Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Bagaimana Menghindarkan Kutu dan Hama Kucing Februari 2, 2009

Filed under: Penjagaan Kucing — jareyj @ 3:00 am
Tags: , , , ,

Kepada semua pembaca blog yang pernah membaca artikel Jarey yang lepas iaitu Masalah Bulu Kucing Anda Gugur???? pasti semua sudah tahu kan antara punca-punca bulu kucing kesayangan anda gugur.

frontline-ubatkutukucing

Hari ni Jarey nak tunjukkan ubat yang Jarey gunakan untuk menghindarkan kutu pada bulu kucing.. FRONTLINE spray, ialah cecair racun serangga yang selamat digunakan untuk kucing anda. So far, semua kucing Jarey bebas kutu semenjak menggunakannya.

Dengan harga berpatutan, FRONTLINE Spray amat berbaloi. Boleh didapati di kedai-kedai pet ataupun vetinerary. Pastikan barangan yang asli ye! he..he..he..

Cara-cara menggunakan :

  • Sembur beberapa hembusan ke kulit kucing tetapi pastikan semburan bertentangan dengah arah bulu kucing anda.
  • pastikan selak terlebih dahulu bulu kucing hingga nampak kulit
  • semburkan pada kulit tengkuk, leher, ketiak, cela-cela kaki dan pangkal ekor.
  • Jarak semburan dalam linkungan 10cm – 30 cm (satu/satu setengah jengkal)
  • Bagi kucing yang berbulu lebat, ratakan bulu-bulu kucing sehingga semburan sampai ke kulit kucing anda.

Oooppsss…lupa plak nak bagitau, kucing yang telah di semburkan dengan frontline boleh di mandikan  selepas tiga hari atau seminggu.

Sekian panduan hari ini, terima kasih dan selamat mencuba :)

About these ads
 

111 Responses to “Bagaimana Menghindarkan Kutu dan Hama Kucing”

  1. AkmalHakim Berkata:

    wahhh nak belila!^_~

  2. bongsu Berkata:

    bape hengget nih??!

  3. syazwan Berkata:

    salam bongsu…
    awak ada kucing untuk adoption lg ke??
    saya sdang mencari ni…

  4. putribongsu Berkata:

    hi syazwan..before this mmg sy cr org…ade 2 kucing tp sekor da lari umah ntah kemana tak blk2…
    skrg tgl sekor je…tp hsbd sy syg lak nk let go..tp sy ttp cuba pujuk dia byk2 kali…nt da terbuka hati dia..sy bgtau yea…
    anywy awak ddk mana?

  5. syazwan Berkata:

    saya ddk kat sabah…
    bg pics kucing awak..
    sent kat saya..
    wan_ensem501@yahoo.com.my

  6. Kasawari Berkata:

    wah info yg sangat berguna ni.. sejak kebelakangan ini sheiro kami asyik gugur jer bulu.. tapi vet kata sebab umo dia nak setahun.. so bulu lama gugur tumbuh bulu baru.. ye ker ek..

    tapi nak cuba ler spray ni.. boleh tak spray kat rambut kita.. rambut ni pun byk yg gugur ler.. :p

  7. mohd asneh Berkata:

    botol mcm dlm gambar ni biasa kena jual rm40…disabah tapi tidak tau la disemenanjung berapa….kitten umur 3 hari sdh buli sembur dgn spray ni

  8. mohd asneh Berkata:

    frontline yang dititiskan di bahu kucing tu pun ok..kalau di kk ada jual d pinacle rm20 satu…boleh kekal bebas kutu selama 1 bulan…lagi menjimatkan dan senang digunakan…spray ni mgusutkan bulu…dan agak leceh la…hehehhe

  9. meejaa Berkata:

    semalam mase i bawak kucing i p klnik pon dr bg i ubat tu…..spry bg kutu mati….

  10. Tompinai Berkata:

    sia p klinik DR Rashid itu hari …. dorang bagi suntikkan …. memang mujarab lah … tapi itu lah ada mahal sikit ….

  11. mohd asneh Berkata:

    tompinai mg mujarab kalu suntikan mau 2 kali tu…ulangan selepas 2 minggu…ivermectin…tapi ada side effect tu…ubt begitu tidak baik untuk ginjal kucing….sebaik boleh elakkan la…untuk rawatan kutu cukup la spray atau syampoo saja atau pun frontiline letak d leher kucing tu…

  12. bongsu Berkata:

    Thx to jarey coz provide this info here. I baru beli smlm since kucing i dah ade kutu plak…RM40..tp mmg berbaloi sbb berkesan!! :-D

  13. zab Berkata:

    Baru hari ini saya jumpa blog anda. Saya pun gemar kucing tapi dahulu saya tak pentingkah vaccine atau makanan. Last last kucing – kucing saya mati. Saya menangis dan mimpi kucing kucing saya. Now saya ambil kucing kat belakang rumah . Saya tak mahu ulang kesilapan saya. Nama kucing saya Tompok . Dia baru beranak – lima ekor anak kucing.

  14. epul Berkata:

    nak spray berapa kali sehari.

  15. awa Berkata:

    heeiii….saya nk tanya..kucing american shorthair perlukan sijal kelahiran??dan brapa kah harga pasaran??

  16. farawahedah Berkata:

    kat jasin takda la..ana dah pergi semua tempat takda…leh bagi tau tak kat melaka ada tak kedai yang jual kucing ana asyik garu je..badan dia …kasihan satu maine coon dan satu lagi parsi..selalu je garu …kalau kawan-kawan tau berilah tau kat mana ada jual ya

  17. mohd asneh Berkata:

    u try la pegi jabatan haiwan mana2. atau petshop tanyakan la apa2 ubat yang perlua…suntikan ivermectin pun berkesan untuk mgawal kutu kucing….alll the best

  18. farawahedah Berkata:

    ana dah pi dah bang …tapi cam tu gak…masa ana suruh doc tu beri ubat suntik kutu kurap dan bulu sekali..dah 2 tiga hari cam tu gak dia suka garu-garu. kalau kawan-kawan ada prodak lain yang nak perkenalkan pada saya beri taula ya

  19. farawahedah Berkata:

    FRONTLINE spray kat mana ada jual…ya….

  20. mohd asneh Berkata:

    ok la tu dah jarum…minta jarum ivermectin. kena ulang sekali lagi selepas 2 minggu….frontline spray tu biasa ada jual d petshop atau klinik binatang…

  21. farawahedah Berkata:

    abng asneh ni orang melaka ke…..kalau melaka kat mana ya….?
    bagus juga kalau ada orang melaka dekat sikit nak tanya tentang kucing leh lihat kucing abng mesti sihat kan

  22. mohd asneh Berkata:

    hehehhehe…datang la tgk kucing saya…saya tggl di PUTATAN hehehhehe jgn marah

  23. farawahedah Berkata:

    dekat mana tu

  24. wan Berkata:

    putatan di sabah..

