Jarey Cat Lovers

Jarey’s Cat On The Blog

Borneo International Cat Show 2008 Julai 8, 2008

Yeayyy! Cat Show terbesar yang julung-julung kalinya dianjurkan di Sabah akan tiba pada August ini, dan kali ini cat show tersebut adalah bertaraf international dimana terdapat pengadil-pengadil profesional dari USA yang datang bersama-sama mengadili kucing-kucing terbaik yang datang dari Sarawak, Brunei, Semenanjung Malaysia dan juga tuan rumah Sabah. Hooray!! terima kasih kepada penganjur pertandingan Borneo Cat Club, Mr. Ben Hsu dan juga buat Cat Fanciers’ Association (CFA).

Venue : Sabah Trade Centre, Likas, Kota Kinabalu Sabah
Date : 23rd & 24th August 2008
Rings : 4 Rings All Breed
Judges : Rod U’ren (Australia), Becky Orlando (USA), Wayne Trevathan (USA), Diana Rothermel(USA)
Master Clerk : Dick Kallmeyer(USA)

Kepada cat lovers yang belum mendaftar untuk menyertai pertandingan bolehlah menghubungi :

En. Ken Wee Kwong Ho (Entry Clerk) di talian mobile: +6012 6804045
En. Nor Arisham Bakar (Asst. Entry Clerk) di talian mobile : +6016 2782988

atau

emailkan penyertaan anda ke : entry@borneocatclub.com

Marilah beramai-ramai menyertai Borneo International Cat Show 2008 dimana anda bukan saja berpeluang melihat kucing-kucing pedigree dari baka-baka yang terbaik malah anda juga berpeluang melancong dan menikmati keindahan negeri dibawah bayu, Sabah yang kaya dengan alam semulajadi serta kebudayaan yang unik. Kita jumpa disana..😉

untuk maklumat lebih lanjut, silalah ke official site borneocatclub.com

UPDATE (24 Oktober 2008) :

Borneo International Cat Show 2008 Pictures – Teaser

Borneo International Cat Show 2008 Pictures – Part 1

Borneo International Cat Show 2008 Pictures – Part 2

 

127 Responses to “Borneo International Cat Show 2008”

  1. Thanxs jereyj…we hope lots of Sabahan as well as Sarawakian can take this opportunity to brings their family to see among the most wonderful cats on earth!

    You may have chances to see the biggest breed such as Maine coons, the doll, Persians!, the sweat face, Ragdolls, the chubby, British Shorthair and many more!😉

    Admission is just RM 5 for adult and RM 2 for children…

  2. jareyj Says:

    ok…sham… I will promote show ni sehabis-habisnya.
    Yeay!! Happynya I cat show akan tiba di KK, Sabah juga akhirnya.

  3. hahaha..you’re not the only one excited, in fact all of us…It would be wonderful to educate public not just about cat breeds but cat awareness as well..such as spay & neuter..good care of cats etc..

    And yeah…the package BCC offered is wahlowww…cannot be missed..

  4. Dakjaat Says:

    Hehehe! Kalau kucing kite masuk dalam cat show ni mesti takde org nak pandang walaupun dia comel .. ehek! ;p

    sayang sekali cat show ini diadakan di sabah, kalau kat sini dah lame kena pujuk gf g cat show .. hahaha! ;p

    erm .. nak tanye, kucing yang i jumpe tempoh hari masih dalam jagaan I. ade problem sikit, berkenaan dengan bulu kucing ni, dah mandikan tetapi tak tanggal2 juga bulu kuning tu. Nak buat camne ek? cam tak lawa plak kucing tu kuning2. Masa jumpa kucing (Mio~) dulu, Mio mmg kelihatan comot, first time bagi mandi Mio tak melawan, second time, hah! mula la dia nak larikan diri.. Hahhaa! mmg kelakar la jugak.

    Ni satu lagi persoalan. Mio ni sangat2lah jarang nak men’giaw’. tatau kenape, semalam kasi mandi ade plak keluar bunyi (sebab dia kesejukan). Time biasa2, takde plak, diam memanjang tetapi nakal, lari sana sini tak henti2. Pening kepale, dahlah suke gigit kaki kite. Mio ni mmg aktif waktu malam, kadang2 sampai takleh tido dibuatnya. Habes kaki diterkam. buat org terkejut jer.

    Lagi satu yang membuatkan kitorg tertanye tentang kucing ni. First time jumpa, nak bela pun rasa tak confident jer takut kucing tu ‘melepas’ merata2 tempat. Tapi di hari pertama, kucing tu ‘melepas’ kat bilik air dan begitu juga dengan hari2 yang seterusnya. Uiks? ni kucing terbiar ke kucing ada tuan ni??

    Hehehe! kalau jareys tak keberatan, kongsikanlah pengalaman yang ada dan berikanlah nasihat yang sepatutnya. =)

  5. jareyj Says:

    dakjaat, actually kucing u tu pa kalernye? yg kuning2 tu memang kaler dia kot…biasa klu mandikan kotoran memang tanggal. e2 pengalaman i lah…tak tau lah plak apa pendapat cfa ambasador kita en arisham…tp klu u ckp dia ni memang da tau p tandas, jgn2 bekas kucing org kot..ha..ha..ha.. tak pelah…asal da ganti tuan yg baik hati kira cukup baik…dakjaat u tiggal kat mana ekk?

