Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Merawat Jangkitan Fungus Pada Kucing April 10, 2009

Hi semua!! Yeehh.. Jarey kembali :)

Terlebih dahulu terima kasih diucapkan buat semua pembaca2 blog serta comentar2 yang cukup setia pada blog jareycatlovers diatas semua sokongan dan sumbangan anda!! saaaaayang korang! Kali ini Jarey ingin berkongsi serba sedikit pengalaman Jarey dalam merawat jangkitan fungus pada kucing.

Pertama sekali kita mesti tahu apa itu fungus..

Apa itu Fungus?
Secara ringkasnya Fungus adalah sejenis kuman yang sangat halus pada pandangan mata kasar manusia dan hidup menumpang bersama haiwan peliharaan anda. Fungus boleh mengakibatkan jangkitan kulit ke atas kucing secara berperingkat dan jika tidak ditegah dengan teliti, fungus akan merebak ke keseluruhan anggota badan kucing anda.

Apabila ini berlaku, jangan biarkan kucing anda tanpa sebarang rawatan susulan seberapa segera. Mengikut pengalaman Jarey, terdapat beberapa cara mudah untuk anda merawat jangkitan fungus ni..

Salah satu cara tersebut ialah dengan menggunakan ubat gel anti fungus yang betul. Jarey menggunakan gel anti fungus berjenama ‘Natural Pet’ yang boleh didapati dari kedai2 pet shop berhampiran (kemungkinan tidak di semua kedai pet).

naturalpet-antifungalgel

Ini adalah salah satu gel anti fungus yang sangat2 berkesan, dengan harga dari RM30 – RM40, anda sudah boleh tersenyum apabila melihat hasilnya yang berfungsi merawat jangkitan dengan baik selama 24 jam selepas setiap sapuan. Manakala hasil keseluruhan boleh dilihat dalam jangka masa 1 ke 2 minggu. (bergantung pada jenis baka kucing)

Cara menggunakan :
- Sapu gel ‘Natural Pet’ anti fungus dengan rata pada anggota badan kucing yang terdedah dengan fungus.
- Boleh dilakukan dua kali sehari (pagi dan petang/malam)
- Gunakan glove/sarung tangan ketika menyapu gel ke atas kucing yang berfungus

Manakala alternatif yang lain pula, Jarey mencadangkan supaya kucing anda diberi suntikan anti-fungus yang betul. Suntikan ini anda boleh dapati daripada klinik kesihatan haiwan (biasanya dari klinik kerajaan) serta vertinary2 yang berdaftar.

suntikan-antifungus

Dengan sekali suntik yang berharga dari hanya RM10, suntikan anti-fungus ni boleh bertahan sehingga 30 hari dalam badan kucing anda untuk melawan sel2 fungus2 tersebut. Pastikan jarum suntikan di rendam air panas selepas digunakan dan jarum tidak terdedah (patut ditutup rapi) sebelum dibuang ke dalam tong sampah.

Kesimpulan :
Berikut adalah antara langkah2 alternative bagi anda yang mempunyai masalah untuk merawat fungus berdasarkan pengalaman Jarey.

Walau bagaimanapun cara anda merawat fungus pada kucing, Jarey tetap berpendapat adalah lebih baik sekiranya kucing anda setiasa bersih dan dijaga rapi dari sebarang kuman dan kotoran.. kerana ‘mencegah itu lebih baik dari merawat’ betul tak???

Till we all berjumpa lagi di article akan datang!! :)

About these ads
 

164 Responses to “Merawat Jangkitan Fungus Pada Kucing”

  1. Kasawari Berkata:

    wah.. dah kembali menulis ek.. bagus2..

    ermm sheiro kami pun selalu kena fungus ni.. kalau ke vet.. letak kat uv light.. keluar semua hijau2.. he he.. selalu kena kat telinga.. telinga kan sensitf.. so vet kasi Panalog Ointment.. mujarap gak tu..

  2. mohd asneh Berkata:

    mg natural pet tu yang terbaik kalau fungus pada kitten,….kalau di kk pincle ada hehehehe promo sikit

  3. azie Berkata:

    hi nak tanya la sesape yang pernah hantar kembiri kucing2 korang 2…baper ek cost nyer?apa plak effect selepas kembiri 2..

  4. zaini Berkata:

    haaa fungus… last week ade org from kuching sarawak yg nak jual kitten dia dlm usia 3 minggu belom sempat vaccinated n dewormed.. dah ler tu fungus lak kat area muka dia … so ok ke gitu jarey or sesape yg tau …

  5. team Berkata:

    salam perkenalan,

    bagus…ada jugak blog yg khas story about kucing…tahniah pd penulis blog ini….

    saya ingin bertanya adakah fungus tu sama ngan kurap?
    then leh ker kita guna ubat fungus ni utk kurap gak?

  6. team Berkata:

    hi…

    saya nak tanya lg, ader x tpt yg khusus utk kita hantar kucing utk penjagaan selamanya (x sampai ati nak kata buang) coz asalnyer sekor jer kucing org buang kat umah saya, tp sbb sayang skg ni dah membiak sampai lebih 10 ekor .

    masalahnyer, me and my mum ader alahan kucing….asma.dan penyakit ni become worse especially my mum…….. then kwsn umah jd ‘busuk’ mengganggu keselesaan jiran tetangga…..in my family only both of us yg pencinta kucing

    actually my house ni dlm kwsn kampung, leh jer ‘buang’ diorg kat kedai2 mkn ker apa…..tp kesian nanti kena pukul ke, kene langgar ker….betul2 x sampai hati

    so, nak minta opinion members sumer, mana la tau ader tpt khas ( area kl & selangor) utk hantar kucing2 sayang ni…yg diorg akan jaga kucing2 ni dgn baik (dan bkn dijaga utk dijadikan mkn utk haiwan lain)

    plz, I realy need u all nyer opinion……

    TQVM

  7. mohd asneh Berkata:

    TEAM,
    u tggl d mana, kalau u area kl htr saja kucing tu dengan jamilkucing, biasa dia epak di bukt bintang dgn kucing-kucingnya…

  8. mohd asneh Berkata:

    zaini,
    fungus kitten biasanya tidak susah sgt diatasi perlu rajin saja, mandikan dgn syampoo berubat….dan bubuh ubt ygjarey promo ni insyallah akan ilang tu

  9. pinky Berkata:

    mohd asneh biar betul u suruh dia hantar sama si jamil kucing tu..hehehe

  10. pinky Berkata:

    saya pun guna natural pet..memang bagus…2 minggu sda nampak kesannya..

  11. jareyj Berkata:

    team,
    Salam perkenalan diterima.. Tima kasih dan selamat datang!! :)

    Zaini,
    Tak pa, masih boleh dirawat lagi, janji you ranjin dan kerap bagi ubat dari masa kesemasa, jgn miss sehari, teruskan proses rawatan dalam 2 minggu, then minggu ke-3 selang tiap 2 hari bagi ubat, masuk minggu ke-4 selang 3 hari, begitulah seterusnya hingga pulih..

    pinky,
    Kalau macam nih… laku lah Natural Pet.

    asneh,
    Ko ni ahhh!!

  12. zaini Berkata:

    Sorry la jarey n asneh tak jadi i beli kitten tu sebab usia baru 3 minggu tuanyer nak let go terus… nak bagi milk dia lagi n fungus teruk juga kitten tu lagipun biar i mahir sikit hal kucing nie baru boleh ambik risiko yg gitu kan … by the way thank for ur advice ….