  25. farawahedah Berkata:

    jauhnya………ana ada kat melaka

  26. syariman Berkata:

    selepas spray takut mimi i jilat plk,mcm mana? takut la mengandungi racun>kang x pasal2 kena kencing manis hihihihih…

  27. mohd asneh Berkata:

    syariman,
    mg khas utk spray tidak membahayakan kucing tu…cuma dia bunuh kutu saja…jgn risau la…spray ni kucing umur 3 hari pun saya perna spray

  28. ieja Berkata:

    hi … ieja pun pkai spray ni .. but br bwk blk sekor kucing dr kampung … dh spray last few wks tp td perasan ade kutu lg … then ats rak tv nmpk mcm hama .. kaler putih & halus kan? so ni br je spray lg skali .. is it ok for hama? kucg yg lg sekor ok je … memg xde kutu @ hama coz tat day bwk gi check up doc ckp confirm clear …

  29. lina Berkata:

    spray 2 memang ok..saya ade 7 ekor kucing,yang sentiasa
    menanti bila balek keja

  30. lina Berkata:

    kalau nk guna spray, kena mandikan kucing dulu…for sure ngan air suam.klau air paip alamt bersilatle dlam bilik air,
    pas 2 keringkan dan masa 2 le spray ngan ubat kutu..

  31. mohd asneh Berkata:

    lina,
    ikut saja arahan d botol spray tu, rasanya salah cara u 2….tapi lain org lain cara kan

  32. natasya Berkata:

    nak tau beli kat mane n bape hinggit…

  33. natasya Berkata:

    sory lupe nak tnye….

  34. natasya Berkata:

    klau nak hilangkan bulu kucing atau kutu melekat pada karpet n sofa cmne

  35. mohd asneh Berkata:

    natasya,
    kalau kat sabah boleh beli kat petshop harga dlm rm40 untuk botol mcm dlm gambar ni….ada juga pembasmi kutu di petshop utk carpet dan kandang tanya aje kat mana2 petshop…alll the best

  36. odie Berkata:

    kalau kucing 1 minggu boleh ke?? bnyk gilers kutu kt kitten2 sy…dah berkampung kt ketiak2 diorg…sian diorg..takut kehabisan darah plak…

  37. mohd asneh Berkata:

    odie,
    spray ni boleh guna untuk kucing umur 3 hari….

  38. afyn Berkata:

    ubat ni kos lingkungan brp??

  39. mohd asneh Berkata:

    rm40 ke bawah harga nya…

  40. fara lyana Berkata:

    mohd asneh, kmu org putatan rupanya..sy pun putatan gak..nk tanya ne, kt kedai pet yg sebaris dgn satinni tu ada jual gak ke frotline ne??

  41. mohd asneh Berkata:

    fara, frontline ada jual d pincle damai…ada ubt baru yg lagi complete revolation 6…ubt cacing dgn ubt kutu sekali…bubuh di leher saja mcm spot on frontline…saya baru cuba minggu lepas rm37 satu

  42. lina cherry Berkata:

    Masaalah sayang lain pulak fara…bilik saya di serang kutu kucing.KUTU gigit kaki dan badan saya..tau tak macam mana caranya nak hapuskan kutu dari merata-rata? Kalau tau caranya tolonglah email saya..habis kaki saya dan badan saya kena gigit kutu kucing…

  43. mohd asneh Berkata:

    lina,
    berat masalah ko ni….1st pastikan kucing tidak berkutu lagi….bubuh ubt kutu yg berkesan…bersihkan semua kawasan bilik u dgn clorox la…baju, tilam dan lain2 tu cuci semua. kurungkan kucing semua….hehhehe aya pun tiada idea mcm mana

  44. zainura66 Berkata:

    Terima kasih jarey sudi berkongsi maklumat.

  45. mama nani Berkata:

    saya amat takut kucing saya kena jangkitan kutu..hari ini sedang saya sikat bulu tiba2 bulu dia gugur, saya perhatikan macam hama(warna putih halus)..adakah dengan memandikan dan syampukannya boleh membunuh semua kutu dan hama ni??..tolong lah..saya risau ni..

  46. mohd asneh Berkata:

    mama nani,
    setiap 2 bulan sekali bubuh revolution 6% kucing u tu…akan selesai masalah kutu, cacing dan hama kucing u….

  47. mama nani Berkata:

    asneh, maaf lah..revolution 6 % tu apa ya..ubat @ syampu?..then boleh beli kat pet shop ke?

  48. mohd asneh Berkata:

    ubat terbaru jenis spot on… beli kat petshop…revolution 6% ni ubt yang dibubuh d atas bahu kucing untuk mgawal kutu, hama, cacing dan cacing jantung…try la, agak mahal sikit tapi boleh dikatakan teknologi terkini, saya gunakan ubt ni sbb kucing saya tidak mau makan ubat cacing.

  49. mama nani Berkata:

    ok asneh..thanks so much. I will get it for my lovely cat..

  50. ieja Berkata:

    Td pergi vet bwk my kittens. Checked that price RM98 per tube.

  51. mohd asneh Berkata:

    ieja,
    satu tiub tu ada berapa pipet, dekat sabah petshop jual satu pipet rm37…

  52. ieja Berkata:

    Rsnya ade 3 dlm kotak tu kan .. Then doc ckp based on berat kucing kan ..

  53. peruz Berkata:

    hai.sorry , nak tanya.nak tahu apa2 cara .tlg sy sgera …beri petua.moden/tradisional.rawatan/ubat/ pulihkan utuk pulihkan anak kucing baby lagi yg lemah lembik tubuh badan kepala sebab ibunya mengubah tempat jadi tertindih .kesian.. anak kucing ni duk tengok ja,nak gerak kepala lembik.nak hisap susu jadi x boeh.macammana…nak bagi susu…dll cara penjagaan pulihkan kembali.. .sy amat mgharap sgr…

  54. mohd asneh Berkata:

    kalau mcm tu payah tu, berserah saja la…

  55. ieja Berkata:

    Bwk la ank2 kucing tu gi jumpe vet segera .. Usaha lebih baik dr tgk je ..

  56. faizal Berkata:

    peruz dlu saya penah jumpa ank kucing terbiar kt tepi jln,mata pun x buka lg,klu bleh peruz belikan puting utk ank kucing yg paling lembut jgn yg keras,susu ada d jual kt pet shop.kena susukan setiap 4jam sekali.alhumdulillah kucing yg saya jg tu dah pun beranak dua kali & saya harap kucing awak tu masih ok.

  57. mama nani Berkata:

    frontline spot on tu..kena bubuh semua (satu tiub) atau sikit je pada bahu kucing. bahaya tak kalau bubuh sekali seminggu??

