Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Oooo Si KiKi… Jun 28, 2008

memperkenalkan jeng..jeng..jeng… KIKI…. kucing kesayangan kepunyaan my cousin Sylvia yang sekarang menetap kat damansara. comel kan!!!

Gambar bersama Kiki, shot diambil pada sekitar April 2008. Ketika itu Kiki masih berumur kira-kira 4 bulan. Saya pun nampaksedikit berisi..he..he..he..

Manakala dibawah ini pula ialah gambar terbaru Kiki, shot diambil pada June 2008..

lihatlah perbezaan tubuh dan bulu KIKI. Betapa sihat dan gebunya Kiki membesar. Perhatikan juga bulu Kiki yang agak lebat jika dibandingkan Kiki berumur 4 bulan. Apakah rahsia yang diamalkan Sylvia menjaga Kiki sehingga begitu rupa?? jeng..jeng..jeng…

Sebenarnya KIKI pun agak fussy untuk memilih makanannya…KiKI hanya makan premium cat food (for kitten) dan minum susu. Selain itu,  perhatian yang lebih teliti ketika Kiki dalam proses pembesaran dengan memberi penjagaan yang rapi dan  persekitaran yang sihat untuk mengelak dari jangkitan sebarang kuman yang mendatangkan penyakit.. that’s it!  Kiki seekor anak kucing yang sangat aktif dan manja. Tabiat Kiki, suka sangat mengusik kita apabila kita syok tido ataupun menonton television. Perkara yang dibuatnya dia akan menyergah kat depan muka kita kalau tengah tido. Kalau tak pun dia suka menjilat-jilat kaki.

Bagaimanakah pula kucing anda?? adakah ia menjadi lebih sihat membesar dan cergas? dan bagaimana pula anda menjaga kucing anda ketika kecil hinggalah ke peringkat dewasa?

Kongsilah pengalaman anda disini bersama saya…

 

18 Responses to “Oooo Si KiKi…”

  1. Kasawari Says:

    Hi Jarey,

    awak punyai blog yg menarik tentang kucing..
    saya dan isteri baru sebulan lebih mememelihara kucing jenis Local Persian.. belum lagi bersedia nak masuk blog.. he he

    Umurnya baru 3 bulan dan kucing betina.. namanya Shero..

    Masalahnya dia cukup senang nak kena bulu gugur seperti ada fungus.. dah bawak jumpa doktor, dan doktor beri ubat sapu dan syampu.. Kami ada kuarintin Sherao dalam bilik untuk seminggu.. dah ok.. tapi bila dilepaskan dalam rumah.. kena lagi.. (tapi kami tak pernah bawa keluar Shero ni)..

    Rasanya.. baru kami tahu bela Persian ni.. susah nak jaga bulu dia kan.. tapi kami tetap sabar..

    Esok nak bawa Shero pergi Injek Vaksin..

    Selamat Berkenalan..

  2. jareyj Says:

    hai salam perkenalan juga….masalah begitu adalah masalah biasa…ini kerana adalah masalah cuaca dan persekitaran…maksud saya seperti mungkin keadaan persekitaran lembab, panas, sejuk. ini adalah normal…kucing kepunyaan doktor haiwan tempat saya selalu bawa kucing saya pun mengalami masalah yg sama…pelikkan…memang tak sukakan..he..he..he..kucing2 saya pun mula2 mengahdapi masalah yg sama…tp lama kelamaan masalh fungus semakin kurang dan hilang sampai sekrg…boleh tengok tak gambar shero?

  3. Fungus boleh berlaku kerana beberapa sebab..faktor cuaca (lembab dan panas), keadaan sekeliling…seperti jika kucing anda suka releks dekat bilik air dan juga kebersihan litter box mereka.

    sekiranya…fungus tersebut telah merebak diseluruh badan. I would suggest u mandikan ia dengan Malaseb..

    Since ur cat under threatment…now a good time to give her a good food for skins such as RC Skin and Care or Innova Evo to make the hair growth faster…

    goodluck!

  4. Kasawari Says:

    Hai Jarey dan Nor Arisham

    Wah terima kasih berkongsi ilmu yang berguna untuk kami.. betul jugak kelembapan menjadi fungus tu membiak.. macam ni kena amik silicon gel letak banyak2 dalam bilik tu.. so kelembapan dapat dikawal..

    Hari ni tak sempat nak bawak Shero jumpa Doktor.. so esok jer dia kena injek.. dan pastinya saya akan dapatkan apa yg Nor Arisham cadangkan.. buat masa ini makanan Shero ialah Science Plan (Tuna)..

    tentang gambar shera.. pastinya akan dipaparkan kemudian.. he he

  5. Kasawari…its been my job as Ambassador to help in anyway i can..not just about cfa, cat shows but good cat care as well..😉

    It would be better if you can sanitize you cat room (I used jeypine) to avoid any other germs. I usually sanitize my cat room & litter box every 2 days.