  13. mohd asneh Berkata:

    zaini,
    bgs la…fungus ni kdg nampak mudah tapi bukan semudah berckp mau mgatasinya…blm lagi cerita fungus tu berjangikit dgn kucing u yg lain…tapi biasa fungus kitten ni bersifat semetara bila besar sikit ilang la tu…tapi kucing tu akan jadi carrier…tu lg bahaya

  14. dinz Berkata:

    bulu kucing yg luruh tu leh tumbuh semula ke arr?

  15. jareyj Berkata:

    dinz,
    Insyaalah memang masih buleh tumbuh lagi bulu kucing dinz tu, teruskan je rawatan secara berperingkat hingga dinz nampak perubahan pada kulit dan jgk bulu baru yg tumbuh.

    Zaini,
    ya! betul apa yg dikatakan oleh adoktor kucing kita tu. :)

    Jika sesapa yg mempunyai lebih dari 1 atau 2 kucing dirumah, pastikan kucing yg mengalami masalah fungus diasingkan dgn kucing yg tidak mempunyai fungus, bekas makanan dan minuman plastik yg digunakan juga patut diasingkan, gunakan sabun yg betul utk mencuci bekas plastik tersebut, seboleh2 nya rendam dalam air panas dulu sebelum mencuci.

  16. dinz Berkata:

    mekasih ats nasihat sume..best la web ni.byk maklumat sy dpt..HIDUP jereycatlovers!!!!

  17. gmuol Berkata:

    aku setiap kali kitten aku kena fungus aku bawa ke SAMC. tak ada lain diorang bagi cream warna hijau tu. aku rasa takda kesan makin merebak adalah…

  18. nor aliah Berkata:

    Kucing i ada fungus, kesian dia nampak sgt menderitanya kucing i dia tergaru2 aje setiap hari. Fungus tu bnyk di bhgn kepala dia dan di telinga sehinggakn bulu di bhgian x de. apa yang i buat skrg i mandikan kucing i dgn shmpoo kucing, pas tu keringkan bulu, bila dah kering i taruk minyak gamat pada tempat yang ada fungus tadi. Minyak gamat memang mujarab, masa nak bubuh minyak gamat tu cuba tanggalkan dengan kuku kulit yang berfungus tadi dan bila tanggal baru sapukan minyak gamat. I nampak lepas bubuh 3 hari dah nampak bulu2 halus dah tumbuh. Saya hanya cuba je dulu guna minyak gamat klu x berkesan maka saya akan beli ubat fungus yang jarey suggest tu. tpi nmpaknya berkesan juga gamat tu.

  19. hasni Berkata:

    nak tanya, sy baru bela 2 ekor kucing, tapi yang satu tu asyik terberak je, lembik lak tu, perlu ke sy asingkan dengan yg sihat

  20. jareyj Berkata:

    hasni,
    Klu kucing yg najis lembik tu maube ada masalah dengan pemakanan yg tidak sesuai, tanya dengan tuan penjual kucing tu dia bagi makanan apa.. lagi kalu tidak ada masalah fungus atau kulit, rasanya tidak perlu lah diasingkan, cuma pastikan kebersihan cage dan persekitaran adalah betul2 bersih. Kalau keadaan kucing you melarut bertambah buruk, bawak la gi klinik haiwan ye hasni.. good luck!

    nor aliah,
    Wah! tak tau la pula minyak gamat berkesan pada kucing.. ubat sapu yg Jarey suggest di sini ni nor aliah gerenti 99.99% terjamin berkesan, amatlah disyorkan. Mandikan kucing dgn ubat shampoo yg nor aliah guna tu pun bagus, apa-apa pun semoga berjaya :)

    gmuol,
    Kalu macm tu, beli ubat sapu yg Jarey suggest ni, berkesan sungguh! daripada bayar klinik yg maybe bagi salah ubat yg tidak berkesan baik belikan ubat sapu ni and gmuol buleh rawat sediri di rumah dan tengok perbezaannya.

    dinz,
    Thanks dinz!! lawat-lawat lah Jarey Cat Lovers selalu, amat dialu-alukan.. byk tips2 berguna kita buleh kongsi.. :)

  21. ded Berkata:

    salam.. jarey..

    such a wonderful n very informative blog.. :-)

    ni nk tnya.. d sblh utara (dekat Kulim, kedah) kat mana bleh dpt krim gel antifungus tu?

    mnta tlg org2 utara yg ada maklumat reply.. thnks all

    salam kenal!!

  22. syariman Berkata:

    hai..jarey!
    bila tgk nama u,i teringat cerita kartun “Tom and Jerry”..hehe…sorry..actually i ada masalah dgn anak kucing parsi yang i baru beli…namanya mimi.Kesian kat dia sbb kulitnya dijangkiti kudis/kulit yang berkuping sehingga gugur bulunya mungkin disebabkab oleh fungus.So soalan i jika kita sapu gel (natural pet) tu…bagaimana jika dia jilat gel yg disapu tu?ok ke?takut gel tu mengandungi racun jer…

  23. syariman Berkata:

    i pun dok kat berhampiran kulim(bukit mertajam) x tau mana nk dapatkn gel tuh…risaunya.kutu mimi pun dh byk

  24. syariman Berkata:

    frontline spray tu mcm mana?ada racun x?takut jgk mimi jilat bulu dia lps disapu…..jarey how to upload mimi foto?i nk tnjuk kat u

  25. Incik Tapir Berkata:

    So klau di K.Kinabalu, kedai mana yg ada jual jel tu?

    ps.mau juga try pakai ubat gamat. sbb ramai juga ckp berkesan. cepat pula tu.

  26. ded Berkata:

    sy guna minyak gamat pun dah ok.. lg pun klu kucing tu jilat2 tak beracun…

  27. ded Berkata:

    tuan tanah mcm x minat nk jwb kat blog nie dah.. :-(

  28. syariman Berkata:

    jarey sibuk tu…biasalah..tunggu dan lihat…td sian sgt tgk mimi menangis(actually i ni ganas orgnya),so bawak dia g pejabat haiwan kulim(belakang pejabat pos)..caj rm5 + siap bg syampu utk kutu lg..hihihi…pastu singgah g kedai pet beli spray utk kulit dan susu dia(tp jenama lain sbb jenama yg jarey suggest tu x ada sini)tgklh mcm mana.

  29. ded Berkata:

    waa jealous2.. aku nk p pejabat tu jgk mintak syampoo tu.. hehehe

    ubt cacing pun dah abih.. nk p situ murah dari kedai comel tu.. ;-)

    neway..syariman, mai la nk tengok foto mimi tu? (emancipation of mimi.. hahaha kak mariah carey la plak..)

  30. mohd asneh Berkata:

    Incik Tapir,
    try cari di pincle damai, atau paragon pet atau di klinik dktr rasit…SAMC

  31. farawahedah Berkata:

    ana nak kongsi kesedihan …ana ada beli anak kucing parsi siap sijil lahir lagi…semingu dirumah ana tetiba ja dia mati sebab tak mahu makan. ana suapkan makanan dia muntahkan balik.bawa pergi kelinik doc kata dah takda harapan…..

