Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Cara Menukar Makanan Baru Kucing…. Oktober 21, 2007

Filed under: Pemakanan Kucing — jareyj @ 4:23 am

menukar-makanan-kucing.jpg

Ingin menukarkan makanan baru setelah si manja sudah biasa dengan makanan lamanya? Tidak semua kucing boleh menerima makanan baru setelah lama biasa dengan makanan lama.

Ini kerana usus kucing mempunyai bakteria sihat yang dapat membantu pencernaan makanan di serap sepenuhnya. Usus- usus ini memang semula jadi terdapat pada badan kucing. Ia di sebut Flora usus. Tetapi ramai yang beranggapan apabila kucing mereka menghidapi masalah pencernaan, mereka mengatakan makanan tersebut tidak bagus. Sedangkan mereka membelinya dengan harga yang mahal.

toxoplasma.jpg

Contohnya, apabila kucing kita telah biasa dengan makanan lama kesukaannya, flora usus kucing juga telah seimbang dengan makan tersebut. Jadi apabila kita menukarkan makanan baru secara mengejut belum tentu makanan baru tersebut dapat diterima oleh usus kucing kita.

Oleh itu kita perlulah mengikut beberapa langkah teliti bagaimana menggantikan makanan baru kepada kucing supaya mengelak daripada gangguan pencernaan.

graf-makanan-kucing.jpg

Pada hari pertama dan hari kedua, kita cuba campurkan sebanyak 30% makanan baru dengan makanan yang lama. Pada hari ketiga dan keempat pula kita cuba campurkan makanan baru sebanyak 50% dengan makanan lama. Dan pada hari kelima dan keenam kita cuba campurkan sebanyak 70% makanan baru dengan makanan lama. Sehinggalah pada hari seterusnya apabila kita lihat kucing kita sudah biasa dan tidak menghadapi apa-apa masalah dengan makan barunya, barulah kita boleh memberikan 100% makanan baru kepada kucing kita.

Namun ada juga kucing yang saluran pencernaannya tidak sensitif dan boleh menyesuaikan diri dengan makan baru pada bila-bila masa.

 

39 Responses to “Cara Menukar Makanan Baru Kucing….”

  1. ochy Says:

    emang yang namanya kucing tuh lucu bgt, ga’ ada binatang yang bisa nandingin kelucuan seorang kucing, buat yang pada punya kucing jaga baek-baek kucingnya yaaaaaaa! soalnya dulu gw punya kucing yang lucu bgt dan gw cayang bgt sama tuh kucing tapi skrng kucing gw itu udah ga’ ada, gw sedih bgt dech(hiks…hiks )

  2. jareyj Says:

    ooo..kesian bgt deh…kita punya nasib sama loh…gw punya kittens elma n mylo juga nga ada sudah.gara2 virus yang selalu menyerang anak kucing. gw tu jadi sedih sgt…

  3. naru Says:

    waduh…gawat jg..
    kucingku skr lg skit..gak mau makan..
    gmn terus..badannya kecil bgt,
    gak mau kehilangan niy..

  4. esharkj Says:

    Jareyj,
    Waduh sih! bila masanye b suda pandei cakap indon sih!

    naru,
    Adeh! Iyah!.. bener, bisa dijaga kucing kamu dengan baik sekali. sayang deh kehilangan.

  5. Nurul Says:

    kak Jarey.. Kiter suke kucung lah.. TApi skrg dah xbrani nak peluk sgt.. Toxoplasma gondhii tu menakutkan… Memanglah dimandikan tapi coz kucing tak duk diam dalam rumah ja tangkap macam2.. Sdey ni.. kNahantar kucing jauh dari rumah taruk kat kebun.. Tiap hari gi bagi makan aja… Sebulan sekali baru family bagi g main2…😦

  6. zaini Says:

    saya nak tanya … makanan mana yg bagus untuk kualiti bulu dan kesihatan yg baik … samada royal canin or science plan… ade sesetengah mengatakan royal canin bagus dan ade yg kata science plan yg bagus sebab merangkumi semua zat yg diperlukan kucing.. harga lebih kurang sama jer kan tak de beza sangat… tolong saudara arisham kalau leh respon atau saya leh rujuk mana2 blog or page… jarey semakin injured tuu hehehe sori jarey

  7. wan Says:

    salam jerey and all..
    saya nak tanya, boleh ka kalau kitten saya umur 3 bulan 10 hari (sekarang makan royal canin babycat 34) saya tukarkan ke ROYAL CANIN KITTEN 36??
    pasal RC36 ni kan untuk 4 bulan ke atas. Ni pasal makanan saya yang RC34 ni nak habis sudah. . so nak tukar terus ke RC36.. Pasal sayang kalau saya beli yang RC34 pasal tak lama lagi dia mau tukar ke RC36 sudah… boleh ka tu ah?
    tiada side effect ka tu?