    For good coat / hair supplements…you might want to use salmon oil, brewer yeast and coat oil conditioner (in pil..just like evening primrose)

    Science plan is good..but ofcourse kibbles only not enough…in order for cats to get a good coat & weight u need protein..such as raw meat or raw chicken breast.

  6. menth Says:

    saya ada sama dgn kiki nie….tpi jntan….

  7. jareyj Says:

    dengan kiki?

  8. menth Says:

    hahaha yapp..kira sama la mata biru…waktu kecik macam kucing siam aja…tapi besar x ingat……hahahahaha

  9. CIKIN Says:

    seronok nengok blog nie,i baru saja membela 2 ekor kucing parsi. masih kanak2 lagi, diorang berdua ni baru je xde ibu
    ,so saya bagi dia minum susu yang saya beli di petshop . masalahnya saya tak tahu adakah susu tersebut sesuai untuk kucing saya, dan berapa sukatan susu yang perlu saya beri untuk seekor anak kucing saya? sebab saya takut dia akan sembelit ataupun cirit birit..

  10. CIKIN Says:

    opss..! sowry jarey, i lupe nak say salam perkenalan kat u..
    and name kucin i QULANG & CHEETAH. dua2 jantan. berusia dalam 1 bulan lebih.

  11. aRe_uDear Says:

    hai jerey.

    salam perkenalan dari i kat cni..
    ermmm.. la nie baru tau susah jugak nak jaga Ratu nie.. walaupun kecik lagi tpi nakal..

    i x penah lagi bela kucing2 jenis persian nie.. harap2 belaan yg pertama nie menjadilah..

  12. Leen Samsudin Says:

    Hi Jarey… saya pun ada kucing sama mcm Kiki. Umur dlm 4 bulan. Baru2 ni ada bawa pegi ke vet, & they advise jgn bg mkn Whiskas sbb kandungan garam yg tinggi. so they suggested mknan yg lain. mcm mana nak bg bulu dia gebu mcm Kiki ye? so adorable…. hehehe

  13. dydik Says:

    hi jarey..
    sy baru masuk blog ni..menarik sgt..sy ni peminat n sayangkan kucing..di rumah sy punya 3 ekor kucing..sekor ibu dan 2 anknya..kucing kesayagan sy dydik..sekarang dia sedang sakit..ibu kucing ni kucing kg@biasa je tapi ank dia keluar spesis maine coon.. kucing sy sama sgt dgn kucing milik Mr.Jimmy Simmon..muka,warna n bulu semuanya sama..cuma umur dia baru 7bln..tapi besar sangat..sy pun tak thu pada mulanya spesis kucing ape, smpai la sy tengok blog ni baru..sekarang tgh sakit..boleh jarey bg petua tak nk bg mkn kat kucing mkn..payahnye nk paksa dia mkn..

  14. dydik Says:

    hi jarey..
    kucing saya sakit..bwk pegi klinik, mula2 doktor ckp kena virus..pas tu dia kata deman plak..utk pengetahuan jarey sy tak pernah vaksin kucing sy..sbb cetek pengetahuan kan..ingt just bela mcm tu je kan..sekarang bila dydik dh sakit baru tahu..yg payahnya nk pksa dia mkn..bg makanan lembik, dia luah balik..doktor bekalkan ubt deman,antibiotik,air garam..pastu doktor nasihat kna pksa jgk dia mkn n minum..tapi part mkn tu susah sgt..dia luahkan blik..boleh tak jarey bg petua ke tips ke atau apa2 saja untuk dydik sy ni..runsing sy di buatnya..

  15. dydik Says:

    hi jarey..
    lupa pulak nak say salam perkenalan kat u..excited sgt nk tanya kan..anyway saya ada 3 ekor kucing..sekor ibu, 2 ekor anak..nama kucing saya dydik & adik..ibu kucing tu sy panggil ibu je..ank kucing sy baru usia 7 bulan..

  16. Irin Says:

    hai jarey..salam perkenalan,saya irin dari keningau,sabah..saya ada kucing parsi usianya 3 bln,camna mau kc bulu tbal mcm kiki..hehe…

  17. zubaidah Says:

    hai jarey. salam berkenalan, saya zubaidah dari kota baharu ,kelantan …saya ada ank kucing dalam 2 bulan atau 3 bulan kucing tu terleka tulang halus di dalam tekak dia macam nak termutah aje saya takut dia sakit aje tolong bagi penjelasan ye….

  18. kucing saya keturunannya bulu kembang tetapi bila emak nya melahirkan anaknya kurap sya jga risau dgn kucing sya………… TOLONG BERI SYA PENJELASAN………………..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s