  58. mnasir Berkata:

    Mama Nani. Bubuh ubat tu 2 bulan sekali . Just spray kat tengkok dia..

  59. mnasir Berkata:

    Kalau Frontline Combo On Spot tu… satu tiub sekali pakai kat tengkok

  60. mnasir Berkata:

    Frontline Spray kat Melaka dijual dengan harga RM39.00

  61. mnasir Berkata:

    Klinik Haiwan

    1 Johor Batu Animal Clinic & Surgery No.16, Jalan Shah Bandar 6, Skudai, Johor Bahru. 07-557 0166
    2 Johor Chop Soon Huat 284-D, Jln Alsagoff, Pontian. 07-687 0995
    3 Johor Crystal Aquatics & Pets World 19, Jln Permas 10, Taman Permas Jaya, Masai. 07-386 2201
    4 Johor Funny Pet House & Kennel 45-56, Jalan Salleh, Muar. 06-953 2084
    5 Johor Heong Wing Pet House 5, Jln Sungai Abong, Muar. 012-628 5797
    6 Johor Kedai Ikan & Burong Chiang Long 111, Jalan Keris Satu, Taman Sri Tebrau, Johor Bahru. 07-333 9291
    7 Johor Kedai Ikan & Burung Ming Yang 135-137, Jalan Perwira 2, Taman Ungku Aminah, Skudai. 07-556 3970
    8 Johor Kitty Cat Shop 42A, Jln Perlaluan Besi 3, Taman Sri Puteri, Skudai. 07-554 9804
    9 Johor Klinik Haiwan Wondercare 17, Jalan Ros Merah 2/10, Taman Johor Jaya, Johor Bahru. 07-358 1328
    10 Johor Lee Aquarium & Pet Trading 54, Jln Kuning, Taman Pelangi, Johor Bahru. 07-335 7288
    11 Johor Pet Hub Grooming & Accesory 128, Jalan Serampang, Taman Pelangi, Johor Bahru. 07-335 7995
    12 Johor Pet Master 38, Jln Kebudayaan 18, Taman Universiti, Skudai. 07-520 6008
    13 Johor Pubaa Animal Clinic 31, Jalan Nagasari 19, Bandar Segamat Baru, Segamat. 07-914 1085
    14 Johor Rott Mastiff Pet Accessories 100, Jln Permas 10, Taman Permas Jaya, Masai. 07-386 3249
    15 Johor Saint Jude Wondercare Pet Shop Sdn Bhd 15, Jalan Ros Merah 2/10, Taman Johor Jaya, Johor Bahru. 07-3588 1328
    16 Johor Tey’s Pet Centre 98, Pekan Rawang, Sungai Sendok, Sungai Mati. 06-975 2359
    17 Kedah Animal Health Centre & Surgery 2504-A, Pekan Pumpong, Alor Setar. 04-733 4384
    18 Kedah Paw-Paw Pet Centre 73, Jln Kristal 4, Taman Perindustrian Kristal, Alor Setar. 04-731 1022
    19 Kedah Teoh Cheow Boon 12A, Pusat Perniagaan Pekan Lama, Jln Dua, Sungai Petani. 04-423 3160
    20 Kuala Lumpur Anicare Veterinary Clinic 90, Jalan 1/2F, Pusat Bandar Wangsa Maju, Section 5, Wangsa Maju. 03-4143 3273
    21 Kuala Lumpur Animal Medical Centre Sdn Bhd Wisma Medivet, 8, Jalan Tun Razak. Taman Megah, Cheras. Brickfields. 03-4042 6742 03-7804 8684 03-2272 3553
    22 Kuala Lumpur Animal Medical Clinic Kepong 03-6258 6139
    23 Kuala Lumpur Animal Polyclinic and Kennels 147, Indah UPC, Batu 3½, Jalan Kelang Lama. 03-7982 8731 03-7982 4687
    24 Kuala Lumpur Animal Zone 131, Ground Floor, Jln Segambut, Segambut. 03-6250 1996
    25 Kuala Lumpur Bangsar Veterinary Clinic & Surgery 94, Lorong Maarof, Taman Bangsar, Bangsar. 03-2284 4051
    26 Kuala Lumpur Brickfields Veterinary Medical Centre 114, Jalan Sultan Abdul Samad, Brickfields. 03-2272 3553
    27 Kuala Lumpur Chiong Fatt Sdn Bhd 15, Jalan 1/3, Taman Industri Selesa Jaya, Seri Kembangan. 03-8962 1372
    28 Kuala Lumpur City Pets Veterinary Clinic Sdn Bhd 9G, Jalan Kasturi, Plaza Kasturi off Jln Balakong, Bt.11, Cheras. 03-9076 6911
    29 Kuala Lumpur Companion Animal Veterinary Clinic 39, Jalan Hujan Rahmat 3, Taman Overseas Union. 03-7783 4778
    30 Kuala Lumpur Damansara Heights Veterinary Clinic 79, Medan Setia Satu, Plaza Damansara. 03-2095 6877 016-283 2393
    31 Kuala Lumpur DBKL-SPCA Neuter Clinic Jabatan Kesihatan DBKL, Jalan Air Jernih, Setapak. 03-4021 1682
    32 Kuala Lumpur E & D Pet Shop / Kedai Peliharaan Haiwan 63, Lian Hoe Garden, Jalan Kuchai Lama. 03-7987 3168
    33 Kuala Lumpur Everise Vet Clinic 72, Ground & Mezzanine Floor, Jalan Cheras, Taman Connaught, Cheras. 03-9100 1482
    34 Kuala Lumpur Excelearn Stationers Enterprise 454, Jalan 18, Salak South Baru. 03-7987 0288
    35 Kuala Lumpur Good Shepherd Veterinary Centre 160, Jalan Maarof, Bukit Bandaraya, Bangsar. 03-2095 4255
    36 Kuala Lumpur Groomingdales 30, Jalan 3/109C, Taman Abadi Indah, 4th Mile, Jalan Kelang Lama. 03-7981 0158
    37 Kuala Lumpur Hartamas Veterinary Clinic 9, Jalan 23/70A, Plaza Crystalville 1, Desa Hartamas. 03-6203 1814
    38 Kuala Lumpur Hayward Animal Clinic 437, Jalan Ampang. 03-4256 3175
    39 Kuala Lumpur Home Pet Food & Care 41, Jalan 1/149J, Bandar Baru Seri Petaling. 03-9059 3191
    40 Kuala Lumpur Kanagasabai Veterinary Clinic & Surgery 14, Lorong Ara Kiri 3, Lucky Garden, Bangsar. 03-2094 3160
    41 Kuala Lumpur Klinik Haiwan Genting Kelang 133, Jln Genting Klang. 03-4023 8272
    42 Kuala Lumpur Klinik Haiwan Halige 30, Jalan Manis 4, Taman Segar, Cheras. 03-9131 7927
    43 Kuala Lumpur Klinik Haiwan Pet’s Ark 153, Jalan Lanchang, Taman Sri Bahtera, Cheras. 03-9130 3435
    44 Kuala Lumpur Klinik Veterinar Ampang 37, Jalan Bunga Tanjung 8B, Taman Seraya. 03-4291 9390
    45 Kuala Lumpur Kok Su Fen 22, Ground Floor, Jln 10/116B, Kuchai Entrepreneur Park. 03-7984 6598
    46 Kuala Lumpur Kooi Lim Pet Kingdom 288, Jalan Tun Sambanthan (Brickfields). 03-2272 3933
    47 Kuala Lumpur Leong Khai Siew 275, Ground Floor, Jln Genting Kelang. 03-4022 4478
    48 Kuala Lumpur LPM Pets & Aquarium 401, Jalan Pudu. 03-9233 3440
