/2007/10/21/cara-menukar-makanan-baru-kucing/

  112. Nadia Says:

    anak kucing I selalu bersin. pas tu dia tido mcm susah nak bernafas. tapi very active. mcm semput pun ada… nape yek?

  113. jareyj Says:

    dia active pun kerana dia masih kitten..biasalah mcm budak jugak…sifat suka bermain kan…mcm mana sekali pun, u kena bawa jumpa doctor…mungkin dia terkena flu…flu sgt bahaya utk kitten…kesian lah…

  114. mohd asneh Says:

    tompinai
    mana ko ni jgn2 ko d paragon ni mgurus tu amoi…c mimie minta no hp ko pun ko jual mahal….mentang2 la ada amoi sdh heheheh… jaga ko nanti tu amoi ksi makan ko inova baru ko tau

  115. mohd asneh Says:

    jarey,
    kalu flu kitten mana doktor plg baik kalu d kk

  116. jareyj Says:

    tompinai…oooo tompinai…kau ni aaaaa…..sambil2 kau urus kucing..sempat juga kau mau urus amoi d petshop tu….nanti kena sumbat tu inova baru tau….ha..ha..ha..jgn marah yeee..

  117. jareyj Says:

    kurang arif lah yg mana satu paling bgus. nanti i double chk k. actually ada beberapa vet yg i tau kat kk ni…cuma alamatnya nanti i chk…mungkin ada member2 lain yg blh kongsi….paling2 pun dr rashid je yg famousss..he..he..he..

  118. mohd asneh Says:

    thks jarey,
    baru sebulan bah umur kitten tu ndak apa la…mgkn skinner bgs kan…dr rasit tu mau cari2 dulu vaksin mau jarum dia hehehhe…

  119. jareyj Says:

    ha..ha..ha..yakan…sudah ada kes bah…tu yg 2 hati tu…

  120. mohd asneh Says:

    hehehehhe,
    iyala kwn ckp dr olivia murah kalu kita beli ubt cuma kdg dia tdk free la

  121. jareyj Says:

    olivia yg di lintas tu ka? dekat bangunan wong kwok klu ndak silap…

  122. mohd asneh Says:

    iya dekay hospital luyang tu…tp mau buat apoiment bah kdg dia tdk free…kita yg berkerja ni payah sikit

  123. syuaib Says:

    hi jarey n arisham, bukan i x wat mcm tu, memang bile i campurkan aiems n royal canin (makanan baru) kucing i terus x nak makan. kucing i bau2 n terus pegi x nak makan

    lagi satu i memang takut kucing i cirit birit. :( serba salah lah. i memang dah wat mcm u all ajar, tapi die x nak mkn gak.

    u all bleh syorkan klinik mana yang kat jb ni bagus? 19hb ni chiqy nak kene g vaksin. tolong heh

  124. mohd asneh Says:

    syuaib,
    susah-susah u mantain saja la kasih makan iams tu…kucing saya makan iams tiada masalah pun….lagi bagus saya rasa,tak perlu la tukar makanan tu. yang bagus utk kucing org lain tidak semestinya bagus utk kucing kita. macam manusia juga ada org suka makan makanan laut ada pula yg alahan kepada makanan laut. bila kucing u taknak makan maknanya makanan tu tidak kena pada selera dia jadi buat apa paksa. apa pun u kena sedar IAMS tu walau pun bukan premium tapi memang lebih baik dari makanan kucing yang kita beli di SUPERMARKET. jadi jgn peningkan kepala…all the best

  125. jareyj Says:

    btl tu syuaib…iams ok juga tau…dulu kucing i pun tak nak Rc…tp lama dia nak gak…cuma makan masa jugalah…e2pun sham yg ajar. sbb dia langsung tak nak mkn…risau gak takut dia kurus tahan lapar…tp sham nasihatkan….puasakan kucing tu 1 hari klu taksilap…lama2 dia tak tahanlapar n no choice dia terpaksa mkn Rc tu gak…tp mula2 tu sikit2lah…sambil2 tu i pujuk suapkan dia sikit…sampailah sekrg dia da ok…

  126. syuaib Says:

    jazakALLAH kat u all,tapi x silap i aiams 2 kan utk kitten. so x kan selamanya mkn aiams? i rasa i nak cuba lah cara u jarey, tapi bile kucing u mkn, kucing u x cirit birit ke jareY?

    lagi satu, kucing i ni bile die mkn, asek2 mata die berair, knpe ek? time die mkn je tau. Musykil :P

  127. syuaib Says:

    boleh terangkan i, apa maksud kucing stress? knpe ek penah skali kucing i ni jelir lidah mcm anjing ek? nape ek? msa tu i bwk dia travel ngan i, so bile nampak die mcm tu, i trus drop kat petronas n bg die jalan2 n mkn, pastu terus x wat mcm tu lg ( jelir lidah)

    plzz terangkan i knpe n apa maksud kucing stress?

  128. jareyj Says:

    kucign i tak cirit birit pun…lg pun mata berair memang mcm tu…lg dia sedap mkn lg byk air mata dia keluar..i pun not sure juga..tp yg i tau benda tu tak membahayakanlah…tp mungkin arisham tau kenapa…pada i mungkin dia kesedapan kot…ha..ha..ha…haaaa

  129. Tompinai Says:

    hehehhee …. alalalaa.. lambat sia reply ko mimie …. panat sudah ko menunggu sama sia ka ni …. jgn ko marah ba … bleh bah bagi no…. yang penting ko call … ada info call .. ada rancangan call …. apa saja pun ok … ekekeke kalu ko mau p karaoke pun ok saja sia nie …. tapi kalu ada masalah susah mau setel jgn lah kestaw sia … masalah itu … 0148663722 …. nanti ko miss call … sia bawa ko p aramaiti ni malam …. ekekkeke … mcm mohd. asneh ok ka tu ….

  130. Tompinai Says:

    hehehhee …. alalalaa.. lambat sia reply ko mimie …. panat sudah ko menunggu sama sia ka ni …. jgn ko marah ba … bleh bah bagi no…. yang penting ko call … ada info call .. ada rancangan call …. apa saja pun ok … ekekeke kalu ko mau p karaoke pun ok saja sia nie …. tapi kalu ada masalah susah mau setel jgn lah kestaw sia … masalah itu … 0148663722 …. nanti ko miss call … sia bawa ko p aramaiti ni malam …. ekekkeke … mcm mohd. asneh ok ka tu …. ekekekeeee …. sepa sepa pun bleh call bah …. minta blanja ka ok ja …. jgn hari2 … prennnn mahhhh …

  131. Tompinai Says:

    uina tok … lawa ba DR Olivia tu .. ekekekke

  132. jareyj Says:

    lawa ka? bila kau p sana tompinai? kau ni aaaaa…semua lah lawa….

  133. syuaib Says:

    boleh terangkan i, apa maksud kucing stress? knpe ek penah skali kucing i ni jelir lidah mcm anjing ek? nape ek? msa tu i bwk dia travel ngan i, so bile nampak die mcm tu, i trus drop kat petronas n bg die jalan2 n mkn, pastu terus x wat mcm tu lg ( jelir lidah)

    plzz terangkan i knpe n apa maksud kucing stress?