  8. mohd asneh Says:

    zaini,
    kucing ni mcm manusia juga…ada yang makan ayam, ada yg makan daging, ada yg makan ikan,….kucing pun begitu ada yg sesuai makan RC atau yg sesuai makan SP, ada yg sesuai makan IAMS atau INOVA heheheh semuanya baik yang penting poket mau tahan, kecuali makanan supermarket la…utk bulu n kesihatan u bagi kucing u supllement tambahan contohnya NUTRICOAT utk bulu dan BREWER YEAST utk kesihatan ataupun vitamin2 lain la…

    wan,
    makanan premium mcm RC memang jarang kita dengar ada side effect, dengan syarat ikut teknik menukar makanan yg jarey tulis ni…ini yg terbaik…kalau tidak ikut biasanya akan cirit birit saja la….itu kesan sementara tapi akan ok juga selepas beberapa hari….

  9. yanti Says:

    Assalamualaikum…
    hai Jarey, apa khabar. Saya dari Taiping, Perak. Nak tanya kat mane saya boleh dapatkan produk SP atau RC. Sebab kat kawasan Taiping tak ada petshop yang menjualnya. Tapi saya tak try lagi cari di Ipoh. Sekarang ni saya terpaksa beri my kitten makanan supermarket. Ianya tak elok kan. Tolong saya. Thanks…

  10. julia Says:

    tanya lagi,kalo bagi mkn supermaket tu & bagi jugak vitam in&multivitamin,boleh ke garam2 dlm usus tu di hadam/larut?bagi die minum air byk,boleh selamat ke?kucing nenek & bapa mentua saye tak pernah lak kene batu karang,mcm2 pulak tu yg die mkn.keluarga hubby mule dr moyang pelihara kucing,sampai bela kucing hutan,org tempatan panggil rimodan(kalo tak silap name borneo forest cat)saiznye besar dr kucing biasa,paten iras2jaguar,org ulu bagi kat moyang 2ekor dr kecik,tetap gak serang org dewasa sampai koyak kaki..yg bestnye dgn bebudak die tak serang,die jinak ngan tuan&bebudak,bila moyang meniggal die pun mati ade yg hilang..sayang tak ade waris,teringin gak nak bela kucing mcm tu..he..pjg lagi.

  11. julia Says:

    lagi satu,last…kucing umur 2weeks tu boleh bagi vitamin&multivitamin tak?vitamin yg mcm d sebutkan d atas tu?

  12. mohd asneh Says:

    julia,
    u try bagi kucing u tu vitamin cecair…tapi jgn byk…biasa i guna multivitamin manusia…brand appeton..khas utk bayi tu…main titis punya

  13. julia Says:

    boleh bagi full name appeton tak?nak cube ni,tq

  14. mohd asneh Says:

    appeton infant drop …kalau tdk silap la heheheh jgn bg byk2 saya just try n error saja

  15. farawahedah Says:

    kat melaka kat mana ada jual RC ni……?

  16. mohd asneh Says:

    u try cari tempat ni……
    1. Exotic Nature Shop
    No. 10 Jalan Melaka Raya 20,
    Taman Melaka Raya,
    75000, Melaka.
    Tel : 06-2846715 Roby(016-9151540) Su(019-3839771)

    2. Green Land Aquarium & Landscape
    30, Jalan Pantai Emas 1, Klebang Besar, 75200, Melaka.
    Tel : Goh Yong Chow (012-639 1240)
    atau call CYTEH 0166109894 dan JEN 0166420227

  17. farawahedah Says:

    terimakasih

  18. dya Says:

    tucing dya cirit birit coz tukar mkan n minom susu milkydog..susu beli da 2 bulan x tengok da expired ke blom..bahaya ke tucing minom susu expired n camne nak bg dia selera makan..bleh bg glukos x

  19. mieow Says:

    dya.. ko tau, sya beli susu utk kucing yg teda jenama ni kittyland ka tu nama nya.. campuran dlm susu ada garam/mineral gula/glukos, lembapan,protein.. mybe tu mgkn buat perut anak kucing sya meragam then cirit birit smpai termati.. 2 ekor lagi tu berturut2.. yg lawa pula mati.. yg tgl hitam legam.. nasib muka nya cute sikit.. teda hati sudah mau pelihara kucing

  20. mohd asneh Says:

    dya,
    kucing bila umur dia dah 2 bulan tak bagi susu pun ok…yang penting dia makan sudah…pastikan dia makan, untuk kitten plg baik isi dada ayam rebus kosong carik2kan dia halus2, milkadog tdk menyebabkan cirit tu…makanan tu yg buat cirit

  21. ruixiquan_87 Says:

    hi guys!sy nk tya la. klu sy nk bg c ted pakai kristal utk tandas dia ok x?coz sebelum ni dia pkai pasir biasa jer.n klu sy nk bg groming dia seminggu skali blh x?

  22. dya Says:

    mieow,
    aduh!sian nyerrr tapi dr.haiwan cakap kitten kalu ceri beri bg mnom glukos??

  23. mohd asneh Says:

    kristal tu sama juga fungsinya dgn pasir…dulu saya perna cuba pakai tu tapi kucing saya suka main kristal tu last2 berhamburan semua kalu bekas tmpt buang najis u jenis yg mcm toilet bertutup tu ok la tdk dapat dia hamburkan kristal2 tu…ted mg suka main kristal tu. pasal grooming tu kalu rajin seminggu sekali la yg terbaik.