  6. sesetengah kekotoran gris tidak boleh tanggal kecuali menggunakan Goop dan juga whitening (syampoo khas)..mahal sikit la…Goop harganya dlm RM120++ manakala whitening, I guna All Systems which cost RM50++. Antara kekotoran degil seperti minyak, dakwat dsb takkan tanggal dgn mudah menggunakan syampoo biasa..

    mengiau…tak semua kucing mengiau…macam manusia..ada yang bersifat pendiam dsb..

    Kucing adalah haiwan nocturnal iaitu haiwan yang aktif pada waktu malam…jadi anda akan melihat kucing lebih aktif dan bermain pada waktu malam..

    Untuk kucing domestik, CFA ada kategori HouseHold Pet (HHP)..HHP tiada standard yang digariskan..asalkan kucing anda manja dan suka bermain..sudah memadai..

  7. Dakjaat Says:

    owh .. hehehe! nak gelak pun ada gak .. first of all, dakjaat tinggal kat putrajaya (org sarawak, chinese). kucing i yang di beri nama Mio ni berwarna putih & bertompok hitam. Berkaitan dengan Mio ni reti buang air kat tandas ni, actually Mio buang air kat bilik mandi, bukannya tandas. (Pelikkan?) kenape pilih bilik mandi? kenape tak pilih tandas? Hehehe! Mio jer tau.. ;p bekas kucing orang? rasenya macam tu gak laa.. maybe ade orang buang kot, coz mase i jumpa Mio, Mio dok kat bawah tangga (dia buat rumah kat situ) coz tempat tu gelap2 sikit. 2 hari Mio dok kat bawah tangga tu, so rasa kasihan kitorang bawak baliklah. Mio ni ada keistimewaan tersendiri, Mio pandai mengoda sesiapa sahaje yang melihatnya, contohnya mengoda kitorang bawak dia balik dok kat umah. hahahaha! mase tu pandai plak dia mengiau. skg ni tak mengiau lak. pelik2..

    I bagi Mio guna shampoo followmee.. Hehehe! well, masih takde bajet, gunakan apa yang ada. Bulu mmg tanggal, tapi seterusnya tak tanggal plak, wangi plak badan dia. Keringkan bulu Mio guna hair dryer. Yang bestnya Mio pandai bagi posisi utk kita keringkan badan dia. Hahaha! kelakar la dia. ;p Owh? ade kucing pendiam gak ek? ooo .. tak sangka plak ada kucing macam tu. usualy mana2 kucing pun akan mengiau. tu la nak dengar sangat dia mengiau. HuhuhuH!. ;p Syampoo memahal ni tak mampu sangat. Jareys bagi kucing mandi setiap hari ke?

    Kucing aktif waktu malam? hooo .. tu tak jadi masalah, sebab kucing i tu takde kawan, takut plak kalau kucing tu rase bosan, nak bela dua ekor takutlah housemate marah. Haa.. lupa nak bagitau, kotoran kat badan mio tu (kuning2) adalah kesan dari dia dibiarkan diluar sebelum I jumpa Mio. Nnti i post gambar kucing tu kat blog i .. thanks for sharing.. =) rase seronok sangat.

    p/s: Nama mio nama kucing hitam comel dlm kartun PUCCA. Hehe!

  8. jareyj Says:

    Oooo i mandikan kucing 2 minggu sekali..tengoklah keadaan mcm mana…klu tengok kotor sgt tu terpaksa mandikan…tp klu nak mandikan mlm tu i tak berani nak mandikan takut demam…maklumlah kucing i tu nakal sgt….suka sepah2kan rumah…

  9. o.k here is general basic grooming (not a show grooming) for longhair cats.

    FIRST COMB

    1. Use comb to take out dead hair. Cut any matted if necessary but be extremely careful. Check also if there any fleas or skin problem. If your cat suffer from a lots of dead hair, then its coat must be dry or skin problem.
    2. Cut their nails and check the nails, if the nails is dirty then your cat must have an ear problem (as scat will scratch their ears).
    3. Check the ear for any ear mites, yeast or anything. Should only dirty, clean the outer ear with cutton buds (gently) for a little inner side use ear cleaner and wipes with facial cottons.
    4. Check nose, eyes, coat for any problems. Some coat may dry – usually because lack of water or coat vitamins.

    BATHING

    1. I use All Systems Syampoo (save for all colors), or whatever syampoo you have pls follow the instructions.
    2. Do not use cold water, use warm water.
    3. i do not bath the cat first, i put the syampoo and a little water (mixed) and spray on them. Gently massage. Be extra cautions on paws, backside.
    4. Then flush them with water. Face to be avoided. Use wet towel for face.
    5. Dry them using towel (or in my case, I use chamois towel).

    DRYING

    Most of people, like to put their cat in the sun for drying. This is BAD. Because, some of dark colors may spoilt with sun bathing and your cat have to lick itself till dry which cause of hairballs (some hairballs that stuck inside stomach is dangerous).

    1. Use cage if you need to. Blow them dry using blower or you may use fan (for shorthair, use only fan-or skip this).
    2. After dry, blow them again with hot air (such as hair dryer). Make sure the coat really dried or your cat will suffer matted.
    3. Gently comb them, start with wide-tooth brush and when everythings fine, using the finer one.
    4. Finally use shedding comb to take out all the dead hair once again..
    5. Give them some threats. Up you go!

  10. mimie Says:

    I am truly deeply loveesss your blog jarey. I really do. Bila dapat tahu ada Cat Show terbesar di KK nanti, alamak!!! punyalah excited, but unfortunately, masa tu i won’t be around, somewhere abroad. Saya ni baru berjinak2 dengan kucing parsi. Setakat ni dah bela 3 ekor and coming to 4. Actually i am looking for a pure original kucing parsi ‘garfield’. kekadang sampai kena tipu kata original, dah besar, tak gak… ayoyo.. anyway, well done jarey. Looking forward to see you.