  134. jikalau kucing terjelir (adakalanya air liur keluar) ketika driving..ia bukan kerana stress..sebaliknya panas. Sebelum anda membawa kucing didalam kereta, pastikan anda telah onkan aircond sekurang-kurangnya 3 minit..kemudian barulah anda masukkan kucing anda kedalam kereta.

    sebaiknya…kucing dalam perjalanan jangan diberi makan atau minum kecuali jika perjalanan lebih dari 6 jam..itupun sedikit sahaja bagi mengelakkan ia kencing atau buang air didalam kereta.

    stress kucing samalah seperti stress manusia…ada kucing yang tidak suka kehadiran kucing lain, tidak suka keadaan sekeliling, tidak suka kanak-kanak, tidak suka dikurung dsb..lazimnya kucing yang stress akan kurang selera makan, menggaru dengan kerap (kehilangan bulu)..mencabut bulunya..adakalanya sampai botak..namun begitu, anda harus membawa kucing anda ke vet dahulu kerana ia mungkin syntom dari penyakit lain..

  135. syuaib Says:

    owh ic, mhkin jugak die kepanasan coz i trus masukkan die dlm kereta. thanks arisham

    arisham kat jb, u ada klinik yang bgs yamg i bleh bwk kucing i? bg cadangan u leh?

    vaksin selalu kene charge bape ek?

  136. oh…sorry syuaib..i bukan orang JB..hahaha…nnt i check..i ada few friends there..maybe they know which is better vet. erm..my vet charge me usually RM25…

  137. mimie Says:

    Hi Tompinai, nasib ko reply, kalau nda, sudah sya repot sama polis.. hehe.. ba ngam la tu, kalau ada apa2 info, boleh juga kontek2.. nanti kita p araimaiti aaaa…

  138. syuaib Says:

    ok arisham saya tunggu feedback u, klu bleh sebelum 19hb heh :P

  139. mohd asneh Says:

    tompinai,
    jadi bila la kita gathering ni, ko ni mata keranjang btl….semua la ko ckp cantik….ko sdh kawin ka ni

  140. jareyj Says:

    gathering???? Oooo kamu2 jak lah…ndak bawa2…

  141. mohd asneh Says:

    heheheh buli bah kalu ko pandai makan inova c tompinai mau belanja masalahnya mcm biskut bah tompinai ni sekejap ada sekejap tiada

  142. Tompinai Says:

    sorry la lambat reply …. sia yg hari 5 ada audit bah … bz tul …. banyak kerja yg ndak ngam … kacau ja dorang tu ….. ekekekeke …. leks la ko mohd asneh …. nah c mimie ada respon sudah mau p aramaiti … ekekeke ….. bukan mata keranjang bah mohd asneh … sikit2 ja… ndak juga berani kalu mengacau …. macam kusing gapil juga ba … ekekekeke ….

  143. Tompinai Says:

    hehehehe … jarey … Dr. Olivia bukan yg di klinik componion tu ka … kalu itu .. kusing sia jarum d sana la …. ekekekek …. lawa tu ….

  144. syuaib….good vet in JB :-

    DR. KOH SEONG KOOI
    KOH ANIMAL CLINIC
    62, JALAN KEMUNTING,
    TAMAN KEBUN TEH, JOHOR BAHRU 80250 JOHOR
    Tel No: 07-3329599

  145. jareyj Says:

    cehhhh…i blm pernah jumpa dr olivia lg…tengoklah nanti bila2…dorang ada buat grooming ka?

  146. mimie Says:

    baru ko muncul aaa tompinai.. sibuk betul juga ko ni..
    ba, jarey, mohd asneh and all catlovers.. cewah!!!! jom kita buat gathering, jumpa kita sama si tompinai ni…
    nanti sya sms ko aa tompinai..

  147. mohd asneh Says:

    jarey,
    kalu ko mau buat grooming jumpa la kwn ko c ayun hehehheh saya tgk dia buat juga tu d pinacle…siapa tau dia mau buat d rumah lg murah

  148. jareyj Says:

    tempat c ahyun tu rm30 je buat grooming…..klu blh i nak yg lebih mahal lg…he..he..he..tembiranggggg….tiadalah saja ja bah mau tau tempat c olivia tu ada ka tdk buat grooming….

  149. syuaib Says:

    thanks arisham. insyALLAH i bawak ke sana.

  150. syuaib Says:

    hye gang, sori lame x send cmmnt kat blog ni, bebaru ni broadband ada hal. betul2 menyusahkan owg :(

    jarey i nye kucing starting mkn RC, happy nye i :)

  151. jareyj Says:

    Ooo yeke…thats good. mcm mana u buat? so mcm mana dia sekrg? mesti u happy kan…tp ingat tukar2kan nya dgn wet food atau rebus daging ayam (isi sahaja)…supaya kucing u tak boring…

  152. syuaib Says:

    jarey i x geti lah nak send pic kat u ajar leh?

  153. syuaib Says:

    wet food? ape tu? explain, sory lah klu u ketawakan i, i ni memang baru, so kene lah byk tanya hope u x kesah

  154. syuaib Says:

    skang ni die ok jek makin gemuk hehehehe.i wat mcm mane u n arisham ajar, i tukar sket2 mknn die

  155. jareyj Says:

    oooo itu senang je…u guna yahoo ke gmail? masa nak compose tukan… mcm biasalahkan letak add n .subject…lepas tu klick “attach a file” then u can upload pict kucing u…mungkin dia akan loading lama sikit ikut size pixel gambar tu…lepas tu u can send…make sure u send gambar u yg terang n jelasss ye…supaya masa i post kan nanti cantik je gambar kucing u…

  156. syuaib Says:

    i guna yahoo, biasa i click kat email u, tapi x leh coz die suh masukan pebenda ntah, maklumlah x expert IT ;p MALUUUUNYAAAAAAAAA HAHAHAHAHA

  157. jareyj Says:

    Oooo wet food tu makanan basah…ok…sebagai contoh yg senang u nak gambarkan..u pernah nampak tak wiskas yg dlm pek2 kecik tu…ada tuna, makarel, seafood? mcm tulah…tp wetfood yg bgus blh d dapati d petshop2. u pilih je yg mana sesuai utk kucing u…klu tak bg je daging dada ayam tu rebus kosong. lepas tu u koyak2kan daging tu supaya kucing u senang nak mkn.

  158. jareyj Says:

    aikkk..takkan tak blh…cuba u buat sekali lg…make sure lepas u attach gambar tu…u kena taip somting kat ruangan d bahagian bawah…baru u blh send…

  159. syuaib Says:

    Owhhhh yand dalamm tin ke jarey? mcm mane i nak thu kucing i sesuai dgn mknn tu? u suggest bagi wetfood yang mane?