  32. Incik Tapir Berkata:

    paragon pet di mana tu aa? sya inda biasa kedai2 pet ni

  33. syariman Berkata:

    Ded>>>

    u nk tgk gmbr mimi?Actually mimi belum pulih,sbb br jer 2 hr kami bela(7/11/09) beli..1st day lps inject dan spray ubat,dia muntah dan cirit birit serta monyok..tp hr ni gembira sgt sbb dia dah kembali active dan mengiau2..
    >>>kalau u nk tgk jgk foto mimi,i blh upload…tp x tau kt mana dan dimana

  34. syariman Berkata:

    ana>>>
    1st time ke bela kucing?/
    kesian kt u..Actually i pun ada masalah yg sama bila beli mimi 2 hr lps…Tp 1st day,i dh stanby byk jenis makanan(whiskas,IAM,frieskies)pek kecil khas utk kitten 1 thn kebawah..1st bg mkn friskies,dia x mau..then bg mkn IAM pun x mau,pastu try hancurkn IAM dan bg dia mkn 2/3 suap jer…then lastly,IAM hancur td i cuba gaul dgn whiskas tuna dan bg…barulah dia mkn dgn seleranya smpai hr ini..anyway saya hrp ana x putus asa dan make sure u tanya penjual tu mknn apa yg dia bg sblm ni

  35. syariman Berkata:

    ada x sesapa yg nk jual ank kucing parsi jantan murah2(below rm 150)maklumlah x ckup duit sbb br beli mimi…i cuba cr dlm mudah.com..semua mahal2…tp area penang@kulim jer mampu g ambil… email saya ya sbb nk parkn dgn mimi> mohd_syariman_aziz@yahoo.com
    sesapa yg nk tgk gmbr mimi sila tgk kt facebook saya>mohd_syariman_aziz@yahoo.com..

    jarey,sorry ye sbb i x tau kt mn nk upload gmbr mimi

  36. ded Berkata:

    >> farawaedah aka ana:

    innaliLLAH…. sian nya..

    tuhan lebih menyayanginya… uhuk3… ;-(

  37. mohd asneh Berkata:

    incik tapir,
    paragon dekat simpang empat bukit padang kalu dari kk sebelah kiri…ada satu lagi petshop dekat CIMB baru sebelah wan-wan restoran..bundusan

  38. wan Berkata:

    salam asneh, saya mau tanya, kalau kucing pregnant boleh ka bagi antibiotik? tiada effect ka untuk baby dalam kandungannya tu? kalau ubat cacing memang tidak boleh kan.. tapi, antibiotik boleh ka? lupa pulak tanya vet tadi..

  39. mohd asneh Berkata:

    julia,
    langkah terbaik jangan bagi…antibiotik lagi kuat dari ubt cacing…jadi faham2 saja la alll the best

  40. mohd asneh Berkata:

    wan pula…sooory…

  41. wan Berkata:

    apa perlu saya buat sekarang asneh??? kucing saya tu cirit birit.. kalau xboleh bg antibiotik mau bagi apa untuk sembuhkan cirit birit tu?
    tq.

  42. mohd asneh Berkata:

    wan,
    try bagi makan ayam rebus kosong….kalu cirit yg btl2 teruk bawa jumpa doktor…tapi tawau tiada klinik kan….terutama kalau yg cirit tu mgandung…kalu setakat cirit biasa monitor saja kucing tu….kalu tidak mengandung kalau cirit ko try bagi dia makan ubat ni..LIMONTIL….beli di farmasi…warna hijau ni…belah 4 then bagi makan satu belahan sekali sehari…jgn lebih…then monitor keadaannya…kalau cirit tapi msh dia berak di pasir n tempat buang yg sepatutnya masaih ok tu…kalau sudah tidak terkawal di mana2 menitis bawa jumpa doktor…alll the best

  43. wan Berkata:

    tq asneh.. d tawau ada 1 klinik haiwan yg private.. kmarin bawak pigi ke jbtn haiwan doc tu bagi antibiotik n ubat cacing suru sy bagi makan kucing.. sy suda ckp dia pregnant, dia suruh gak.. mcm x paham ja doc tu.. huhu. tu yang tanya kat awk lagi..
    ok.. sy bg Tara makan ayam kukus. . nanti kalau keadaan tidak terkawal sy bawak pigi ke klinik haiwan..

  44. shahril Berkata:

    di mana saya boleh dapatkan natural pet anti fungus. kalau di ipoh @ selangor @ kl. dah banyak pet shop sy cari tp tiada. tq.

  45. syariman Berkata:

    mohd asneh…aku man kt flex…kucing kmpung aku kikilala tu smlm aku tgk bontot dia berdarah,kenapa?takkan kena buasir kot..patut la minggu ni kurus gila,x mkn

  46. syariman(FLEXTRONICS) Berkata:

    NANTI JUMPA KITA SEMBANG …SIAN KUCING AKU TU WEI…KUCING PARSITU DAH SEMBUH…BULU PUN DAH LEBAT

  47. mohd asneh Berkata:

    shariman,
    byk sebab kucing berak berdarah…1st step mgkn dia bercacing, berikan dia ubt cacing dan monitor kucing tu samada berak dia ada darah lagi atau tdk, kalu masih juga apa lagi jumpala vet mgkn ada sebab lain

  48. ded Berkata:

    en asneh.. sy nk tanya…berapa kerap boleh bg kucing kita makan ubat cacing tu.? seminggu sekali ka?

    kucing sy cirit skit tp x serious la.. ala mcm bubur tp agak menyusahkn skit.. sebb kaki kucing2 tu akan berlengas..

    sy ada dpt dari vet(government) ubat cacing yg tablet kaler peach.

  49. mohd asneh Berkata:

    sebulan sekali pun ok atau 2 bulan sekali…kalau kucing indoor 2 bulan sekali pun ok….

  50. farawahedah Berkata:

    salam…
    rasanya ana dah lama tak buka blg ni maklumlah sedih kucing kesayangan mati….hari ini ana gembira sekali sebab walid ana sudah belikan kucing parsi la. tapi takada sijil lahir la (DHL) je…apa-apa pun ana gembira sangat sebab ana dah ada pengganti si TOmel …ni baru ada semangat balik nak memelihara kucing….

  51. mohd asneh Berkata:

    bagus la jaga dia baik2…cukup umur sebulan vaksinkan dia dgn segera…

  52. mohd asneh Berkata:

    sorry 1st vaksin umur 2 bulan…lengkap kan vaksin ikt saja cakap vet

  53. norafizah md yunus Berkata:

    hai jarey…

    saya seekor kucing betina,sebelum dia beranak dia sihat tapi lepas dia beranak dan anaknya mati dia jadi macam tak betul je, kadang2 makan pun susah, sekarang ni dia muntah, bulu banyak gugur pada bahagian leher, mulut pun berbau busuk saya tak tau nak buat macamana. tolong bagi idea macamana nak ubati kucing saya ini. tq

  54. mohd asneh Berkata:

    baik bawa jumpa vet kucing u tu…pastikan dia makan…kucing kalau tak makan bahaya…

  55. mieow Berkata:

    asneh,.. ada kucing mau di jual ka? hehehe.. DLH ja.. cumil2 kitten di blog ko tu.. heheh..

  56. mohd asneh Berkata:

    gambar lama tu….

  57. shariffah Berkata:

    spray kutu jenama troy tu bahaya tak pada anak kucing

  58. suhairi Berkata:

    salam,
    saya tinggal di kawasan kg dan amat sukar untuk mendapatkan rawatan untuk kucing saya. Baru2 ini saya ada mengambil seekor anak kucing yang baru berusia dua minggu yang di buang. Melalui pemerhatian saya ianya bercacing. Apakah ubat yang paling baik untuknya dan bolehkah didapati melalui online. Kalau ada apa web sitenya.

  59. iza Berkata:

    salam..baru2 ni dapat kitten,mcm parsi …tapi skrg ni bulunya xkembang sgt lg… ada member ckp ada ubat yang bleh diberi pada kitten supaya bulunya lebat dan kembang semula… nakl tahu la ape name ubat 2 n kat mane bleh dapat? kalu nk buy online ada x??