    49 Kuala Lumpur Macau Pet Trading 42, Jln 3/146, Bandar Tasik Selatan. 03-9065 8103
    50 Kuala Lumpur Mutiara Animal Clinic Cheras. 03-9131 7418
    51 Kuala Lumpur Perniagaan Lin Fong 53, Lorong Bangau Satu (78), Kepong Baru. 03-6274 8409
    52 Kuala Lumpur Pet Care Veterinary Clinic 9145, Jalan Bandar 4, Taman Melawati, Hulu Klang. 03-4106 7515
    53 Kuala Lumpur Pet Epicure Sdn Bhd 253, Jalan Bandar 12, Taman Melawati, Hulu Klang. 012-331 3318
    54 Kuala Lumpur Pet Service Centre 147, Indah UPC, Batu 3½, Jalan Kelang Lama. 03-7982 8731
    55 Kuala Lumpur Pets Corner Sdn Bhd 8, Jln Tun Razak. 03-4043 2424
    56 Kuala Lumpur Pets Kingdom Care & Products 71, Jln 3/76D, Desa Pandan. 03-9284 4898
    57 Kuala Lumpur Pet’s Paradise Sdn Bhd 8, Jalan Tun Razak. 03-4043 5113
    58 Kuala Lumpur Pets People Sdn Bhd Lot P-1-5, Plaza Damas, 60, Jalan Sri Hartamas 1, Bandar Sri Hartamas. 03-6201 1708
    59 Kuala Lumpur Pets Station Enterprise 8, Jalan Burong Puchong, Taman Bukit Maluri, Keong. 03-6280 2839
    60 Kuala Lumpur Pets Wonderland 3rd Floor, Mid Valley Megamall, Mid Valley City, Kuala Lumpur. 03-2284 3388
    61 Kuala Lumpur Pusat Haiwan Kesayangan 23G, Jalan Ara SD 7/3A, Bandar Sri Damansara. 03-6272 4179
    62 Kuala Lumpur R.K.Animal Clinic 3A, Jalan Jubilee off Jalan Loke Yew. 03-9222 9068
    63 Kuala Lumpur Rainin Cats & Dogs Enterprise 58-G, Jalan Telawi, Bangsar Baru. 03-2288 1099
    64 Kuala Lumpur Rene’s Elegant Pets Salon 18A, Jln Utara, KL. 03-2148 1534
    65 Kuala Lumpur SB Good Shepherd Animal Veterinary Clinic 132, Jalan Kasah, Medan Damansara. 03-7629 8074
    66 Kuala Lumpur See Veterinary Medical Centre 47, Jln 1/149J, Bandar Baru Seri Petaling. 03-9056 3435
    67 Kuala Lumpur Segar Pets Centre & Veterinary Services 2, Jalan Manis 3, Taman Segar, Cheras. 03-9133 4192
    68 Kuala Lumpur Segar Veterinary Hospital 2, Jalan Manis 3, Taman Segar, Cheras. 03-9133 4192
    69 Kuala Lumpur Sri Damansara Pet Medical Centre Bandar Sri Damansara 03-6274 9671
    70 Kuala Lumpur State Pet Centre 53-55, Jalan 3/62A, Bandar Menjalara, Kepong. 03-6274 7775
    71 Kuala Lumpur Taman Tun Dr. Ismail Veterinary Clinic 119, Jalan Aminuddin Baki, Taman Tun Dr. Ismail. 03-7729 4296
    72 Kuala Lumpur Wilayah Animal Clinic 46, Jln Development, Kepong. 03-6274 0096
    73 Kuala Lumpur Wildlife Zoological Supplies Sdn Bhd 23-25, Jalan Sultan. 03-2078 5449
    74 Kuala Lumpur Winner Pets Plaza 3, Jln Tun Mohd Fuad 3, Taman Tun Dr Ismail. 03-7729 4145
    75 Kuala Lumpur Yee Shen Yaw 25, Jln Selimang, Taman Tenaga, Cheras. 03-9171 3323
    76 Melaka Black Sea Pet Shop 158, Jln Tengkera. 06-*** 7226
    77 Melaka Maju Animal Clinic 6, Jalan SS1, Taman Seri Selendang, Jalan Jelutong, Batu Berendam. 06-317 3669
    78 Melaka Vally Veterinary Clinic & Surgery 109, Jalan Laksamana Cheng Ho, Melaka. 06-284 9918
    79 Negeri Sembilan Chop Kwon Tung 27, Jln Raja Aman Shah, Port Dickson. 06-647 1230
    80 Negeri Sembilan Hock Lee Florist & Bird Shop 90, Ground Floor, Jalan Kapitan Tam Yeong, Seremban. 06-762 5800
    81 Negeri Sembilan Klinik Haiwan Ee 197, Jalan Rahang, Taman Chong Loong, Seremban. 06-761 7211
    82 Negeri Sembilan Peng Poh Pet Shop 31, Jln Kapitan Tam Yeong, Seremban. 06-761 2756
    83 Pahang D’Pets Centre C-704, Ground Floor, Jalan Bukit Ubi, Kuantan. 09-514 7376
    84 Pahang East Coast Medical Centre A615, Ground Floor, Jalan Beserah, Kuantan. 09-568 7168 013-349 3920
    85 Pahang Khoo Choon Song 142, Jln Hospital, 26800 Kuala Rompin. 09-414 6640
    86 Pahang Klinik Veterinar & Surgeri Jawhari B-54, Ground Floor, Jalan Gambang, Taman Guru, Kuantan. 09-353 6754
    87 Perak City Pets Trading 127, Jalan Pasir Puteh, Ipoh. 05-243 0063
    88 Perak Ipoh Garden Animal Clinic 30, Persiaran Ipoh Satu, Ipoh Garden, Ipoh. 05-545 5933
    89 Perak Leong Ah Kee 46, Jalan Masjid, Ipoh. 05-255 3539
    90 Perak New Daijung Aquarium & Pets Shop 52, Jalan Ng Weng Hup, First Garden, Ipoh. 05-526 5989
    91 Perak Pretty Pets 63, Lorong Taman Ipoh 1, Taman Ipoh Selatan, Ipoh. 05-547 2098
    92 Perak Rottweiler World Pet Centre 52, Taman Tasek Indra, Ipoh. 05-548 3811
    93 Perak Syarikat Hup Fatt 120, Jalan Raja Musa Aziz, Ipoh. 05-255 1102
    94 Perak Taiping Animal Clinic 84, Barrack Road, Taiping. 05-807 1318
    95 Pulau Pinang Aiksin Venture (M) Sdn Bhd 39, Jalan Perai Jaya 3, Bandar Prai Jaya, Seberang Perai. 04-390 3187
    96 Pulau Pinang Chin Bee Ting 132G, Jln Perak, Georgetown. 04-229 5264
    97 Pulau Pinang Gary’s Persian Kittens 1C-15-11, Lrg Semarak Api 2, Penang. 016-491 1636
    98 Pulau Pinang Gill Veterinary Clinic 10-A, Jalan Bagan Jermal, Penang. 04-226 2517
    99 Pulau Pinang Happy Doggie Pets & Grooming Centre 56, Jalan Aziz Ibrahim, Bayan Baru. 04-643 0430
    100 Pulau Pinang Hazlim Animal Clinic 6, Lorong Tenggiri 28, Seberang Jaya. 04-398 1934/9
    101 Pulau Pinang Jelutong Pets Paradise 5B, Slk Sungai Pinang, Jelutong. 04-*** 7033
    102 Pulau Pinang Klinik Haiwan Lim 2, Lorong Sepakat 4, Taman Bandar Jaya, Bukit Mertajam, Penang. 04-439 4998 012-466 3737
    103 Pulau Pinang Loving Dogsrus Enterprise 161, Jalan Kelawei, Georgetown. 04-294 9161