  160. syuaib Says:

    first step tu just click kat u nye email tu ke? step pertama tu ok, about step ketiga x silap die suh masukan pebenda ntah i pun x phm :P

  161. jareyj Says:

    mcm mana nak tau tu, u kena try bg mkn…tp 4 sure kucing suka mkn…sbb bau wangi mknan tu lebih menyelerakan…actualyy byk brand kat petshop…yg i bg “AD sp” tp itu utk kucing yg bermasalah…contohnya kucign yg baru habis operation, sakit, kurus…mcm kucing i yg c wulan tu…dulu badan punya lah cantikk gebu..lepas branak da kurus kering…da bg mcm2 vitamin n makanan…dia mkn gak tp badan tak pandai nak naik2. jd i call jimmy, jimmy suruh i cuba bg mknan tin tu…tp sekrg da beransur ok…u cubalah pegi mana2 petshop. tanya dgn dorang yg pakar pasal benda tu…mesti dorang tau yg mana 1 yg bgus…
    mungkin arisham blh bgtau yg mana 1….

  162. jareyj Says:

    apa benda yg nak d masukkan lg? cuba u tengok n bgtau?

  163. syuaib Says:

    The host ‘SMTP’ could not be found. Please verify that you have entered the server name correctly. Account: ‘pop3′, Server: ‘SMTP’, Protocol: SMTP, Port: 25, Secure(SSL): No, Socket Error: 11001, Error Number: 0x800CCC0D

    benda ni r die tulis x leh nak send :(

  164. syuaib Says:

    kat cc tu nak tulis pe ek? bile i tulis die kata not found benda yang i tulis

    hehehehe susah giler ek owg yang x geti it mcm i huhuhu

  165. jareyj Says:

    Ooooo benda tu…must be somting wrong dgn server u tu…tak pe nanti i double chk blk k..u sabar dulu…

  166. syuaib Says:

    ok, i bukan pe insyALLAH this 7 dis i nak g catshow kat spore, so i memg teringin nak tunjukan gambar2 kat sana, bleh kongsi same2

  167. sharon Says:

    kucing sy kena jangkitan virus owh…takutnya bila tgk dia kdang2 mau makan, kdg2 tidak mau makan…

  168. mohd asneh Says:

    sharon,
    pastikan dia makan setiap masa sbb kalau dia tdk makan dia tidak boleh lawan virus tu…disamping makan ubt la, bagi dia makan basah…tidak kisah la apa brand pun asal dia mau makan…all the best…harap kucing akan ok la…kalu virus ni u try jumpa dr skinner

  169. kalau kucing hilang selera makan..atau lepas operation..paling baik ialah Science Plan AD…panaskan ia dalam tin tu..bila dah suam-suam..bagi kat kucing…sure kucing makan..

    kalau wet food biasa..i pakai Fussy Cats..lazimnya i beli campur2 just nak ubah2 selera kucing..but i notice they love chicken flavour…

    kucing tidak makan..lazimnya disebabkan cacing atau penyakit dalaman…atau stress..try bagi pil deworm…tgk lepas tu ia makan ker tak..

  170. syuaib Says:

    hi arisham, thanks alot i dah g klinik yang u suggest kat i tengah hari tadi, sepatutnya kucing i punye vaksin 19hb, tapi i wat awal satu hari bcoz esk i bz takut x sempat,

    klinik yang suggest kat i tu ok, i nak tanye mcm mane tentang pemakanan wetfood, bleh terangkan i lebih detail.

  171. syuaib Says:

    arisham n jarey ape tu show grooming? x phm lah terangkan bleh

  172. syuaib Says:

    salam , arisham i selalu nengok kat kucing padegree die ada tulis kucing punya SIRE n DAME apebenda tu?

    explain kan :P

  173. SIRE : Nama bapa kucing
    DAM : Nama emak kucing
    semua kucing pedigree mesti ada SIRE & DAM serta susungalur keturunannya. Senarai keturunan yang lengkap boleh dibeli melalui CFA.

    Wet Food. Lazimnya i beri 1 tin seekor waktu pagi, ini kerana pada waktu malam i beri kucing i makan daging/ayam mentah. However, kalau u tidak beri makanan mentah pada kucing you, bolehlah 1tin pagi, 1 tin malam. Kibbles (snek) tiadak cukup vitamins oleh itu kita perlu memberi kucing kita makan wet food sebagai tambahan.

    Terdapat 2 jenis mandian (grooming) kucing..
    1. Normal grooming
    Ia hanya proses memandikan kucing secara biasa dan lazimnya hanya menggunakan 1 syampoo.

    2. Show Grooming
    Lazimya kucing yang dimandikan untuk show. Ia melalui proses yang lebih teliti bagi menghasilkan bulu dan kemasan kucing yang lebih menarik.

    Kucing akan dinyah gris (membuang minyak) menggunakan GOOP.

    Syampoo lazimnya menggunakan 4 jenis syampoo (whitening, crisp coat, color enhanced & Conditioner). Grooming syampoo lebih mahal. sebotol boleh mencecah rm50-100.

    * kesemua proses grooming akan melalyui pencucucian telinga & potong kuku.

  174. syuaib Says:

    owh,patutlah i nengok semua kucing pedegree ada SIRE n DAM, memang kucing pedegree ni die jaga betul ek nasab keturunan hahahaha . :P

    now i see, baru i paham cara pemakanN kucing,i selama ni bg mkn kibbles jek, so klu cara pemakanan u tu i wat kat kitten i bleh? mcm kucing u adult kan, kucing i kitten jek. i belum stat lg kasi wetfood kat kucing i,

  175. mimie Says:

    Syuaib, selagi u tak try, selagi tu la u takkan ada pengalaman cara2 nak pelihara kucing. So many info have been given kat blog jarey ni, u boleh check pelan-pelan. Apapun kena buat, belajar dan fahami kucing tu dengan lebih dekat, bukan setakat cakap jer. Bukan u sorang jer baru belajar bela kucing, ramai lagi kat luar tu, apa pun kena la slow and steady. Read a lot of info about cats!

  176. mohd asneh Says:

    betul tu….kalu mau tambah pengetahuan tengok website ni http://www.kucingkita.com…mudah mudahan dapatmembantu tambah ilmu kucing…kesian jarey dan en sham …baca jgn tidak baca. baca semua info yang ada penat saja jarey buat post tapi pertanyaan yang sama berulang…

  177. yup..betul tu mimie..kita kena banyak membaca…

    Syuaib…salah tu…sepatutnya kitten kena makan wet food dulu baru kibbles…mcm manusia jugak baby akan makan makanan lembut baru la makan makanan keras.

    Kucing dah boleh start makan pada umur 4 minggu dan lazimnya pada umur 2 bulan sudah boleh makan kibbles for kitten (cth : RC baby cat)

  178. syuaib Says:

    thanks a lot kat uall, insyAALLAH i akan start bg wetfood kat kucing i, thanks :P

  179. Tompinai Says:

    uina diam sudah kamurang, sia baru p jarum kusing sia d companion Animal Clinic tadi, sia punya kusing terus hilang power … Hehehe… Over due… Mimie ko ckp mau aramati, bila 2 …ahh

  180. mimie Says:

    aikk tompinai, ko yang senyap ja, sekejap ada, sekejap hilang, so, macam sudah kucing ko?? tadi saya p paragon, patut la ko suka p sana, seksi2 ooo pekerja dia, mau juga sya tau mana satu amoi yg melekat di hati ko tu aaa.. hehehe, ba, bila2 pun buli ba p aramaitiiiiiii…

  181. wuahh..mimie..seksi ka??..kalau begitu next time i pay sabah a visit…bawa i melawat paragon yek?. ;)

  182. syuaib Says:

    hye arisham, thanks a lot coz i dah bagi kucing i mkn wetfood, i nak tanya, kene bg mkn hari2 ke wetfood tu? x botak kepala i dibuatnye :P mahal gak makanan 2 heheheehe u bg i jadual makan yang sesuai bleh?

    i bg wetfood jenama royale, ok tak?