  60. mohd asneh Berkata:

    suhairi,
    bagi saja kucing u tu ubt cacing kanak2…tiap bulan u bagi 1ml…jenis yang cecair tu…nak buat camna kan itu yg plg mudah didapati atau u bawa kucing u ke jbtn haiwan yang berdekatan..ada ubt cacing khas utk binatang di jbtn haiwan…

    iza,
    bulu kucing berkait rapat dengan pemakanan dan persekitaran, makanan perlu berzat..mgkn perlu bagi suplement…makan terbaik bagi kucing u makan ayam rebus kosong. kucing tak perlu diberikan nasi….atau u berikan dia makanan premium seperti royal canin, regal, iams,blackwood dll, elakkan sama sekali bagi makan makanan supermarket spt frieskies,wiskas,smartheart dll makanan jenis ni byk garam boleh menyebabkan bulu gugur dan plg bahaya boleh menjadi penyebab batu karang kepada kucing jantan. kalau nak bulu tebal bagi kucing u tggl di bilik beraircon 24jam, bila sejuk secara semula jadi bulu dia akan menebal…dan sebaliknya bila panas bulu dia akan menipis…bulu salah satu makenisma kawalan suhu badan

  61. ina Berkata:

    hai…

    i ada jugak la tengok2 and pantau harga untuk suntik masaalah kurap pada kucing ni… tapi mahal sangat la hingga cecah RM80, nak buang sayang, coz kucing ini baby lg, i kutip dia masa kat my park n my husband nyaris nak langgar dia.. nak tanya pendapat, patut i pantau lagi ke ape? coz i prefer clinic coz kerja kan tk de masa nak antar dia g kerajaan. one thing mahal mungkin area damansara kot! coz i buat rawatan gigi yg biasa pon kena RM600.00. mybe kawasan pun bole kena charge yg mahal..

  62. ina Berkata:

    hai

    naturel pet yg kat atas tu baka ape yg boleh pakai?

    kucing saya ni, saya pon tak pasti apa baka dia..

    apa yang sya tau.. muka dia panjang.. leher pun panjang… ekor

    pendek n berputar sikit ujung dia.. jalan menongek sikit.. bole

    bagitau ape baka kucing ni..

  63. zaini Berkata:

    Hii semua, Lama dah menyepi nie… saje nak drop by nak maklumkan kepada semua pencinta kucing yang Sarawak will organise a cat show pada april nie dan sekarang masih lagi menerima penyertaan. jum la semua mari mari g kuching pamerkan kehebatan kucing anda!!!

  64. mohd asneh Berkata:

    ina,
    u cari la ubat sapu mcm naturel pet ni…ok tu…kitten biasa mg kena fungus besar sikit nanti akan hilang la tu…tapi perlu diubat juga…dan jgn lupa vaksinkan dia….

  65. mohd asneh Berkata:

    zaini,
    tuan rumah pun senyap sudah…bz urus anak kali hehhe

  66. zaini Berkata:

    hahaha tu la pasal si jarey nie baru sorang anak heheh belum 2 ke 3 ke sian nyer so do u think good to start when u have baby or before? takpe asneh ko masih ade … jum la semua join the show nak nengok cat korang semua asneh u especially i try to help u when u need at sarawak hehehe

  67. Elizza Elitta Berkata:

    da sekali dulu kucing2 aku kena kutu..ntah dr mana la dpt..ni mesti dpt dr Kasih( kucing aku yg seko nih agaknya ada bakat semula jadi cam david copperfield kot, coz slalu sgt dia terlepas tanpa aku sedar). mula2 aku tak pasan tp lama2 aku tgk apahal la kucing aku ni tergaru2..bulu lak makin jarang n tak bersinar cam dulu. bila aku belek2..ceh….ada kutu….aku pon dh jadi cam mak cari kutu kat anak..hehehe…tp yg aku x tahan bila dierorg kena jangkitan fungus..mana aku nk tahan..kucing2 aku selalu tido ngan aku so bila kena kutu aku kuarantin la dierg kat bilik sebelah..sian aku dgr suara dierorg mendayu2..hmm……lastly terbangla duit kat vet klinik utk ubatkan dierog semua…x kesahlah…as long as dierorg heppi….aku pon heppi gak pasai bukan aku yg tukang bayarkan pon….hehehehe….

  68. Liza_Tan Berkata:

    salam semua..
    I punya kucing memula dari sekor sampai la dia beranak..beranak..beranak..sampai total now jadi 18 ekor.
    Semua x der kurap, tapi baru nie anak dia yg baru lahir ada kurap kat mulut, tempat tido dia bersih..pastu kakak n abg2 dier tak penah kuar umah..heran la dari mana dia dapat kurap..mami dia x der kurap plak..
    help..help..camana nk overcome..I dah try letak minyak gamat..nk tgk result nxt week..

  69. ded Berkata:

    @liza_tan : waaaa mak oii!! 18 ekor.. bnyk tu.. hu3.. flat2 face ka tu? mnta sekor.. he3… :-P

  70. Lea Berkata:

    lovely blog…..thanks alot kpd owner blog nie kan….sy mmg pencinta cat…sy ada 20 ekor cat…sumer nyer kutip…cat yg terbiar la….kesian kt cat2 2….blog nie byk bg tips yg membantu….yela mana nk larat nk anta 2o ekor cat nie g vet kan…so sy leh practik kan tip2 nie tuk cat2 sy…rawat saja di rumah kan…thankz jery

  71. Lea Berkata:

    sy nk tanya vitamin apa yg baguz tuk bg cat2 saya…
    appeton infant tuk apa…
    multivatamin N lysine pulak untuk apa pula…..
    thank u

  72. baie Berkata:

    emm..nak tnye la..
    kucing aku bunting, tp ade kluar cecair cam nanah..2 tnda baby lam perot die da mati or jgkitan kuman??..sb pas bersihkn, kuar lg cecair 2..kecian sgt la..harap sgt ade y sudi kongsi info psl nk ubatkn penyakit kucing aku ni..

    time kasih :)

  73. mohd asneh Berkata:

    baie,
    baik bawa jumpa doktor kucing ko tu…..

  74. emma Berkata:

    Salam smua..sy member baru kat sini. Survey ubat untuk kucing yg cirit-birit. Klau boleh nk beli di pharmacy sbb kawasan sy jauh dari clinic. Kasihan sgt2..ciritnya dh meleleh2 sambil dia berjalan. Tp selera mkn x berubah malah tiapkalipun kena tambah ayam rebusnya. Tiapkali dia cirit tu,sy akn cuci smpai bersih. Tp makin kasihan lihat punggungnya dh makin merah,bengkak. Mcm dh terjojol keluar. Kucing ni sy ambil di tepi jln atas rasa simpati yg amat sgt memandangkn kucing mata biru sy dh hilang entah ke mana. Amat terhibur dgn keletahnya, hati sy sayu bila dia sakit. Sy akan cuba cari LIMONTIL yg di suggestkn oleh asneh. Selain itu sy harap member sume ade idea ttg ubat lain yg bleh sy dpt d pharmacy..TQ.

  75. mohd asneh Berkata:

    emma,
    bagi dia makan ubt cacing juga…kdg sakit camni disebabkan cacing juga…

  76. lea Berkata:

    nampak nya cik asneh nie xberminat nk jawag soalan sy….okey

  77. mohd asneh Berkata:

    lea,
    sorry terlepas pandang…heheh lysine tu utk menambahkan nafsu makan kucing…multivitamin utk menambah semua keperluan vitamin …

  78. azwa Berkata:

    cik asneh,
    kucing di rumah saya suka sangat menjilat sejak 2minggu yg lalu hingga kini.. apa sahaja di rumah itu dier akan menjilat.. dari badannya, ke tangan dan muka kami hingga sampai ke lantai pun die jilat.. amat kerap… kenapa yer?