  11. uiks looking forward to see jarey only ah??😉

    Thats why we wants to educate public to buy cats from registered breeder to avoid being cheated.

    All pedigree MUST come with certificate from cat registry body such as CFA, TICA, FIFe etc…(not the cert by the shop).

    Yes, even me as the CFA Ambassador feel the excited to see first ever CFA show in KK..It would be great!

    We also will arrange for breed presentation, where I and breeders will show and explain the breeds available in the show, and you might have the opportunity to ask any questions about the breeds…

  12. mimie Says:

    Hahaha… looking forward to see u too Nor Arisham and all the cat lovers as well. I’ve been waiting for this such a great shows in KK, but during that time, i won’t be around and i feel so so bad about that.

    Well sham, i know i’m gonna miss this show (and miss to see u and jarey too.. hahahaha!) tapi kalau boleh, if there’s any program atau show sebegini next time no matter where it will be, bolehlah inform/buat promotion awal2, coz i dont wanna be missed again. Thanks!

  13. jareyj Says:

    waw!!! tima kacih mimie…u org sabah ka? ala kesian u tak dapat nak dtg cat show kat kk nanti…mula-mula, i pun happy sgt bila dpt tau hal ni. emmm pasal promotion n information rasanya da awal i advertised kan kat my blog…i think apr lg lah mimie. its ok, nanti i ambik gambar byk2 n i letak kat my blog k.

  14. mimievv Says:

    hi jarey, yup, i am sabahan. How about u? Sori la, coz baru i perasan blog u ni time surf internet pasal kucing parsi, and when ur blog came up, i found your blog is very interesting, congratulations! Tu yang ‘nda’ terperasan pasal Cat Show tu.

    I harap u dapat ambik gambar byk2 and letak di blog u nanti. Anything u can email me yeah! thanks

  15. jareyj Says:

    Oooo yeah…sure punya…mimie u tinggal di mana? i pun sabahan gak…boleh minta u nye email tak?

  16. mimievv Says:

    Sure, my email add: Zuraini.Jamin@sabah.gov.my. Stay di Sri Kayangan Aprt, Lok Kawi Heights (alamak!! kedapatan sudah.. haha). U pun bagi email u gak k, mana la tau tiba2 terjumpa di klinik dr. rashid.. hehe..

  17. Dakjaat Says:

    i keringkan bulu2 kucing lepas mandi guna hair dryerr.. takpe ke? .. ekekekeke! macam saloon la plak .. ;p

  18. jareyj Says:

    Oooo klu g2 tak jauhlah rumah kita…i pun kat lokkawi gak…sabindo perumahan…he…he…he..ok email i jareyj80@gmail.com. u keja kat mana? ada friendster ka? facebook ka? myspace ka? byk tanya plak…saja je happy jumpa org dekat..

  19. jareyj Says:

    dakjaat…tak pa…memang kitaorg pakai hairdyer pun nak keringkan kucing….seperti arisham bgtau..keringkan kucing lepas mandi kat matahari tak baik….n kesian plak…da jd kucing panggang plak nanti….isshh…

  20. mimie Says:

    Ala, none even one la jarey, satu blog pun tiada, i ni pemalas skit,.. hehe. Well, me too, happy plak kenal orang dekat, “gila” kucing plak tu… ok, nanti i email u dgn gambar sekali ekk..

  21. jareyj Says:

    okay mimie…
    i tunggu…

  22. shana Says:

    TQVM for the info,i’ve been waiting for the show in sabah!!!!wahhh sukanya sia….sukanya siaaaa…..ndak sabarrrrrrr

  23. O.K kepada yang nak kenal jenis-jenis kucing…you may find me..InsyaAllah I’ll bring you all around to see and explain many beautiful cats…

  24. jareyj Says:

    Hi shana….kita jumpa nanti d sana k n jgn lupa sebarkan berita gempak ini kepada member2 yg lain…Encik arisham kita sebagai (CFA AMBASADOR) akan bersama utk tunjuk ajar mengenai semua hal2 kucing…dan yg paling penting dia akan belanja kita makan seafood…jangan lepaskan peluang keemasan ini. yeahhhh!!!! he..he..he.. gurau je…jgn marah ye sham…

  25. mimie Says:

    Wow! bestnyerrrr kalau kena blanja.

  26. Dakjaat Says:

    HEhehehe! Jarey gila kucing mimie kate.. ekekee! >. ;p

    nak add fs,ms & fb boleh jarey? … ;p

  27. jareyj Says:

    mimie…ya bestkan..tp tengoklah klu i jumpa duit 1 karung baru i belanja mkn..he..he..he…

    dakjaat…klu nak add fs,fb ok je…memang i guna “jareyj@yahoo.com”.

  28. jarey…ooo bab you…kena jumpa duit satu karung…i pulak kena belanja..dah la duit habis bayar ‘belon besi’…hehehe…

    tgklah…ada rezeki setakat mcD tu lepas la kot….😉

    InsyaAllah…kalau u all minat nak tahu lebih pasal kucing…I’ll share my knowledge..tak rugi pun…heheh…

  29. mimie Says:

    hahaha! mcD pun ok gak tu kan jarey! i love it sham, pls share with us, cam i pun tak tau sangat pasal kucing2 ni

  30. jareyj Says:

    alah gurau jelah…
    tp pasal kucing tu memang kami semua nak tau…kan mimie…

  31. mimie Says:

    yup! thats true.