  62. mnasir Berkata:

    104 Pulau Pinang Mega Pets Place 76, Taman Tanjung Bungah, Tanjung Bungah. 04-890 0122
    105 Pulau Pinang Peng-Aun Veterinary Clinic 728, Jalan Sungai Dua, Gelugor. 04-646 0137
    106 Pulau Pinang Pets Place 76, Taman Tanjung Bungah, Tanjung Bungah. 04-890 0122
    107 Pulau Pinang Pusat Akuarium & Haiwan Kesayangan Kia Seng 38, Jalan Besar, Taman Merbah, Nibong Tebal. 04-593 4749
    108 Pulau Pinang Tanjung Pets Corner BA, Block 99, Jln Fettes, Tanjung Bungah. 04-899 0335
    109 Sabah Penampang Veterinary Clinic Shop Lot 2, Teck Gua Villa, 3rd Mile, Jalan Penampang, Kota Kinabalu. 088-230 641
    110 Sarawak Animal Global AK107, Ground Floor, Jln Batu Kawah, Batu Kawah New Township, Kuching. 082-460 636
    111 Sarawak City Veterinary Centre 95, Jalan Arang, Kuching. 082-243 993
    112 Sarawak Fu Lee Hua 341, Ground Floor, Central Park Commercial Centre, Jln Tun Ahmad Zaidi Adruce, Central Park, Kuching. 082-423 511
    113 Sarawak May’s Pet Corner 8, Ground Floor, Stutong Indah Business Avenue, Jln Setia Raja, Stutong Indah, Kuching. 082-366 1733
    114 Sarawak Pets Paradise 71, Ground Floor, Blok 1 Rh Plaza, Jln Stutong, Kuching. 082-573 218
    115 Sarawak Srido Enterprise 424, 1st Floor, Lrg 6 off Jalan Nanas, Kuching. 082-428 504
    116 Sarawak The Pet Zone 2641, Ground Floor, Jln Green, Kuching. 082-253 268
    117 Selangor 88 Pets Mart Sdn Bhd 20-22, Jln PJU 1/3D, SunwayMas Commercial Centre, Petaling Jaya. 03-7805 4478
    118 Selangor Animal Health Clinic 1, Jalan 1/3A, Petaling Jaya. 03-7782 5573
    119 Selangor A-Z Petcare Centre Sdn Bhd 55, Jalan Puteri 2/1, Bandar Puteri, Puchong. 03-8060 4223
    120 Selangor Baby Pets Surgery and Veterinary Clinic 7-G, Jalan Equine 9D, Taman Equine, Bandar Putra Permai, Seri Kembangan. 03-8948 0040
    121 Selangor Big Bone Pet Centre 23, Jalan 21/12, Petaling Jaya. 03-7874 5453
    122 Selangor Buddy Pet Wagon 66, Jalan PJU 3/20C, Damansara Indah, Petaling Jaya. 016-248 9828
    123 Selangor Bukit Tinggi Animal Clinic 8, Lorong Batu Nilam 1B, Bandar Bukit Tinggi, Klang. 03-3324 4051
    124 Selangor City Pets Veterinary Clinic Sdn Bhd C1-00-27, Ground Floor, Jalan SR 1/9, Taman Serdang Raya, Section 9, Seri Kembangan. 03-8943 5680 03-8943 5602
    125 Selangor CK Pet Shop 33, Jalan Snuker 13/28, Seksyen 13, Tadisma Business Park, Shah Alam. 03-5519 6784
    126 Selangor Damansara Animal Centre Sdn Bhd S1, Ikano Power Centre, No.2, Jalan PJU 7/2, Level 2, Mutiara Damansara, Bandar Utama. 03-7725 2257
    127 Selangor Deal One Venture Sdn Bhd 21A, Ground Floor, Jalan BRP 6/10, Bukit Rahman Putra, Seksyen U20, Sungai Buloh. 012-903 8338
    128 Selangor Denise Dylan Grooming and Pets E-45-G, Jalan PJU 1/45, Aman Suria Damansara, Petaling Jaya. 03-7803 9702
    129 Selangor Ecowild Pet House 19, Jalan Opera EU2/E, Taman TTDI Jaya, Seksyen U2, Shah Alam. 03-7847 6186
    130 Selangor Exotica Pets 42G, Jalan Pandan Indah 4/6B, Pandan Indah, Ampang. 03-4291 1998
    131 Selangor Furry Friend Pet House 47, Jalan SS22/23, Damansara Jaya, Petaling Jaya. 03-7727 1928
    132 Selangor HaiwanKu 4, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A9/A, Section 9, Shah Alam. 03-5511 1846
    133 Selangor Hand “N” Paws C-17G, Jalan PJU 1/45, Aman Suria Damansara, Petaling Jaya. 03-7804 6539
    134 Selangor Healing Rooms Veterinary Clinic Lot 29, Ground Floor, Wisma Dicor, Jalan SS 17/1A, SS 17, Subang Jaya. 03-5637 6166
    135 Selangor Heshmael Clinic For Pets Sdn Bhd 21-1, Dataran Sunway, Jln PJU 5/13, Kota Damansara, Petaling Jaya. 03-6156 2478
    136 Selangor Hillpark Veterinary Medical Centre 18-20, Jalan Anggerik Eria AT 31/AT, Kota Kemuning, Shah Alam. 03-5122 8386
    137 Selangor House of Groomers 22, Jalan SS 15/4, SS 15, Petaling Jaya. 03-5880 9288
    138 Selangor Imadi Pet Clinic 27, Jalan BB 31/BB, Seksyen 31, Kota Kemuning, Shah Alam. 013-3881218
    139 Selangor Jingles Pet Foods 30, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A9/A, Section 9, Shah Alam. 03-5511 7280
    140 Selangor K Nine Friends Pet House 56, Jln SL 1/3, Bandar Sungai Long, Cheras. 03-9080 3829
    141 Selangor Klang Veterinary Clinic & Surgery 20, Lorong Kasawari 4, Jln 5, Eng Ann Estate, Klang. 03-3426 229
    142 Selangor Klinik Haiwan & Surgeri Dhillon 19, Section 11/2, Jalan Bukit, Petaling Jaya. 03-7955 1370
    143 Selangor Klinik Haiwan & Surgery Wawasan 27, Jln Wawasan 2/22, Pusat Bandar Puchong, Puchong. 03-5882 0755
    144 Selangor Klinik Haiwan Lian 255G, Jalan Sentosa 41, Taman Bunga Melor, Klang. 03-3345 1828
    145 Selangor Klinik Haiwan Sim 31, Jln Leboh Klang, Taman Berkeley, Klang. 03-3341 9140
    146 Selangor Klinik Haiwan Yuan 3, Jalan 1/22, Pandan Indah, Ampang. 03-9274 3746
    147 Selangor Klinik Veterinar & Surgeri PC G-2, Jalan Sri Hijau 14, Taman Sri Hijau, Rawang. 03-6092 0510
    148 Selangor Klinik Veterinar Mayo 11A, Jalan USJ 10/1G, UEP Subang Jaya. 03-5637 7126
    149 Selangor Lee Poh Yeen 20, Jln SS 23/11, SS 23, Petaling Jaya. 03-7803 0079
    150 Selangor My Pet Club House 85, Lot 1571, Jalan Kg Jawa Batu 3, Kg Sungai Kandis, Shah Alam. 03-3374 4775
    151 Selangor My Pet House 36, Jalan Semangat 14/14, Petaling Jaya. 03-7956 6168
    152 Selangor My Pet Products Sdn Bhd 2250C, Jalan Kebun Tea, Sungai Buloh New Village, Sungai Buloh. 03-6140 5286
    153 Selangor Mypet Distributors Sdn Bhd 46, Jalan USJ 10/1E, Subang Jaya. 03-5635 9492
    154 Selangor N N Pets House 7-9, Jalan SS21/60, Damansara Utama, Petaling Jaya. 03-7728 7043
    155 Selangor Octoview Corporation Sdn Bhd 57, Jalan SS 2/64, SS 2, Petaling Jaya. 03-7874 0282
    156 Selangor Perniagaan Jumbo 20, Jalan SS 5B/2, Petaling Jaya. 03-7874 4499
    157 Selangor Pet Pals Pet Centre 20, Jalan SS 23/11, Taman Sea, Petaling Jaya. 03-7803 0079
    158 Selangor Pet Shop Bandar Utama (Pet Safari) S1, Ikano Power Centre, No.2, Jalan PJU 7/2, Level 2, Mutiara Damansara, Bandar Utama. 03-7722-2400
    159 Selangor Pet’s Buddy Station 9A, Jalan SS 24/11, Taman Megah, Petaling Jaya. 03-7880 4648
    160 Selangor Pets Wonderland 886-C8, Jln Subang 9, Taman perindustrian Subang, Petaling Jaya. 03-8024 9508