  183. Tompinai Says:

    ekekeke …. leks ko mimie … ndak juga melekat ba tapi siok mau tinguk ja … miaww sia ukie ja .. baru jarum hari 6 …. d companion ….. tiada mau cakap ba mimie … tu la pasal jadi pemerhati saja ….. lagipun ni upis sejuk bah … kijap2 menguap sudah … ekekekeke ….. kelmarin sia p sana tempat c BB mau beli 1 ekor miaw lagi … ko tau mana ada jual ka mimie … yg kiut2 la …. ekkekeke

  184. Tompinai Says:

    sia rasa c mohd asneh ni pun jadi pemerhati juga …. ekekkee … kan geng …. ndak ada yg mau d serita bah kan …. bah mimie bila ko sedia mau jln …. ko kestaw saja sia … ekekeke

  185. syuaib Says:

    aduh tompinai ko pki bahasa sabah ak x paham bah …. hehehe :P

  186. mohd asneh Says:

    tompinai,
    ngam la tu servay2 dulu…tmpt bb skrg tiada yg betina…ari tu saya pg tgk betina yg ada pun tidak berapa…ko mau ka kalu kacukan persian maine coon kalu ko mau ko call no ni 0168050389

  187. Tompinai Says:

    brapa dia jual …. mahal ka … bah nanti sia cuba call

  188. Tompinai Says:

    ooo hhh … syuaib ko org mana ni …. org semenanjung ka … mana la saya tau … lain kali bagitau … ekekekeke …

  189. Tompinai Says:

    kusing di semenanjung semua lawa2 … tu lah pasal jauh n susah mau urus lagi …. banyak mau serita lagi … si mimie ada kusing pn ndak mau dia jual … ekkekeke

  190. Tompinai Says:

    mohd asneh .. sia macam jadi ambik satu ksuing tempat c BB …. Tri-color … tdk tau la senang jaga ka ndak …. masi kici bah …. mau 1 bulan dari skng la ….

  191. Tompinai Says:

    TQ … Mohd. asneh … sia sudah call …. macam sia minat plak p tengok ….

  192. jareyj Says:

    wei tompinai…maksudkan kucing tempat c bibi zaleha tu ka? yg di putatan tu? yg kau mau beli tu brapa harga nya?

  193. mimie Says:

    wah!! semangat betul ko ni tompinai, ba, cuba la ko kasi beli sia satu ka… ada juga kenang-kenangan.. hehe. Ba tompinai, kalau ko mau p tengok tu kucing, jangan lupa bawa sia juga aaaa sama si asneh.

  194. Tompinai Says:

    kekekeke ….. bleh ba ko mimie … iya jarey … mahal juga dia simpan harga dlm 850 …. tapi sia mau tinguk lagi tpt c asneh suruh sia pigi tu …. itu breed mix main coon dia ckp …. macam mana mau bw ko mimie … hp no pun ndak d bagi … kalu tiada pun public phone pun ukie ba ….. ekekee… tdk payah beli bah mimie … tunggu sia punya kusing beranak lu la ….. pastu ko beli …. kira kenangan juga ba tu …. ekekkekeke …..

  195. mimie Says:

    Uiinnaa tompinai, cepat ja ko reply sekarang ni aaa, nda lagi ko p outstation ka? Ba, nanti sya sms ko..

  196. Tompinai Says:

    skng ni ndak juga … kurang2 sudah bz…. tapi ada lagi laporan mau d bikin … mau d bentang …. tau lah kalu kuli ni … apa email ko mimie … sia mau kirim apa saja la .. ekekekeke ….

  197. sharon Says:

    betul ka kalo kc mamam meow2 aku ikan mentah, dia pandai curi makanan udah? sy mau bg mkan tp kwn sy gtau kalo bg, t meow2 pandai mencuri pula..and…thanks jarey my kitten okay udah..sy bw dia p sana Sabah animal centre..ermm…meow2 sy x mau minum susu..dia mau hisap susu jgk..habis telinga aku jd mangsa..geli bah..kalo di hlang cian jgk..jd, biar jalah di hisap2 cuping telinga aku ne…ha ha.abg nya pun mau ikut2 jg kunu mghisap telinga aku tp…lain pula kejanya..dia GIGIT! telinga aku…nakal.apalagi kalo abg aku baring2…(tau2lah kalo lelaki ne suka buka baju) si cici p hisap nenen dorang..adoi…so, ada jualkah tu puting utk kitten?

  198. mimie Says:

    tompinai, betul ka no fon ko bagi tu, napa sya hantar sms, pending ja sampai sekarang?? alala, ko ni aaa… ba, apa2 ko email la sya di mimievv.gmail.com, buli juga ko tinguk2 blog sya kalau ko free2 la, ada tu si jarey kasi link di sebelah kanan bhg cool friends tu k.

  199. mimie Says:

    hi sharon, nakal juga kitten ko tu aaa, sampai telinga sama nenen pun dorang hisap.. hehe, tapi cute juga tu tau..

  200. mohd asneh Says:

    iyabah tompinai ni saya htr sms pun tidak reply2…berapa byk juga no hp ko ada ni …tu la kalu byk GF lain gf lain no ka mesti byk hp ko ni hehehehhe

  201. Tompinai Says:

    rileks kamurang …. mangkali di luar kawasan … ekekeke ….. itu pon utk masa keja …. eekekekeke ….. kira telepon opis n p aramaiti …. ekekeke … sia 2 3 hari ni memang sia ndak on …. bukan terlupa tapi ndak ingat ba … banyak betul taukeh2 minta tlg sama sia ni skng …. tu lah pasal sia opp hp ….. skng sia on lah … ekekekek ….

  202. Tompinai Says:

    bukan GF bah mohd. asneh … gundik …. ekekekekeke

  203. Tompinai Says:

    sia dpt sudah sms kamurang …. bleh bah …. tapi naik kansil ja sia mimie ….. sia orait ja kalu kamurang mau p tengok …. kusing c edward tu semua ok2 ba mohd. asneh … mimie …. semua lawa2 …. bleh masuk cat carta c jarey …. tapi skng mcm kurang dia punya kitten … ada 1 kusing dia beli garang wooo ….. dia ckp bengle …. sia tidak tau ejaan dia ….. tapi santik … itu hari dia ada ikut cat show yg di kk tu …. dia ckp dpt no. 3, sorry la sia sudah sampai sana … tapi sia mau p sana lagi … mimie sia bawa ko sama c mohd asneh … terus kita p aramaiti ahh… keeeehhoiiii …. utk pengetahuan kamurang dia pun kusing semua sia tgk … memang ada class ….