  32. jareyj Says:

    sekarang saya tengah pening kepala ni pikir baju apa yang nak di pakai untuk Borneo International Cat Show ni nanti.. rasanya tak sabar menunggu. Hubby saya ada mencadangkan untuk design satu baju ….tapiiii…..

  33. mimie Says:

    Wah! ada tapi2 lagi ek….

  34. atoi Says:

    boleh tolong tak …. d mana ada jual baka persian ni …. sia bukan mau ikut pertandingan … tapi cuma mau pelihara saja … jgn terlalu mahal la …. mataiii kita …. tolong la org susah ya ..

  35. atoi Says:

    kalu tahu dia punya penjual email la sama sia k….. gen2_power@yahoo.com …. jgn kasih mahal bilang k…

  36. jareyj Says:

    atoi, sila check email kamu..

  37. atoi Says:

    TQ … tdk sbr mau p tgk la … jadi bila bleh tgk …. ko minta kasi murah la sikit bah ….. ikut harga ko ba

  38. jareyj Says:

    atoi, klu pasal harga tu da di luar kuasa saya..atoi kena bincang sendiri dgn org tu lah…alaaa pujuk2 lah….mesti ok punya tu…

  39. atoi Says:

    alamak … to worang cakap mau tunggu 6 minggu lagi la …. susah ni macam ni …. nanti terbeli lain plak …. kalu ko mau beli kambing ko cari ja sia …. sia jual murah dari kusing gapil …. buat masa ni jenis kampung ja … cadang mau kasih besar lagi ni bisnes …. mau jadi taukeh_kambing la …..kekekeke ….. ok chiawww … anywhere Thanks la

  40. jareyj Says:

    yalah atoi, anak kucing tu perlu menyusu lagi…sekurang-kurangnya selepas anak kucing bercerai susu dengan ibunya…Ingat!!! susu ibu sangat penting. sbb anak kucing yang baru lahir memerlukan khasiat dari susu ibu sebagai antibody. Kolostrum adalah cecair pra susu yang dihasilkan dari puting susu induk setelah melahirkan anak dalam masa 48 jam

  41. atoi Says:

    hi …. jarey … ko bleh bagitau sia kah … macam mana kalu mau beli cat dari semenanjung … apa cara2 bawa masuk p sini sabah …… tau lah org kg ni…

  42. Kancil_putih Says:

    hai …. selamat berpuasa bagi yang beragama islam …. sia baru ternampak web ni ….. sya berminat dgn artikel yg disampaikan … baik utk sya sebab sya baru ja beli kucing jenis Persian …. TQ ahhh si pembuat laman web ini … ok lah nanti mana2 yg sya tidak faham sya tanya c jarey la ni atau sepa2 yg expert … wokeyyy ….

  43. atoi…i think i have answered that questions somewhere in this blog…try search for it…😉

  44. menth Says:

    alopp hahaha saya sudah sampai ke cat show yang diadakan di the mall kuala lumpur..hemm dan berjumpa dgn abang arisham..thank kerana luangkan masa walaupun dapat sedikit info..hahaha maklum la bz…..hahahahaha…..mungkin lain kali buleh bersua lagi…..jerey u pergi x..hahaha

  45. Kancil_putih Says:

    Heloo … kwn2 .. mau tanya lah mana mau beli makanan kucing …. yg murah sikit lah …. taulah sekarang ni ….. harga semuanya naik ….

  46. Kancil_putih Says:

    maksud sya di kawasan KK ni bah….

  47. menth….err..you yg mana yek? sorry…been too busy…I have to help Jimmy and Ken showing all the coons as they stuck with something hahahah….

  48. menth Says:

    huhu yapp saya pon tkut nak tegur sebenarnya…huhu ala yng tnya adam mc acelis tue..huhuh saya sedang mencri mc..tpi dah jumpa la tggu masa aja nk pergi ambil…huhuhu

  49. jareyj Says:

    kancil putih…terima kasih ya sbb sudi melawat blog i…jgn risau, encik sham kita sentiasa bersama utk memberi tunjuk ajar..

    menth,,,,wah bestnya…i tak berpeluang langsung nak pegi tengok…so apa pengalaman u? n postkanlah gambar2 kat sana. Ooo ya pasal mknan kucing yg u tanya tu, utk anak kucing ke atau kucing dewasa? sbb mcm2 brand yg ada…biasalah mknan yg bgus dan berkualiti biasanya harga agak mahal sedikit…tp sgt berbaloi utk kesihatan n mencantikkan bulu kucing.

  50. menth Says:

    hemm pengalaman..ok la sbab firsttime kan…nak tgur breeder po rasa segan silu…hahahaha maaf ya jarey…menth terlupa nak bawa kemera pergi ke sana…hahahaha..tpi sempat la borak dgn abng sham tue…..bukan makanan la jareyy…pasai menth nak beli seekor maine coon…dah dapat breeder yang nak jual…siap dapat promotion lagii..thanks la…..show nie bila lagi akn diadakan yek…

  51. wuahh..dah booking mco? dari Fancycoon??

    tu la..dalam show hall..I ibarat mcm masuk marathon laa…tak berhenti2 kehulu-kehilir…then jawab soalan2….

    Kancil_putih…mmg harga makanan kucing dah meningkat naik terutama Royal Canin…u can try check Innova Evo & Hill;s Science Plan..harganya masih competitive and value for money..