  63. mnasir Berkata:

    161 Selangor Philos Veterinary Clinic 925, Jalan 17/38, Happy Garden, Petaling Jaya. 03-7954 1997 019-668 2615
    162 Selangor Purrfect Pet House 6, Jalan Wangsa 2, Taman Wangsa Ukay, Hulu Klang. 03-4106 3608
    163 Selangor Pusat Burung Gim Beng 115, Jalan Reko, Taman Desa Seroja, Kajang. 03-8733 4133
    164 Selangor Pusat Burung Gim Beng 115, Jln 1, Desa Seroja, Kajang. 03-8733 4133
    165 Selangor Pusat Haiwan Ampang 2, Jalan Watan 4, Taman Sri Watan, Ampang. 03-4292 9973
    166 Selangor Pusat Haiwan Ara Ampang Ampang 012-381 7003
    167 Selangor Pusat Haiwan Taman Muda 34, Jln Bunga Tanjung 9, Taman Muda. 03-4294 3410
    168 Selangor Rawang Pet Mart 43, Jln Bandar Rawang 1, Pusat Bandar Rawang, Rawang. 03-6092 2217
    169 Selangor Ringht Angle Animal Clinic 7-1, Ground Floor, The Right Angle, Jalan 14/22, Seksyen 14, Petaling Jaya. 03-7960 1822
    170 Selangor Ruby Pets Clinic 42, Jalan 6/31, Petaling Jaya. 03-7782 1142
    171 Selangor Scooby Doo Pet House 18, Lorong Batu Nilam 21A, Bandar Bukit Tinggi, Klang. 03-3324 0500
    172 Selangor Sea Park Animal Polyclinic 49, Jalan SS 2/30, Petaling Jaya. 5, Jalan Bukit Desa 5, Taman Bukit Desa, Petaling Jaya. 03-7875 3457 03-7984 3852 03-7984 3852
    173 Selangor Sea Park Pet Supplies Sdn Bhd 35-37, Jalan SS 2/55, Petaling Jaya. 22A, Jln PJU 5/15, Dataran Sunway, Kota Damansara. 03-7874 0682 03-6157 1257 03-6157 1257
    174 Selangor Sherithans Pet Centre 63, Jalan SS 19/6, Subang Jaya. 03-5635 1690
    175 Selangor Sim Animal Clinic 68, Jalan SS 14/2, Subang Jaya. 03-5638 0836
    176 Selangor St. Angel Animal Medical Centre 56, Jln Bandar 13, Pusat Bandar Puchong, Puchong. 03-5891 1884
    177 Selangor Subang Animal Centre Sdn Bhd 9, Jalan SS 18/6, Subang Jaya. 03-5636 9008
    178 Selangor Subang Pets Paradise 15, Jalan USJ 11/3, USJ Subang Jaya. 03-5636 0301
    179 Selangor Subang Pets Product 55, Jalan SS 18/6, Subang Jaya. 03-5636 4319
    180 Selangor Summ Pet Shop 3370, Jalan 18-31, Taman Sri Serdang, Seri Kembangan. 03-8948 4715
    181 Selangor Tails Unlimited 63-G, Jalan SL 1/4, Bandar Sungai Long, Kajang. 03-9076 5762
    182 Selangor The Fish House Pet & Aquarium 45, Jalan Kenari 21, Bandar Puchong Jaya, Puchong. 03-8070 1511
    183 Selangor Thomas Animal Clinic & Pets Corner 15, Jalan Mempelam off Persiaran Raja Muda Musa, Klang. 03-3371 7734
    184 Selangor Transmarco Concepts Sdn Bhd 4, Jalan BK 1/15, Bandar Kinrara, Puchong. 03-8076 8825
    185 Selangor UKAY Animal Centre Sdn Bhd 6, Medan Damai Ukay, Jln Pinggiran 1, Ulu Klang, Ampang. 03-4257 5677
    186 Selangor University Veterinary Hospital Universiti Putra Malaysia, Faculty Of Veterinary Madicine, UPM Serdang. 03-8916 3528
    187 Selangor Wee Animal Clinic 8, Lorong Batu Nilam 1B, Bandar Bukit Tinggi, Klang. 03-3324 4051
    188 Selangor Wonder Pets World 56A, Leboh Enggang, Taman Orkid, Klang. 03-3344 1585
    189 Selangor Yee Fatt Aquarium 7, Jalan 20/16, Paramount Garden, Petaling Jaya. 03-7875 7462
    190 Selangor Yeoh Veterinary Clinic & Surgery 126, Jalan SS 24/2, Taman Megah, Petaling Jaya. 03-7804 8684