  204. mohd asneh Says:

    alalla ko ni topinai….saya pun blm lg pg tgk kucing c edward tu…ko ni cuti tulang btl time kerja mau keluar pg tgk kucing awas ko saya bgtau c mimie suruh tahan kenaikan pangkat ko hehehhehe

  205. mimie Says:

    hahaha!! tahan kenaikan pangkat aaaa??? pandai la ko asneh..

    tompinai, ko ni kan, cuba la ko taip tu bagus2, pening pala sia baca apa ko cakap tu, tapi ko ni tu la sapa suruh tutup hp, tinguk pegi pun sendiri2 ba, ko ni.. sapa ba si edward tu? sia pun nda kenal.. ba, next time bawa sia, sia pun mau p tinguk2, betul2 cantik ka nda…

  206. mohd asneh Says:

    tompinai,
    kami mau naik kereta sport ko tu….kansil biasa sdh kami naik hehehehhe. saya mau test drive kereta sport ko tu…mesti c mimie suka tu kalu saya yg drive kereta org muda2 ni hehehehhe bah atur la tp lunch time la jgn masa pejabat dlm jam 12-jam 2 la

  207. mohd asneh Says:

    sharon,
    ada puting kucing kena jual di pinacle di damai tu…tapi kucing umur 2 bulan keatas sdh tidak perlu menyusu bah….asal dia makan cukup la tu, ks makan saja dia makanan yang baik sikit la

  208. Tompinai Says:

    bleh bah …… kusing c mimie pun lawa2 bah … lebih kurang begitu la mimie …. tapi yg ko kasih mkn pagi2 tu tiada plak di sana …. sia rasa itu mama kusing pun lawa …. mcm Irene santiago plak …… ekekeke … bleh ba naik spotkar dulu2 …. mcm ko mohd. asneh bos2 memang mesti mau ada di upis selalu … ekekeke …. wah …. ko ckp siasat itu paragon ahhh mimie …. bleh ko ni kalu d jadi spy 007 … ekekeke … mimie ko kasi sia bibit c jasper … santik la ….

  209. mimie Says:

    haha, ko ni kan tompinai, apa yang sia kasi makan pagi2 tu lagi?? pening sia baca ooo… ko pun minat irene santiago ka?? alala tompinai… sama kita, sia pun minat dia tu, memang lawa kan… hehe

  210. Tompinai Says:

    ni lah mimie … dulu sia ada belajar itu trengkas bah tapi ndak habis …. ekekekee …. ko baca ja pelan2 … ko paham juga tu ….. yang kusing menumpang kasih ko tu bah ….. bah bila ko kasi sia bibit c jasper

  211. mohd asneh Says:

    tompinai,
    pakai terengkas c mimie tu…mg mcm pra2 wife c edward tu…anak2 dia pun gtu…patut la balik2 mau pg sana ko…buaya tembaga juga ko ni heheheheh

  212. Tompinai Says:

    ooohhh …. ko pun sudah pigi plak ni …. sia pun juga tu … santik2 anak dia … eekekkeke …… mimie ndak ada kredit sia membalas …..

  213. Tompinai Says:

    haiya … masi d upis lagi ni …. ini lah kalu last minit bikin karaja …. terpaksa kasi siap …. ekekeke …. pas ni kijap lagi mau p aramaiti sudah ….. mimie mari lah …

  214. mohd asneh Says:

    tompinai,
    saya blm pigi tp saya kanal c edward tu….mesti hang over lg la ko pagi ni hehehh

  215. Tompinai Says:

    mcm ni la …. sambung lagi buat …. masih ada tinggal sikit lagi

  216. syuaib Says:

    hye jarey n arisham,

    i ygh worried ni, haritu kan ickp yang kucing i dah mkn wetfood, so skang ni kucing i cirit birit lah, kenape ek? dah 1 hari setengah dAh ni, risau gak. kenape ek?

    tapi yang peliknya, kucing i ni selera tau mkn wet food tu help me plzzz :’(

  217. Tompinai Says:

    uinah mimie ko ckp sia kijap ada kijap hilang …. ko hilang terusss …. kekkekeke …. ni mlm aramaiti lagi … ekekeke

  218. jareyj Says:

    syuaib, apa pasal plak tiba2 kucing u kena cirit birit? tak sesuai kot wetfood tu. tp sblm tu kucing u memang da sakit kan…bawalah jumpa doktor lg…itu je caranya….

  219. kalau kucing tu mmg tengah sakit…sila bawa ke vet dahulu. Kalau kucing tersebut mengalami cirit-birit selepas makan wet food tu..berkemungkinan brand tersebut tidak sesuai untuknya.

    Kucing seperti manusia…kadang-kadang anda antara kita yang tidak boleh makan seafood, ayam, kambing dsb…kucing anda mungkin mengalami alahan terhadap makanan tertentu.

    Lazimnya jika kucing cirit-birit..kita beri ia makan dada ayam rebus (rebus kosong) bersama sedikit labu (pumpkin)..should be ok..but however, bawa ket vet lebih baik.

  220. Tompinai Says:

    ni satu mau tanya ….. mana yang bagus … saya kasi makan daging lembu mentah atau pun stim ….. boleh kah saya kasih makan itu kusing sia setiap hari …… coz makanan kucing sekarang memang mahal …

  221. Tompinai Says:

    aikk …. mana sudah kamurang semua ni …. senyap sudah …. mimiee eee mana sudah ko …. kagutan ka … ekekekke

  222. jareyj Says:

    tompinai, kamisemua ada bah…ramai2 kami ni…c mimie juga yg kau cari…
    dia bz btl tu sekrg…ada urusan besar…urusan negara…

  223. mimie Says:

    tompinai, ko rindu sia ka ni?? hehe, tu la ko sumbung, mau jumpa pun bz ja ba.. bila la ko p tinguk kusing ni?? jangan lupa bawa sia aaa, kalau nda sia cincang2 ko nanti…

    ya la jarey, very the busy sekarang ni and very the pening2.. hehe, anything, i really need ur support… doa2 la aaa..

  224. mimie Says:

    uiiii tompinai, ko mau kasi makan daging mentah/stim sama kucing ko hari2 ka?? alala… ko ingat kucing ni harimau ka? sama ada buli atau nda tu, mungkin yg expert pasal makanan la buli jawab sebab sia belum pernah kasi kucing2 sia makan daging lagi… tapi tompinai ko kasi catfood la ba. Memanglah makanan kucing sekarang mahal, tapi kalau good kualiti nda rugi juga ba, yang penting kucing kita sihat sama cantik…

  225. Tompinai Says:

    ekekeke …. nah begitu kan bagus menjawab …… tu tpt sia p tinguk kusing baru2 … dia ckp dia bagi daging ja … mentah ….. lagi bagus dia ckp … supaya ndak pandai ada batu karang …. ekekekke …. kusing ja ko mau tinguk ka mimie … kalu macam tu … sia email pun ckp ba … ekekeke ….. teruk kagutan yg hari 6 … sama hari minggu ….

  226. mimie Says:

    ko ni tompinai, p tinguk kusing pun sendiri2 ja.. mau juga tinguk ko ba..