  79. mohd asneh Berkata:

    azwa,
    betina ka kucing u tu…mungkin dia on heat…nak manja2 atau mg tabiat dia gtu

  80. acheq Berkata:

    ada sesapa penah wt pemandulan kucing jantan x..kalau klinik swasta berapa kos rawatan ek..klinik kerajaan xminat..servis xbagus…

  81. syahrul Berkata:

    Bagi kucing yang cirit-birit, saya cadangkan bagi scorbean sejenis cecair.

  82. sylvester Berkata:

    kucing saya pda mulanya bengkak dmata sbelah saja ttp hr ini kseluruhan mukanya bengkak….smpai dia tiada selera untuk mkn….kesian saya dgn dia…mcm mna saya untuk saya ubat dia…..

  83. mohd asneh Berkata:

    syl,
    bawa kucing tu jumpa doktor la…kucing kalau tidak makan smpi 3 hari boleh mati tu…alll the best

  84. ded Berkata:

    salam…
    :-( …tlg! kucing jntan sy mengalami keadaan susah nk kencing..

    berpuluh2 kali sehari dia pergi ke pasir mcm nk terkencing sgt2.. lepas tu x bleh kencing… setiap kali lama jgk dia duduk dlm posisi teran kencing tu..

    ksian jgk…

    ada jgk jmpa dlm internet nie srh blend lobak putih..ambik air n bg kucing tu mkn.. boleh ka buat mcm tu?

  85. mohd asneh Berkata:

    ded,
    kucing u kena batu karang tu…baik bawa jumpa doktor…penyakit yg bahaya tu…biasa berpunca daripada pemakanan makanan supermarket seperti frieskies,wiskas.smartheart dll.. ada ubt vet boleh bagi tu tapi kena sedia terima apa ja sebab boleh myebabkan kematian ni…

  86. ded Berkata:

    trima kasih en asneh… ;-( ;-(

  87. siti hatijah Berkata:

    1. slamat pg sya ingin tahu ttg pemakanan yang mempunyai nutrien yang baik & bagus untuk tumbesaran kucing sya.
    2. jenis makanan dlm tin @ pket @ jnis lambak yang sesuai untuk kucing sya.
    3. jnis makanan tambahan yang sesuai untuk kucing sya dari usia bbrapa blan , dewasa & berusia.

  88. Sophie Berkata:

    Salam,

    Anak saya memelihara kucing dlm lingkungan umur 5 bulan, skrg ni dh seminggu kucing tu dok lesu baring je tak mcm selalu active..anak2 kata dia demam sbb kepala panas tp sy pegang rasa cam biasa je..semlm kami kasik scott emulsion..pagi ni dia muntah..pastu sy baru dpt tau kat belakang pej pos kulim ada klinik haiwan kerajaan, tadi call katanya bayaran dlm RM3-5, so persoalannya adakah elok bwk ke situ atau ke klinik haiwan yg private, sbb dengar org kata kata kalau pegi private ratus2 kena charge betul ke?

  89. mohd asneh Berkata:

    vet mana2 pun ok…better bawa jumpa doktor tak kira la gov atau swasta…mudah mudahan sembuh kucing tu….

  90. fardza Berkata:

    hi. byk yg sy blaja dr blog ni. kwn sy baru bg sy 2 kucing. dua2 ada masalah fungus. time sy dpt tu memang dh ada masalh tu. sy plak jenis kulit sensitif. bleh ke fungus ni berjangkit dgn kulit manusia? risau…

  91. mohd asneh Berkata:

    fungus kucing tu boleh jangkit dgn manusia…yg penting jaga kebersihan…rawat fungus tu terlebih dahulu…

  92. fardza Berkata:

    thanx asneh. sy akan lebih berhati2. skrg mmg dlm proses nk rawat fungus tu.

  93. heromanzo Berkata:

    hii, sy org baru disini. sy baru jer dapat 2 ekor anak kucing (DHL) pberian member, umur dlm linkungan 2 bulan. masalahnya, kucing2 tu ada masalah fungus. member sy dah bagi suntikan vaksin dan menggunting bulu pada kulit yg dijangkiti fungus tu. sekarang kucing2 tu dlm proses menyesuaikan diri dgn persekitaran baru. masalah ke 2 plak, isteri sy takut fungus tu bjangkit kat manusia. jd dia x berani nak pegang anak2 kucing tu. sian kat kucing2 tu.
    apakah langkah yang boleh sy buat?! bantuan anda amat dplukan, terima kasih.

  94. mohd asneh Berkata:

    heromanzo,
    fungus tu mg akan menjangkiti manusia jadi berhati2 la, cari ubat sapu ini insyallah dlm seminggu dua fungus tersebut akan sembuh…all the best

  95. nadia khaer Berkata:

    Dear Mohd Asneh,

    I ada seekor kucing usia dalam 6 bln telah dijangkiti penyakit sporotrichosis..sebelum ini 2 kucing milik jiran saya telah mati akibat penyakit ini..mungkin kucing saya kena infection..adakah penyakit sporo ini boleh diubati mengunakan gel yg you recommend..??

  96. mohd asneh Berkata:

    nadia,
    penyakit ni teruk ni…jgn bagi ubat sembarang…apa2 ubat yg mengandungi steriod tidak boleh digunakan. ada kwn saya kucing dia mgalami masalah ni dia berjay mgubati kucingnya dgn memberi makan ubat panau manusia, cari ubat ni di farmasi Ketoconazole namanya…belah ubt ni 8 bahagian then bagi kucing u makan sebahagian tu selamat 21 hari…selamat mencuba mudah mudahan berjaya…kita berusaha then tawakal..akhirnya ajal maut semua makhluk di dunia di di tangan ALLAH SWT…cara ini tidak boleh digunakan sekiranya kucing u berat badan tidak melebihi 1kg

  97. Wanda Berkata:

    Sapa tau mana nk dpt fr0ntline spray kt area2 alor star? Xda jual 0nline k? Cian b0bby saya, tgaru2 mcm kera kena luku!!

  98. mnasir Berkata:

    WANDA:
    Sila try call kat sini.
    1) Kedah Animal Health Centre & Surgery 2504-A, Pekan Pumpong, Alor Setar. 04-733 4384
    2) Kedah Paw-Paw Pet Centre 73, Jln Kristal 4, Taman Perindustrian Kristal, Alor Setar. 04-731 1022
    3) Kedah Teoh Cheow Boon 12A, Pusat Perniagaan Pekan Lama, Jln Dua, Sungai Petani. 04-423 3160

  99. na Berkata:

    bulu ekor kucing saya gugur….kenapa & apa harus saya lakukan…silalah bantu saya utk mengatasi masalah ini…terimakasih

  100. dilla meow meow Berkata:

    hello there,

    kucing I pure breed persian ( flat face ).nama dia iona lee , female umur 1 tahun ++ .kesian sangat sebab dia ada fungal kat badan ,kaki dan juga di bahagian bawah perut berhampiran puting.selalu tergaru-garu.sometimes I spray dgn cool skin relief from itching and hot spots ( nutri – vet brand )
    the problem is..I suspek dia pregnant..boleh ke dia disuntik? I ada menyapu ubat antifungal ttp berlainan jenama dari yg u cadangkan.
    please…help me…what should i do?

  101. mohd asneh Berkata:

    dilla,
    cari ubt ni…akan sembuh tu…dan mandikan kucing tu dgn syampoo yang mgandungi sulfur…jgn jarum kucing mengandung

  102. Balqis Berkata:

    helooo di mana boley buat grooming di KK ni ah. saya ada kucing DLH. tapi saya tiada masa maw sikat rambut dia hari2. selalu outstation sejak akhir2 ni. so banyak bulu dia matted. saya ingat maw hantar grooming suruh shave kan bulu dia supaya senang. baguskah idea ni? sebab klu bulu matted pun tidak bagus kan. saya xpandai shave sendiri sebab takut terkena kulit kucing saya masa dia bergerak. di mana saya boleh urus kucing ni ya. tolong ya friends. thanx.