  64. mnasir Berkata:

    Haa… amik tu… biasanya call Vet tu… tanya sikit2 diaorang layan punya…Harap dapat membantu

  65. mama nani Berkata:

    mnasir, thanks.. kucing saya pakai Frontline combo on spot..

  66. Nazry Berkata:

    Sya nk tanya sikit..
    Seumur hidup sya x pernah syg kucing.. Tapi ade org bg kt sya seekor kucing nama dia dgn pangilan nama Kocik..
    Tapi dia skrg sakit demam panas dan selsma serta sakit mata..
    Sya da x tau nk buat mcm mana la..
    Adik sya sampai menangis mengenangkan nasib Kocik..
    Dan lagi satu najis nya warna hitam dan dia sering muntah..
    Apa yg patut sya buat dan apa yg terjdi pada pada dia..
    Tolong la sya kecian tgk dia sampai keluar air mata sya..

  67. mohd asneh Berkata:

    nazry,
    bwa kucing tu jumpa vet secepat mungkin….mudah mudahan dapat sembuh…yg penting pastikan dia makan suapkan kalu perlu…alll the best

  68. effies Berkata:

    saya dah beli dan dah gunakan…
    cuma nak tahu… kalau nak guna seminggu sekali boleh tak?

  69. mnasir Berkata:

    effies – Harap baca pada aturannya. Itu lebih baik..

  70. Nazry Berkata:

    Syukur sya sempat ke jabatan haiwan yg terdekat.. Macam2 ubat dia bagi dan injetcion sekali ingatkan kena mahal la rupanya baru rm10 je..
    Hope cepat sembuh..
    Dan thanx pada admin atas nasihat anda.. Terima kasih

  71. Zul Berkata:

    Sapanyer kucing yg ada KUTU atau kurap yg memerlukan suntikan ivermectin boleh la mendapatkan suntikan di gerai pet abg joe dipahlwan walk…

  72. Zul Berkata:

    Jika susah sangat boleh mbawa kucing tuan di jabatan veterinar air keroh melaka… hehehe cepat dan plg murah pada abad ini…

  73. farah Berkata:

    hye.. farah nk tny.. nk pkai FRONTLINE Spray ney kne pkai bpe kali dlm smiggu?? farah baru nk belajar bela kucing…

  74. mohd asneh Berkata:

    farah,
    spray frontline tu pakai sekali then buat ulangan dlm masa 2 minggu…utk lbh berkesan…spray tu akan membunuh kutu dewasa tetapi tdk berkesan dgn telor kutu…ulangan selepas 2 minggu kerana telor kutu biasanya menetas dlm jangka masa tu, plg mudah gunakan spot on frontline atau revolution 6%…sekali bubuh berkesan utk jangka masa 1 bulan lbh.

  75. nora Berkata:

    semenjak mengandung ni sy jarang ambil perhatian kat kucing saya..
    baru2 ni saya chek kucing saya berkutu dan badan2 die luka2, mungkin disebabkan kesan garu(kuku) dan bekas gigitan kutu…
    macam mane saya nak letak ubat kutu kat bulu kucing saya?
    saya takut ubat kutu tu ade side effect kat kulit die..

  76. inozuka Berkata:

    klu anta kt veterinar kne byr bpe utk kucing yg ade kutu??

  77. farah Berkata:

    tq ye.. tp farah da pkai kn spray tu, sminggu sekali… sbb bulu kucng farah lebat.. ad effect pd kucng x??

  78. fuad Berkata:

    mnasir : mcm mana projek kita… pembeli dah ada… kluar modal sikit… lepas tu ada untung lagi…. hahahaah..

  79. mnasir Berkata:

    fuad: Citttt….. he he he he heh ehe he… kita buat projek yang nak adopted tu jerrr.. amik kucing kat depan pejabat tu… pas tu… caj guna courier.. he he hehe heh he he

  80. zulianalizzam Berkata:

    nk tny,tlg la bg jwapn…frontline 2 klau cats kite jilat bulu yg lpas dsmbur spray 2 bhaya @ x?????kt uma sy mcm2 kcing ad…tkut d jngkiti kutu

  81. noor Berkata:

    zulianalizzam : so far sy guna frontline spray ok jer. xde msalah ig kucing jilat bulu.memg slamat. cume bulu die agk kasar selepas kna spray.lepas 1 week mndikan die. bulu ok balik. tp memg brkesan gile. smua kutu2 dan telur kutu bleh mati.berdasarkan pgalaman la.

  82. sweethoney Berkata:

    kucing sy pun berkutu..umur dier baru 2 minggu..jangkit dengan mak angkat dan abang angkat dier..Kalau kat JB, sy selalu pi klinik Dr.Batu..(arituh kucing kecacingan)..tapi mahal..last month pi kat VET di Kg.Paya kluang,jhr..murah dan mcm2 ubat dier bagi (masa tuh kucing sy x lalu mkn pastuh cirit birit)..pasnih nak try pi klinik haiwan kat jb la..tp x survey lg kat ner?