  52. Tompinai Says:

    sia terjumpa satu jenis makanan kucing … gambar depan kucing parsi la warna putih … esok sia bagitau nama dia …. jual di CKS dggon … berat 3.5kg harga RM 16 lebih kurang la …. sia ndak tahan mau beli itu RC bah … mahal betul … kijap ja habis …. ekekkee … jadi sia mau tanya okey ka itu makanan utk kucing parsi saya … baru2 sia p klinik jarum kusing sia utk ke 2 kali … itu duktul sakap mau bagi vit. syr …. 2 kali sehari makan …. nasib juga la kusing sia sihat saja …. sia ambil dari owner baru 3 minggu …. aktif betul …. mau cari gf la ni kusing …. tapi c apa tu blum lagi bagi no. pon anti dia …. lupa sudah sia nama dia tu … ekkekkeke …. jarey kalu ada info baru ko kasih lah utk rujukan kamiurang sini …….

  53. mohd asneh Says:

    tompinai,
    Smartheart ka tu makanan kucing….kucing ko kitten lg ko kasih makan la kitten punya, makanan di supermarket ni mcm frieskies n wiskas bikin kucing dapat batu karang tu,…ko beli kucing ko mahal kan…berbaloi la ko kasih makan dia yang premium kualiti…ko try science diet atau iams….murah sikit, ko ks makan yg murah nanti kucing ko gugur bulu tu …susah ko mau ks cantik balik…jangan ko takut kucing ko tu baru berapa bulan…kucing jantan selagi tidak smpi umur 1 thn tidak mau mgawan tu heheheh beza dgn kucing betina umur 8 bulan kdg mau kawin sdh jd kalu ko cari kucing betina biar beza umur dlm 4- 5 bulan dgn kucing jantan ko baru nanti ngam2 on heat umur smpi …apa pun jgn lokek kalu piara kucing all the best

  54. mimie Says:

    tompinai,

    brapa ekor kucing kamu ada?? wah!! mau carikan kucing kamu tu gf ekk?? bagus tu… hehehe…

  55. mimie Says:

    oh ya tompinai, betul cakap asneh tu, nda apa ba kalau beli makanan kucing yang berkualiti walaupun ada mahal skit, nda rugi juga tu, yang penting kucing2 tu sihat. Cuba kamu try science plan, ok juga tu. Mula2 dulu sya bagi kucing saya makan RC, ok juga cuma cam lambat skit dorang besar… pastu saya try science plan tuna for kitten, ok pulak, getting bigger and bigger… tapi kang ni saya bagi makan Innova Evo, dorang suka sangat, cuma masalahnya benda tu tiada di KK, di KL ja…

  56. mohd asneh Says:

    ikut kebiasaan juga bah tu ….saya suka iams sbb najis diorg kecik n kurang sikit baunya…lgpun saya tdk suka tukar makanan nanti pandai ceret beret…baru seekor bah kucing c tompinai ni blm mencabar lagi tu, saya skrg tggl 4 ekor kitten semua sdh pindah rumah….heheheh

  57. mimie Says:

    ooo.. baru sekorr.. ala, masih senang diurus tu tompinai…

  58. Tompinai Says:

    Ekekekkee ….. iya ba mimie baru 1 …. tu lah pasal mau kasi cari gf …. ekekkee mana mau dapat tu sc plan …. mana ada jual … yg ok2 harga la …

  59. mimie Says:

    science plan tu ada di kedai si ben di jalan lido, penampang. kedai dia tu kecik ja. selain tu, ada juga di clinic haiwan dekat sunny garden. tompinai boleh beli di sana.

  60. mohd asneh Says:

    mimie
    td saya jln2 ronda2 ada innova evo jual di kk….ko pg paragon pet shop dekat kedai simpang 4 bukit padang tu….kebetulan td saya nampak….

  61. Tompinai Says:

    alalalla … luas tu jalan lido …. kedai lido ka ….. apa nama kadai dia … kasi la klu la …

  62. Tompinai Says:

    mohd asneh …. sebelah kedai yang ada jual mercedes tu ka …… tau la urg kg ni ..ndak tau ….

  63. mohd asneh Says:

    tompinai
    dulu ada satu proton punya servis centre kan…ada trfic lite tu ko masuk ja pg kanan kalu ko dr kk….2 blok ja tu kedai…. saya cadang ko banding2 dulu harga…mana murah tp iams tetap pilihanku dr dulu heheheheh

  64. mohd asneh Says:

    bukan lido tu tompinai….sunny garden

  65. mimie Says:

    mohd asneh,

    ooo, tq, i thot I.E tu tiada di KK, nda apa, besok saya check di paragon tu. saya pernah lalu kawasan tu, tapi nda pernah singah pula.

    tompinai,

    S.P tu banyak di petshop si ben, jalan lido, berdepan dengan arkib negeri, dekat seven-eleven, kalau dari KK, ada trafic light, u turn right then turn left, pastu straight ja, kalau nda silap antara second atau 3rd last punya shop. Di sunny garden pun ada juga, di klinik haiwan tu, dekat dgn stesen minyak esso. Kalau free, tompinai try la round2 di sana k.

  66. Tompinai Says:

    TQ … Mohd asneh & mimie ….

    nanti la sia p round …. kalu ndak jumpa juga terpaksalah bawa c mimie p cari …. kekekeke … jgn susah mimie sia blanja juga minum2 makan2 ba … ekekeke …. p tinguk wayang ukie ba …

  67. mohd asneh Says:

    ngam la tu mimie ko pg tgk saya mcm terpandang saja kemarin, n tidak ambik perhatian sgt…harap mg itu Innova evo yg ko bg kucing ko la…..