  103. fisha Berkata:

    kucing sy x suka mkn mkanan kucing.sy bg dia Iams,tapi dia mcm x berapa suka..klu ikan rebus memang dia suka..sya nk tny klu ari2 mkn ikan rebus elok tak utk bulu dia??

  104. Meow-meow ..Jumpa lagi info tent kucing. T/kasih. Akak mmg peminat kucing..senang2 dtglah ke laman meow-meow, akak…

  105. lina Berkata:

    hi mohd asneh, kucing saya kena jangkitan sporo. dah banyak kali bawak pegi vet tapi x baik2 gak. yg geramnya doc xpenah mention tu sporo sampai la last visit baru dia mention. terus saya wat research dlm internet then jumpa blog ni. padahal selama ni rupanya dia memang bagi ubat anti-sporo. now kucing saya dah makin teruk, dah keluar bengkak2 pulak mcm boil. semalam bwk pegi govt vet, they all xde ubat anti-sporo tu so i still have to go back to the private vet to get the medicine. dan macam kes2 sporo yg lain, govt vet tu suggest utk tidurkan dia. fyi, umur kucing saya dah almost 2 years. dan dia la peneman setia saya, n d best cat ever. so before i decided to PTS him, i wana have 1 last try, ingat nak guna ubat panau yg u suggest tu. cuma saya macam x sure sebab dia tgh on medication kan. xpe ke kalau bg makan ubat panau tu + ubat yg vet bagi? atau tunggu habis ubat yg vet bagi baru bagi ubat panau tu? atau patut stop dulu ubat yg vet bagi utk try ubat panau tu?lg satu, ada side effect lain x? pls help. tq

  106. hazhia Berkata:

    hi..byk gak info yg sy dpt kt cni.sy mmpunyai 3 ekor kucing yg juga mengalami msalah fungus ni, mostly kt telinga la..lps bwk pegi suntik kt klinik haiwan, dorang dh ok.tp yg yg mslhnye kt cni, anak buah sy (5 thn) dh terjangkit dgn kurap kucing kt kepala die.rambut die gugur dn jarang kt tmpat jangkitan tu.dh pg pakar kulit tp stil tk hilang.kesian tgok asyk trgaru ajer.ader petua tk nk hlgkan jgkitan fungus kt kpala die tu?bleh ke klu sy gunakan natural pet tu jer kt kpale die?

  107. Azie Mustapha Berkata:

    Nak tanya, kat mana nak dptkan susu utk anak kucing yg di bawah harga rm10? Nk beli yg mahal2 tak mampulah. i ada jumpa anak kucing ni, kesian tak terbela. Mak dia tah kemana tah. Adik beradik dia yg lain dh mati.

  108. portgua Berkata:

    Hazia..,cuba guna krim Creaobic yg sya dh war2kn sblum ni..Insyaallah slesai msalah ank buah awk ni.P,sblum sapu better cuci dlu tempat jgktan 2 ngan Dettol..Lpas 2,bru sapukan Creaobic.Seelok2nya slpas mndi.

  109. shahlizawati Berkata:

    saya ada seekor kuciang persian+kampung, sblm ni dia sakit mata, selalu kuar taik, dah baik kena pulak cirit birit, dah baik gak pastu baru2 ni dia kencing kuar darah..saya betul2 runsing..anak saya pulak dah d jangkiti fungus kat kepala dia (rambut gugur sebesar syiling 50sen) x tau nak wat apa, fungus blm baik kena pulak jangkitan hama, gatal2 satu bdn..nak buang anak2 saya nangis lak..kucing ni pulak x mcm kucing lain, kalau d belai dia mencakar & mengigit..garang giler..apa sebenar penyakit kucing ni pun saya x tau..aduii..

  110. yuyul Berkata:

    hai sy ader seekor kucing maine coon.dpt dr ehsan org..tp sy rse die ade msalah fungus di bhgn telinga dan atas kpala serta sisi muka..agak teruk jgak..btul ker fungus yer..ape perlu sy buat?ksian sgt2 pd die..plz

  111. Nur Syuh Adda Berkata:

    mmmm…sye adda…saye kucing ank,ibu dan bapaknyer….kesemuanyer hampir ade kurap or fungus tu…naik geram sye tgk rse mcm nak potong je dieorg……tpi sye x kejam mcm tu…pon

  112. julia Berkata:

    salam,lama tak masuk cni,..ni pulak ada masalah kucing berak darah & cirit-birit,apa nak buat eh?kalo pegi vet kang mati lagi mkn ubat tu. dah kembar dia dulu mati dgn kes yg sama,kerana ubat ke atau apa ye?tolong saya kesian momo saya ni…..tq 4 jwp tu

  113. siti Berkata:

    salam, saya tak faham apa itu royal canin,regal,iams,dan black wood. dan boleh beli di mana ?

  114. siti Berkata:

    saya baru beli anak kucing maen coon, tapi ada kutu dan mata berair ,mcamana nak jaga supaya sihat ye…..

  115. aizul haziq Berkata:

    assalamualaikum ,

    nk tnye kat cik ASNEH , kucing saye mybe kena fungus ,byk kat telinge die .smpai merebak kt muke , pdahal mule2 skit je . ade dengar petue org tue2 , die ckp, panas kan minyak ngn kunyit hidup ,. then sapu kn bile dah sejuk . awk rase , patot ke sye terus gunekan minyak tu? risau sgt if ade effect ape2 kat si ola saye tu .please suggest idea yg paling b’kesan tok kucing saye nie? hari2 menggaru sampai berdarah2. -.-’

  116. mohd asneh Berkata:

    wklsm,
    Cari ubt sapu brand NATURAL PET….pek warna kuning tu d petshop…ok tu akan sembuh cepat

  117. Shela Berkata:

    pagi tdi sy nampk taik kucing sy da cacing,panjangnya jgk..boleh ka sy bg dia mkn ubat cacing manusia?

  118. junie Berkata:

    hai, saya warga baru.
    pening kepala kucing parsi saya ada masalah fungus sampai hari ini tak baik walaupun dah dibawa ke vet berkali-kali. baik sekejap tumbuh lagi, malah bjangkit pada kucing yang lain. sebelum ni ada juga masalah cirit-cirit, dah banyak tukar makanan dan ubatan, akhirnya masalah selesai apabila makan ikan rebus.

  119. nak tanye saya ade ada anak kucing,semua yang saya bela termasuk mama kucing sekali ade fungus…macam2 dah beli ubat kat klinik haiwan bagi ubat makan untuk anak kucing ubat sapu pil pon ade dah lah mahal ubat2 tu klo satu pil fungus untuk mama die rm 6.00 langsung x berkesan…lepas tu bila lama2 badan anak kucing saya ade nanah…mula2 kat kepala pastu tangan pastu kat kaki pastu mati..sedih saya sekarang nie pon ade adek die yang ade nanah…klo nak gie klinik x de duit dah…apa yang boleh saya buat dengan kucing2 saya tu…

  120. khaizuran Berkata:

    kalau kucing kene virus kucing……camne nak rawat

  121. Jay Lynd Berkata:

    btl ke blh pki minyak gamat 4 rawat fungus? sy rasa sy dh terjangkit la..bdn asyik tergaru2 je..sb fungus 2 ke?

  122. desyah8895 Berkata:

    kucing saya injured boleh bantu?

  123. Mojo_jojo Berkata:

    Baru ambil 2 ekor ank kucing, ingatkan sbb kecil bulu dia gugur , bila bw g vet kena jangkitan fungus dan ada kutu, Dr bagi lotion sapu , risau la pula ni fungus tu leh berjangkit dgn manusia, anak 2 buah dok dukung2 , mana lebih baik lotion atau natural pet tu ya.

