Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Bulu Kucing Yang Mana Menjadi Pilihan Oktober 4, 2009

Adakah ada diantara anda ‘alah’ pada bulu kucing?? atau anda tidak mempunyai masalah langsung dengan bulu kucing.. actually bulu kucing bukanlah satu masalah, dengan rutin penjagaan yg betul, rapi dan teliti, seorang yg mempunyai ‘alah’ pada kucing pun tentunya geram melihat kucing2 anda yg comel.. oleh itu, kita tengok pool dibawa, jenis bulu kucing yg macamana lebih banyak kamurang jaga sekarang..

 

Cat Of The Week – 14 Ogos 20, 2009

catoftheweek14-John

Nama : John
Baka : DLH (Domestic Long Hair)
Umur : 3 bulan
Jantina : Jantan
Makanan : AIMS
Tabiat : Gigit jari tangan dan kaki tuannya.. Sangat active.
Kegemaran : tunggu luar bilik tuannya…

Cat of the Week kali ini ialah seekor kitten yg kiut lagi aktif, ucapan tahniah buat Ramlan Amir :). Memang John sangat kiut dan tidak sangka umur 3 bulan pun sangat aktif ye! Syabas!!

Jangan lupa, kepada yg berminat untuk mencuba nasib untuk publish korang punya kucing kesayangan dlm galeri ‘Cat Of The Week’
email ke : jareyj80@gmail.com dan pastikan gambar jelas dan terang, berserta butir2 kucing anda yang lengkap..

 

Susu Untuk Kucing Ogos 4, 2009

Hallo semua…

Adakah anda semua tahu susu yg sesuai untuk kucing anda? Kenapa tidak gunakan je susu yg biasa kita minum tu? Ada beberapa readers yg pernah bertanyakan soalan seperti ni beberapa bulan lepas, so hari ni Jarey bawak kamu orang semua story pasal susu kucing.

Susu-kucing-Milkodog

Ok! pertama sekali yg anda perlu tahu ialah sistem penghadaman kucing adalah berlainan dari manusia, jadi memberi kucing susu lactosa rendah lemak ntah apa2 biasa yg diminum oleh manusia adalah tidak betul. Di sini Jarey gunakan jenama susu ‘MILKODOG’ untuk menyusukan anak kucing, teknologi susu dari Jerman ni memang sangat2 sesuai buat kucing anda, terutama sekali pada anak kucing yg mempunyai masalah menyusu dengan ibunya. Bunyi jenama susu ni memang ada ‘DOG’ cikit sebab susu ni juga sesuai untuk anjing yg mempunyai sistem penghadaman yg serupa.

Jumlah sukatan pemberian susu sehari :
Kucing berusia 7-10 hari berikan 13ml
Kucing berusia 14-18 hari berikan 17ml
Kucing berusia 3 minggu berikan 20ml
Kucing berusia 1 bulan berikan 22ml

Bancuh susu dengan air suam (tapi tdk terlalu suam panas), kekerapan adalah 4-6 kali sehari bagi setiap 4 jam, manakala usia kucing mencecah 14 hari bolehlah dikurangkan kekerapan 4 kali sehari setiap 6 jam. Mudah bukan!

MILKODOG berharga dalam RM40, ada beberapa lagi jenama susu kucing yg juga sesuai digunakan seperti PetAg KMR Kitten Milk Replacer Powder, Neu Zea, Farnam Just Born Milk Replacer

Kepada sesiapa yg mempunyai lebih info pasal susu kucing ni, bolehlah tolong2 tambah list jenama susu kucing mana2 yg Jarey tertinggal ye.. 🙂

 

Cat Of The Week – 13 Mei 4, 2009

catoftheweek13-chucky

Nama : Chucky
Baka : DLH (Domestic Long Hair)
Umur : 7 bulan++
Jantina : Betina
Makanan : Iam’s, RC Kitten
Tabiat : Sangat pemalu, bersembunyi dibawah kerusi/meja sekiranya ada tetamu datang.
Kegemaran : Suka melepak di kaki tuannya serta gemar bermain2 dengan tali, bola dan cahaya lampu suluh.

Sekali lagi tahniah buat Is (ahemm.. ahemm)! :)

email ke : jareyj80@gmail.com utuk kucing anda masuk ke Cat Of The Week dan pastikan gambar jelas dan terang, berserta butir2 kucing anda yang lengkap..

 

Cat Of The Week – 12 April 18, 2009

13-catoftheweek-ratu

Nama : RATU
Baka : DLH (Domestic Long Hair)
Umur : 2 bulan++
Jantina : Betina
Makanan : Science Plan & Tuna (Premium)
Tabiat : Suke mengigit kaki sure yg selalu jadi mangsa owner dielah, suka menetap kat toilet, suke air-cond kalau tidur nak atas katil jer kalo tempat lain sure tidur sekejab, Kuat main sambil gedik2 gitu & sangat manja.

Tahniah buat are_u 3193! Seekor kitten yang comel berbulu hitam. Hmmm.. Ratu ni kecik-kecik suda pandai manja-manja gedik haa. Apa apapun Tahniah sekali lagi.. 🙂

Kepada semua pembaca2 yang masih belum menghantar gambar kucing kesayangan anda, bolehlah email ke jareyj80@gmail.com dan pastikan gambar anda jelas, terang, berserta butir2 kucing yang lengkap..

 

Cat Of The Week – 10 Februari 18, 2009

10-catoftheweek-dale

Nama : Dale
Umur : 5 bulan
Jantina : Jantan
Makanan : Iams
Tabiat : Makan, makan dan makan!

Tahniah buat pengirim yang bergelar Kuat Gagah! 🙂 Kuat betul Dale makan ye, sampai hobinya pun makan, makan, maaaaakan ja. Apapaun tahniah sekali lagi..

Kepada semua pembaca2 yang masih belum menghantar gambar kucing kesayangan anda, bolehlah terus email ke jareyj@gmail.com.

 

Cat Of The Week – 09 Februari 11, 2009

09-catoftheweek-hunny

Nama : Honey
Baka : DLH
Jantina : Betina
Makanan : Frieskies
Tabiat : Menangkap cicak, bermain dengan bola serta tidur.

Tahniah buat tuan punya kucing, Azie Azizah! 🙂 haa kalau ada kucing baru jangan lupa email gambar lagi yek! Tapi pastikan gambar terang dan jelas okay!