  68. mohd asneh Says:

    iyala tompinai,
    ndak salah bah tu….kucing saya beranak semlm 4 ekor….satu red tabby, satu all black, satu lite grey n satu tortie….yg red tabby mcm cacat sikit kaki belakangnya bengkok…harap buli idup semua la……

  69. Tompinai Says:

    bah ngam la tu mohd asneh …. ko kasih la sia 1 … kasi kwn tu kusing sia ….

  70. Ika_gumuk Says:

    Hai kawan-kawan,
    Bagus betul blog ni. Cantik-cantik kusing sini. saya terbaca post sini. ada beberapa soalan. Di mana tu paragon pet shop? Saya kurang paham direction yang diverikan oleh mohd asneh. Tadi ada try cari dekat simpang 4 bukit padang tu, tapi nda jumpa. mau juga try innove evo tu. And then, sunny garden tu di mana ah? pernah dengar tapi nda pasti d mana.. hehehe kurang arif pasal tempat d kk walaupun orang kk..

    tengkiu kawan2..

  71. mimie Says:

    Mohd. Asneh,

    TQ so much for the info. Sudah saya pegi paragon beli Innova Evo. Memang di sana ja yang supply product tu, thanks ya! Ko la penyelamat… hehehe.. kalau nda gerenti pening order benda tu dari KL. Ba, kasi la contact no ko sama sya, boleh belanja makan, next time kalau ada apa2 pun senang skit mau tanya. Oh ya, sedekah la ba kucing red tabby tu sama sya, sya tolong jaga kucing tu bagus2… hehe..

    Tompinai, ok ba, kalau nda dapat cari tempat tu, bagitau ja, boleh pegi sama2 nanti.

  72. mimie Says:

    Hi ika_gumuk,

    Ika di mana ni? kalau ika tau klinik Dr. Sarva, dekat2 situ la tu. Kalau dari KK to Luyang (on the way to Bukit Padang), sebelum tu ada trafic light kan, so t-junction tu, kalau sebelah kiri pegi citymall, kanan pegi jindo, jalan lintas, kalau straight kan pegi bukit padang, so sebelum traficlight tu, ada simpang masuk pegi kiri, dulu ada signboard COTTAGE tapi sekarang ni kena buka sudah kalau nda silap.

    Hm, ntah la ika faham ka nda direction ni, tapi di situ la tu, nanti ika try la k.

  73. mimie Says:

    jarey oh jarey!

    mana ko menghilang??? rindu sudah sama ko ni… balik-balik kami ja sama si asneh & tompinai..

  74. 😉 sorry…i hardly understand bahasa sabah bah…

  75. mohd asneh Says:

    mimie,
    0138703107…..ko kerja di mana …saya kerja lembaga sukan…tu la lunch time selalu lepak d pincle…jarey masih cuti raya kali…harap idup la red tabby yg cacat tu…kalu sampi umur seminggu masih idup makna hidup la tu…kaki belakang dia bengkok. kwn ckp bila besar sikit tidak boleh bersaing rebut menyusu tu…perlu kena bantuan entah la

  76. mimie Says:

    Mr. Sham,

    I’ truly believe it. Tak lama lagi gerenti u pandai cakap sabah dah.

    Md. Asneh,

    kesian juga kucing tu kan, nda apa la, ko try la jaga kucing tu pelan2, mana la tau, kaki dia yang bengkok tu boleh balik normal.. well sya keja di psc (span), no wonder la ko senang p pincle tu, dekat dgn sport complex.

  77. mohd asneh Says:

    iya, kalau saya boring2 saya pg lepak d tmpt c ayun cerita2, jgn saja bosnya ada hehehe, iyala red tabby tu naka sulung lg tu hehehe, jgn saja mama dia tdk mau piara tau makan, sbb sblm ni ada kes kucing saya makan anak dia, c kity yg jelir lidah d FS saya tu… lg satu kucing saya susu dia bengkak la sbb anak dia sdh pindah rumah semua…susa ati saya

  78. Ika_gumuk Says:

    thanx mimie.. Ika dari putatan bah.. tengahari ni masa ambil adik di st francis ika ingat mau singgah sana lah.. macam buli imagine suda d mana paragon pet shop tu.. nanti after ika beli innova evo tu, ika bagi comment lagi whether kucing ika suka ah.. tengkiu mimie..

  79. mohd asneh Says:

    ika,
    sebelah kiri paragon tu….sblm ni ko bg kucing ko makan apa…kalu skrg sdh ok tdk perlu tukar makanan…kecuali ko bg frieskies atau wiskas..kucing jantan langsung tdk blh makan fieskies atau wiskas umur setahun lbh mg kena sdh batu karang tu….jgn tukar makanan terus ikut panduan yg btl supaya kucing tdk ceret beret…saya pun tggl putatan

  80. mimie Says:

    ya ika, betul tu, kena slowly kalau mau tukar makanan kucing, kalau nda, gerenti kena diarrhoea. Untuk pastikan kucing suka makanan tu atau tidak, kena ambik masa skit, takut nda ngam dengan selera dorang plak. wish u all the best ika.

  81. Tompinai Says:

    mohd asneh

    gambar kusing sia ada d friendster … ko check la .. kalu ko kesian ko tlg la sari kwn dia … ekekekke … betul la tu makanan yg sia beli tu ndak bagus …. habis tercabut bulu dia … mangkli mau tumbuh bulu baru bah tu kan …

  82. mohd asneh Says:

    tompinai,
    sdh saya ckp kan….apa FS ko add saya

  83. Tompinai Says:

    taukeh_88 …. ko check tu nick …. ekekekeke ….