  124. Mojo_jojo Berkata:

    mana nak dapat natural pet ni area shah alam?

  125. nieza Berkata:

    susah tul cari natural pet antifungal gel tu..huhu..xde jual online ke eh..besenye cuma lotion je..

  126. anita Berkata:

    takde jual online ke natural antifungal ni….

  127. Abu Berkata:

    ubat cacing untuk manusia kalau bagi kucing boleh x?
    kita kurangkan dos je la…
    rasa2 boleh x?

  128. nizam Berkata:

    ape perbezaan fungus dan kurap ye??tolong terangkan sedikit sy kurang fahamla…boleh ke hanye sapukan dengan minyak gamat je???

  129. afiqah Berkata:

    Nak minta tolong… Saya ada lebih kurang 7 – 8 ekor kucing (siap campur kucing2 yg slalu brtandang dkt rumh).. Jd saya ada 4 ekor kucing under 1 tahun umur.. Diorg ni rapat sngt. 2 mggu lepas dah hntr vet untuk suntik sbb kurap. Then vet ckp tggu 2 mggu insyaAllah ok. Hari Khamis lepas dah cukup 2 mggu tp kurap diorg still ada lg. Yg plg truk si black… Yg lg 3 ekor x truk sngt. Mcm mane ni… Rasa stress bila pikir… Saya x asingkn sbb vet ckp x asingkn pun x pe.. Dan lg 1, 3 ekor kucing tetap saya dah brumur 2 tahun ke atas… Jd ada x kemungkinan diorg akan kena jgkitan?? Sbb aritu nak suntik MIckey tp kulit dia tebal sngt.. Jarum x dpt nak tembus.. Lgpun tngk body dia mcm trlebih sihat je.. X da garu2. Cik nun pun sama. Just si nenek je yg ada garu2 sbb bdn dia luka maybe sbb garu. Tu jd takut sikt. Takut si nenek trkena jgkitan. Dah la susah sikit nak sentuh dia sbb dia garang. Please tolong..sy ni jenis cepat resah slagi kucing2 saya ada yang sakit. Punca kurap ialah dari kucing liar yg si black bw balik. X tau plak yg kucing tu ada kurap sbb bdn dia trlampau hitam.

  130. Liza Berkata:

    kucen sy yg berkurap kt telinga tu sy sapu ngan minyak gamat jer..sebelum sapu tu kena kikis dulu la kalau ada kepingan-kepingan yg tak sepatutnya kat telinga tu.
    Kalau luka2 pun sy tuang jer mintyak gamat, seminggu baik ler..

  131. afiqah Berkata:

    ok2..thanks liza.

  132. zubaidah Berkata:

    hai saya nak tahu anak kucing dua bula dah boleh mandi ke

  133. nurul ain Berkata:

    Kucing saya jer baka campuran persian n siamese.berbulu tebal. Sudah mandul. Masalahnya sebelum ni saya dh buat rawatan di vet gov.katanya kutu .suntik tapi tetap x hilang gatal2. Selepas tu saya bawa ke swasta. Check fungus. Katanya xada. Doctor kata allergic. Then selepas sebulan x hilang. Saya bawa vet di seksyen 6 shah alam. Katanya fungus. Dia diberi suntikan..ubat.. n fish oil. Saya rada sya dh spent almost 400 tapi x ok. Skrg ni sy masih cuba cara doc di seksyen 6. N lagi 2 minggu kna pergi lagi utk amik jab. Tetapi hny seekor. Kucing sy yang lain mmg tidak berjangkit. Adakah betul fungus atau allrgik. ??Kalau betul fungus. Kucing saya lain tidak mengalaminya. Padahal mereka bermain n tidur bersama. Tetapi bulu2 kucing sy habis gugur. Terutama ekor n bahagian bawah. Bolehkah dia sembuh.

  134. mohd asneh Berkata:

    lamanya tdk masuk blog jarey ni….nurul ain try bagi kucing u suplement…bagi dia brewer yeast…mudah mudahan boleh sembuh…mandikan dia juga dengan syampoo yg ada kandungan SULFUR

  135. nurul ain Berkata:

    Asneh doctor bg supplement tapi bagi code liver oil. Saya dh beli natural pet tapi jenis gel.. n kalau namapk luka berdarah letak minyak gamat. Alhamdulillah ketak minyak gamat. Namapk juga luka kering. Gel tu sy x dapat letak menyeluruh sebab bawah badah susah nak sapu.Brewer yeast untuk apa yer.

  136. fara Berkata:

    haiii… Jarey… salam pekenalan…

    i ada soalan la…
    knp ada klinik swasta yg tak tau natural pet? hai ya.. susah la.. nk je mara counter ubat klinik tu… tapi tak blh la mcm tu kn… sbb i tau pon dr blog u.. anywhere thank you for u… but what u must know.. i tanya counter tu anti fungus pon tak tau… macam mana tu? ni i pergi klinik haiwan swasta tau.. pelik kn… u blh suggest i tak klinik kerajaan ada tak ubat gel natural pet tu? kalo klinik kerajaan pon tak ada i rasa kne terbang kt tmpt u la nk bli ubat gel tu… hihi :)

  137. mohd asneh Berkata:

    brewer yeast tu makanan tambahan…natural pet tu biasa jual d petshop…memamng tiada di klinik…

  138. Mar Yati Berkata:

    Hi!
    bru jer bukak blog nih,wa..bnyk info.Saya bru jer beli kitten persian mix main coon,usia baru 2 bulan,sayangnya ada fungus kt telinga n bawah badan,bos kitten tu bekalkn sya crem tuk fungus hrg Rm5.x tau la bleh baik @ x? tdi try gi cari vet swasta tpi tutup sbb Hari Pertabalan Agong.Soalan saya, agak2 fungus@kurap tu leh baik x erk?

  139. susu Berkata:

    kucing saya ada bnyk kutu disebabkan boyfriend dia ada… kalau sya mandikan nnti mesti ada balik. saya nak injek kutu. bahaya ker..ada org kata bole buat kudung. saya takut sngt untk kehilangan sister saya…..

  140. mohd asneh Berkata:

    mar yati,
    baik tu cari natural pet cepat sembuh tu

    susu,
    u bubuh kucing u dgn bfnya sekali revolution 6% cari d petshop cara plg mudah mnangani kutu

  141. Girl Berkata:

    Hi, kucing saya baru je meninggal pagi tadi. Sedih sgt sebab die sgt comel, bicolor male high nose purebreed :’( sebelum ni die sihat sihat je, suka main, makan dan kuat tidur. Sy tak tahu ape yg menyebabkan dia mati sebab dia secara tiba tiba badannya lemah dalam masa satu hari dan hari ini meninggal. Bulu dia jadi kering dan basah. Ada sesiapa boleh jelaskan apa penyakitnya? Umur die tiga bulan. Dan mcmmane ye untuk hilangkan kesedihan akibat kematian kucing?

