Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Susu Untuk Kucing Ogos 4, 2009

Hallo semua…

Adakah anda semua tahu susu yg sesuai untuk kucing anda? Kenapa tidak gunakan je susu yg biasa kita minum tu? Ada beberapa readers yg pernah bertanyakan soalan seperti ni beberapa bulan lepas, so hari ni Jarey bawak kamu orang semua story pasal susu kucing.

Susu-kucing-Milkodog

Ok! pertama sekali yg anda perlu tahu ialah sistem penghadaman kucing adalah berlainan dari manusia, jadi memberi kucing susu lactosa rendah lemak ntah apa2 biasa yg diminum oleh manusia adalah tidak betul. Di sini Jarey gunakan jenama susu ‘MILKODOG’ untuk menyusukan anak kucing, teknologi susu dari Jerman ni memang sangat2 sesuai buat kucing anda, terutama sekali pada anak kucing yg mempunyai masalah menyusu dengan ibunya. Bunyi jenama susu ni memang ada ‘DOG’ cikit sebab susu ni juga sesuai untuk anjing yg mempunyai sistem penghadaman yg serupa.

Jumlah sukatan pemberian susu sehari :
Kucing berusia 7-10 hari berikan 13ml
Kucing berusia 14-18 hari berikan 17ml
Kucing berusia 3 minggu berikan 20ml
Kucing berusia 1 bulan berikan 22ml

Bancuh susu dengan air suam (tapi tdk terlalu suam panas), kekerapan adalah 4-6 kali sehari bagi setiap 4 jam, manakala usia kucing mencecah 14 hari bolehlah dikurangkan kekerapan 4 kali sehari setiap 6 jam. Mudah bukan!

MILKODOG berharga dalam RM40, ada beberapa lagi jenama susu kucing yg juga sesuai digunakan seperti PetAg KMR Kitten Milk Replacer Powder, Neu Zea, Farnam Just Born Milk Replacer

Kepada sesiapa yg mempunyai lebih info pasal susu kucing ni, bolehlah tolong2 tambah list jenama susu kucing mana2 yg Jarey tertinggal ye.. :)

About these ads
 

33 Responses to “Susu Untuk Kucing”

  1. wan Says:

    salam jarey, di mana bulih dapat milkadog ni di kk ah?
    hari tu pi dr.rashid habis, pigi di bundusan petshop hari tu xda juga…
    di mana boleh dapat ni ah?
    erm, kucing 6 bulan pun boleh bg ba ni kan milkadog ni..
    tq

  2. jareyj Says:

    Hi Wan,
    Ko pegi area Damai, Pinnacles pet shop, sana ada jual tu.

  3. mohd asneh Says:

    kalau milkadog abis stok animac pun ok….kucing 6 bulan rasanya tdk perlukan susu sudah…tapi kalau mau bagi tiada salahnya…tapi kalau bagi saya susu ni mahal tau….dlm gambar ni ja nampak besar tapi sebenarnya kecik ja bekas tu heheheh…kecuali terpaksa baru saya beli susu ni heheheh

  4. mohd asneh Says:

    jarey saya ada blog lkhas utk simpan gambar kucing saya …www.mycatkingdom.blogspot.com heheheh main hentam ja

  5. wan Says:

    slalunya yg rm40 ni brp lama tahan?

  6. mohd asneh Says:

    yg kecik ni 200grm…bygkan kalau sekali buat 5 g …dalam sehari 6 kali buat….itu andaian plg minimum tu hehehhe

  7. sharifah noorzihan Says:

    di Perlis tak ada kedai yang jual susu khas untuk kucing, jadi kalau bagi susu kotak spt dutch lady ok ka? Kucing jumpa baru lahir dalam 3 hari

  8. mohd asneh Says:

    wan,
    jaga betul2 persian itam tu hehehheeh…mesti cantik apa pun all the best cabaran tu jaga kucing bulu panjang….

  9. syariman Says:

    i ada kucing kmpung nama kiki lala…bg dia mkn susu dutch lady ok jer….tp utk kucing parsi i nama mimi lala,x nk plk dia..nmpknya kena bg susu kitten jgklah utk mimi,thanks jarey!!

  10. mieow Says:

    asneh,

    sdh sya pigi blog kucing ko.. cute eh kitten tu.. jual sya..kucing kampung pun orait kalu sdh kena cmpur.. hehehe..main2 ja..

  11. ila Says:

    nak bg susu kat kucing usia dlm 3minggu guna apa?xpandai jilat2 lg.

  12. mohd asneh Says:

    ila,
    beli puting khas di petshop…

  13. kaka Says:

    kuching aku kena cacing perut dia kurus jer,nak buat cam ney ye doc?

  14. Rahiniza Nurkasih Says:

    salam…nk buat cam na kucing saya umo 2 bln, kwn bg, dia x nak minum susu yg dikhaskan utk kucing, saya kesian jd saya bg jer susu duch lady full krim milk dia minum dgn selera, boleh ke???