  84. Tompinai Says:

    Oppsss!!! … GREEN^USA

  85. Tompinai Says:

    wah 111Kenyang betul … baru p rumah org … ada org kasih makan free … ekekekke … iyalah musim raya ….

  86. Ika_gumuk Says:

    Sudah ika pigi paragon beli innova evo tadi.. tapi kucing ika macam nda suka ni.. adui.. nasib baik ika beli yang 1 kg jak.. before this kucing ika makan royal canin.. ika kerja di sarawak bah actually.. sekarang ni balik cuti raya, minggu depan ni baru balik sarawak.. di sarawak ni royal canin murah.. selalunya ika beli yang 10kg, baru rm150. tapi tadi tipon vet di sana tanya harga, dia bilang yang 10kg sudah naik rm160. tapi ok masih berbanding harga d kk. rasanya kembali kepada royal canin lah ni.. ok juga bah kan..

  87. mimie Says:

    Hi ika, bukan mau terus2 kasi makan innova tu. Memanglah, kalau terus2 ja, mana kucing2 tu suka. Dulu kucing2 saya pun camtu, mula2 nda sentuh pun, risau juga, but slowly kasi try dorang makan, dalam tempoh 2 minggu gitu, makanan lain langsung nda kena tinguk, at the end, innova juga dorang cari, tapi terpulanglah dengan ika sama ada mau kasi try dorang innova atau teruskan saja dengan rc. Kalau betul2 ika mau kasi dorang innova, kenalah pelan2, mix kan dulu sikit2 dgn r.c. Apapun yang penting kucing2 tu sihat dan membesar.

  88. jareyj Says:

    hi mimie….ak tak ilang p mana2lah cuma sedih sbb tak dapt ikut korang berforum……biasalah kerja aku sekrg ni….nanti kita chatt lg k…..YM aku da ok da….

  89. jareyj Says:

    asneh, thanks ye infonya pasal inova tu…tak payahlah c mimie susah hati lg nak beli kat KL….he..he..he…

  90. jareyj Says:

    ika, u tinggal kat putatan? kat sebelah mana? sbb dulu pernah beli kucing kat sana…anak makcik tu pun kerja kat sarawak…jgn2 ika tak?

  91. Ika_gumuk Says:

    hehehehe jarey…

  92. Ika_gumuk Says:

    hehehehe jarey…

  93. Ika_gumuk Says:

    ai.. ter submit dua kali pulak.. sorii..

  94. jareyj Says:

    so betullah tu kan ika….

  95. Ika_gumuk Says:

    betullah.. ika perasan pun lepas tengok2 gambar d blog jarey ni… mak mylo ngan elma tu tu (namanya stokin) ika suda bawak pegi sarawak aritu, tapi ika kembiri la suda. lepas a few month, stokin became very gumuk, sampai ada sorang member yang selalu dtg rumah jatuh hati, n minta stokin. so sekarang ni stokin is happily residing with a new family who loved her very much. and i am so sorry about mylo and elma. that never happened with other kittens at my home.

    And kucing yang ramai2 hari tu pun sudah kena jual/kasi sama orang lain. My mom tidak larat jaga bah. Sekarang di rumah hanya tinggal dua ekor saja. Sekor DHL betina, sekor kucing kampung yang warna kuning tu, jantan tapi sudah kembiri. My mom kawinkan betina DHL tu (namanya Usam) dengan my aunt’s DHL, and baru2 ni Usam beranak 3 ekor. Her first litter. Sekor jantan, dua ekor betina. My mom tu tengah cari sepa2 yang berminat mau beli. Harga pun jual ok2 seja harga dia.. bikin cover makanan jak bah tu.. hehehe tapi masih sangat kecil, saja jak promote awal2 ni.. mana tau jarey mau lagi beli, tau sudah rumah ika d mana kan. tapi ika teda lah, ika d sarawak.

  96. Ika_gumuk Says:

    n tambahan, ika ada jugak bawak dua ekor kucing pigi sarawak, DHL jugak. Biasa2 saja, tidak lah lawa sangat. tapi selagi larat jaga, macam sayang mau bagi orang lain. biarlah kan.. kasi kawan ika di sarawak juga dua ekor tu..

  97. ika…bukan DHL…DHL tu company parcel delivery…
    DLH..Domestic LongHair…😉

  98. mimie Says:

    Mr.Sham,

    Any news for next coming catshows??

  99. Ika_gumuk Says:

    ahaks…
    ya pulak kan sham..
    hahaha…

  100. Tompinai Says:

    Alooo!! … mana sudah itu worang mau jual kusing gapil dia tu ….

  101. mohd asneh Says:

    ika…
    bila boleh tgk kitten mom u tu…saya mau juga yg betina tu…tp tgk dulu mcm rupanya…apa warna bulunya….

  102. Tompinai Says:

    ni lah ni …… susah2 itu harga kasih free ja lah bah …. ekekeke …

  103. mohd asneh Says:

    tompinai,
    hehehhe susah mau free…makanan bukan murah…pg tandas pun kalu d klcc rm2 …. itula mau tgk dulu kalu rasa berbaloi agkt la….lana org lain citarasa kan….

  104. Ika_gumuk Says:

    asneh,
    tu litters baru 5.10.07 hari tu.. kecil betul masih. tunggu lah umur dia 3 bulan kah, stop menyusu sudah.. nanti bulan 1 kali baru available untuk tinguk.. yang betina ada dua ekor, satu warna kelabu ada celoreng2 oren, satu lagi ada tiga warna, putih hitam oren. yang jantan hitam kali. ntahlah. ika tinguk pun last dua hari lepas. mungkin kalau membesar lain sudah kali rupa diaorang. ika di sarawak sudah ni.