  227. mohd asneh Says:

    tompinai,
    ok juga bah tu kasi makan daging mentah tp mau jaga juga daging mentah ni kdg ada parasit…mau jaga juga cacing, tapi ndak salah juga bah ko try…

  228. Tompinai Says:

    jeng3x … tumbuh tanduk sudah kalu mcm ni … ekkekekeke … bleh ba mimie …. nanti sia bawa ko sama c asneh … jgn susah .. tapi blum due lagi la … sabar ko nak … ekekeke …..

    ohhh begitu ka … mohd. asneh …. jadi mau kasi makan ubat cacing la tu kan ….

    bukan apa bah mimie … biar santik tu amoi sana paragon pun …. ndak juga menahan tu poket kalu balik2 p sana …. ekekeke …. nanti p aramaiti pun berehat ….

  229. mimie Says:

    haha, ko ni tompinai, tetap sama amoi paragon tu juga, nda apa ba, poket nadak buli ja ba p tinguk2.. hehe

    ba, ko kasi tau ja aaa bila p tinguk kusing tu, sms ja.

  230. Tompinai Says:

    woraittt .. jangan susah …. mimie …. sia pun sudah deposit tu sama c edward tu ….. kalu sia ndak p rugi lah … nanti sia kasi deposit ko plak … ekekekekke

  231. mimie Says:

    wah tompinai, ko kasi deposit beli kucing tuk sia juga ka… ok..ok..ok.. bagus..bagus…bagus….. hehehe

  232. aIEn Says:

    Hola..

    wah!! Mana website pasal cat kalau buka mesti ada Abg Sham eik? mmg peminat kucing la abg ni..

    Nway, dlm blog Tanya@Putera baru2 ni abg Sham ada explain ttg penjagaan harian persian yg buat saya clear. Selama ni saya x tau sgt cume bg cat sy makan, minum, mandikan dia once a week..then lepaskan bg dia main..

    Thanks Abg Sham my God bless u..

    Have a good day!

  233. syuaib Says:

    salam jarey, arisham ,mimiew,tompinai, asneh n others

    SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA, KORBAN KAN LEMBU KAMBING UNTA SAHAJA KKK JANGAN KORBAN KUCING TAU HEHEHEHEHE

  234. mimie Says:

    Selamat Hari Raya Aidiladha untuk syuib dan semua jugak. Syuib, so ada pegi tak show kat Singapore hari tu??

  235. alen….no problem…it’s good to hear someone can get benefits of my advises…thumbs up!

    god bless u too…syuaib…same to you..everyone…SELAMAT HARI RAYA KORBAN and happy holiday…

  236. jareyj Says:

    SELAMAT HARI RAYA KORBAN and happy holiday to all my friendssssss.…muaaahhhhh!!!!!

  237. syuaib Says:

    mimiew i pegi best jugak actually dapat lah experience sket, seronok bcoz 1st exprience, x sabar this 14 kat summit ;p

  238. jareyj80 Says:

    syuaib…so bila blh tengok gambar2 tu?

  239. everybody….sila ambil perhatian show kucing 14th telah bertukar venue ke Amcorp Mall…I kurang pasti kenapa…however, please check their website for latest news…

    Mimie…yeah…enjoy ur first show ;)…should you have any problem..I’m at ur service…just remember, show suppose to be fun even some exhibitors may take it seriously and like war zone uhuhuh…I’m waiting to hear ur cat can achieve title Premier (PR)…u just need to collect 4 Winner Ribbons (ribbon warna belang merah/putih/biru)..once dapat 4 (4 judges)..u boleh claim PR title either online atau isi form dalam show catalog pada Master Clerk.

    Jarey…maybe u can share with us ur first experience in CFA show? heheheh…

  240. syuaib Says:

    yaallah yeke arisham? actually i skang dalam bas on d way g kl, banyak dugaan kali ni bile nak g show kat kL, firstly i dari jabi malam semalam, i naik bas kul 12.30 a.m dari kulai, dalam perjalanan tu tertanya2 gak nape bas ni x lalu highway, i pkr positif lah kan,may be nak safe budgjet, rupenya i dah salah naik bas, i menuju ke ipoh perak :P so sweet hahahahaha n then bile sampai ipoh i trus amek bas ke kL, dalam bas i on laptop nengok plk dah tukar venue,plak tu i x th plk amcorp mall tu kat ne!!!!! so masa i send this msg dalam bas tgh memikirkan nasib i hari ni heheheehehehehehe ntah sampai ke x ni nak g cat show, u all doa2 lah i sampai haahahaahaha

  241. syuaib Says:

    jarey u nak negok gambar camne, i nak send aek fail jek i dah cube byk kali dah

  242. syuaib Says:

    fuh hari best ;ah fwen akhirnya diriku sampai gak ke amcorp mall tu, walaupun pada mulanya sesat n cuti2 malaysia, akhirnya tercapai cita2ku, memang kenangan lah nak g catshow ni :p

    i sampai kul 12 lebih n trus berkenalan dgn arisham, thanks lah kat arisham, die layan i memang mcm dah kenal lame, memang 100 persen die guide i.thanks arisham,

    pastu arisham ajak i berkenalan ngan mimie si cantik manis hahahahahaha :p jangan marah mimie dapat lah bergambar ngan diowang so sweet i like :p thnks heh arisham n mimie.

    pastu dapat jumpe jimmy n sowg lg tapi x igt name, i tanye tentang permakanan kucing i.

    best lah haritu, walaupun esk kene balik jb papepn memg penuh kengn, bukan senang nak jumpa taiko2 kucing tu semua hehehehehehe

    mimie lupe lah nak tanye name kucing baru tu, nanti post lah gambar kucing u k i nak nengok.

    papepun hari ini memang dalam sejarah, dahlah sesat sampai ke ipoh,dalam penat2 tu dapat gak jmpa ngan arisham mimie jimmy n others.

    tu lah pengalamn i pasal nak g cat show kat summit asalnye tapi tukar last minit ke amcorp mall :P

    jarey n others jgn ketawa plak heh ngn pengalamn i hari ni heheheeheheheeh

  243. aNnE Says:

    Hello & Salam to Jarey & Abg Sham,

    Salam Perkenalan. Just nak tanya. After this mana ada lg cat show? sy x penah lg pegi mana2 cat show. pls keep me update ya? TQVM =)

  244. jareyj Says:

    syuaib…u kena send gak gambar2 semua tu. i rasa u salah hantar ni…u tak leh send melalui blog ni…u kena hantar melalui email u…u buka email u baru u attach gambar2 tu…then send. u try lg k…

  245. jareyj Says:

    laaaa…sempat2 lg buka laptop dlm basss…ha..ha..ha..ha…

  246. jareyj Says:

    hi anne…salam perkenalan juga…setakat ni catshow baru je berlangsung kat amcorp mall kat KL. pada 20dec ni nanti kat kuching pula…so klu nak pegi, sempat lg ni…he..he..he..

  247. aNnE Says:

    jauhnya..xpe la xde rezeki nak buat macamane..nampaknya pasni i kena selalu buka blog ni 2 keep update..