  142. Asmito Berkata:

    hemm sebenarnya saya pun bru saja kematian kucing kemarin jm1.15 pagi… kucing kesayangan bernama Memet menghembuskan nafas terakhir di pangkuan saya… sedihnya tidak terkira, menitis air mataku, sebak dadaku… terasa sangat kehilangan… Memet kucing cerdik dan pintar. bukan selalu kita mendapat kucing yang baik dan cerdik… memahami arahan, boleh dibawa bercerita, pandai menyahut bila dipanggil nama… dia meninggalkan saya anak2 yang comel dan manja… mungkin sudah ajal Memet, mungkin hanya setakat umur 3 tahun sahaja Tuhan meminjamkan aku Memet yang cerdik, pintar dan baik, penyayang dan memahami…… Memet sakit, kulitnya menjadi kuning selepas melahirkan anak… emm tapi anaknya mati selepas dilahirkan… saya terjumpa 3 ekor anak berselerakan di hadapan rumah tetangga waktu … mungkin tengahari. mungkin tengah malam Memet bersalin… tapi kerana sakit dia tidak mampu membersihkan anaknya… saya membawa Memet ke klinik haiwan… Memet mendapat suntikan… tapi malangnya malamnya Memet meninggal…. “Met… saya sayang sanggat Memet”

  143. Asmito Berkata:

    Girl… saya mula memelihara kucing sendiri pada tahun 2003… dan selama itu sudah berpuluh kucing saya meninggal dunia… kadang dalam 2 minggu lebih 10 ekor meninggal… masa itu saya belum mengatahui jenis2, tanda2 penyakit kucing serta rawatannya…. pernah kucing demam2 saya hantar klinik… eee malah mati semua…. biasanya penyakit merbahaya boleh menyerang pada bulan mac, mei, ogos dan paling dasyat sekitar bulan november dan desember…. masa ni virus menyebar dibawa angin sangat dasyat… bila saya kematian kucing pertama kali, saya tdk dapat tdur hampir 1 bulan…. saya terbayang2 kucing 2… apa lagi bila Cantik kucing paling cerdik.. nenek moyangnya Memet meninggal dunia… saya betul2 terpukul… tapi semakin lama saya semakin redha… mungkin Tuhan hanya meminjamkan mereka sementara sahaja…. namun tdk dapat di nafikan walaupun sudah bertahun mereka meninggal tapi bila teringat… hati jadi sebak, air mata pasti menitis….. tapi kenapa ya ada yang sanggup mendera haiwan.

  144. LEENIA Berkata:

    halu…blh bg x alamat n no fon pinacle pet shop dkt damai kk tu..xtau kat mna n cari…

  145. mohd asneh Berkata:

    231919

  146. Saiyidah Berkata:

    assalamualaikum, boleh tak sape2 bagitahu kat mana klinik vet kat tawau? yg swasta punye..hari tu round2 tawau, byk tempat untuk pet grooming je..klu yang buka sampai malam lagi bagus..dah serik, kucing kesayangan saya meninggal dunia sbb sesak nafas, ingat nak bawa jumpa vet esok pagi tapi tak sempat…

  147. ana Berkata:

    d mna la klinik vet d tawau??nk tau sgt2 coz kucing sy sakit skrg nie..

  148. afiq Berkata:

    Asneh,u ada blog x?nak blog u

  149. mohd asneh Berkata:

    tiada blog….FB saja la…kingdomcoon@yahoo.com

  150. Lia Berkata:

    Ada x Kedai pet jual ubat antivirus kucing yg harganya murah..?kucing I Ada musim kena virus..angin yg bw virus nie..sgt bahaya..Semlm sihat, besoknya da sakit..n then my cat die..Huhu..Sedih..my cat Badan jd Lemah, xlalu mkn! Hiding berair..Help me..

  151. massura Berkata:

    minta ada sesiapa yang nak bela anak kucing umur dlm 6 bln…bulu cantik dan panjang…tp ekornya putus sekerat mingkin cedera ..sy jumpa kat depan rumah…sekrg dia dah sihat dan lincah..nama anak kucing ni( miaw2)…klu sesiapa nak bleh email sy di massuraabdrashid@yahoo.com…..sy berada di alor setar kedah…klu boleh biarlah dia seorang yang syngkan kucing…terima kasih..

  152. kotes Berkata:

    151-You bole pergi ke klinik veteriner(govt) sebAb harga medical check up atau ubat2an lebih murah berbanding klinik swasta.Kucing saya dulu menghidap penyakit yg same mcm kucing awak, penyakit aids..dijangkiti melalui udara…kena cepat bawak pg klinik.Cube cari alamat klinik veteriner (govt) melalui google search.

  153. nur atie Berkata:

    Salam….hye saya org baru di sini
    Saya nk tnya beberapa soalan berkenaan dgn penjagaan kucing
    Sya ade 3 ekor kucing persian….
    Ade seekor jantan neh mempunyai byak masalh
    Dri segi bulu nya banyak berpintal di bahagian bawah perut…
    Pastu masalah yg laenya bulu dia terlalu bnyak gugur.
    Ari neh sya grooming dan buang semua bulu nya..
    Saya nk tahu jugak berapa lma bulu kucing akan tumbuh.??
    Ape ubt yg sesuai utk masalah kucing sya..
    Harap kalian semua boleh bantu saya..
    Tq..

  154. zee Berkata:

    wan501 Bole tlg bagi alamat klinik haiwan kat tawau x?urgent sgt..my meow very sick..:( ni emel sy..huziawatyhuzeby@ymail.com

  155. Suzy Berkata:

    haiii u all… sy pun orang baru kat sini… kucing sy tgah teruk skg ada fungus yg teramat sgt kat bahagian kepala & telinga.. sy ada baca kat atas tu ubat gamat rasa berkenan juga nak beli… tp ada jual kat mana tu ekk?? please nak tau sgt beb… kasihhannnn kucing tu mengaru sampai luka daa telinganya tu… sedihhh tgk kucing tu… :(

  156. M Berkata:

    hai. saya tengah risau nie dengan keadaan anak kucing saya. baru 6 bulan. sejak 3-4 hari nie saya perasan najis dia lembik. tapi tak berdarah. bulu panjang kadang-kadang najis terlekat kat punggung. yang saya pening, saya tak tahu apa punca sebab saya tak ada pon tukar makanan dia. semua macam biasa. air pon hari2 tukar. try kasi daging ayam rebus dia taknak. ubat cacing pon dah kasi. huhu. tolong-tolong.

  157. M Berkata:

    oh lagi satu, keadaan fizikal dia pulak normal. aktif bermain menggedik macam biasa. makan/minum pon selera. cuma najis je yg tak sihat tak pepejal.

  158. servicii seo Berkata:

    Awesome blog! Do you have any helpful hints for
    aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
    Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
    There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!

  159. kuya Berkata:

    hye smua…. saya nk bertnya klau sesiapa tau ubat surolan? boleh diguna kan untuk telinga kucing dan di sapu di kulit untuk merawat fungus… sy ingin tau klau ader kesan x ubat ini kepada kucing sekiranya kucing saya terjilat ubat selepas saya menyapu dikulitnyer… racun ker? tq…

  160. maiya_zain@yahoo.com Berkata:

    Asalam semua pecinta kucing….. cara untuk hilangkan fungus kucing ialah…. amik minyak goreng ikan yang dah guna….. sapu sedikit pada tempat yang terkena fungus…. insyaallah fungus itu akn ilang secara sedikit demi sedikit…… kalo kucing ade batu karang… cuba amik pokok dukung ank rebus daun nya…sejukan air rebusan tu… dqn bagi kucing anda minum sedikit demi sedikit…kita hanya mampu iktiar…. semua adalah kekuasaan Allah

  161. Balin Maria Berkata:

    Kucing saya sedang bermasalah,sy x tau apa msalahnya,die x nk mkn apa2,moyok sje, x sktif lngsung,ksian….sedih sgt2,risau tgok comot adakah ini simtom penyakit jangkitan fungus????

  162. www.facebook.com Berkata:

    It’s actually a great and useful piece of information.
    I’m glad that you shared this helpful info with us. Please
    keep us informed like this. Thanks for sharing.

  163. Great beat ! I would like to apprentice even as you amend your
    web site, how can i subscribe for a blog web site?

    The account helped me a applicable deal. I have been tiny bit acquainted of this your
    broadcast provided shiny transparent concept


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 52 other followers