  83. amin Berkata:

    bang klau lpas kta spray kat bdan kucing. pastu dia jlat bdan dia,, adakah ia akn membahayakan nyawa kucing tersebut

  84. muslimah Berkata:

    sy bru ambik bela ank kucing jalann..umo xpasti, tp msih kecik..blk keja td bru prasaan ada kutu 2 ekor..sy ambik n buang…erk..tp xbunuh pula..sbb xda pgalamn..kucing tu mmg duk kat luar umah je..xbg msuk…bkesan ke frontline neh utk kucing2 yg suka jalan2? Bole ke kutu2 tu idup x b’tuan kat kws luar umah? eeee..takutnya..

  85. ain suraya Berkata:

    smenjak kucing2 sy ni ade kutu, bkn dorang je tgaru2.. sy pun tergaru2 gak.. sy syak, kutu kucing ni gigit sy.. bbintat2 bdn sy skrg ni.. dorang memang xde tmpat tido sndiri.. dorang syare tido ngn sy satu katil.. tolong la… sy mushkil btul ni..

  86. Chempaka Berkata:

    saya baru blajar mcmana nk bela kucing, terima kasih atas info anda semua. saya ade 2 sokln. 1)sy dh pakai frontline spray kt kitten sy tp masih ade mcm biji2 putih pd bulunya, adakah itu telor kutu? 2)kalo pegi vet kerajaan, apa biasa suntikan yg kita amik untuk kitten yg tk de ibu? mahal tak? please sy baru blajar..

  87. wawa Berkata:

    i ada kitten berusia 2 bulan..kesan kt die kecik2 dah ade kutu,asyik tergaru-garu je. i nk beli la FRONTLINE spray nih.. ada x sesiapa yg tau kt mane nak beli spray nih kt area wangsamaju.. kesian sgt kt kitten i.

  88. rayyanzilfi Berkata:

    4 bln lepas, sy beli kat petshop di wangsa melawati, rm35 jer, kalo di kuantan, rm39.

  89. abu bakar abdullah Berkata:

    kutu ni gigit badan saya. dah ada kesan gigitan yg sangat banyak…. gatal lebih teruk dari gigitan nyamuk…. tolongla macam mamana ni

  90. joe Berkata:

    salam..nak tanya bagi org2 utara terutamanya penang..kat mana boleh beli spray ni?

  91. didi Berkata:

    selepas sembur ubat ni,tak beri kesan ke pada kucing yg menjilat bulunya.

  92. siha Berkata:

    saya kat rumah pon sembur frontline ni kat sume kucing2 saya.. tapi xbekesan pon.. mula2 sembur tu ok la,dlm masa sbln gk la bru spray plak..kira meme ok la..da xda lg kutu kt depa,tp lepas da byk kali spray,kutu da lali kot..xda effect lg da..byk sgt kutu kt depa skng..

  93. julia Berkata:

    hai..saya nak tanya pasal spray nih..saya ader 9 ekor kucing..mmg ader masalah kutu..mmg senang nak dapatkan spray kat tempat saya nih..sbb banyak pet shop,cuma,saya risau..kalau saya spray kucing2 saya..takde effect lain ke pada kucing2 saya yang lain,sebab mereka2 nih suka menjilat satu sama lain…takut spray nih beracun ke..naya jerr

  94. zubaidah Berkata:

    hai julia jangan takut spray tu tak beracun kucing dua mingu pon boleh pakai

  95. emma_kitten Berkata:

    Salam kwn2….tolonglah selamatkan 3 ekor kitten kt depan kolej islam batu caves.comel sgt2..mata biru.mak dia x pandai cari kutu.badan ank2nya penuh kutu berlari berkejaran..sy x bawa apa2 masa tu.sy jauh kt subang…plssss

  96. pulffy Berkata:

    berapa ringgit

  97. asniza Berkata:

    salam kawan2.. bagaimana caranya nak menghapuskan kutu @ hama kucin di dalam bilik? kutu @ hama kucing telah mengigit kaki kawan saya dan telah menyebabkan bintat-bintat yang amat gatal di kakinya..

  98. czan Berkata:

    Asniza,
    I penah guna frontline. Spray ja kat kucing n dalam bilik …. berkesan.

  99. julie Berkata:

    Hi,, ada sesiapa tk yg tau kt mna ada jual susu utk kucing kat area2 KK or yg brdekatan,, n tolg gtau apa brand yg baik utk kucing..ksian kt anak kucing sy ni,slalu jeles tgok anak kucing lain mnyusu kat mama dia coz anak kucing sy ni tk da mom…sy bru ambik kat rmh mrtua sy…tolg la…sgt2 memerlukan…thanks

  100. Hadi Berkata:

    ….kat tmpat kerje saye penuh ngan kutu kucing habis berbintat2 badan kene serang kutu kucing.spray ngan baygon kutu ni tettp ade..berkesan k frontline ni?

  101. zarul Berkata:

    hi..my kitty skang tgh pegnant 4mnggu..boleh x sy nk bg mknn tmbhan iaitu nutricode..tujuan tuk bulu makin lebat..tengkiu..

  102. Juita Berkata:

    saya nk tanya, kucen sy umur 4bulan sy baru perasan macam ada telur kutu kt bulu then beli spray konon asas organik bila sy spray, dia jilat bulu dan keluar buih kat mulut tolong bantu camne nak buat neh…hu3

  103. Em nak tanya, macm mana nk spray dekat kucing dan anak kucing ye?? maksudnya ada dos yang tertentu ke?? kalau terlebih dos bahaya tak ek kat kucing kita??

  104. suhaila Berkata:

    hai..ade sape2 tau x kena kedai pet khas utk kucing shj grooming di area kulai or skudai or jb or berhmpiran area ni…tqvm…

  105. gangan Berkata:

    maaf mau tanya, ini bisa dipake oleh si bayi kucing umur 1 minggu???

  106. I am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really pleasant piece of writing on building up new website.

  107. Puteri Balkis Binti Musa Berkata:

    SEMALAM BARU JE BELI! DEMI ANAK BULUS2 YG 8BIJIK TU! 100ML RM42..YG BESAR RM77! HEHEHE

  108. Puteri Balkis Binti Musa Berkata:

    gangan : boleh di pakai untuk kucing atau anjing berumur 2hari ke atas. tpi jgn byk..sebb bau die kuat

  109. Puteri Balkis Binti Musa Berkata:

    fuzaina : ade dos dia..xleh berlebihan! nnti mati oii~ haha..kt belkg botol ade bgtaw bpe kali spray

  110. Saya Berkata:

    Petua pernah saya cuba amat jimat dan berkesan…untuk bunuh kutu kucing, hancurkan bawang putih segar dalam minyak zaitun…dan sapu keseluruhan badan kucing dan kalau nampak kutu titikkan minyak tadi pada kutu…isyallah ..cubalah…


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 52 other followers