  248. syuaib Says:

    fuh jarey i baru smpi jb ni :P amacm pengalamn i utk ke cat show? menRIK X? ;p jarey mujur tau i bukak laptop i kat dalam bas, klu x mesti sesat lagi tau, dahlah nak g kL sesat smpi ke ipoh hehehehehe

    renung2kan dan selamat beramal :p

  249. syuaib Says:

    jarey u g ke catshow kat kuching? ada hamba ALLAH tu ask me to ask u rekemen 4 the plane :P hehehehehehe

  250. syuaib Says:

    arisham , i nye kcing dah kritikal lah arisham, skang i nengok kat telinga die dah mcm nak tumbuh kudis2 tau, takutlah!!!!!!!!!!

    i nak bwk g vet lah, skang ni kibles x sesuai ke? atau wet fud ek?

  251. mimie Says:

    Hi Jarey.. how r u? alahai, lama kita nda becontact2, bz ba kan..

    Syuib, kucing saya tu nama dia Danny.. takpe, nanti saya postkan kat dalam blog semua gambar2 time kat catshow hari tu cuma minggu ni mungkin tak sempat coz buzy preparing Danny for Kuching Catshow, apa pun nice meeting u gak syuib, tak sangka ek jumpa gak kita and sham memang camtu, dengan semua orang dia frenly, jimmy and others pun camtu we had a very great time. Gambar hari tu ok tak? hehe

  252. syuaib Says:

    owh name nya danny, nice name. alang2 letak lah name danny panthom my favourite crtoon show :P

    gambar haritu memg ok sangat, tapi kan lainngan gambar mimiew kat dalam blog tu. hehehehehehe

    nice to meet u

    alahai bile lah nak jmp ngan tuan punye blog !!!!!

    bz mcm perdana menteri hahaahaha

    i heard that jarey have a vocation, so how is the trip?poskan lah gmbr2 u jarey heh :P

  253. mimie Says:

    uikkk, apa plak yang lainnya tu syuib.. sama jer la

  254. syuaib Says:

    yang kat gambar x terserlah nya kekiutan nya :P hehehehehe

    nengok face to face kiut mcm dany hahahaha

    gurau jek mimiew, actually memg x cam u masa kat catshow tu

  255. mimie Says:

    hahaha.. ada2 je la u ni syuib, sama jer sebenarnyer, tapi jumpa face to face lebih baik ek..

    jarey, mana ko ni?? cuti2 malaysia dah ka??

  256. jareyj Says:

    we..mimie…aku masih d sini lg…so apa crita? amacam c danny? mana gambar2 nya? aku ndak sabar ni mau tengok..

  257. mimie Says:

    belum sempat post lagi la jarey, bz betul… nanti la lepas balik dr kuching, saya post dalam blog.

  258. syuaib Says:

    wah lame jugak x dengar brite dr jarey :p betul2 cuti2 malaysia hehehehehe

  259. mimie…hope you enjoy the show..even though this show is not as happening as FSM show…but at least you can learn something from it…

    syuaib..nice to meet u man!

  260. nanmsaad Says:

    Kepada rakan-rakan yang ader menjual kucing breed flat nose, hidung jatuhpun tidak mengapa, sila hubungi saya di talian 0165886500 nanmsaad. I di Labuan. tq

  261. ayu Says:

    hallo’
    Saya ayu..aduh’ stres gitu looo emangnya kucing saya bulunya jatuh terus gi mana caranya ya????
    1 lagi ge mana caranya bikin kucing kesayangn gue gemuk gitu..
    kerjaan gue model&act engak ada masa la kadang mau di bawa ka klinik hewan..tapi kesian ya kerna udah sayang bangat ama one’l kucing gue.
    jadinya ge mana si TOLONG ya….bulunya ya ampun banyak sekali gugurnya..

  262. ayu..saya sudah membicarakan panjang lebar tentang teknik mengatasi kucing stress dan keguguran bulu..sila semak di topik-topik lain (atau jarey can help find all this articles?)

  263. Salam…hai….boleh join ka…. aku ada male mix persian. umurnya baru 11 bulan tapi bujang da dia asyik mengiau….ngiau jak .Ada orang c tau dia mo becewek tapi kalo mau c kawin nda buli yang satu tempat kan…jadi aku mau cari lah ni… aku mau tanya klu ada kawan2 yang mau kasi carikan aku minantu… tapi janganla mahal2 kio…a…a….kita rundingla kan…Cian tul ba kucing aku ini…. ada gak aku try c date ngan kucing biasa tapi nda dia mau… Ba… klu ada news c tau a….

  264. nanmsaad Says:

    u kat mana ni Noraini? kalau jauh dari tempat i, guna teknik mimpi ja lah hahaha. i kat Labuan ni.

  265. syuaib Says:

    hye everyone
    lame x shout out kat sini ek. ;p
    jarey n all sehat ke?
    nak tanye about my kucing ‘chiqy’ knape ek smenjak dua menjak ni asek mengiau jek? pastu jalan pun dah x betul. asek2 mennonggeng jek, nak kata sakit x sakit pun, plzzz help me.

  266. nanmsaad Says:

    Salam Syuaib,

    Setahu i la, kalau kucing mengiau2 x berhenti-henti ni, di tambah pulak tetiba asyik menonggeng, kemungkinan besar dah cukup masa untuk mengawan. ‘cHIQY’ ni mesti kucing betina kan?
    Kalau u xder kucing jantan yang dah capai umur, eloklah u carikan temannya untuk mengawan. Kesian tu nafkah batin tak tercapai hehe. Stress nanti chiqy u

  267. nanmsaad Says:

    Salam Arisham,

    I nak tanya u la berkaitan dengan habit kitten i. Kitten i ni suka sgt menjilat bulunya secara berlebih-lebihan, kadang dalam sehari sampai 4-5kali. Hampir separuh bulu badannya basah akibat jilatannya yang i kira keterlaluan. Naper ye? kalau la dia gatal, mungkin jugak. Tapi ni lepas mandi pun macam tu jugak. I faham jugak memang tabiat kucing akan membersihkan tubuhnya secara menjilat. Tapi kalau dah keterlaluan, hairan jugak tu. Kalau nak cakap stress, tak jugak. Life dia cam biasa je.

  268. jareyj80 Says:

    hi syuaib, kucing u ni mcm da nak kawin da ni..he..he..he,,mcm yg namsaad bgtau, baik carikan pasangan..kesian tau….

  269. nanmsaad Says:

    Hai Jarey,

    Tolong la kalau u tahu macamana nak buat tu masalah kucing i tu. tension jugak ni

  270. jareyj80 Says:

    namsaad, ini mungkin da hobby dia kot…tp perkara menjilat bulu ni adalah perkara biasa kucing…setakat 4-5 kali tu itu rasanya taklah teruk…biasanya dorang akan menjilat lebih dari itu.tp klu u rasa tak puas hati ke, baik u bawa ke klinik…tak tau plak klu dia ada masalah lain…

  271. Dakjaat Says:

    huh! besarnyer!!!

    rupa pun dah tak macam kucing …
    ni kalau dakjaat bela.. sah2 dakjaat yang selalu kena terkam..
    wekekeke! ;p

    I missed my cat… =(

  272. lazimnya kucing jika menjilat bulunya keterlaluan (adakalanya sehingga botak) ia samada stress atau bulunya terlalu kering. Cuba pegang bulu kucing tersebut, jika anda merasakan ia kering, berikan ia salmon oil atau evening primrose oil.

    adakalanya makanan kucing yang mengandungi kandungan garam yang tinggi akan menyebabkan perkara ini.