  15. Nicole Says:

    Anak kucing yang saya jumpa baru berumur lebih kurang 3 bulan – 6 bulan. tapi masalahnya anak kucing saya ni suka berak di merata temapat di dalam rumah dan saya agak sukar mahu mengajar dia berak di tanah. macam mana mahu ajar kucing agar dia menjadi biasa berak di tanah atau di luar rumah?

  16. Chempaka Says:

    jarey, tolong saya. saya budak baru blajar. mcmana nak ajar kucing minum sendiri? saya tk tau nk buat cmne sbb mula2 dulu sy dh start bg susu pakai picagari krn ibunya tk de. dah masuk sebulan umur derang. atau itu pekara biasa sbb die masih muda? terima kasih..

  17. ubi kentang Says:

    ad x cdgn susu laen

  18. Afiqah Says:

    salam… b0le saya tanyer??
    sya ader bela 3 ek0r anak kucing..
    sya da beli susu n botolnyer skali…
    lepas bg susu.. sya lapkn dianyer kemaluan… suh dia kencing..
    pastu ank kucing 2 nk berak.. tp.. nape berak nyer keras sgt…
    lagi.. lepas sya letak ank kucing 2 kat tempat dia (dlm kotak)..
    dier asyik mengiau n nak kuar jer.. kenape ehh??

  19. zul Says:

    Saya dari kl..dekat mana boleh dapatkan susu nui

  20. Reed Says:

    halal tk susu nie?..

  21. rizal Says:

    kucing sy bru kematian ibu..kecian sgt..skg nk bgi mcmne ntah susu kt ank kucing tu..guna picagari dlu blh ke?tpi xnk icap..asyk bnyi je..mati jgk rsa ank kucing tu..kecian..

  22. lisa Says:

    hai sy lisa,sy ada mslh ckt.ank kucg sy bru 1bln,tp mta die brair n kdg2 pg2 bgn mata dia xnampk..xthu knpe.mak die kurg susu,sy bg susu…cma sy ksian mta dia je,.brair2…blu die tebl pnjg wrne puth..n mta wrna biru.sy tkt la law trjd ape2,plz help me..

  23. abraham Says:

    Hye..
    Boleh sy tau. Mcmana sukatan yg betul untuk membancuh milkadog?
    My cat baru delivered babies tapi sian tgk dia nak susukan babies dia sbb dia agak loose weight. Td dah pg petshop n belikan milkadog. Tanya owner petshop tu, dia ckp cara bancuh 1sudu milkadog bancuh dgn 3 sudu air. Btl ke sbb bila buat td pekat semcm. Ada org kata 1sudu teh dibancuh dgn 15ml air. Kalau setgah botol kucing tu sama dgn 6 sudu teh. Buat jgk td tapi pekat teramat2. Bancuh dgn 2 sudu pun dah pekat. Boley tolong advicekan? Tima kasih byk2. Kalau boley emailkan, tlg emailkan yer…;)

    nanmadrigal@gmail.com

  24. LEENIA Says:

    JAREY..D KK PETSHOP DMAI TU DKT2 MNA?
    NEU ZEA TU MHAL KA?

  25. azrul Says:

    anak kucing berapa lama ya nk putus tali pusat nya?Saya ada terjumpa anak kucing yang baru lahir dan masih lagi ada tali pusat.saya cuba bagi dekat ibu kucing yang lain,tapi xmau plak di susukan..hehe.ada cadangan apa2 tak nak buat dengan anak kucing tu.kesian kat kucing tu,saya pun xtau nak buat macam mana lagi.

  26. ddd Says:

    sy ada anak kucing. around 2 weeks, mak dia hilang. dah pegi cari susu untuk kitten dan jumpa. tapi bila nak byar vet tanya umur kitten brpa. n dia tak bagi minum susu tu, suh beli susu segar je. jadi tolong bantu, confius giler rase neh. n satu lagi masalnya ank kucing saya takmau minum susu yang dibagi.

  27. nadhifia salsabila Says:

    .Brpa harganya?:-D

  28. Hi to every one, it’s in fact a nice for me to pay a quick visit this website, it includes precious Information.

  29. diana Says:

    kalau area taman melawati atau wangsa maju, KL, kat mana boleh dapat ye?

  30. alang Says:

    nak tanya… kalo area kuala terengganu ada x susu ni??

  31. If some one needs expert view concerning running a blog then i propose him/her to pay a quick visit
    this web site, Keep up the fastidious work.

  32. cute puppies Says:

    I was extremely pleased to uncover this page. I want to to thank you for ones time due
    to this wonderful read!! I definitely enjoyed every little bit
    of it and I have you book marked to check out new things in your website.

  33. kak noy Says:

    Di mn nak dapatkn susu kucing ini.
    Saya tak tau usia sebenar anak kucing ini,jumpa di belukar…badan kurus sangat…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 53 other followers