Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

MyBlogLog Mac 12, 2008

Filed under: Personal — jareyj @ 2:02 pm
mybloglog.jpg

Hoorayyy!!! Secara rasminya pada hari ini saya adalah ahli MyBloglog member yang terbaru.. checkout my sidebar sebelah kanan. Kepada sesiapa ahli MyBlogLog yang berminat terutama yang sayangkan haiwan bernama kucing jangan lupa join community JareyCatLovers ok..

 

7 Responses to “MyBlogLog”

  1. MIZA Says:

    hi jarey,
    i open ur web ni sbb tgh cari penjagaan kitten yg sesuai.sbnrnya kitten ni mak dia org dah hilang.so i lah jadik mak dia skang, masalah skang, pasal pemakanan dia, i x tahu nak bagi dia apa yg sesuai, i ada beli kitten food kat kedai, memang dia org mkn tapi i risau kot2 x sesuai sgt. pas tu, i x tahu mcm mana nk ltk dia org.dia suka buang air bsr n kecik.so selalu kotor. i selalu mandikan dia, tapi…skang baru i tahu yg i silap mandikan dia org dgn air sejuk.lps mandi i krgkan dgn hairdryer lah.satu lagi, dia org x reti minum susu sendiri.kena suap dgn picagari….penat lah i jarey, i kerja, tolak dr rumah kol 7 pg, sampai rumah plg awal 6 ptg. i risau dia org sakit ke apa2 ker, sbb i dah syg dia org.uwaaaa..help me la jarey…..kat rumah i semua kerja, harap adik i, main suap jerr…….cuba u bagi jln yg se elok2nya untuk i jaga kitten, i love them…

  2. Hi Miza,

    Firstly, congratulations kerana sanggup ambil kitten tersebut.

    Oleh kerana u tak bagitau umur kitten tersebut, here guidelines untuk kitten overall. Lazimnya kitten yang sudah pandai berjalan, mampu makan sendiri.

    1. Since maybe mother dia tak ajar dia teknik buang air besar. So, u terpaksa letak dia dalam kotak/cage until dia pandai buang air besar dalam pasir.

    Kalau boleh elakkan dari beli jenis pasir clumping as ia mungkin merbahaya kerana kitten suka try makan benda-benda baru. Try beli paper based.

    Selepas makan agak dalam 1 minit, angkat kitten tersebut letakkan dalam bekas pasir tadi pegang kaki hadapan dan buatlah seolah-olah ia menggali lubang. biarkan sehingga ia buang air besar dan selepas itu sekali lagi angkat kaki hadapan dan ajar ia cara mengambusnya semula. Amalkan setiap kali lepas makan sehingga ia pandai berdikari.

    2. Untuk makanan, gunakan wet-food supaya ia mudah makan. Lazimnya berikan ia wet-food berasaskan chicken. Sediakan sedikit Royal Canin Babycat 34 (beli pek kecil dahulu) dan biarkan ia pandai makan sendiri. Letakkan sedikit air berhampiran tempat makan, selesai makan ambil kitten tersebut dan kenakan mulutnya pada air. Ia akan biasa minum sendiri selepas itu.Jikalau makanan tersebut tidak sesuai untuknya, ia akan mengalami ‘watery stool’. so, tukar jenis makanan. Jikalau anda ingin memberi susu, berikan susu khas untuk anak kucing yg lazimnya boleh didapati pada pet-shop atau vet.

    Anda harus memastikan ia makan dan minum (perhatikan dan awasi), kerana ada kitten yang tidak mampu belajar makan dan minum sendiri. dalam kes ini anda tidak mempunyai pilihan selain dari menyuapkan mereka.

    Biarkan mereka didalam kotak sehingga mereka pandai buang air dan makan sendiri.

    Hope its may help…😉

  3. jareyj Says:

    Miza harap panduan yg diberikan oleh En arisham dapat membantu miza…dlm keadaan anak kucing masih kecil dan masih blm mampu mkn dan minum sendiri. miza kena selalu mengawasi si comel. pejam celik mesti anak2 kucing tu akan pandai berdikari. So buat masa sekrg kenalah bersusah2 dahulu…nanti blhlah bersenang2 kemudian….he..he..he..Ooo satu lagi,,,pastikan sediakan tempat tido anak2 kucing tu dgn tuala atau kain supaya lebih selesa.

    Kepada En arisham, terima kasih ya info nya….

  4. waduh…ber encik-encik la pulak…panggil saja sham..ayooo😉

  5. jareyj Says:

    haaaa!!!! sham???? Oooo baiklah…sham ekkk…mcm tak sopanlah.sbb i ni masih budak lg….panggil uncle ok? haa…ha..ha..gurau je….i ada tengok kat website entah bgian mana tp ada gambar sorang lelaki ala2 macho gitu….gambar u ke tu??? pakai cap merah t shirt putih….klu tak salah org lah….

  6. wuargghhh….hahaha i la tu…uncle? aduhh naya tu…macho tu tak la…tapi errr manis adaaaa…

  7. jareyj Says:

    yelah tu manis..mcm gula…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s