  105. mohd asneh Says:

    thks ika,
    kalau warna tu saya ada sdh la…tidak apa la….http://profiles.friendster.com/12317006…gambar2 kucing saya

  106. jareyj Says:

    he..he..he…btl tu…harga mknan bukanlah murah sekrg ni….boleh beli emas mak oiii…..alah 4 sure, ika jual dgn har yg berpatutan…..kan ikaaa…..

  107. Tompinai Says:

    alalala … macam mana suda ni … tu kusing gapil sia cirit birit sudah …. apa ubat tu aaaa … mau p klinik pun mungkin ptg sikit la baru dapat …..

  108. mimie Says:

    Tompinai,
    apa ko kasi makan kusing ko tu??
    ko ada tukar2 makanan dia ka?
    kalau terlebih makan pun salah satu faktor bikin cirit birit tu.

  109. mohd asneh Says:

    alalal tompinai
    ceret beret plg bahaya tu…tp kalu tahi dia cair ja ok juga tu…kdg lbh makan pun bikin ceret juga tp kalu sdh dia tdk buli kawal tercirit di mana2 mg perlu bawah segera jumpa doktor tu…jaga kebersihan tmpt makan kucing ko bah…kasi makan ikt masa…lps 10 minit ambik makanan tu simpan balik.

  110. Tompinai Says:

    alallaa.. sia tukar makanan bah …. ni lah ni … susah hati sudah ni … ada ubat ka mau kasi makan ….. cair betul suda tu tahi dia .. kesian sia tinguk dia ba…

  111. mimie Says:

    alala tompinai, apa juga makanan ko kasi dia ni?? mana buli tukar2 terus ja.. pelan2 ba kalau mau tukar tu. Ba, kalau cair betul sudah tai dia tu, ko bawa la p klinik cepat2. kesian kucing tu, tapi kalau sudah p klinik ni, hmm, gerenti kena jarum… nda sanggup sia tinguk kucing kena jarum, bikin kesian betul…

  112. Tompinai Says:

    sia ikut peraturan juga tu … tapi tu makanan yang lama … suda habis stok ba … ndak ckp syarat cara tukar makanan …. tu la pasal sia kasi ja yang baru … nah skng tercirit la plak dia … ooohhh … terlebih makan pun tercirit ka … brapa kali kali makanan dlm 1 hari ???

  113. cara untuk menukar cat food :-

    First day 1/4 – 1 bahagian food baru, 4 bahagian food lama
    Second Day : 2/4
    Third Day : 3/4
    Fourth Day : FULL

    However, there are some cat food that might not be suitable to your cat..so they keep on develop diarrhea.

    You should leave the cat food readily to access whole day…as cat is not like dog, cat eat little and keep repeating until they full. However, food like raw chicken, beef can be given twice a day.

    If you cat having diarrhea. give him boiled chicken breast. If necessary a little (just little) pumpkin (boiled together).
    😉

  114. Tompinai Says:

    ooohhh… itu macam ….. iya memang begitu la d buat … tapi ndak cukup ba makanan … anywhere Thanks la …

  115. mohd asneh Says:

    tompinai,
    mcm sdh kucing ko, harap ok sdh la

  116. Tompinai Says:

    ok2 sudah lah ….. tapi blum p klinik la … ndak ada apa2 ka tu ahh …. sia tukar makanan bah tu hari p evo … dia suka juga la .. tapi tu lah tercirit trus … ekekeke

  117. mohd asneh Says:

    ok la tu kalu tukar terus2 memang tercirit tu…jangan saja dia tidak buli kawal lg terberak disana sini…selagi dia berak di pasir masih ok tu….masalah perut dia saja tu…kalu sdh ok dgn evo jgn lg ko tukar2…

  118. […] Malaysia dan juga asia Tenggara datang berkumpul ke pulau Borneo iaitu Sabah untuk menyaksikan Borneo International Cat Show 2008 yang telah dianjurkan dengan jayanya oleh BorneoCatClub.com.. sekarang, anda pula berpeluang sekali […]

  119. carol hudson Says:

    kucing parsi saya umur 4 bulan..dan tak pernah d beri vaksin sejak lahir..dia montel sangat, aktif siang dan mlm, bulu tebal n panjang..dia hanya mkn mackerel ikan kembung ‘kitten food’ jenama wiskes…tk perna pijak tanah d halaman rumah..hihihi..sekiranya d beri vaksin, perlu mula sebulan skali atau trus yg setahun skali ja..

  120. airplane Says:

    Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding It
    really helpful & it helped me out much. I’m hoping to provide something back and aid others like you aided me.

  121. Hello, My Sister recommended I might like this web site.
    They were totally right. This post, truly made my day.
    You can not imagine simply how much time I had spent looking for this type of info!
    Thank you.

  122. Connor Says:

    Hi there Nice post. Thank you so much, a wonderful job!

  123. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
    and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are looking to swap solutions with others, please shoot me an e-mail
    if interested.

  124. France Says:

    Such is not a marriage made in heaven. Can you judge wine by its cover’, but is the largest cities in the bottle. This is as a surprise to many on the season eve begins. Now you can decide on what type of rack you want.

  125. Lester Says:

    Hello! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
    There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. The info has been so very much appreciated!

  126. It¡¦s actually a cool and useful piece of information.
    I¡¦m satisfied that you just shared this helpful info with
    us. Please keep us up to date like this. Thank you
    for sharing.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s