  24. ruixiquan_87 Says:

    thanks en.asneh. klu ted suka main pasir ok la bg dia untuk main saja ok x? pasir tu tetap kena pakai kan? n satu lg klu saya bg toilet ted yg jenis tutup tu c ted tau ka mau berak di dalam nya? saya takut beli nnti pun dia xmau pakai…

  25. ruixiquan_87 Says:

    mcm mn nk masuk dlm cat of the week tu.teringin pulak nak join.
    mcm mn ya?

  26. mohd asneh Says:

    ambik gambar tercantik ted then htrkan kat email jarey nanti dia upload la tu hehheheh…pasal toilet kucing tu mgkn agak susah mau ajar ted sbb besar panjang sdh kan…

  27. ruixiquan_87 Says:

    yah tp mgkn saya pun mau masukkan gambar2kucing yg lain kut.nk cuba hehehe

  28. mieow Says:

    asneh, no. phone kak joriah tu cm nda dptla.. masih ok ka tu no.phone..hehhehehe..

  29. mohd asneh Says:

    miew,
    tak tau pula kalau dia tukar no hp…ok ambik hp huby dia 0138648484…rumah dia 087425575…apa pun no petshop tu 087429919 pincle labuan try call la tanya lokasinya

  30. mieow Says:

    Asneh,

    ok thanks.. sudah sya kol pinecle petshop tadi.. hehhe.. tpi kucing sya mati lagi.. habis dah semau anak kucing mati.. si tam2 pun baru ja mati .. aiss.. cm malas mau pelihara kucing sdh..

  31. Watie Says:

    larh..kucing saya klau sakit sya bgi nestum kucing tuh ..syukur dya smbuh..tp skit klau jatuh .skit dlm prut sikit2..klau gatal sye bgi mndi jew..tp mmg susah nak bgi mndi kucing..urmmm..susah3x..

  32. e-ka Says:

    sya nk tnya kucing saya ssh lau nk bagi mkn,,,,,so mcm mne ea,,,,,n skrg die skit,,,,,,

  33. mastura Says:

    E-ka : kalau nak tahu raya cina tempohari anak kucing saya 4 hari tak makan …susah hati betul saya ,kemudian saya pergi hantar ke klinik veterinar wondercare yg berdekatan ngan tempat tinggal …Doktor kata anak kucing saya sakit perut sebab bakteria ade dlm perut dia …doktor beri 3 jenis pil ….sekarang alhamdulillah anak kucing saya semakin kuat makan & sihat waafiat …

  34. sani Says:

    saja jer nak kasi tips…

    kalau nak kasi makan ikan atau dada ayam… jangan sesekali kasi yang digoreng..kok nanti bulunya gugur

    kucing ni mudah serik… kalau diberi makanan yg expired dan dia sakit perut, dia takkan makan lagi makanan jenis tu mahupun jenama berbeza. Dia dah tak percaya lagi. utk menarik kembali kepercayaannya semula… kita kena lakukan berdikit-dikit..biar dia sendiri percayakan makan itu tidak menyebabkan dia sakit lagi….oleh itu ,jgn sesekali memberi dia makan makanan yg expired atau makanan yg dikuatiri….

  35. sani Says:

    kucing2 jinak yg dibela secara lepas (bukan kandang) jarang mahu makan sendirian. caranya ialah dengan meletakkan makanan tersebut ditapak tangan dan letakkan di mulutnya. dia akanmenjilat2 tangan tuannya dan makan makanan tersebut sampai habiss…. kucing binatang yg sangat manja dan suka dimanjakan…

    dia juga binatang yg bijak. jika kita menghendiknya jika dia terlalu liar dan melakukan perkara yg kita tidak sukai..diatidak akan mengulanginya lagi … dia memiliki memory yg sugguh mengkagumkan

  36. sani Says:

    jika kita membela anak kucing yg baru dibeli dan kita inginkan dia membuang najis atas pasir ditempat yg dikhaskan, kita kena masukkan kucing kita dan menguis-nguiskan kakinya di atas pasir tersebut.. insyaallah, selepas itu dia akan mebuang najis di situ.

  37. sani Says:

    tidak semua kucing menggemari makanan segar di dalam paket atau tin. Beli satu paket saja dulu setiap jenis dan beri pada kucing bergilir-gilir setiap kali tiba masa makan. putuskan paket mana yg digemarinya… kalau tidak alamat membazirlaaaaaa

  38. zaini Says:

    anyone advise me the good diet for the mating cat and pregnant cat?

  39. Boyce Says:

    Having the chahce to try out theoretical landscape desigs that can be
    used in upcoming landscaping assignments, is vry handy and an added benefit.
    If you want tto acquire more useful information then try since thgis
    will be worth your time and efforts. The accessories aand furnishings you incorporate into your landscape design do much more than ptovide beauty off comfort
    for youu and your guests – outdoor accessories are the best
    way to bring together the interior and exterior styles
    of your property for a cohesive design.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s