  273. zaini Says:

    Nak tanya sikit la… kaedah membaka kucing… ok adakah tidak boleh sama sekali ibu n bapa kucing itu adik beradik? dan apakah effect jika perkara tersebut terjadi? bagaimana pula jika ibu n bapa kucing itu mempunyai talian darah contohnya ibu adalah anak kepada si bapa ? Nak menghasilkan baka yg baik mesti kena nengok proses nie kan sebab kalau kite baca banyak mengatakan nie adalah baka juara n macam2 lagi… mohon penjelasan wahai tuan tanah ehhh tuan blog

  274. mohd asneh Says:

    seboleh-bolehnya elakkan daripada melakukan “in breeding”…banyak masalah dari segi genetik akan terhasil daripada kejadian in breeding ni….

  275. zaini Says:

    ermm tu la yg saya selalu dengar asneh selalu org kata inline breeding tak berapa nak elok … ade tak fakta saintifik but heheh kalau nak breeding tu jgn terlalu jauh line dia means kalau sepupu kire ok ini terhasil dari proses menghasilkan ayam serama yg hebat, kucing tak tau la pulak .. so bermakna kan kalau ade kucing yg dah beranak tu hulur la kat member tolong bela kan kalau tak nak beli or buat sangkar yg besar hehehe…

  276. mohd asneh Says:

    Inbreeding and Line breedingInbreeding is mating together of closely related cats (for human, we call it incest). For example, sibling mating, father daughter, mother son, and even half siblings (same mother but different father or vice versa).

    Line breeding is a more mild way of inbreeding. It is further apart but still not quite good enough to have. Normally it needs at least 4 generations without any inbreeding/linebreeding before introducing the cats to the same gene again. Examples of line breeding are: cousin to cousin, aunt/nephew, niece/uncle, grandparent/grandchild.

    The problem in these types of breeding is, it will result in producing small gene pool thus the chances of producing poor gene.increases. This means, defective offsprings either in breed standard or disease disorder will be produced.

  277. zaini Says:

    ok that is good example therefore it scared me on buying kitten … not really sure on the breeding technique and their line or breeding, what we should do with our cats? for me, perhaps just sell it over to someone and get a new line for me to breed and that is way peoples like to shut the door close means neutered their cat inorder to simplfy the situation…

  278. dya Says:

    kucing nak bg makan bape ari sehari?…time table pg,siang,ptang,malam?supper?

  279. mieow Says:

    hai..

    nak tnya.. sya ada 2 ekor cuti yg baru kematian ibu. umurnya dlm 4 minggu, sya bagi susu utk kucing.. tapi anak kucing tu cirit birit la pula.. ada darah keluar sikit.. lepas tu bilang kasi minum tu susu lagi, sikit sja dorang minum..lepas tu kejap2 cirit birit , tpi sekejap2 la.. sikit2 yg tu najis yg keluar.. knpa tu aa? ada sepa yg buleh tolong ka?

  280. dya Says:

    ish!tu kamoo kne bwak dia g klinik tkot keracunan ke???

  281. mieow Says:

    dya, ntah la tak tau keracunan ker bukan, mgkin susu tak sesuai.. yg seekor ok pula..tapi yg cirit birit tu dah terlmbat.. smlm juga mningal..mana la ada vet buka mlm2 emergency.. sedih.. skrng yg tgl seekor tu jer la.. aktif.. tpi asyik mengiau jer.. takder kwn..

  282. mohd asneh Says:

    dya,
    kucing makan setiap masa jadi pastikan bekas makanan dia u isikan balik2, tapi jgn la bubuh byk nanti rosak makanan tu,

    miew,
    kalau kitten tu sudah pandai makan bagi dia makanan kitten frieskies ada khasiat susu ibu jadi u tak perlua la bagi dia susu sbb ada kucing tdk boleh terima…tapi mcm semua org ckp dlm jangka panjang makanan supermarket seperti frieskies wiskas smart heart dll tu tidak baik untuk jangka panjang…jadi frieskies tu hanya makanan sementara la apa pun all the best….

  283. mieow Says:

    Thanks asneh, sya skrng ni tgl di Labuan.. tu la nanti mau turun p kk cari makanan kucing yg bagus2.. sini mana ada petshop.. yg ada kedai ikan ada la..pernah hari tu bagi mknan jenis kering.. tercekik tu anak kucing.. sbb lmbat btul lembut masa sya rendam tu di air.. sya bagi wet food.. tu kucing masuk pula dlm bekas smbil mkn.. nda pndai kunyah lagi tu.. dia mcm cium2 ja tu makanan.. habis comot kucing tu.. kesian juga ba kucing yatim piatu ni.. masi kicil mau berdikari..mati la pula..

  284. mohd asneh Says:

    mieow,
    siapa kata d labuan tiada petshop….kalu tdk silap ada cawangan pinecle pet suplly di labuan…kalau u ada masalah mau cari pincle tanya kak joriah 0138642250 bgtau ko kwn asneh…dia pun byk kucing juga tu

  285. mieow Says:

    asneh, btul ka? nda tau pula sini ada petshop.. cari2 nada pula.. kalu pasar tani sini ada la india tu jual2 barang pet.. tpi untuk hamster..hehehe.. ba nanti ku kol tu si kak joriah.. thanks for your info.. ko rasa dia mau bagi ka tu aa anak kucing atau di jual nya..hehehhehe

  286. mollyn Says:

    hi boleh tak saya kawinkan kucing maine coon dengan kucing saya domestik long hair?sebab kucing saya mengalami musim mengawan hampir setiap malam dia mangaum..boleh bantu saya?

  287. mohd asneh Says:

    mollyn,
    semua boleh kecuali kucing pedigree, kalau maine coon u pun takda certf sama kategori la tu DLH…alll the best

  288. Ida Says:

    I nak tanye mana nak dapat baka kucing yang sebesar itu?kl ada jual ke?

  289. Balqis Says:

    Helo. Maw tanya bah. Kalau sy maw beli royal canin dlm bulk, fit32 atau persian, d mana d sbh ni selain dr rasit tu? Or lbh murah kalau order dr smnjg? Ada sesiapa yg taw? Tlong! Help me! Thanx!

  290. mohd asneh Says:

    balqis,
    kalau di kk rasanya paling murah RC di petshop dekat CIMB bundusan…

  291. Balqis Says:

    Bundusan ah.. bukak kah sampai mlm tu. hari jumaat. maw pegi lah cek mlm ni. lps maghrib. thanx asneh.

  292. hamizan Says:

    bagi adik anak kucing spesis Maine Coon boleh hewhew :)

  293. Nursafawati azmi Says:

    Apakah makanan terbaik untuk maine coon kitten? Selama ini saya bagi rc persian kitten. Cuma sebulan dua ni dia macam kurang makan. Berat dia juga susut. Kucing saya baru berusia 10 bulan.

  294. Kandace Says:

    This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your
    feed and look forward to seeking more of your excellent
    post. Also, I have shared your web site in my social networks!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 53 other followers